Deset postřehů z Wimbledonu: Serena a Na Li znovu vyhořely, Češky zažívají historický turnaj

29. 6. 2014, 18:53
Aktuality 55
Nejvýše nasazenými hráčkami druhého týdne Wimbledonu jsou po vypadnutí Sereny a Na Li znovu Simona Halepová a Agnieszka Radwaňská. Jaký rekord může v Londýně pokořit Ana Ivanovičová? O co usiluje Caroline Wozniacká a kdo je největším překvapením slavného turnaje? Přečtěte si souhrn deseti postřehů z dosavadního průběhu travnatého grandslamu.
Petra Kvitová

Dvě nejvýše nasazené hráčky skončily podruhé v řadě už v prvním grandslamovém týdnu
Nejvýše nasazená Serena Williamsová a turnajová dvojka Číňanka Na Li přepisují historii! Dvě nejvýše nasazené hráčky nepřešly první týden už na druhém grandslamu v řadě - na French Open vypadla Číňanka již v prvním kole a Serena o kolo později. Ve Wimbledonu prohrály obě ve třetím kole a do druhého grandslamového týdne se tak znovu neprobojovaly.

Ivanovičová může jako první letos vyhrát už 40. zápas na okruhu WTA
Bývalá světová jednička Ana Ivanovičová je momentálně vedoucí ženou v počtu vyhraných utkání v letošní sezoně. Srbka letos (bez započtení zápasů ve Fed Cupu) vyhrála už 39 zápasů (druhá v pořadí je s 36 výhrami Carla Suárezová ze Španělska). Hranici čtyřiceti výher by Ivanovičová překročila podruhé od roku 2008.

Halepová je znovu nejvýše nasazenou hráčkou druhého týdne grandslamu
Stejně jako na antukovém French Open je i ve Wimbledonu nejvýše postavenou hráčkou ve druhém grandslamovém týdnu Simona Halepová. Zatímco v Paříži byla nasazenou čtyřkou, v Londýně je turnajovou trojkou. Druhou nejvýše nasazenou je pak po vypadnutí Sereny a Na Li Polka Agnieszka Radwaňská.

Radwaňskou čeká v osmifinále těžká zkouška
V prvních třech zápasech neztratila Agnieszka Radwaňská ještě ani set, dohromady prohrála jen pouhých devět gamů. Ve čtvrtém kole ji však čeká těžká zkouška - její soupeřkou bude levoruká Ruska Jekatěrina Makarovová. Polka má proti levorukým tenistkám o poznání horší bilanci (25-19) než proti pravačkám (364-148). Radwaňská sice s Makarovovou vede ve vzájemné bilanci 3-1, poslední zápas s ní ale minulý rok v osmifinále na US Open prohrála dvakrát 4-6.Barbora Záhlavová-Strýcová

Češky dobývají Wimbledon a slaví historický úspěch
V grandslamové Open éře datované od roku 1968 jsou čtyři Češky v osmifinále grandslamového turnaje vůbec poprvé. Do čtvrtého kola ve Wimbledonu prošly česká jednička Petra Kvitová a dvojka Lucie Šafářová, překvapivě však také Barbora Záhlavová-Strýcová, jež ve třetím kole vyřadila turnajovou dvojku Na Li, a debutantka Tereza Smitková, která v All England Clubu musela projít kvalifikací. Záhlavová postoupila do druhého grandslamového týdnu vůbec poprvé až na 33. turnaji velké čtyřky!

Kdo je Tereza Smitková? Překvapení turnaje
Před startem Wimbledonu by málokdo řekl, že právě Tereza Smitková projde až do osmifinále. Česká hráčka, které momentálně v žebříčku WTA patří až 175. příčka, si před Wimbledonem zahrála jen na dvou turnajích WTA - minulý rok prošla na antuce v Norimberku přes kvalifikaci, už v úvodním kole hlavní soutěže ale prohrála s Američankou Cohenovou. Podruhé se na turnaj WTA kvalifikovala v Lucemburku, kde dokonce vyhrála i jedno kolo v hlavní soutěži a vypadla až ve druhém kole, kde nestačila na Němku Lisickou.

Smitková prošla letos ve Wimbledonu kvalifikací a poprvé v kariéře se probojovala do hlavní soutěže grandslamu. Debutantka Smitková využila příznivého losu a postoupila až do osmifinále (ve třetím kole přitom proti Jovanovské odvrátila dva mečboly). V boji o čtvrtfinále ji čeká zkušenější krajanka Lucie Šafářová. Pokud by se Smitkové podařilo postoupit, byla by nejníže postavenou čtvrtfinalistkou v otevřené éře.

Šarapovová do konce roku neobhajuje už žádné body
DMaria Šarapovováruhá polovina loňské sezony byla pro Marii Šarapovovou velmi komplikovaná. Ruska vloni prohrála ve Wimbledonu už ve druhém kole a od té doby léčila zraněné rameno. Po nezdaru na turnaji v Cincinnati pro Rusku sezona skončila a na kurty se znovu vrátila až koncem prosince na turnaji v Brisbane.

Letos tak již ruská kráska neobhajuje na okruhu žádné body a může tak z aktuální páté pozice v žebříčku WTA útočit na vyšší příčky. V letošním roce se Rusce dařilo zejména na antuce, kde získala tituly ve Stuttgartu a v Madridu a podruhé v kariéře opanovala i antukový grandslam v Paříži. Do druhého týdne Wimbledonu letos vítězka z roku 2004 a finalistka z roku 2011 postoupila se ztrátou pouhých sedmi her. Ve čtvrtém kole ji čeká Němka Angelique Kerberová, s níž má bilanci 4-1.

Wozniacká je krok od zkompletování čtvrtfinálových účastí na všech grandslamech
Bývalá světová jednička Caroline Wozniacká se může stát 12. aktivní hráčkou, která si zahraje ve čtvrtfinále na všech grandslamových turnajích. Dánce k tomu chybí už jen jeden krok - výhra nad Barborou Záhlavovou-Strýcovou, na kterou narazí v osmifinále už v pondělí. Wozniacká s českou hráčkou vede ve vzájemné bilanci 3-0 a ještě s ní neprohrála ani set.

V pondělí se budou dohrávat ještě dva zápasy třetího kola
Zápasy třetího kola se v All England Clubu hrají tradičně už v pátek a v sobotu. Letos se však kvůli kombinaci špatného počasí a tmy budou dvě utkání třetího kola dohrávat v pondělí - jedná se o zápasy mezi loňskou finalistkou Sabine Lisickou a Anou Ivanovičovou (Němka vede 6-4 a ve druhém dějství je stav srovnaný 1-1) a mezi Jaroslavou Švedovovou a Američankou Madison Keysovou (Kazaška vede 7-6, ve druhém setu je stav 6-6).

Shuai Peng hraje 36. grandslam, dosáhne na své první čtvrtfinále?
Číňanka Shuai Peng, která ve čtvrtém kole vyzve českou jedničku Petru Kvitovou, startuje už na 36. grandslamu, na své první čtvrtfinále však stále čeká. Pokud by v pondělí porazila Kvitovou a postoupila do něj, stala by se čtvrtou ženou v pořadí, která na své první čtvrtfinále čekala nejdéle. (Tamarine Tanasugarnová se do čtvrtfinále grandslamu probojovala až na 45. pokus, Silvia Farina Eliová na 44. grandslamu a Nathalie Dechyová při 37. startu. Číňanka by se o čtvrté místo dělila s Judith Wiesnerovou, která se mezi nejlepší osmičku probojovala rovněž až na 36. grandslamu.)

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

55
Přidat komentář
Frick
Lucka - Terka

Jako já budu přát Lucce, ale s Terkou to nemusí mít lehký. Ta už skutečně nemusí mít pocit, že by mohla "něco ztratit" a může bejt uvolněná, od pátku už asi taky zregenerovala. To Lucka rozhodně MÁ CO ZTRATIT. Před začátkem Wimblu a po dvou porážkách v přípravných turnajích by asi OF na její neoblíbené trávě brala, ale teď se s tim samozřejmě spokojit NESMÍ. Vyrovnání GS maxima i kupa dalších bodů je strašně blízko, jakož pak i následně zápas s reálným vyústěním v podobě (pro Lucku neskutečné) bitvy o GS finále. Jak už jsem mnohokrát předesílal, jestliže Lucka měla v průběhu sezóny smůlu, tak teď se jí to vrací a nemůže tím pohrdat. Jedině tak se může, krůčky po krůčku, přiblížit svému životnímu snu.

Bára

No, tenhle zápas je jeden velký otazník. Před Bárou si asi fakt nikdo nemůže být jist. Ve 3. kole jsem předpokládal statečný, leč neúspěšný boj s Na-Li. Co teď? Caroline v sezóně extra výsledky nemá, je bez skalpu hráčky TOP 10. Ve Wimblu ovšem jede, dala dva kanáry. Ale zase - ty hráčky bůh ví jakou úroveň neměly. Fakt nějak nevim, co si od toho slibovat. Obě hráčky dosud neztratily set, tak by se to dnes mohlo prolomit a mohli bysme vidět bitvu na tři sety, snad možný se šťastným koncem pro Báru.

Petra

Tady není o čem. Prohrát by byla strašná ostuda.
Reagovat
EllNino
za slovo sotuda už bych tu dával BAN :D
Reagovat
EllNino
*ostuda
Reagovat
Frick
Od: SakalCT 14.02.2011 13:27

O to strach nemám, to by se Petry musel chytnout Štěpánek, tak jako třeba Hingisové a později Nicolky. :-)
-------------------------------------------------

Fakt někam zaznamenávat tyhle Sybily :-)))))
Reagovat
Frick
BTW: Tenkrát v tom článku byla anketa, kde bude Petra na konci roku 2011, přičemž 4% dali, že bude No. 1

No, nakonec chyběl jeden zápas k tomu, aby se tak stalo. Vlastně, pokud se Petra potká s Agou v semifnále (samozřejmě ale doufám v 5. letošní el-checo classico), tak by to mohla pojmout jako dobrý revenge za ten Istanbul. Sice se pomstila přímo tenkrát tam, ale těch pomst nikdy nebude málo...
Reagovat
Frick
To jsme fakt neměli dřív hetero tenistku?

Asi si fakt musíme vážit doby, ve které žijem. Po roce 2000 do TOP TWENTY nakouklo celkem pět hráček - Dája, Nicole, Petra, Lucka, Klára a žádná z nich není lesba.

Čim to? (I normální hezký) holky se emancipovaly a už nemají problém švihat raketou?
Reagovat
smazaný uživatel
A v čem jsou jako hetero tenistky lepší než lesby, že si máme vážit dnešní doby? Nemělo by tě na tenistce zajímat jak hraje tenis a ne to jmesli chodí s klukama nebo s holkama?
Reagovat
EllNino
Mandlíková pokud vím má děti kámo :D ...
Reagovat
Frick
Ježiš, tak měla umělý oplodnění, ne? Příp. "přežila" pár nocí s chlapem...
Reagovat
EllNino
proč mluvíš tak hnusně o těch ženskejch ...:D
Reagovat
Frick
Tak třeba obvykle jsou hezčí, ne? :o) Jediná pěkná lesba je Ellen Page (např. film Juno). To mne fakt strašně ranilo, taková pěkná holka :o)
Reagovat
smazaný uživatel
No a já si u tenisu péro nehoním, tak je mi jedno jak která vypadá. Jako kdybys u Ellen Page měl šanci i kdyby lesba nebyla :-D btw do teď jsem jí vůbec neznal, tak jsem si ji vygůglil a je to teda fakt hezká holka
Reagovat
darek.vrana
Tak to seš na TP jeden z mála;-). Tady je to samej neukojenec.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepřehnals to.Nyní mi zrovna ty připadáš tak trochu jinačí......
Reagovat
VlS
Najdi si prosím nějakou hetero a ukájej se s ní. Z cca 45 letý zkušenosti ti můžu prozradit, že je to daleko lepší než slintat u netu a psát sexistický narážky.
Reagovat
Mayo
Jak som si tak obzeral Petru proti Venuši, tak som zistil, že schudla.
Reagovat
darek.vrana
No ale teď se jí daří, tak zase trochu zbohatne;). Ale jo, taky se mi zdá, vyspívá do krásy.
Reagovat
Mayo
:D Petra si kráča pre tanier ale vo to strah nemam ... najlepšie finále by bolo proti Sabine (ak teda nie sú v rovnakej časti pavúka)
Reagovat
smazaný uživatel
posim jak zetra jsou cesky v tv???diky
Reagovat
tommr
předpokládám, že od 12:30 bude na NovaSportu zápas Šafářová-Smitková a od 14:00 na Fandovi zápas Kvitová-Peng. Tyhle dva zápasy uvidíme určitě (ovšem jen pokud nebude zase celej den pršet). Zápas Strýcová-Wozniacki poběží nejspíš souběžně se zápasem Petry a mohli by ho dávat na NovaSportu po skončení zápasu Lucky, ale s tím si moc jistej nejsem ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě bude finále Anča s Luckou :p a vyhraje Lucka 21:19 ve tretim
Reagovat
EllNino
23:21 :D
Reagovat
slacker
71:69 v patem. Schvalit finale zen na 3 vitezny doufam do soboty zvladnou :-))
Reagovat
tommr
že ještě žádný čtvrtfinále nemá, ale doufám, že Petra s ní nebude mít žádný slitování ...
Co se týče Wozniacký tak ta si ty GS čtvrtfinále nejspíš zkompletuje, protože Bára už je dál než odpovídá jejím reálnejm schopnostem a další překvapení nezvládne ...
V českým osmifinále to budu víc přát Lucce, která může dojít dál než Terka. Terka toho na svým prvním GS dokázala už víc než dost a bude mít velký problémy navázat na to na dalších turnajích - osmifinále jí proto musí stačit ...
Reagovat
EllNino
to slovo "reálná schopnost" moc nechápu :)
Reagovat
smazaný uživatel
To asi málokdo :-))
Reagovat
tommr
no tak to řeknu jinak: podruhý za sebou už Bára nad svoje možnosti nejspíš nezahraje ...
Reagovat
EllNino
jo takhle, ale tak třeba jo :)
Reagovat
dadaft
podle mě hrála Bára zcela v mezích svých možností a myslím, že na trávě dokáže hrát i líp. ))
Wozniacká je favoritka, ale co když se zatočí na Bářině kolotoči?))
Reagovat
darek.vrana
A nedáš si pokoj, viď? Tak zítra se zase uvidíme, já ti to připomenu;). Wozniacká je slabá, už nějaké dva tři roky hraje prd a vůbec bych se nedivil, kdyby ji Bára dala. Zatím tady Wozniacká neměla soupeřku.
Reagovat
dadaft
být Wozniackou nejsem úplně v klidu.
Reagovat
tommr
Wozniacká se slabšíma hráčkama moc zápasů neprohrává. Bára od ní nedostane ani jeden míček zadarmo a bude mít velký problémy se zakončováním výměn. Svou roli může hrát i ta její bolavá noha, protože u Báry je dobrej pohyb základem její hry. Pokud by Bára Wozniackou porazila tak by to pro mě byla větší senzace než její vítězství nad Li Na ... :)
Reagovat
darek.vrana
Bodejť by prohrávala, dyť už moc slabších soupeřek není;)
Reagovat
tommr
to Wozniackou trochu podcenuješ. Její defenzíva je pořád na vysoký úrovni a na většinu hráček to bohatě stačí. A letos zatím ve Wimbledonu hraje překvapivě dobře čehož si už všimlo víc lidí ... :)
Reagovat
darek.vrana
Já vím, právě mě to překvapuje, jak ty její výsledky všichni přeceňují, protože zatím neměla pořádnou soupeřku. Favoritka bude, ale myslím, že má Bára hodně slušnou šanci. A pokud ne, tak Kvitka v dalším kole s ni udělá krátký proces.
Reagovat
tommr
no Petra by proti ní měla samozřejmě větší šanci než Bára, ale žádnej krátkej proces by se asi nekonal - spíš by šlo o urputnou bitvu. Petra má s Wozniackou vyrovnanou bilanci a poslední vzájemnej zápas loni v Cincinnati vyhrála Wozniacká ...
Reagovat
darek.vrana
Jenomže tohle je tráva a Wimbledon.
Reagovat
dadaft
taky myslím, že to dnes není bez šance.
Reagovat
smazaný uživatel
Máša je největší favoritka turnaje. Pokud udrží svojí aktuální formu, její jediná hrozba je Petra. Doufám tedy v reprízu finále z roku 2011.

Do konce roku Máša neobhajuje žádné body, takže určitě bude chtít využít kolabsu Viki a Sereny a zakončí rok jako světová jednička.
Reagovat
Mayo
vôbec neni najväčšia favoritka
Reagovat
smazaný uživatel
A kdo tedy ??
Reagovat
smazaný uživatel
Asi myslel Mayo Petru...
...pokud doufas v reprizu v 2011..tak jen zalezi v jakou...pokud si bude Petra drzet servis jaky si drzi...jen tezko ji nekdo zastavi...
Krom toho Marii dnes ceka Angelika, ted se teprve ukaze jak na tom je...ono Serena prvni dve kola take vypadala na velkou favoritku, a najednou houby a prisel crack...
Z prvni poloviny pavouka bych rekl ze nej fav. na finale je Sabina Lisicki. Nekdo tu psal, ze ji to letos nejde az tolik...no nevim, moc se to nelisi od toho, zo tady vzdy predvadi...
Reagovat
Mayo
Petra takto o týždeň už bude zapíjať druhý GS titul
Reagovat
smazaný uživatel
Letos je taky zajímavý wimbl, hlavně z českého hlediska. Aga bude hrát s Káťou, takže tady mám fandění jasné, Petra a Simča jsou moje největší favoritky, samozřejmě i Lucce s Barčou moc přeju, ale myslím, že to neustojí... Jedině mi to kazí Mašena, snad se najde někdo, kdo ji vyprovodí jako vloni. Mašeňáci, prosím nereagovat, užívám si tady soukromého komentáře :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Aspon jedna češka musí postoupit do Finále..:)
Reagovat
VlS
Petra > Peng
Lucka > Terezka
Bára > Caro
Aga > Ekaterina

Dohrávky v druhé půlce
Anička to otočí
yarka to dotáhne

Osmi druhé půlky:
Anči > Yarka
Genie > Alison
Marie > Angie
Simona > Zarina
Reagovat
smazaný uživatel
Petra > Peng
Lucka > Terezka
Bára < Caro
Aga > Ekaterina

Dohrávky v druhé půlce
Madison to otočí
Lisicki to dotáhne

Osmi druhé půlky:
Lisicki > Madison
Genie > Alison
Marie > Angie
Simona > Zarina
Reagovat
smazaný uživatel
akorát místo Alison ta má být Alizé :-)
Reagovat
aligo
a Bára Caro porazí
Reagovat
kada.tom
Petra > Peng
Lucka > Tereza
Bára =< Caroline
Aga > Ekaterina

dohrávky: Ivanovic otočí a Shvedova dotáhne

Ivanovic > Shvedova
Genie > Cornet
Sharapova >= Kerber (přeju si výhru Kerber!!)
Halep > Zarina (přeju si výhru Zariny!!)
Reagovat
smazaný uživatel
Dohrávky:
Sabine > Ana - tipuji tříseťák....
Madison otočí s Jarkou - tu je přání otcem myšlenky.:-)

Petra > Peng
Lucka > Tereza
Bára =< Caroline
Aga >= Káťa
Sabine > Madison
Bušička > Alize
Marie > Angie
Simona > Zarina
Reagovat
dadaft
Petra > Peng
Lucka > Tereza
Bára = Caroline
Aga > Ekaterina

dohrávky: Lisicki, Shvedova

Lisicki > Shvedova (bohužel)
Genie > Cornet
Sharapova > Kerber
Halep > Zarina
Reagovat
gedzitka
Petra > Peng
Lucka >= Tereza
Bára =< Caroline
Aga >= Ekaterina

dohrávky: Lisicki, Shvedova

Lisicki > Shvedova
Genie =< Cornet
Sharapova > Kerber
Halep > Zarina
Reagovat
darek.vrana
Tak víc snad ani nemůže, ne?
Reagovat
slacker
Muze, kdyz si staci do te doby zmenit statni prislusnost Sarapova nebo Halep
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist