Dijasová ovládla turnaj WTA v Tokiu a slaví premiérový titul

17. 9. 2017, 09:49
Aktuality 22
WTA TOKIO - Třiadvacetiletá kazašská tenistka Zarina Dijasová na turnaji WTA International v Tokiu prošla kvalifikací, zdolala všech pět soupeřek v hlavní soutěži a po dnešní výhře nad domácí kvalifikantkou Miju Katóovou se raduje ze zisku premiérového titulu na okruhu WTA.
Profily hráčů
Zarina Dijasová

Zarina Dijasová si své jediné předchozí finále na okruhu WTA zahrála právě na turnaji s názvem Japan Women's Open Tennis. Před třemi lety, kdy se hrálo ještě v Ósace, podlehla Samantě Stosurové. Dnes ale ve finále nezaváhala a v souboji kvalifikantek porazila 6-2 7-5 domácí Miju Katóovou.

Dijasová vstoupila do utkání výborně. V prvním setu dominovala, odvrátila jediný brejkbol soupeřky, sama obě šance využila a ujala se vedení. Ve druhé sadě musela Kazaška mnohem více bojovat, přesto měla zápas pod kontrolou. První brejk nedokázala potvrdit, ovšem koncovku zvládla mnohem lépe, když v posledních dvou gamech povolila domácí kvalifikantce jen dva fiftýny.

Po úspěšném projití tříkolovým kvalifikačním sítem a výhrách nad Doiovou, Shuai Zhang, Putincevovou, loňskou šampionkou McHaleovou a Katóovou slaví premiérový triumf na okruhu WTA. V žebříčku se rodačka z Almaty, jež v dětství žila dlouhá léta v Praze a hrála za I. ČLTK, posune ze 100. místa na 63. příčku.

Obrovského úspěchu dosáhla také její dnešní soupeřka, která nikdy předtím nebyla ani ve čtvrtfinále akce WTA. O rok mladší Katóová rovněž musela absolvovat kvalifikaci, v hlavní soutěži vyřadila Hibinovou, Kristýnu Plíškovou, Kruničovou a Fettovou a postoupila do svého prvního velkého finále. Díky životnímu výsledku poskočí ze 171. pozice na 123. a vylepší své žebříčkové maximum.

• WTA INTERNATIONAL TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 226.750 dolarů
nedělní výsledky (17. 9. 2017)
• Dvouhra - finále •
Dijasová (Kaz.) - Katóová (Jap.) 6-2 7-5
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

22
Přidat komentář
EllNino
Pamatuju si zápas Petry se Zarinou na Štvanici 2009, tehdy o ní věděli jen lidé z ČLTK, rozhodně nebyla braná za nějaký kdovíjaký talent, Petra s ní tenkrát ve 2. kole prohrála, když měla problémy s kotníkem, a ve čtvrtfinále pak Zarina jasně padla s Ivet Benešovou :)

Celkem vážně uvažovali s tatínkem, že změní občanství a bude hrát za Česko, protože tu žila hodně dlouho, a Česky mluvila skvěle, před pár lety s ní byl rozhovor na českém rozhlasu, když měla hrát 1. kolo na AO proti Katce Siniakové, a už tak dobře nemluvila, ale stále na Česko nedá dopustit, vždyť ji na Štvanici tenisově vychovali ...škoda, mohli jsme mít o další dobrou tenistku navíc, ale i tak ji trochu pořád beru jako naši :)

Je vidět, že ikdyž není ten talent odmalička tak velký jako u jiných holek, trpělivostí a dřinou se dá docílit i takovýchto skvělých výsledků :)

Parádní kousek, který se podařil třeba Elise Mertens v Hobartu, nebo Maky Vondroušové v Bielu, tedy z kvaldy až pro titul :) Mám rád takovéhle příběhy a překvapivé vítězky :) ...

Pojď ! :)
Reagovat
skott
to bylo vždycky tak trochu komicky paradoxní, že v Kazachstánu investují do tenisu tolik, ale mezitím jim první skutečně ¨jejich¨ kvalitní hráčka vyrostla jinde.
Reagovat
EllNino
jj :) to je pravda, Yarka, Putina jsou Rusky ... stejně tak myslím Golubev, Kukushkin, Schukin, Korolev, Nedovyesov, Popko a spol. ?
Reagovat
skott
Nedovyesov je Ukrajinec, ale jinak jich je ještě mnohem víc, například od nedávna Bublik nebo bývalá top juniorka Danilina která se vrací po studiech na univerzitě v USA. Reprezentovala je i Bulharka Karatancheva.
Reagovat
EllNino
Jojo ... myslím, že není větší expert v kupování hráčů, než právě Kazachstán ... ještě samozřejmě Kanada, USA a Austrálie ... ale příklady se najdou ve všech zemích :)
Reagovat
misa
nechci vám do toho mluvit, ale proč jako Češi používáte anglický přepis azbuky?
Reagovat
EllNino
skott nežije v Česku, a já už taky dlouho nebudu :))
Reagovat
blixa
Tak ale píše česky a ty taky. Kde žije je úplně jedno. Na rozdíl od angličtiny máme na přepis slovanských jmen v češtině všechny potřebné nástroje.
Reagovat
FulnekUltras
nastupující generace má už nějaké češtinové nástroje dávno v prdeli
Reagovat
EllNino
Putina, Jarka, Golubjov, Kukuškin, Sčukin, Koroljov, Nědovjesov, Popko Karatantčeva ...stačí ?

Jinak myslím, že si můžu psát, jak chci :)
Reagovat
blixa
Můžeš, jistě ;-) A já ti za to můžu nadávat jak chci :D
Reagovat
EllNino
když už kážeš vodu, oprav si tam tu čárku ...
Reagovat
blixa
No vidíš jak ti to jde ;-) :D
Reagovat
EllNino
zase
Reagovat
blixa
Jop ! ;-) :D Dávám ti prostor ;-)
Reagovat
EllNino
a mělo by jít primárně o obsah, je to tenisový portál, a ne jazykový koutek ... takže pokud nemáš nic k věci, tak se zdrž komentáře
Reagovat
blixa
Jazyk je pracovní nástroj komentářů, takže to je k věci. Až budeš psát komentáře anglicky, nebudu mít námitky :D.
Reagovat
VlS
Bože, dejte pokoj s jazykem, pokud to jde pochopit, je to jedno. A jak se jmenuje Jarka Švédů Kazašsky? A jak se tam píše? Není to náhodou směroplatný?
Reagovat
horska.kraslice
V roce 2009 jí bylo patnáct, takže dívenka - mladičká juniorka.
Jinak, ona už v Praze netrénuje?
Každopádně, gratulace k vítězství a k hodně úspěšnému návratu do stovky, na 63. místo, pěěkné.
Reagovat
skott
už dlouho ne, připravuje se v čínském Kantonu v mezinárodní skupině s Magdou Linette, Kovinic a některýma nejlepšíma Číňankama.
Reagovat
VlS
to ti moc přeju.
Reagovat
dadaft
v zápase bylo 40W/17UE, obě hráčky jsou velmi pohyblivé a ne příliš vysoké,,,,,,,,,,, zkrátka byl to trošku jiný tenis, než bývá ve finálových zápasech zvykem, ale dívat se na to rozhodně dalo.
gratulace Zarině.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist