Djokovič na US Open pokračuje v útoku na kalendářní grandslam, dnes po téměř čtyřech hodinách zdolal Nišikoriho

4. 9. 2021, 23:49
Aktuality 37
US OPEN - Novak Djokovič na US Open po více než třech a půl hodinách zdolal 6-7(4) 6-3 6-3 6-2 Keie Nišikoriho, s Japoncem vyhrál už 17. souboj v řadě a vzájemnou bilanci vylepšil na 18-2. Srbovou další překážkou v útoku na kalendářní grandslam, který v minulosti slavili jen dva muži, bude domácí talentovaný mladík Jenson Brooksby.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič vyhrál letošní Australian Open, French Open i Wimbledon, vyrovnal rekordmany Rogera Federera a Rafaela Nadala, kteří v New Yorku letos nestartují, a mohl jako první muž v historii získat tzv. Golden Slam. Dvacetinásobný grandslamový šampion však v semifinále olympijských her neudržel vedení setu a brejku proti Alexanderovi Zverevovi a nakonec z Tokia odjel bez medaile.

Stále však může dosáhnout na kalendářní grandslam, což se v minulosti povedlo pouze Donovi Budgeovi (1938) a Rodu Laverovi (1962 a 1969). Útok na historický milník zatím neprobíhá nijak přesvědčivě. V úvodním kole ztratil set s nezkušeným kvalifikantem Holgerem Runem a po třísetovém vítězství nad Tallonem Griekspoorem dnes musel skoro čtyři hodiny bojovat s Keiem Nišikorim. Finalistu ročníku 2014 nakonec zdolal, porazil ho už posedmnácté v řadě a vzájemnou bilanci vylepšil na 18-2.

Trojnásobný vítěz US Open předvedl jeden z nejhorších vstupů do utkání za celou kariéru. V úvodních gamech kupil jednu nevynucenou chybu za druhou, a přestože otočil z 2-4 na 5-4, stejně set ztratil v tie-breaku.

Problémy na servisu ho provázely i v dalším průběhu, soupeři nabídl 11 brejkbolů (sedm ve druhé sadě), nicméně jen jednou zaváhal. Na své poměry dnes často chyboval, minel spáchal 52 včetně sedmi dvojchyb a kazil i ze snadných pozic, hlavně v úvodních dvou dějstvích.

Čtyřiatřicetiletý Srb je na US Open ve druhém týdnu počtrnácté v řadě. Až do předloňského ročníku v osmifinále vždy uspěl. Předloni ale musel vzdát Stanovi Wawrinkovi a loni byl po nešťastném nastřelení lajnové sudí diskvalifikován. Standardní porážku tak v této fázi ještě nezaznamenal.

Jeho dalším protivníkem bude objev letošní sezony Jenson Brooksby. Dvacetiletý Američan pokračuje v životní formě z posledních měsíců i na US Open. Ve svém premiérovém třetím kole na grandslamech ve čtyřhodinové bitvě udolal 6-2 3-6 2-6 6-3 6-3 Aslana Karaceva.

Brooksby, který předloni právě na US Open šokoval skalpem Tomáše Berdycha, hrál nedávno na trávě v Newportu svou první hlavní soutěž na turnajích ATP a probojoval se až do finále, další skvělý výsledek předvedl postupem do semifinále před měsícem ve Washingtonu.

Matteo Berrettini se ve třetím kole rovněž nadřel. Předloňský semifinalista zdolal osm zápasů neporaženého Ilju Ivašku až po téměř čtyřech hodinách a setech 6-7(5) 6-2 6-4 2-6 6-3. Ve svém třetím newyorském osmifinále v řadě bude čelit kvalifikantovi Oscarovi Ottemu.

Otte při svém debutu v hlavní soutěži ve Flushing Meadows porazil 6-3 6-4 2-6 7-5 veterána Andrease Seppiho a znovu vylepšil své maximum na grandslamech. V osmifinále letošního US Open jsou tak tři kvalifikanti, mezi nejlepší šestnáctku prošli také Němec Peter Gojowczyk a Nizozemec Botic van de Zandschulp. To se stalo poprvé od French Open 1995, dva kvalifikanti stejné národnosti jsou v osmifinále grandslamu po 28 letech (Australian Open 1993).

Jannik Sinner málem ztratil dobře rozehraný zápas s Gaëlem Monfilsem. Italský mladík ve třetím setu neuhájil náskok brejku, ve čtvrtém vedení 4-0 a francouzského veterána přetlačil až po skoro čtyřhodinové bitvě 7-6(1) 6-2 4-6 4-6 6-4. Ve svém třetím osmifinále na grandslamech, prvním mimo antukové French Open, se utká s Alexanderem Zverevem (H2H 1-1) a bude útočit na vyrovnání svého nejlepšího výsledku na akcích velké čtyřky.

Zverev poprvé na letošním US Open ztratil set. V úvodním dějství fantasticky hrající Jack Sock (18 winnerů a jen tři nevynucené chyby) měl však od druhé sady problém s nohou, německé jedničce už vzdorovat nemohl a za stavu 6-3 2-6 3-6 1-2 ze svého pohledu vzdal. Už 14 zápasů neporažený Zverev tak pokračuje v obhajobě loňského finále.

Lloyd Harris bez ztráty setu přehrál třikrát 6-4 trápící se světovou desítku Denise Shapovalova, přestože v posledních dvou sadách prohrával o brejk, a poprvé v kariéře postoupil do osmifinále grandslamů. V něm 24letý Jihoafričan narazí na Reillyho Opelku. Domácí servisman je dalším debutantem v osmifinále grandslamů. Finalista nedávného Masters v Torontu porazil 7-6(5) 6-3 6-4 Nikoloze Basilašviliho a bude usilovat o znovu vylepšení svého grandslamového maxima.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57.500.000 dolarů
sobotní výsledky (4. 9. 2021)
• Dvouhra - 3. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (Jap.) 6-7(4) 6-3 6-3 6-2
Zverev (4-Něm.) - Sock (USA) 3-6 6-2 6-3 2-1 / skreč
Berrettini (6-It.) - Ivaška (Běl.) 6-7(5) 6-2 6-4 2-6 6-3
Harris (JAR) - Shapovalov (7-Kan.) 6-4 6-4 6-4
Sinner (13-It.) - Monfils (17-Fr.) 7-6(1) 6-2 4-6 4-6 6-4
Brooksby (USA) - Karacev (21-Rus.) 6-2 3-6 2-6 6-3 6-3
Opelka (22-USA) - Basilašvili (Gruz.) 7-6(5) 6-3 6-4
Otte (Něm.) - Seppi (It.) 6-3 6-4 2-6 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Medvedev ma cestu do finále vydláždenú zlatom.

Je to jediny hrac, ktory moze Novaka zaskočiť. Zverevovi neverim ani so Sinnerom a nasledne Opelkom. Skoda, ze toto kombo nema Novak.
Reagovat
spaniel
Bohorovnost fandu Djokovice primo vola po tom, aby se pakoval.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Marduch
Turista = zástupce Djokolandu?? Čekal bych větší nadhled. I když co chceš po cynikovi TP smile
Reagovat
sojka1
tak ale Kozoroh taky pusobi jak prispevek do Ceskoslovenskeho filmoveho tydeniku, ze.... jinak nic proti nicemu.... :-))
Reagovat
spaniel
Presne tak. Jedina Nola se drzi pri zemi.
Reagovat
Kozoroh
Tohle beru jako šťouchnutí bez nějakého hlubšího opodstatnění. smilesmile
Reagovat
turista
Jaká bohorovnost? Nikde jsem nenapsal že to tady Novak vyhraje. Jak to dopadne nikdo neví.
Reagovat
Kozoroh
O čem to zas plácáš, jaká bohorovnost? smile smile Cožpak já nebo někdo jiný z Djokolandu tady psal, že Djoker má titul v kapse? Já už tady několik let před letošní sezónou hlásal, že s kalendářním GS je spojen obrovský tlak. Že tenista, usilující o CYGS, může být ve vítězné formě, ale neunese psychickou tíhu, spojenou s váhou tohoto monumentálního úspěchu a prohraje. Příkladem z nedávné doby je Serena na USO 2015. A No1e též nemusí na své misi za CYGS uspět. Nic nemá garantováno, musí si to vybojovat na kurtu. A zrovna na USO není tak silný 'v kramflecích' jak na AO nebo ve Wimbledonu. USO je nejvíc nevyzpytatelný GS turnaj, jediný, který nikdo z Big 3 nevyhrál aspoň 6x.
Reagovat
spaniel
Karma vam da pres cune smile
Reagovat
paddy
Před 4k můžete udělat změny v týmech (pouze za vyřazené hráče).

Přestože hra vypadala velmi dobře z hlediska možnosti zisku bodů i ve druhém týdnu, tak bohužel je tam velká nespravedlnost a nerovné podmínky, za které je nutné dát veliký palec dolů smile
Všechny ostatní Fantasy mají rovné podmínky.

Důvodem je, že nelze měnit celou sestavu, ale pouze dávat náhradu za vypadnuvší hráče. To znamená, že ti, kteří bez ztráty prošli první 3k, nemohou dělat žádné změny (např. martinek37) a dohrají nadále pouze s jedním hráčem z top16. Ti, kterým ideálně vypadli všichni hráči až ve 3k (např. Forehanders přežil jediný hráč), tak si navolí zcela novou sestavu, tzn. mohou dohrát až se 4 hráči z top16 (muži i ženy).

Další menší nedostatky jsou: chybějící chat, nemožnost vidět složení týmu z jiných lig či na čele celého pořadí.

Američané to odflákli a jejich fantasy je žumpa mezi všemi fantasy stejně jako NY publikum. Konzistence je proto zachována smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ja odstupujem z turnaja, withrawn..
Reagovat
Fandina
Jaká nespravedlnost. Ten, komu vypadl hráč ho může nahradit, ten, kdo mu dosud nabral hodně bodů, za výhru je vždycky 100, má náskok, takže se těžko bude dohánět.
Reagovat
paddy
logika je, že hráči mimo top16 ti od 4k moc bodů nepřidají, kdežto když navolíš zbytek top4, tak vyděláváš třeba několik několik kol

takže se vyplatí, když ti vypadnou všichni mimo top16 ale nejlépe ve 2k

prostě není férové, že někdo teoreticky může mít celou top4 a někdo jen top1, když bude bez ztrát do 3k smile
Reagovat
Fandina
A k čemu ti budou v dalších kolech top 16, když ti ve druhém kole vypadne všichni mimo top 16, abys je pak nahradil to 16. Přijdeš o 1200 bodů za druhé a třetí kolo a to se pak těžko dohání.

Takže výhodné je od prvního kola vyhrávat, abys měl co nejvíc bodů.

Neférové to není, protože podmnky jsou pro všechny stejné.
Reagovat
paddy
byla tam chybka, správně když by vypadli ve 3k

pak ztratíš jen 1 kolo výher u 6 hráčů, ale pak navolíš zbytek top 4 a těchto 6 nových hráčů ti udělá určitě více než jedno kolo, třeba až 3 kola
ten, kdo nemohl měnit tým, pak z těch 6 hráčů moc dalších postupů nebude mít, třeba v součtu max 1 kolo

to je rozdíl 2 kol navíc výměnou za jedno ztracené 3 kolo

papírově se nevyplatí mít bez chyby první 3 kola
Reagovat
Fandina
Je to jen teoretizování. I když ti vypadne ve třetím kole mimo top 16 a nahradíš ho kýmkoli ze 16, může ti vypadnout jako dneska Švarcík.

Takže pořád jsme na začátku, kdy je potřeba vybrat takové hráče z každé čtvrtiny, kteří by mohli dojít nejdál. A jen jednoho z top 16. A to je smyslem soutěže.
Reagovat
Fandina
Dívám se, že martinek37 nemohl projít první tři kola bez ztráty, jak to měl nevím, ale musel by teď mít mnohem víc bodů a nemá jen jednoho hráče top 16, ale kluci holky celkem čtyři, to znamená, že mu minimálně dva, kluk a holka, vypadli.
Reagovat
paddy
asi jsem koukal, když už tým doplnil
Reagovat
Fandina
Když tým doplnil, tak tam měl polovinu hráčů z top 16, ne jednoho, jak si psal.
Reagovat
paddy
půlka tedy 5 lidí nedoplnila týmy smile
Reagovat
smazaný uživatel
Proste, ani tento formát sa neujal. Hladáme dalej, snad rok 2022 bude uspesnejsi.
Reagovat
paddy
25-3

Existují i pěkné přerušované série smile
Reagovat
Kozoroh
Novak včera nehrál moc přesvědčivě, od baseliny nebyla patrná ta herní jistota a přesnost, na jakou jsme u něj zvyklí, ale dá se říci, že takový zápas, jaký absolvoval s Nishim, potřeboval a prospěje je mu do dalších konfrontací. Jak jsem už napsal v diskuzi pod jiným článkem, Djoker se v 1. GS týdnu tradičně rozehřívá a svou formu ladí tak, aby vyvrcholila v 2. týdnu, kdy jde do tuhého. Zápasy, které nejdou úplně podle jeho not, ale které vyhraje, ho dostanou do vítězné formy. Např. na AO 2016 v zápase se Simonem spáchal No1e 100 UE, ale pak bravurně přehrál Fedexe a Můru a získal titul.
Reagovat
Mantra
S tím Simonem jsem to viděl, to byl krutej zápas.
Reagovat
Mantra
To už je prakticky ložený, by musel napálit sudí míčem smile
Reagovat
Fandina
Když už jsem si na Bárty hru zvyklá, tak prohraje. Stará známá WTA. Pořád vyhrává někdo jiný. Ale první set s Rogers jsem viděla, ta hrála pěkně, rychle a ve vymenach nekazila a Ash si vodila od základní čáry sem a tam.
Reagovat
com
kuš babo, tady se řeší jak se zbavit Djokoviča smilesmile
Reagovat
Fandina
Zalez, spletla jsem článek.
Reagovat
brixner
No, Srba se všichni brzo zbavěj, páč s Grand Slamem v kapse už v klídku může ukončit kariéru!smilesmile
Reagovat
turista
Novak neskončí ani po případném zisku kalendářního GS. Nemá důvod. Chce překonat Nadala a Federera ve všem v čem je překonat lze. Má v plánu i překonat metu 100 titulů. A využít období až Nadal skončí. Budou mu to komplikovat mladíci což je OK.
Reagovat
vergus
Joker bude stopro chtít ještě předehnat Maggie Courtovou, což by se mu mohlo do 2 sezón povést, pokud by ho případný neúspěch letos v NY nesrazil psychicky na dno
Reagovat
turista
Nemusí se mu povést ani jedno ani druhé. Psychicky ho ale žádná porážka nepoloží. Na porážky je zvyklý.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No kdyby proti němu včera stál na kurtu Alcatraz, dostal by ářez a jel by domů, jenže skutečnost je jiná a potencionálně nebezpeční soupeři se vymlátí mezi sebousmile
Reagovat
turista
Domů by nejel. Medvěd ho může poslat domů, ale 18 letý mladík ne.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to si svého času o 18tiletém Nadalovi taky leckdo myslel...
Reagovat
turista
To tady nevyřešíte.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist