Djokovič nečekal, že bude už ve Wimbledonu ve formě

16. 7. 2018, 11:56
Aktuality 57
Na tenisové scéně už dokázal Novak Djokovič prakticky vše. Byl světovou jedničkou, vyhrál alespoň jednou každý z grandslamů a se Srbskem zvedl nad hlavu "salátovou mísu" pro krále Davisova poháru. Přesto pro něj byl nedělní triumf ve Wimbledonu výjimečný, a to z několika důvodů.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Poprvé mu z hráčské lóže v hledišti fandil a tleskal jeho syn Stefan. "Slyšet: Tati! Tati! bylo nejvíc, co jsem kdy zažil. To jsem si vždycky přál. Prožívám díky tomu nepopsatelné pocity," rozplýval se dojatý jednatřicetiletý tenista.

Djokovičův syn dostal povolení být v závěru finále na tribuně, i když mu jsou teprve tři roky a nesplňoval pětiletou hranici pro vstup do hlediště v All England Clubu. "Už vyrostl, je dost velký, aby vydržel půl hodiny sedět v klidu," řekl Srb.

Pro vítěze 69 turnajových vavřínů, z toho třinácti grandslamových, byl čtvrtý wimbledonský triumf důležitý i z tenisového pohledu. Po loňském Wimbledonu půl roku nehrál. Angažoval k trenérovi Andremu Agassimu i Radka Štěpánka, ale po Melbourne se rozešli. Jeho začátek roku nebyl dobrý. "Měl jsem momenty, kdy jsem byl frustrovaný, naštvaný a trošku zapochyboval, zda se dostanu zpět," přiznal.

Po drobném chirurgickém zákroku v lokti pravé ruky po Australian Open se dokázal vrátit na vrchol. "Ale nečekal jsem, že budu ve formě tak rychle, už ve Wimbledonu. Na druhou stranu je pro mě typické, mám to v sobě, že pořád věřím ve své schopnosti, že dokážu hrát kvalitní tenis, což jsem dokázal," tvrdil Djokovič a doplnil: "Kamkoli přijedu, a obzvláště na grandslamech, mám vždycky šanci bojovat o trofej."

K výhře na londýnské trávě ale ještě vedla trnitá cesta. Na amerických turnajích v Indian Wells a Miami se totiž vždy poroučel z kola ven. "Naučil jsem se trpělivosti. Po zákroku jsem byl hodně neklidný a chtěl se co nejrychleji vrátit. Dopadl jsem ale tvrdě a zjistil, že se nic nesmí uspěchat. O to je nyní úspěch mimořádnější."

V dubnu se vrátil ke spolupráci se slovenským koučem Mariánem Vajdou a postupně se dostával zpět do formy. Na antuce ještě nezářil, ale už naznačil zlepšení a travnaté turnaje mu vyšly parádně. Vyhrál jedenáct z dvanácti zápasů. "Jsem rád, že jsem si prošel těžkými časy a nakonec povstal jako Fénix," řekl Djokovič.

V nedělním finále si svým typickým stylem poradil s Jihoafričanem Kevinem Andersonem. Především vládl na returnu, v sedmi zápasech si vypracoval přesně sto brejkbolů. "Kde jinde zakončit návrat než tady," řekl při přebírání trofeje. Wimbledon považuje za nejposvátnější turnaj, který má v srdci odmalička. "Už jako sedmiletý jsem snil, že tady vyhraju, a vyráběl si poháry z různých materiálů," dodal.

Nyní už má doma čtyři pravé wimbledonské ceny a možnost znovu útočit na post světové jedničky. V žebříčku se vrátil do desítky, kterou uzavírá, a před sebou má půlku sezony, v které neobhajuje ani bod. "Chápu, že lidi zpochybňují, jestli dokážu hrát stabilně na této úrovni. Věřte mi, jsem, ale teď si vychutnám tenhle úspěch. Nevidím do budoucnosti, ale určitě se těším na americké betony a US Open," řekl.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

57
Přidat komentář
Patik
Djokovič neni ešte v top forme a uhral Wimbledon..ak to bude takto pokračovať tak onedlho usadne na tenisový trón.
Reagovat
spaniel
Co konkretne mu jeste chybi do top formy?
Reagovat
Marduch
tak svýho času mu to víc lítalo, hlavně z FH.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, ten tretí finálový set. V top forme by to bolo 6:2, 6:2, 6:4.
Reagovat
Stan_Borowitz
V top formě prohrál s Andersonem první dva sety a musel po přerušení horko těžko otáčet.
Reagovat
Kozoroh
Hrálo se na jiném kurtu a v dřívější fázi turnaje, žeáno...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jasně, já jen, že ty předpovědi bývají ošidné.
Reagovat
Patik
Podľa mňa tam chýba hlavne dravosť hlad po víťazstve ničenie kalamita na kurte..vtedy sú údery tvrdšie presnejšie razantnejšie...teraz mi príde ako príliš veľký dobrák zahrá síce winner ale tak aby to súpera príliš nedeprimovalo.:)
Reagovat
turista
Novak už hraje perfektně, ale trochu razance proti dřívějšku mu přece jenom ještě chybí. Podával moc dobře. Ale dříve aspoň občas první Novakovo podání mívalo 125-129mph, což jsem tady postrádal. Winnerů nikdy nehrál moc, ale dřív byly drtivější. Dřívější preciznost v obraně je ale zpátky plně.
Reagovat
Patik
presne tak ..obrana je v pohode..aj keby bola o čosi slabšia vzhľadom na pribúdajúce roky sa to dá chápať.
Reagovat
spaniel
Jeste neco pridejte, at se pobavim.
Reagovat
Patik
neni čo :D
Reagovat
Marduch
Osobně ještě tyto prvky DJOKEROVA arzenálu v poslední době citelně postrádám:

https://www.youtube.com/watch?v=9KEC_VnUdqg
Reagovat
Marduch
Tak snad mu Jelena za odmenu uvarila poradnej kotlik, vsak si to zaslouzi kluk snaziva. Jako 188cm/77kg oproti Fedalovym 185/85...
Reagovat
Stan_Borowitz
Nechápu, jak může mít štíhlý a šlachovitý Roger stejné parametry výška/váha jako svalnatý Rafa...
Reagovat
spaniel
Mozek..,
Reagovat
Stan_Borowitz
:-)
Reagovat
janek_da
Velký šéf ... a udrží hlavu zpříma
Reagovat
turista
Podle Museo De Cera Madrid má Nadal 182/85.
Reagovat
spaniel
Tetko rict jak to je... U Sereny sa taky pise 60kg, pritom vazi jak Kadlec.
Reagovat
Roger_Federer
Urcite je chytrejsi nez Kadlec.
Reagovat
Dobry-den
Novak v top formě je nejlepším hráčem historie.
Roger je zase nejúspěšnějším hráčem všech dob z hlediska dosažených úspěchů.
Rafael je nejlepší antukář všech dob. ;-)
Je nádhera mít tu možnost sledovat všechny tři tyto velikány současně v jedné éře.
Reagovat
Marduch
jinak malý Stefan celý dědo Srdjan omg://
Reagovat
mats23
jo :)
Reagovat
Sonja
Souhlas! :D
Reagovat
Nola
https://twitter.com/Wimbledon/status/1018855475415322624
Reagovat
Mayo
Ja som to čakal, môj tip na víťaza bol on ako inak.
Reagovat
Krisboy
Mayo je velký tipér!
Reagovat
Nola
iste , to je :D
on ako vitaza oznacoval Novaka na kazdom turnaji, dokonca aj na tych, ktore nehral, az sa mu to nakoniec vymklo z ruk :D
Reagovat
Sonja
:DDDDDDDD
Pecka, pobavila si mě, to je přesně Mayko :D
Reagovat
giovani
Úspech Noleho dával na seba dlho čakať ale o to je sladší a ešte k tomu úplne výnimočný. Po takmer dvoch rokoch od pozvoľného klesania formy až po úplnu stratu postavenia i jeho dominantnej hry. Tak veľa zdaru nech sa máme na čo tešiť!
Reagovat
Herbert_Hoover
A kolik nicků se vyrojilo s "nenadálým" úspěchem Nojeho. :)
Reagovat
Nola
?
Novak tu mal v minulosti celkom slusny pocet fanusikov, dva roky nebolo co slavit....
napr. aj Rafaeoli pise, iba, ked sa Rafovi dari.....
Reagovat
Herbert_Hoover
Aj nebo jenom? :) já tu giovaniho vidím třeba prvně, Rafaeoliho znám, to bude ten rozdíl :) A já měl zato, že když se Rafovi daří a jsou tu o něm články, tak jsou Rafanovci zalezlí. :)
Reagovat
Nola
mozno je to novy uzivatel, ja to neriesim, Rafaeoli je tu znamy pod viacerymi nickami
mj. vyliezli aj hateri....
Reagovat
Roger_Federer
Mel v minulosti asi 12 jinych nicku, takze nikdo netusi kdy a kolik pise :)
Reagovat
Herbert_Hoover
Ale Nolemu by asi přehnaně nelichotil ne? :)
Reagovat
Mayo
On mu fandí.
Reagovat
Mayo
(:
Reagovat
smazaný uživatel
Pouze se potvrdil fakt, že jediný, kdo s Djokovičem dokáže efektivně pracovat je Vajda. Dovolím si tvrdit, že bez něj by se poroučel Novak někdy v prvním/druhém kole a určitě by neporazil ve formě hrajícího Nadala.

Jeho sebedůvěra vyskočila o několik levelů výše a do konce roku je s ním třeba počítat. Myslím, že Rafu zdeptal v tom zápase velmi slušně a pokud se Djokovič nezraní, tak ho sestřelí na hardu v každém zápase, ve kterém se potkají.

Takže Rafa má aktuálně depku na hardu s Federera 0/5 v posledních pěti zápasech a k tomu mu přibyl i Djokovič 0/5 v posledních pěti zápasech na hardu. Jsem zvědavý, jak se Rafa postaví k betonové sezóně. Už se těším. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ver mi, ze Rafa nemá depku...Je prvý s velkým naskokom :)

Čísla vytiahnuté z rokov 2015/2016 kedy Rafa prehrával s kadekým nehrajú ziadnu rolu...Aj Wimbledon za posledných 5 rokov nestál za nic az prisiel 2018..;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ale přece jenom ta bilance RF,ND na hardu 0/10 někde v hlavě bude. Neříkám, že Rafa třeba neobhájí US Open, to se může stát, ale tihle dva budou pro něj do konce sezóny, která se hraje na betonech, fakt smrtelná kombinace.
Reagovat
Mayo
Veď oni dvaja boli furt smrteľná kombinácia :D to sú mi fakt novinky ty depka
Reagovat
turista
Rafa depku mít ani nemůže s letošní bilancí 35:3. Tenhle poměr letos nemá nikdo.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky toho odehrál nejvíce. Je obecně známo, že se Rafa soustředí na antuku. Teď už ty turnaje tak práskat nemusí. Navíc na těch betonech je mnohem náchylnější ke zdravotním potížím.

Samozřejmě mu přeji úspěšnou tour, ale domnívám se, že Novak s Rogerem ho k tomu nepustí.
Reagovat
Roger_Federer
A co ukazal Wimbledon 18?, nic jak vzdycky rikas, pocita se jenom titul..
Letosni Wimbledon se hodne podminkama blizil tem z 06,07,08-10..Rafovi to proste vyhovovalo..zahral pekny turnaj, nerikam, ale je potreba vzit ta fakta.
Reagovat
Roger_Federer
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1006301-prevrat-ve-wimbledonu-klasiku-strida-uplne-jina-hra.html#hp-artcl
Reagovat
smazaný uživatel
Cize 06.07.08.10.18

Vzdy bolo teplo...

Pan je zrejme meterológ :)
Reagovat
Roger_Federer
Pointa je v tom, ze aby Rafa zahral takovy Wimbledon, poreboval k tomu ty podminky, ktere se mu sejdou.
Reagovat
smazaný uživatel
A 12, 13, 14, 15, 17 pršalo :)
Reagovat
Roger_Federer
Ne, to byl Rafa bud zrabeny, nebo po zraneni...jinak to neni mozne.:)
Reagovat
Patik
Celkovo aby Nadal zahral najlepší výkon potrebuje tip top podmienky vo všetkých smeroch..akonáhle sa trošku zmení počasie alebo zatiahne strecha alebo nestíha robiť stopercentne svoje rituály jeho hra ide dole.
Reagovat
turista
No tak letos byl Rafa ve Wimbledonu maximálně nebezpečný až jsem se divil, že hráč tak nasycený 4 letošními tituly z antuky a pozicí světové jedničky se tak zběsile rve o to finále v zemi lordů. Novak po zápase řekl, že sice věřil, že zápas vyhraje, ale že si nebyl jistý zda se to podaří až do posledního míčku a připustil, že to bylo nesmírně náročné na nervy.
Reagovat
Herbert_Hoover
V těch letech byl rychlejší, dřív u míčků a i na rychlejší trávě stíhal tempo jakžtakž.. :)
Reagovat
turista
No pokud se Novak udrží na úrovni na níž je případně se ještě zlepší tak může příští rok pomýšlet i na velké antukové tituly - masters tisícovky a možná i to FO. S jeho úspěchy na letošních hardech se počítá. Možná ale zatím Rafa dotáhne jeho 223 týdnů na pozici světové jedničky. Vyloučit se to nedá. Pokud ještě nějak nezamíchá kartami Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger moze zamiešať akurát tak guláš na záhrade, ktorý si budr v druhom týždni USO vychutnávat uz domka s rodinkou.
Reagovat
Roger_Federer
Kolik mu davas 1% :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist