Djokovič porazil Monfilse i posedmnácté, Wawrinka po debaklu skončil

18. 1. 2018, 08:51
Aktuality 54
AUSTRALIAN OPEN - Novak Djokovič zvládl po půlroční pauze i druhý zápas. Třicetiletý Srb ve druhém kole Australian Open zvítězil 3-1 na sety nad Gaëlem Monfilsem, kterého porazil i posedmnácté. Naopak další bývalý šampion Stan Wawrinka na prvním turnaji od loňského Wimbledonu skončil po debaklu s americkým outsiderem.
Novak Djokovič

Šestinásobný vítěz Australian Open Novak Djokovič vyhrál po půlroční pauze i druhý zápas, v horku v Melbourne vybojoval vítězství 4:6, 6:3, 6:1, 6:3 nad Gaëlem Monfilsem. Třicetiletý srbský tenista, do jehož trenérského týmu patří od závěru minulého roku Radek Štěpánek, porazil o rok staršího Francouze i v patnáctém vzájemném duelu.

Fyzickou kondici obou hráčů důkladně prověřilo australské vedro. Teplota vzduchu dosáhla dnes svého maxima 39,9 stupně Celsia, na povrchu kurtu naměřili ještě o třicet stupňů více.

Větší problémy s horkem měl podle všeho Monfils, jenž se trápil především ve druhém setu. Francouz opakovaně žádal rozhodčího, aby hráčům nechal více než obvyklých 25 sekund pauzy mezi výměnami, a zavolal si i lékaře, protože se mu točila hlava a bylo mu špatně.

"Čtyřicet minut jsem na kurtu trpěl," řekl novinářům Monfils poté, co se zchladil ve studené vaně.

Djokovič po vyhraném druhém setu doslova prolétl třetím, ale jeho francouzský soupeř se vzpamatoval a ve čtvrté sadě ještě kladl tuhý odpor. V desátém gamu odvrátil Monfils tři mečboly, než Djokovič ukončil zápas volejem.

"Bylo to brutální," uvedl Djokovič, jenž v Austrálii hraje po potížích s loktem s kompresním rukávem. "Věděl jsem, že to bude velká výzva pro nás oba. Gaël patří k nejlépe atleticky vybaveným hráčům v našem sportu. Šlo o to vydržet a využít každou příležitost," řekl bělehradský rodák, jehož příštím soupeřem bude Španěl Albert Ramos.

Wawrinkův comeback skončil debaklem ve 2. kole
Šampion z roku 2014 Stan Wawrinka se rozloučil s Australian Open už ve druhém kole. Dvaatřicetiletý švýcarský tenista, jenž se v Melbourne představil poprvé od červencového Wimbledonu, prohrál po pouhých 88 minutách 2-6 1-6 4-6 s americkým outsiderem Tennysem Sandgrenem.

Na Wawrinkovi bylo v průběhu zápasu vidět, že mu loni operované levé koleno stále dělá problémy. Devátý nasazený hráč měl potíže s pohybem a za koleno se často držel.

Už před začátkem turnaje Wawrinka říkal, že nechával rozhodnutí, zda v Melbourne nastoupí, na poslední chvíli. Nakonec se rozhodl startovat a v prvním kole porazil Litevce Ričardase Berankise. Na 97. hráče světa Sandgrena ale nestačil. Šestadvacetiletý Američan tak zaznamenal druhé grandslamové vítězství v kariéře.

• AUSTRALIAN OPEN 2018 •
Austrálie, tv. povrch, 55.000.000 australských dolarů
čtvrteční výsledky (18. 01. 2018)
• Dvouhra mužů - 2. kolo •
Berdych (19-ČR) - García-López (Šp.) 6-3 2-6 6-2 6-3
Mannarino (Fr.) - Veselý (ČR) 6-3 7-6(4) 5-7 6-3
Federer (2-Švýc.) - Struff (Něm.) 6-4 6-4 7-6(4)
A. Zverev (4-Něm.) - Gojowczyk (Něm.) 6-1 6-3 4-6 6-3
Thiem (5-Rak.) - Kudla (USA) 6-7(6) 3-6 6-3 6-2 6-3
Benneteau (Fr.) - Goffin (7-Belg.) 1-6 7-6(5) 6-1 7-6(4)
Sandgren (USA) - Wawrinka (9-Švýc.) 6-2 6-1 6-4
Del Potro (12-Arg.) - Chačanov (Rus.) 6-4 7-6(4) 6-7(0) 6-4
Fucsovics (Maď.) - Querrey (13-USA) 6-4 7-6(6) 4-6 6-2
Djokovič (14-Srb.) - Monfils (Fr.) 4-6 6-3 6-1 6-3
Ramos (21-Šp.) - Smyczek (USA) 6-4 6-2 7-6(2)
Fognini (25-It.) - Donskoj (Rus.) 2-6 6-3 6-4 6-1
Gasquet (29-Fr.) - Sonego (It.) 6-2 6-2 6-3
Kicker (Arg.) - Lacko (SR) 6-2 7-5 1-6 7-5
Hyeon Chung (Korea) - Medveděv (Rus.) 7-6(4) 6-1 6-1
Marterer (Něm.) - Verdasco (Šp.) 6-4 4-6 7-6(5) 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
Kozoroh
Na úvod vzkaz Forehandovi:
Zapiš si za uši, že Novak Gaela porazí i o půlnoci!! :-D

Smrt, daně a Djokovič. To jsou životní jistoty Gaela Monfilse.

Ale teď k věci - dnešní vražedné horko poznamenalo výkony obou hráčů. Pro mně je potěšující, že Djoker se s podmínkami popasoval líp. Po stránce herní jistoty jsou vidět rezervy, ale v pohybu a defenzivě to je stará dobrá klasika.

Ramose by měl Djoker zdolat bez větších problémů.
Reagovat
turista
Jasně. Ty kritiky Djokera bych chtěl vidět lítat po kurtech ve 40 stupních Celsia. Novakova defenzíva je perfektní jako v době, kdy sbíral jeden titul za druhým. Důležitý je, že Novak vyhrál a jde dál. Idemo! Nepochybuji o tom, že bude zase světovou jedničkou.
Reagovat
woody
Ac jsem jeho velky fanda,tak zper na vrchol se dostane jen kdyz zlepsi servis.Momentalne je prvni servis nedutazny a musi hrat hodne pres dlouhe vymeny. Ale zlepsi servis a pujde to ;-)
Reagovat
Franky
Tak Berdych-Delpo bude slager dna to som zvedavy ci Berdych je pripraveny vyhravat velke turnaje a zvladnut velke prekazky alebo bude do konca kariery len rozpravat ze jeho priorita je GS a pri prvom lepsom superovi leti..
Reagovat
baggik
B je spravne. Predloni bylo pozde.
Reagovat
Franky
Paradoxne je po Fedexovi moj cierny kon turnaja: Djoker prisiel po zraneni, Delpo tiez nieje 100% ok ma nieco so stehnom ktore si nechal aj masirovat, Rafa ma este dozvuky z kolena + je to rychly AO na ktorom nieje favori, a Rogera moze pretlacit ak bude hrat dobre na podani...Otazna je hlava ci to ma tam usporiadane...
Reagovat
janek_da
Delpo si pořád něco masíruje nebo vypadá na umření v zápase. Tohle bych vůbec nebral v potaz.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s názorem, že je Berdych černým koněm turnaje. Ale všichni víme, že Federera na tom rychlém hardu nedá ani kdyby měl dvě rakety a čtyři nohy. Roger to má v hlavě srovnané, on ví přesně, co má hrát a bude se porážet velmi velmi těžce. Kdyby Nole předvedl dnešní výkon proti Rogerovi, tak uhraje 3 gamy. Servis poloviční, liftované FH na mid lajnu, na síti tragédie (to je odjakživa).
Reagovat
Marduch
Začínáš mi pomalu ale jiste lézt na nervy hochu:) kecy typu kdyby hrál Nole s Fedexem to, co dneska, tak dostane čočku pomalu v kazdym tvym prispevku. No jezismarja, hrál proste s predposranym Monfilsem svuj druhej letošní ostrej mač a na kurtu rozpalenym na vic nez 60 stupňů. Hrál jsi někdy tenis ve 40 stupních ve stínu, a pritom jsi byl na kurtu na slunci?? A nehledě na počasí a Noleho situaci, on v prvních kolech hrává většinou jen to, co potřebuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to názor, nemusíš s ním souhlasit. Říkám to, co vidím v zápase. Fyzická průprava Djokoviče před turnajem byla nulová.
Reagovat
Marduch
Fyzická určitě nulová nebyla. Nulová byla herní, což se projeví, až se bude lámat chleba.
Reagovat
turista
A jako s kým se má lámat ten chleba? Tak precizní defenzívu odzadu jako předvedl Djoker proti Monfilsovi tady na letošním AO ještě nikdo neukázal. Nevidím nikoho, kdo by ji mohl snadno rozmetat. Na poražení Djokera bude potřeba zahaluzit.
Reagovat
mahycek
Jsem rád, že postoupil, ale nebylo to moc dobré dneska. Ve 3 setu to neměl nechat dojít do tiebreaku a měl využít ty šance při Struffově podání. Ale stalo se. Nemůže jít všechno hladce, takže jsem rád, za postup. Zatím má Roger i letošní sezonu výbornou, tak jen tak dál.
Trochu mě bylo líto Stana, jen to skusil, ale není ještě zdráv.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer, pekna reč po zápase...Ako spomínal na minuloročné finále..No evidentne top moment jeho kariéry, vela to pre neho znamenalo...Zlatý.
Reagovat
Fandina
Neříkal, že by to pro něj znamenalo víc, než cokoli jiného. Je na AO, takže mluví o něm. Zlatý jako vždycky. Je to jednička.
Reagovat
Pe3k
Nech ho, uvidíme kolik komentu o jeho lásce Federerovi, dneska ještě napíše :D

Rogeruv postup udělal radost všem! I hejtrovi z Petržalky :p
Reagovat
Mayo
:D ako inak každý chce poraziť Rafu
Reagovat
smazaný uživatel
Federer, rovnako ako Rafa. Dva sety o break a treti v TB (4)..V medzihre mozno medzery, ale servis píše výborne a to je pre neho dolezitejsie..
Reagovat
Krisboy
Co to tam ten Babroš s tím Tennysem vyvádí???
Reagovat
mahycek
Wilander řekl. Struffovi je jedno proti komu hraje, bude do toho mlátit bez respektu. Tak může porazit i Federera. To by byla bomba dnes na závěr.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
dorons
Na Playstationu tak akorat.
Reagovat
ttopi
Ani tam ne. Leda na EASY obtížnost.
Reagovat
Mayo
Zdá sa, že si pre findžu. Nikto ho neporazí, max. stratí nejaký ten set.
Reagovat
mahycek
Ajajajaj, tak Zverev ano, ale na Wawrinku to zatím nevypadá, aby případně prověřil Djoka.
Reagovat
Pe3k
Babrinka se po zranění a bez trenéra vrátí na pozice před zrozením Staminala. Za top 20 bude ještě rád.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic hral dobre. Na servise a v útočnej fáze tam vidim priestor na zlepšenie, ale pohybovo a v urputnej defenzíve to bola už dnes špička a kludne len s tymito atributmi to može dotiahnut daleko, az velmi daleko..

Skoda, ze ten zapas tak strasne poznacila Monfilsova únava, on bohuzial nebol fyzicky schopny odolávat...

Apropos, kolko plaču tu bolo skrz Rafov zreb zo strany fanatikov...Zas si nevideli na spicku svojho nosa. Ako obvykle...osemfinále GS hrat s Fuscovicom alebo Kickerom, tak to je velká vec :)...Aby este nehral QF s Berdychom...Federer to má vymetené...
Reagovat
Pe3k
Kapesníček?
Reagovat
smazaný uživatel
Nie kapesníček, Baníček.

Ja z Federera bobky nemam, nech sa do finále dostane a tam sa ukáže...Ty pán, pos*ratý az za usami.
Reagovat
Pe3k
Už ses vyplakal?
Reagovat
smazaný uživatel
Tomu ver, slzy smiechu nad tebou :)
Reagovat
Pe3k
Kapesníček?
Reagovat
turista
Tak daleko, že může získat 13.GS titul. Když to nedopadne tady tak to může dopadnout na FO. Nadal nebude v Paříži vyhrávat donekonečna.
Reagovat
Denis92
Tak za prve, schedule nerobi Roger ale organizatori. Takze obvinovat ho z toho, ze hra on hra vecer a Novak cez den v teple je uplne mimo.

Druha vec:
gonna be 97 degrees at match time: interesting that @DjokerNole REQUESTED heat of the day for today?s collision with Monfils. Could?ve had night match. Sign of confidence. Long time ago, but remember ?05 USO when he twice needed medical help to survive heat vs Gael

Je to info od americkeho novinara, ktoremu to povedal Agassi.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já být organizátor turnaje, který je hodnocený za návštěvnost a rozpis zápasů, tak logicky taky dám Rogera a Rafu na večerní zápasy, když je zde 99% pravděpodobnost, že bude vyprodáno.

Je to hnus a trošku nefér vůči ostatním, kteří tam chcípají v padesátkách, ale hold Roger s Rafa si to svou kariérou zasloužili, takže není o čem.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já být organizátor turnaje, který je hodnocený za návštěvnost a rozpis zápasů, tak logicky taky dám Rogera a Rafu na večerní zápasy, když je zde 99% pravděpodobnost, že bude vyprodáno.

Je to hnus a trošku nefér vůči ostatním, kteří tam chcípají v padesátkách, ale hold Roger s Rafa si to svou kariérou zasloužili, takže není o čem.
Reagovat
Nola
neziadal denny zapas, nocny mu nebol ponuknuty.....
novinari su doveryhodny zdroj?
Reagovat
Denis92
Je to info od doveryhodneho americkeho novinara s tym, ze mu to povedal Agassi. Bral som to teda ako doveryhodne info. Dalsia vec je, ze Novak do medii pravdu povedat nemusi. Vraj tento tah spocival prave v tom, ze Monfils bude mat s tymi podmienkami ovela vacsi problem ako Nole, co sa ukazalo ako pravdive.
Reagovat
Nola
vraj mu to povedal Agassi..... neviem, aky blazon by tuzil hrat v takej horucave na uzatvorenom kurte, kde nezafuka... este k tomu po zraneni, snad nejaky samovrah
Reagovat
Denis92
This matchup by the most attractive primetime option today. And Fed had night Tues. so this THE logical choice for night, unless ND preferred day. Agassi told me he did want it.

Often players don?t reveal much about things like court requests in press. It?s like saying ?Gael will wilt in heat.? He did. But Novak wouldn?t tell the press that.

Yeah we?ll see. His answer is unimportant. Novak is exceptionally thoughtful and often forthcoming. But players only share with writers what they want to. The night match was his if he wanted it. Wasn?t fun in the sun I?m sure, but Strategy worked perfectly.

Ja zdielam tento nazor. Ty mas iny. To je v poriadku.

You've only lost to one French player in 50-odd matches. Do you have something against the French? Also, did you actually request an afternoon start today? That's what we've heard.
NOVAK DJOKOVIC: Did I request? No. I think it was just, you know, whatever they put me. I don't have anything against French (smiling). I mean, actually I get along very well with Gael and most of the guys. It's sport. I mean, I don't know what to say.

Novak sa k tomu vyjadril trochu vyhybavo resp. presne tak, ako je pisane vyssie..
Reagovat
smazaný uživatel
Tiez mi to príde trochu pritiahnute za vlasy :)
Reagovat
steve79
Ja se ani nedivim, ze Djoko nehral dobře. Na slunicku muselo byt pres 60. Roger ma v tomto velkou vyhodu, ale za to co dokazal si to zaslouzi
Reagovat
annah
Já myslím, že s každým zápasem se bude lepšit, i když tipovat výsledek už si vůbec netroufám poté, co mi tak moc nevyšel tip na vítěze - Goffin prohrál už ve druhém kole namísto vítězného tažení do finále. Djokovič je ale určitě jedním z kandidátů na titul.
Vedro nevedro - tu děsnou operetní děkovačku, jak si rve sdrce z těla a posílá ho na všechny stramy, si neodpustil...
Naděje, že znovu vyhraje GOAT, umírá poslední, ale moc tomu nevěřím. Ta namydlená podlaha, na níž ujelo už tolik nasazených hráčů, se nejpíš chystá i pro něj.
Reagovat
smazaný uživatel
V tenise je všechno možné, ale já osobně nevěřím tomu, že to Nole dotáhne na titul. Fyzicky na to zatím nemá. AO je pro něj takový start do sezóny, kde se uvidí, co zvládne jeho tělo a hlavně bolavý loket. Když nebyl fyzicky připravený na Dauhá před třemi týdny, tak pochybuji, že bude fyzicky připravený na velkolepé vítězné tažení až do finále AO. Když si spočítám 1+1, tak když ho nesestřelí Zverev, tak ho zákonitě Roger musí úplně vymazat.
Reagovat
annah
No kéž by.... :-))))
Reagovat
turista
Já věřím, že to Novak na titul z AO dotáhnout může. A když ne tady na AO tak už za 2 měsíce může být Djoker nepřekonatelný problém i pro Federera a Nadala.
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkám, že se Nole nedá dohromady za dva měsíce a bude zase šampión, ale já osobně si myslím dvě věci.

1. Nole nemá motivaci, snaží se jí hledat nějakým mentálním guru, bezlepkovou dietou, Agassim a podobnýma kravinama, ale on prostě ztratil náboj, není Federer, ani Nadal, aby ho to bavilo do nekonečna. Kariérní GS byl pro něj zadostiučinění a od té doby jenom upadá. Nemá prostě charakter na to, aby byl takový GOAT jako Federer, nebo Rafa a hrál do 35ti.

2. To zranění jej bude limitovat. Ubral na servisu, hraje zvláštní údery, tváří se jako mrtvola a chytrý člověk toho využije. On se neadaptuje jako Roger,aby změnil BH, nebo rakety. Hraje pořád liftovanou pinkačku a první schopný útočník ho rozseká.

Každopádně je to osobní názor autora, přijímám i kritiku. :)
Reagovat
turista
Podivný názor. Djokerovy údery se dávají i do internetových lekcí tenisu jako učebnicové takže obecně nejsou za zvláštní považovány.
Reagovat
smazaný uživatel
Je viditelné, že protlačování zápasů některých favoritů může mít zásadní dopad na zdraví hráčů. Takový Roger si hraje vždy až večer, hezky v chládku a ostatní si likvidují zdraví ve 38 stupních na slunci.

Nole dneska předvedl velmi unavený výkon, vůbec mě nepřesvědčil o tom, že bych alespoň z 1% uvažoval o tom, že dojde daleko. Ramose ještě tímhle stylem asi porazí, ale Zverev/Chung je jeho stopka.

Favoriti se zatím hodně trápí, uvidíme, jak to dopadne ke konci tohoto týdne. Taky je možné, že polovina TOP 20 bude venku.
Reagovat
a.magerova
Rafa si hraje taky vždy až večer, hezky v chládku, to jen tak pro pořádek.
Reagovat
smazaný uživatel
První zápas hrál přes den. Ale příjde mi, že se oteplilo poslední den dva. Na začátku turnaje to ještě bylo přijatelné, ale teď je to brutalní.
Reagovat
a.magerova
Né první ale druhý.... ale jo máš pravdu, zápas s Mayerem hrál mino můj bdělý stav tudíž přes australský den... ;-)
Reagovat
Marduch
Pokud sleduješ tenis už nějakou tu sezonu, tak určitě víš, že Djokovičovy šance lze jen těžko posuzovat podle výkonů/výkyvů v prvních kolech. Mimochodem z hlediska fyzičky jsi před zápasem favorizoval Monfilse.. Nicméně osobně si také nemyslím, že by tady Djokovič mohl pomýšlet na titul.
Reagovat
turista
No a kdo by Djokera jako měl vyřadit?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist