Djokovič přehrál Nadala, ve finále ho vyzve Raonic

19. 3. 2016, 21:12
Aktuality 73
ATP INDIAN WELLS - Novak Djokovič přehrál v semifinále Rafaela Nadala 7-6 6-2 a pošesté v kariéře tak postoupil v Indian Wells do finále. V něm Srba, jenž má v Kalifornii šanci stát se prvním pětinásobným vítězem turnaje, vyzve Kanaďan Milos Raonic, jenž přehrál ve třech setech Davida Goffina.
Novak Djokovič (© Getty Images)

Novak Djokovič nastoupil ke 48. vzájemnému zápasu s Rafaelem Nadalem nervózně a na začátku úvodní sady se zdálo, že není ve své kůži. Brejk ze druhé hry sice v následujícím gamu smazal, často ale chyboval (v prvním setu spáchal celkem 21 nevynucených chyb) a nedokázal se dostat do tempa. Postupně se však vedoucí muž žebříčku ATP rozehrál k lepšímu výkonu a po odvrácení Španělova setbolu v desáté hře vybojoval první set v tie-breaku.

Ve druhém setu už předváděl čtyřnásobný šampion turnaje lepší hru, méně chyboval a trápil Nadala na returnu. Španěl sice ještě úvodní dva gamy na podání ustál, za stavu 2-3 si ale podání prohrál a Djokovič se ujal vedení. Od té doby už Nadal neuhrál ani game, byť Djokovič nakonec spotřeboval šest mečbolů, než jeho odpor zlomil. Nakonec se ale radoval z vítězství 7-6 6-2.

Statistiky zápasu
Djokovič - Nadal
2
esa 2
3
dvojchyby 0
70 % 1. podání 'in' 81 %
71 % úsp. 1. podání 55 %
61 % úsp. 2. podání 56 %
23
winnery 12
29
nevyn. chyby 26
9/11 hra na síti 7/13
3/12 brejkboly 1/2
čas: 1:58

"Tvrdě jsem pracoval, abych mohl přijít se svou nejlepší hrou ve chvíli, kdy to bude nejvíce potřeba. Byl to náročný zápas, první set rozhodly maličkosti a i hry ve druhé sadě byly hodně těsné. Poslední tři hry jsem zahrál skvěle, tam jsem se cítil opravdu výborně," hodnotil utkání vedoucí už žebříčku ATP.

"Hrát proti Rafovi je vždy velký výzva a já jsem moc rád, že jsem to dneska zvládnul. Z dnešního výkonu si vezmu hodně pozitivního, ale ve finále se budu snažit přijít ještě s lepší hrou, pořád je co zlepšovat."

Nadal Srba porazil naposledy ve finále French Open 2014, nyní prohrál pošesté za sebou. Djokovič se může v Kalifornii stát historicky prvním pětinásobným šampionem a ziskem 27 titulu z turnajů ATP Masters 1000 může zároveň vyrovnat Nadalův rekord v počtu vítězství na podnicích kategorie Masters. Srb v letošní sezoně ještě neprohrál a má na svém kontě již dva tituly - z Dauhá a z Australian Open.

Ve finále světovou jedničku vyzve Milos Raonic, s nímž má Djokovič bilanci 5-0. "Milos teď hraje pravděpodobně nejlepší tenis, který kdy hrál. Jeho servis byl v minulých letech fenomenální, teď se zdá být ale ještě lepší. Myslím, že se za poslední dobu hodně zlepšil ve všech směrech, zejména druhé podání. Bude rozhodně těžké proti němu hrát," řekl na adresu Raonice Djokovič.

"Budu se snažit být co nejlépe připravený. Musíme s mým týmem zanalyzovat jeho hru a stanovit nějaký taktický plán. Budu se snažit využít svých zkušeností, které už z tohoto turnaje mám. Bude to finále, takže tam oba budeme chtít nechat maximum. Milos je velmi klidný a psychicky silný, takže to bude i v tomhle ohledu velký boj," dodal srbský tenista.

Kanaďan vstoupil do letošní sezony triumfem v Brisbane a na grandslamu v Melbourne si zahrál semifinále. Po Australian Open ho však trápilo zranění přitahovače a na kurty se vrátil až tento týden v Indian Wells.

Ve slunné Kalifornii došel dvanáctý nasazený Raonic bez ztráty setu do semifinále, v němž si dnes poradil s turnajovou patnáctkou Davida Goffina z Belgie.

Raonic si hned ve čtvrté hře úvodního dějství vyšlápl na servis svého soupeře a dostal se tak do vedení 4-1, které už si díky aktivní hře pohlídal. V sedmém gamu sice čelil brejkbolu, ten ale odvrátil a za stavu 5-3 sadu bez problémů doservíroval.

Ve druhém setu Kanaďan více chyboval, za celý set udělal celkem 19 nevynucených chyb a zahrál 'jen' 7 vítězných míčů. Ani podání, jež je většinou jeho velkou zbraní, Raonicovi příliš nepomohlo - trefil 54% prvních podání a vyhrál 67% bodů prvním a pouze 23% bodů po druhém servisu. Goffin dvakrát Kanaďanovo podání prolomil a sadu tak nakonec vybojoval 6-3.

Statistiky zápasu
Goffin - Raonic
3
esa 10
5
dvojchyby 5
58 % 1. podání 'in' 63 %
72 % úsp. 1. podání 81 %
39 % úsp. 2. podání 39 %
22
winnery 31
20
nevyn. chyby 35
17/22 hra na síti 19/24
2/3 brejkboly 3/3
čas: 2:00

V rozhodujícím dějství se ale Raonic znovu rozjel, hned ve druhém gamu soupeře brejknul a sám za celý set nečelil jedinému brejkbolu. Utkání tak nakonec po dvou hodinách hry vyhrál 6-3 3-6 6-3 a potřetí v kariéře tak postoupil do finále prestižního podniku ATP Masters 1000.

"Cítím, že jsem dělal věci správně. Ve druhém setu jsem trošku ztratil svou hru, ale důležité je, že jsem se pak dokázal vrátit zpět. Ve třetí sadě už jsem hrál znovu to, co jsem hrát měl," řekl po zápase Kanaďan. "Jsem rád, že umím najít odpověď a řešení na hru soupeře i případě, kdy nehraju svůj nejlepší tenis."

"Letos hraju na vyšší úrovni než v předchozích sezonách. Více kontroluju svou hru a jsem více disciplinovaný. Jsem schopný vyhodnotit situace správně a analyzovat je i v průběhu zápasu. Všechno jsou to zkušenosti. Jsem šťastný, že jsem ve finále, čeká mě velký výzva," dodal dvanáctý nasazený Raonic.

"Ve druhém setu jsem byl lepší než on. Vrátil jsem hodně míčů, hrál jsem agresivně po jeho druhém podání a to fungovalo," hodnotil utkání poražený semifinalista Goffin. "Proti hráčům jako je Milos jste vždy frustrovaní, když máte v průběhu zápasu pocit, že jste stejně dobrý, někdy i o trošku lepší, ale i přesto prohrajete. On má ale skvělý servis a dobré údery. U několika bodů jsem ztratil koncentraci a Milos zahrál lépe, to je důvod, proč jsem prohrál."

• ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS •
Spojené státy / Kalifornie, tv. povrch, 7.037.595 dolarů
sobotní výsledky (19. 03. 2016)
• Dvouhra - semifinále •

Raonic (12-Kan.) - Goffin (15-Belg.) 6-3 3-6 6-3

Djokovič (1-Srb.) - Nadal (4-Šp.) 7-6(5) 6-2
• Čtyřhra - finále •
Mahut, Herbert (oba Fr.) - Sock (USA), Pospisil (Kan.) 6-3 7-5(5)

Komentáře

73
Přidat komentář
Romario
Nole drtí Miloše stejně jako Spartička sešívky.
Reagovat
smazaný uživatel
CWFTW
Reagovat
Kozoroh
Idemo No1e! Pojď si pro 5. titul z Indian Wells :-)
Reagovat
tito
Dnes zkusím Miloše. Myslím, že není až tak úplně bez šance. Co na to sázkaři?
Reagovat
smazaný uživatel
a tajny zdroj..:-)
Reagovat
tito
:-) Jak to vidíš? Miloš si mne získává. Žádné velké haló kolem něj, spíše taková Popelka mezi ostatními talenty, ale je pracovitý, konzistentní, s velkým potenciálem. Jak velkým, může napovědět již dnešní zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
presne, Milos uz pro me davno neni zadna komixova figurka, ale pilny, solidni a psychicky velmi pevny kluk. Uz jsem tu psala i o jeho vykonech ve ctyrhre s 1111, predvedl "oko", "ruku" i "srdce", naprosta parada. Davno mu nepokryte fandim! Jinak dneska doufam, ale moc neverim i presto, ze se Djokovicovo skobrtnuti (konecne) celkem nabizi. Djokovice jsem nevidela hrat v IW ani jeden zapas, ale jsem ve strehu, at uz je na tom jakkoliv, jeho silu znam. Ale M11ose dnes tlacim ze vsech svych malych sil.. :-))
Reagovat
Roger_Federer
Kurz kolem 6 urcite hratelny.Ale myslim si, ze Novak ce finale predvede co vzdycky, vykon o 50% lepsi nez po zbytek turnaje..
Reagovat
Kozoroh
Bezpochyby, navíc bude motivovaný ziskem hattricku v IW a vyrovnáním Býkova rekordu v počtu vyhraných Masters podniků.
Reagovat
panzer.dragon
Prvni set zajimavej, od djoka lehce pod svoje pomery, od rafy nad svoje soucasny pomery, druhej set uz kontrolovanej djokem, suma sumarum nic novyho pod sluncem, bejt rafa v druhy pulce pavouka tak by dosel do finale..

Djok rafu ma dobre psychicky dobre v hrasti, rafa se ani neuprdne pokud djok nedovoli
Reagovat
George_Renel
Asi budu za kacíře. Ale první SF mezi Raoničem a Goffinem se mi líbilo více než Rafa s Nolem. To mě začalo nudit a ke konci jsem pomalu usínal.
Určitě budete namítat, že zápas přinesl pár super výměn. Ale ty najdeme skoro v každém utkání. Pro mě to zkrátka bylo zklamání a nuda.
Reagovat
babolat.cz
Měl sis pustit raději zápasy Aspika z Irvingu, to by byl vůbec požitek.
Reagovat
George_Renel
Kluku, začínáš tvou imbecilitou předstihovat Fricka a to už je co říci.
Reagovat
Kozoroh
Na rozdíl od předchozích vzájemných zápasů v Pekingu, Doha nebo na TM sice No1e neexceloval a v prvním setu měl potíže, přesto však dokázal zas vyhrát ve dvou setech. Svědčí to o Djokově velkém sebevědomí a psychické odolnosti. Vedení v H2H proti Býkovi zvýšil na 25:23, na hardu je poměr 18:7 a na turnajích Masters 1000 15:9.
Opět se ukázalo, jak moc přínosná je spolupráce s Beckerem - No1e měl úspěšnost 1. podání 70%, zisk bodů po 1. podání činil 71%. Dobrým 1. servisem si ušetřoval síly ve výměnách. Return slabší, na své poměry moc vyhazoval bh return.

Doufám, že na finále s Milošem si Novak přichystá lepší výkon a především vylepší return. Výhodou No1eho je, že má mraky titulů, zatímco Miloš žádnou 1000 stále nemá, dále že Miloš Djoka nikdy neporazil, H2H 5-0. Odhaduji, že finále bude třísetové s vítězným koncem pro No1eho :-)
Reagovat
McEnroe
Divácky pěkná podívaná. Rafu začíná čím dál více dohánět nestylový forhend. V prvním setu si chtěl Novak patrně zahrát, ve druhém už jen Rafa sbíral míče...:-)
Reagovat
janek_da
Myslím, že nejvěší Rafova chyba byla v TB za stavu 5:5 a přitom to dotáhl z 2:5. To jsem nečekal. TUším z celkem normálního úderu dal do půlky sítě.
Reagovat
dappe
To bylo myslím až při set pointu. :) Za stavu 5:5 dal podle mě Djokovič přímý bod ze servisu, ale úplně jistý si nejsem. Jinak celý ten tb zahrál špatně, pro něj velká škoda, protože první set byl herně vyrovnaný. Djokovič by třeba po prohraném setu pokračoval v tom, co předváděl a mohlo to být klidně pro Nadala hodně zajímavé. Takhle se mi zdálo, že se uklidnil, začal hrát lépe a už nebylo co řešit.
Reagovat
dappe
Djokovič tady hraje na své poměry strašně, přesto to snad zase vyhraje :( Raonice zrovna nemusím, ale snad zítra vyhraje, protože tohle už by bylo docela frustrující.
Reagovat
smazaný uživatel
jj, je to frustrující, že úřadující král tenisu hraje momentálně na své poměry nezvykle špatně a stejně mu to stačí na zisk titulu, nic jiného zítra ani nečekej
Reagovat
Kozoroh
je skvělé, že i přes potíže No1e vyhrál bez ztráty setu nad Býkem již pošesté za sebou a podevatenácté celkově :-)
Reagovat
MarcelPersch
Jen těžko si lze představit, že by Novak mohl hrát ještě hůř (na své poměry), bohužel ani Rafa se dnes příliš nevytáhl. Škoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Nole spravil na úvod dve dvojchyby, miestami slabšie returnoval, ale od základnej čiary bol opat strojový, podčiarkol to 71% prvým servisom, nemyslím, že hral až tak zle...Chyby urobil, ale bohuzial nie v sérii a už vobec nie v TB...
Reagovat
Kozoroh
Souhlas.
Reagovat
Stan_Borowitz
V tie-breaku za stavu 5:4 udělal dost zásadní chybu.
Reagovat
Pe3k
Tak bohužel, pokud Nadal není schopen vyhrát set, ve kterém Novak udělá 9 chyb v prvních 3 gemech, dá dvojchybu na úvod tiebreaku a udělá celkem 21 nevynucených chyb během jednoho setu, pak už nevyhraje nikdy :( Nadal nemá forehand a hlavně je zbytečně pasivní, raději čopuje než by zaútočil a když zaútočí, buď se vyhodí nebo mu to Nole stejně chytí. Byl to jeden z nejlepších Nadalových zápasů za poslední 2 sezony, bohužel v něm neuhrál ani set...
Doufám, že si Novak podobně slabý výkon vezme i do příštího zápasu z Federerem, i když v tom druhém setu už se vracel do své obvyklé formy. Přesto, že Srb není v ideální formě, nemyslím si, že má Milouš ve finále moc šancí.
Reagovat
woody
Rozhodne nesouhlasim s Novakovym slabym vykonem...Mel slabe chvilky ale rozhodne ne cely tzapas
Reagovat
VlS
Se slabým výkonem se zápasy nevyhrávají. Pár atypickejch chyb bylo, ale taky pěknejch pár eňoňuňo úderů.
Reagovat
woody
Těch vyhozených BH returnu dneska bylo teda příšerně velký množství... BH by to chtelo zlepsit.Rafa dnes velmi dobry v pohybu, snazil se hrat utocne,jde nahoru.
Reagovat
Nola
ten return je dany zlepsenym servisom Rafu, Rafa dnes odohral asi najlepsi zapas co som videla, ma na com stavat, Nole ma dnes potesil BH po ciare, zajtra bude celit jednemu z naj sevisov na okruhu, musi pridat na returne
Reagovat
woody
Zlepseny servis asi ano,ale hlavne return druheho podani z BH byl dnes hrozny,je to dano asi hlavne rotaci ake takovych chyb uz neudelal pekne dlouho!
Reagovat
smazaný uživatel
Grats Nolemu, jeho dominancia na harde je obdivuhodná..Rafa, okrem toho gemu blbec v podstate solídne a z turnaja konečne pripisuje plusové body...Karavána jede dál, snáď na zlepšenie nadviaže v Miami..
Reagovat
safi1313
to je zase překvapení že vyhrál djokovic...NUDAAAAAAAAA
Reagovat
Kozoroh
Žádná nuda, nýbrž pohoda :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nole posledný gem zapol svoj monster mód, lucky lob, winner, return a tri MB..
Reagovat
smazaný uživatel
jo, ale Rafa odvrací všechny tři mečboly a bojuje se o jeho servis dál, Djokovič zapnul mód Usain Bolt a doběhl si pro další mečbol a ten proměňuje :P
Reagovat
smazaný uživatel
Tvl, to není možný, on si tam s ním vytírá víte co ://
Reagovat
smazaný uživatel
Gem blbec, 4UE za gem a je vymalované..
Reagovat
smazaný uživatel
to bylo už dávno :)
Reagovat
tito
Bohužel v tom je velký rozdíl. Nole vítězné údery zvládá lépe. Kolik dnes Rafa dal inside out těsně vedle? Ale je dobře že to hraje, sedne si to.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, ten útok musí vypilovať, dnes aj keď hral miestami agresívne, tak neútočil, len pretláčal..

Apropos, chyby...Presne o tom to je, že Nole chybu spraví, ale nerobí ich v sérii..Rafa ten svoj servis gem odpálil 4 UE za 2min..
Reagovat
tito
Tak těch chyb je strašně moc. Často, když se pokoušel o winner, přišla. Nejvíce mne mrzí to, že hrál na jistotu při setbolu. Tam to měl zariskovat. Udržovaní funguje kdekoliv, ne proti Nolemu. Reálně by asi při současné formě na víc neměl, ale setík by byl. Tak doufejme, že kdokoliv nový (Conchita?) přinese nové rozbory a začne se trénovat longline z FH, podání, vymění se sparing, někam posune taktika...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslis pri setballe vlastnom alebo súpera?...Lebo pri Rafovom SB sa podla mna moc robit nedalo, dobrý servis, return taký skor z reflexu a ihned prisiel winner z druhej strany...Naopak, pri setballe Novaka hral Rafa údržbu, ako hovoríš, teda keď myslíme obaja to isté :))

Inak, myslim, že to bol až na posledné 4 gemy fajn zápas..Škoda častých chýb, tie ho pravidelne oberali o šance na príjme..
Reagovat
tito
Při SB vlastním. Zreturnoval, dostal se do výměny, winner hned nepřišel, předcházely tomu možná dva údery z BL- ale třeba se mýlím.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že highlighty tú výmenu určite budú zahŕňať, tak uvidíme...Každopádne, aj ďalšie dva fiftíny po setballe Rafa vyhodil UE..Na zhode trafil return z druhého do siete a následne tiež lahko pokazil...V podstate sa týmito chybami zviezol aj do TB, kde bolo po chybách z FH zrazu 1:4...To sú presne tie UE v dlhých sériách, ktoré si proste nemože dovolit..
Reagovat
spaniel
Stroj
Reagovat
smazaný uživatel
Indian Wells 33 stupňů, 18% vlhkost. Možná tohle je odpověď na Djokerův herní projev na turnaji.
Reagovat
rod_laver
Se mi libilo, jak zase zabil smec :))
Reagovat
rod_laver
Bojuj, Rafo!
Reagovat
Roger_Federer
I za mee.
Reagovat
smazaný uživatel
bojuje, ale proti větrným mlýnům, to je fakt neskutečný, ale i tak bych nečekala, že první set dojde do tiebraku (koukám na to chvílí), to hrál Novak tak špatně neboco?
Reagovat
rod_laver
Zapnul jsem az za stavu 5:6 pro Noleho. Rafa se zlepsil, ale z backhandu to je bida..je to zpusobeno i tim pohybem, ale prijemne me prekvapil. Nole zbytecne chybuje.
Reagovat
smazaný uživatel
přes 20 nevynucených chyb, počasí mu taky nehraje do karet.
Reagovat
smazaný uživatel
hmm, to je na něj dost, před chvílí taky hudroval asi kvůli počasí, i přesto vyhraje, Nadal zkrátka není to, co býval, ač se snaží
Reagovat
rod_laver
Davals Rafu? Za 5.5 to byla vyzva
Reagovat
yenda1
Djoko hrál blbě a vyhrál první set.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi zase zkouší, jak špatně si může dovolit hrát, aby to pořád stačilo. Další možnost je, že už začíná být za zenitem :D

Takhle: Rafa vypadá, že se trochu zlepšil, Novak že se trochu zhoršil. Jsem zvědavý na jejich zápasy na antuce, možná King of clay neřekl poslední slovo. Ale u Djoka je to taky asi otázka priorit a motivace. Sr*čku hrál letos pořád, včetně AO, ale proti Rogerovi zapnul (jasně nejlepší výkon sezóny) a proti Andymu hrál taky výborně. Ostatní zápasy bullshit.
Reagovat
Mayo
alebo vysadil /znížil doping a už to neni také zdrcujúce (:
Reagovat
panzer.dragon
drží se rafa jak klíště
Reagovat
Marduch
Rafa hraje slusne, hlavne pohyb dnes hodně dobry. Naopak Nole jakoby dnes nebyl uplne ve své kůži, působí nejiste. Podle me ma Rafa dneska slušnou šanci.
Reagovat
vaclavsubrt
Skvělý zápas, Rafa formička... otázka kdy se Nole rozjede, ale bude to bitva (y)
Reagovat
panzer.dragon
ani nevim komu fandim :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nuda. Snad zítra vyhraje Raonic a ne jeden z těch dvou antitenistů.
Reagovat
Fandina
:-))
Reagovat
yenda1
Nadal kopcuje. Blbě chybuje Pokud nebude hrát Djoko s nim, tak asi nemá šanci.
Reagovat
PetaM
Perfektní Miloši!
Reagovat
smazaný uživatel
na fotce nejaky historicky, ale moje gratulace je soucasna, pekne! :-)
Reagovat
Fandina
výměny výměny a je to 2:1
Reagovat
Pe3k
3 nevynucené chyby v prvním gemu? Rafa má po 2 letech šanci vyhrát set!
Reagovat
Pe3k
Novaka jsem takhle špatně neviděl hrát, ehm no nikdy :D
Reagovat
panzer.dragon
rafa bez šance
Reagovat
panzer.dragon
beru zpět :-)
Reagovat
Fandina
Byl jinak oblečený ne?

Přála jsem Davidovi a škoda prohraného podání ve třetím setu. Raonic měl v koncovce svoje podání pod kontrolou. Je to ranař. Pěkný mač od obou.
Reagovat
kada.tom
Milos výborně, sice ve 3. setech, no ale ještě že tak :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist