Djokovič v semifinále přežil pět mečbolů proti Verdaskovi

6. 1. 2017, 17:10
Aktuality 57
ATP DAUHÁ - Obhájce titulu Novak Djokovič v Dauhá zdolal po odvrácení pěti mečbolů Španěla Fernanda Verdaska, s nímž si poradil popáté v řadě a podesáté v kariéře, a postoupil do finále. V něm narazí na Andyho Murrayho, nebo Tomáše Berdycha.
Novak Djokovič

Novak Djokovič dnes poprvé v sezoně ztratil set a málem utrpěl i první letošní porážku. S Fernandem Verdaskem se v semifinále turnaje v Dauhá dlouho trápil, přesto dokázal vývoj otočit. Hodně mu k tomu pomohl soupeř. 

Verdasco byl od začátku zápasu lepší a dlouho se zdálo, že si dokráčí pro zasloužené vítězství. I když v prvním setu ztratil jako první podání a prohrával 2-4, získal pak 12 z 13 fiftýnů, šest gamů v řadě a rázem vedl 6-4 a 2-0. Pak si vybral slabší chvilku a o náskok v druhém dějství přišel, ale rychle se do zápasu vrátil.

Statistiky zápasu
Verdasco - Djokovič
2 esa 3
3 dvojchyby 1
69 % 1. podání 'in' 62 %
63 % úsp. 1. podání 78 %
52 % úsp. 2. podání 43 %
28 winnery 14
56 nevyn. chyby 28
8/15 hra na síti 6/12
3/7 brejkboly 4/7
čas: 2:22

Už za stavu 4-4 měl Verdasco šanci jít do brejku, ale brejkboly nevyužil a set musel rozhodnout tie-break. V něm španělský tenista vedl 6-2 a měl čtyři mečboly v řadě. Jenže dorazit světovou dvojku nedokázal, neproměnil ani pátý mečbol a prohraná druhá sada ho srazila na kolena. Djokovič dokonal obrat a zvítězil 4-6 7-6 6-3. 

"Můj návrat do zápasu se nedá popsat jedním slovem. Ale rád bych řekl, že pro Fernanda to byl smolný zápas. Většinu zápasu byl lepší a zasloužil by si vyhrát. Nemůžu říct, že bych při těch mečbolech udělal něco správně. On měl šance, ale nevyužil je," komentoval Djokovič, který trefil jen 14 winnerů a spáchal dvojnásobek nevynucených chyb. 



"Já se jen snažil udržet míček v kurtu a donutit ho hrát další úder navíc. Ty podmínky tu letos nejsou šité pro kvalitní tenis, oba jsme s nimi měli problémy," dodal devětadvacetiletý rodák z Bělehradu, jenž zvýšil vedení ve vzájemné bilanci na 10-5. Naposledy s o čtyři roky mladším Španělem prohrál před téměř sedmi lety.

Ve finále se loňský šampion utká s Andym Murraym, který ho v závěru loňského roku připravil o post světové jedničky, nebo s Tomášem Berdychem. "Zítra se budu snažit předvést svůj nejlepší tenis a snad se tomu alespoň přiblížím," řekl Djokovič.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.334.000 dolarů
páteční výsledky (06. 01. 2017)
• Dvouhra - semifinále •
Murray (1-Brit.) - Berdych (3-ČR) ... od 18:10 SEČ
Djokovič (2-Srb.) - Verdasco (Šp.) 4-6 7-6(7) 6-3
• Čtyřhra - finále •
Chardy/Martin (Fr.) - Štěpánek/Pospisil (3-ČR/Kan.) 6-4 7-6(3)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
baggik
Mate tam chybu. Neni to o 4 roky mladsi Spanel, ale starsi.
Reagovat
Tornes
Když už se tu bavíme o těch matchpointech - schválně, jestli někdo víte kdo v historii vyhrál zápas po odvrácení největšího počtu MP a kolik jich v daném zápase odvrátil? Jestli nevíte, můžete tipnout aspo%n číslo ;)

Malá rada - v tomto tisíciletí je na tom nejlépe Rainer Schuettler, který v roce 2004 v Kitzbühelu porazil Seppiho po odvrácení celých 10 MP.

A když už jsme v tom, který z big4 je na tom v tomto ohledu nejlépe a který má zase nejlepší poměr vyhraných/prohraných zápasů z MP?
Reagovat
Krisboy
Kvjeták?
Reagovat
Stan_Borowitz
Napadla mne jedna historická paralela z filmu, který jsem kdysi viděl. Když v SSSR vrcholily Stalinovy čistky v rámci upevňování moci po Leninově smrti, byl to tuším Bucharin, který se rozhodl, že musí Stalina zabít. Tak jednou, když spolu byli o samotě, proti němu zvedl zbraň a natáhl kohoutek. Stačil tehdy jeden nepatrný pohyb ukazováčkem a svět by byl tyrana navždy zbaven. Oba to dobře věděli. Stalin ale tváří v tvář hlavni pistole nehnul brvou a chladným, nevzrušeným hlasem řekl: "Ty opravdu chceš zabít Stalina? Víš, co to znamená pro tebe a tvou celou rodinu, ženu a děti? Když teď odložíš tu zbraň a vzdáš se, Stalin ti slibuje, že uchrání tvou rodinu a tebe nechá popravit bez mučení." Chvíli si oba hleděli do očí, pak se Bucharinovi roztřásla ruka, on sklopil zbraň a nechal se odvést stráží, která mezitím přišla. Stalin se vrátil je stolu a pokračoval v práci, jako by se nic nestalo...
Reagovat
gigin
Nando do toho pral dnes jak Bucharin.
Reagovat
smazaný uživatel
;D)
Reagovat
Nola
Novak nie je prvy, Leonardo Mayer vs Roger Federer first round Shanghai Masters
....
Reagovat
smazaný uživatel
ved skusili by sudruhovia natocit nieco ine,aj ked mozne to je,bola to Stalinova posledna moznost
Reagovat
kada.tom
Andy naprosto easy. Tak ještě jeden set, come on!
Reagovat
mahycek
Prostě je to průser, neproměnit 5 match ballů, Djoko není v kdovíjaké formě a tak to zahodit. Těšil jsem se, že Verdasco a Tomáš budou ve finále a ne Djoko a Murray.
Reagovat
Herbert_Hoover
to by bylo ale docela sci-fi, ne? :) Nandovi jsem věřil celkem už před zápasem, viděl jsem ho proti Pospecovi, proti Harrymu Potterovi i proti gynekologovi a formu stupňoval..ta agresivní hra na Djokera platí a navíc byl konzistentní v předešlých zápasech, ale prostě se z toho nakonec potento, a to protože je Djoker stále pojem nezávisle na tom, jak jeho formu tenisová obec hodnotí ;) Tomášovi jsem nevěřil vůbec. V kontextu loňské sezony, zejména její druhé poloviny, jsem si od startu turnaje přál Djokomurárnu.
Reagovat
Pe3k
Suhlas, ale musi vyhrat Mura, aby ta DjokoMurarna mela nejaky smysl...
Reagovat
turista
Novak vyhrál finále naposledy v červenci 2016 v Torontu tak by mohl zase vyhrát on. Lord Andy od Wimbledonu 2016 vyhrává skoro všechno.
Reagovat
Pe3k
Tj ale Novak toho od W 14 vyhral uz dost at to prenecha jinum, treba Svycarum :)
Reagovat
Lunej..
Jenze Djokokvetarna je nuda... Ale bohuzel zatim stale trva...
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak není to Fedal bitka, ale víš jak..to, jak dlouho Murray uhájí trůn bude letošní velké téma. Které může brzy skončit a právě proto jsem si přál, aby buď hned dokázal, že na to má i v letošní sezoně anebo se Djoker zmátoří. :) Ono ale není až tak rozdíl mezi zápasy Novaka s Andym a Novaka s Rafou. Pro některé jsou nudou i zápasy R+N :) Musíme se holt smířit s tím, že jediné dva match-upy které nudou nejsou jsou Fedal bitky a zápasy Novaka s Rogerem. Holt kontrast stylů.
Reagovat
Lunej..
Ja mam sve koniky a kdyz me Djokomurarna nebavi,tak na ni nekoukam. Chapu ze Nole i Andy maji sve fandy, tak at si to uziji. Pro me nekteri hraci na mnohem nizsich mistech dokazou zahrat krasny zapas a to je fajn. A kdyz nekdy potrapi topky, tak mam tresinku na dortu:)
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak jasně. To už je pak na každém, jakou filozofii fandění preferuje, co a kdo se mu líbí atd. :) Někdo je konzervativní, jiný je rád za senzace atd. Vo tom to právě je, pokud bychom všichni vyznávali to samé, asi bychom si moc nepokecali. :) Kdokoliv může kdykoliv zazářit zcela nečekaně, v tom je tenis na jednu stranu krutý a na druhou pěkný. Takže si všichni dříve či později přijdeme na své. Obávám se, že finále Djoker-Berďa by asi moc napětí nepřineslo. I proto jsem za Djokomurárnu raději.
Reagovat
jackiec
radši kouknu na ofenzivního wawru, gasqueta, štěpce, fedexe...djokomurárna je nudná pinkárna a tato rivalita se nikdy nevyrovná rivalitám stylu útok / obrana jako nadal fedex.
obdivuju lidi co dokážou 3 hodiny koukat na 3 sety djokomurárny, já po 10 minutách vždy usnul...prostě mě nebaví koukat na výměny o 30 úderech, mám raději rychlé minutové gamy rogera
Reagovat
Herbert_Hoover
A tak řekl bych, že nejen pro stejnorodý herní styl, se Djokomurárna nemá šanci vyrovnat Fedal řežbám. :) jinak možná už jsem dlouho Ríšu neviděl, ale standardně mi až tak odvážný ve hře nepřišel :)
Reagovat
jackiec
toho ríšu jsem dal spíš že mám slabost pro ten jednoručák:-)krásně se na to kouká
Reagovat
Herbert_Hoover
jo, to jo, ale ten jednoručák jeho je spíš komplexní..Stanův má za úkol soupeře rozpárat na hadry :)) ale že se na Ríšův krásně kouká, to bezesporu :) když se to tak vezme, tak jednoručák sám o sobě má kouzlo, ať už ho hraje Volandri nebo Stan :))
Reagovat
Marduch
Myslim, že si opomněl duely DJokera se Staníkem..
Reagovat
Herbert_Hoover
Jo, to samozřejmě má taky atmosféru i grácii. Teď jsem zrovna hodnotil jen tradiční big four. Těch match-upů by se jinak našlo asi ještě víc, pokud bychom brali do úvahy stádia top formy.
Reagovat
VlS
Chtít upinkat Andyho, tak to teda nevím
Reagovat
Marduch
přesně, ale průser je v tom, že to hraje, i když to ví:(
Reagovat
Marduch
párkrát to naznačil v rozhovorech, většinou hraje pinkanou, když je nervous
Reagovat
Lunej..
Tomas je konzerva, ale verim, ze Goran mu do hlavy neco natluce, uz ted je Tomas casteji u site nez predtim, i kdyz nekdy nepripravene. Skoda, ze nedava copy, jeden cas je pouzival a sly mu dobre:)
Reagovat
Lunej..
drzim palce, to je jedine, co muzu delat. :) Mozna jeste pozivat:)
Reagovat
fialka
Bola to ozajstná bitka. Ak sa Nandovi chce, tak vie byť veľmi nebezpečný. Päť nevyužitých MB by skolilo mnohých. Pamätám na neuveriteľný 5-seťák s Rafom na AO 2016, tam však v 5.sete odpadol Rafa. Na IW 2016 mu to však Rafa vrátil aj s kanárom.
Reagovat
Krisboy
A co teprve jejich semifinále AO 2009! To byl mač, jeden z nejlepších malbournských vůbec.
Reagovat
fialka
jáj, to je už dávno, vtedy to bral Rafa a šlo o SF, na IW 2016 iba v 1. kole a o to bolestivejšie.
Reagovat
fialka
ups, AO 2016
Reagovat
kada.tom
Murray > = Berdych (6-4 6-4)
Reagovat
Mayo
Ale ako spominal, ze chce ísť do top 20 tuším tuto sezónu. Zatiaľ hra dobre, on je kvalitný hracik, tak nech sa mu darí.
Reagovat
Krisboy
Ale ta jeho hlava, ta hlava!!!
Reagovat
Krisboy
Ještě že jsem to nedokoukal, v půlce druhého setu jsem si pustil film a dobře jsem udělal. Takhle špatně Nol3 nehrál už dlouho, ale Ferda se asi hodně bál, že by mohl vyhrát :(
Reagovat
Mayo
Murray hra dost biedne, cítim Berdov veľkolepý tenis a výhru 7-5, 6-3
Reagovat
Nola
Novak utiekol hrobnikovy z lopaty, Nando hral neskutocne, bol vo vynikajucej forme, podobne zatapal Murovi v Parizi, skoda, ze takto dokaze hrat iba zopar turnajov, Nando si ten druhy set prehral hlavou, ale nie je prvy ani posledny, Nole prezit 5 mecbolov je nieco neskutocne....
Reagovat
Nola
oprava hrobnikovi :D
Reagovat
Kozoroh
Teda to dneska byly nervy :-) Podstatné je, že Novak vyhrál a zítra bude usilovat o první letošní trofej :-)
No1e se v dnešním zápase nepřiměřeně moc dostával pod tlak při druhém podání. Při prvním uhrál 79% bodů, ale při druhém jen 42%. Je to samozřejmě Ferdova zásluha, ale Djoker si neměl dovolit prohrát většinu bodů po druhém servisu. Dále zbytečně prohrál první set, když v něm vedl 4:2. Kdyby ho býval dotáhl, nemuselo být z dnešního duelu drama...
Reagovat
turista
Souhlasím.
Reagovat
Pe3k
Nemyslels No2e?
Reagovat
Mayo
Gratulujem Fernandovi Fiascovi ako si ukážkovo prehral zapas.
Reagovat
Marduch
Začíná se za stavu 0:0, je to kulatý a hraje se do poslední UE;)
Reagovat
Tornes
Občas i do posledního W nebo FE :D
Reagovat
kada.tom
Novak ve finále, z čehož mám radost a doufám v pěkný finálový duel s Andym :-)

Ale teda co předvedl v závěru TB Verdasco ... bez komentáře!
Reagovat
vrabejka
Neskutečný comeback Noleho. Věřím že Můra vypadne!!!
Reagovat
Marduch
Nakopne tahle otočka v čase za vteřinu 12:00 Noleho do sezony 2017? ;)
Reagovat
Kozoroh
Dnešek ukazuje, že No1e je přeborníkem v odvracení mečbolů. Ikdyž je Novak na pokraji porážky, neztrácí víru ve zvrat. Důkazem toho jsou mače na USO 10, 11 nebo v Číně 2012 :-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak ted uz zbyva si jen zaspivat,...;D) Je asi po zapase...
https://www.youtube.com/watch?v=gw6JO_l8NyQ
Reagovat
Kozoroh
JEDEME NO1111EEE!!!!!!!!
Reagovat
Mayo
Noje ani nevie ako to uhaluzil. Verdasco je labilný blbb. tretí set ízy 6-3
Reagovat
Kozoroh
To není haluz, nýbrž psychická odolnost :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Prehrat TB za stavu 6:2 je v prvom rade haluz...
Reagovat
kada.tom
to je hlavně debi*ita Verdasca
Reagovat
kada.tom
přesně jak si předpověděl .... ízy 6-3
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist