Dulková s Pennettaovou získaly premiérový grandslamový titul

28. 1. 2011, 09:37
Aktuality 5
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Gisela Dulková s Flavií Pennettaovou se loni staly nejlepšími deblistkami světa, na grandslamech však ani jednou nebyly ve finále. Svou společnou historii přepsaly až na Australian Open, kde v dnešním finále otočily souboj s duem Azarenková/Kirilenková a získaly premiérový grandslamový titul.
Gisela Dulková a Flavia Pennettaová

Sympatické tenistky Gisela Dulková s Flavií Pennettaovou odehrály v letech 2006 až 2009 společně třináct turnajů, z nichž tři vyhrály.

Až v loňské sezoně se mimo dvouher plně soustředily i na čtyřhru a vedly si skvěle. Získaly sedm titulů včetně triumfu z Turnaje mistryň a rok zakončily jako světové jedničky. Jen na grandslamech se jim nedařilo: vždy postoupily minimálně do čtvrtfinále, ale jejich nejlepším výsledkem v nich bylo wimbledonské semifinále.

Prokletí velkých turnajů zlomily až na letošním Australian Open, když jako nasazené jedničky postoupily bez ztráty setu poprvé do finále. V něm narazily ne bělorusko-ruskou dvojici Victoria Azarenková a Maria Kirilenková.

Finálový souboj se dlouho vyvíjel lépe ve prospěch turnajových dvanáctek. Azarenková s Kirilenkovou získávaly vyrovnané gamy a vedly už 6-2 4-1 a 40-30. Favoritky ale nic nevzdávaly a zápas otočily. Zpět do hry je dostala především Argentinka Dulková, které se začalo dařit a výkonem sebou strhla i svou kolegyni.

"Když jsme prohrávali 1-4 ve druhém setu, bylo to pro nás jako šok. Při změně stran jsme se na sebe podívaly a řekly si 'Pojď, musíme pořád bojovat, přece nemůžeme prohrát ve finále ani ne po hodině'," přiznala po zápase Jihoameričanka.

Naopak čím dál častěji chybovala dnes nejslabší hráčka na kurtu Azarenková, jež z frustrace dokonce nakopla reklamní banner, a z vítězství 2-6 7-5 6-1 se nakonec radovalo duo Dulková/Pennettaová, které si za vítězství rozdělí 450 tisíc dolarů.

"Je to pro nás obě nový pocit, grandslamový turnaj jsme vyhrály poprvé a je to skvělé," radovala se pětadvacetiletá Dulková, jež byla v grandslamovém finále vůbec poprvé v kariéře. O tři roky starší Pennettaová si ve finále zahrála před šesti lety na US Open, po boku Dementěvové ale na vítězství nedosáhla. 

"Minulý rok byl fantstický, ale ten letošní začal ještě lépe," radovala se Penettaová.

"Byla jsem ve finále poprvé, ale musím soupeřkám pogratulovat, jak se dnes do zápasu dokázaly vrátit. Doufám, že ještě někdy budu mít šanci si o titul zahrát," řekla po utkání třiadvacetiletá Kirilenková. To její partnerka Azarenková si grandslamové finále čtyřhry žen zahrála potřetí, ale znovu v něm neuspěla. Nicméně dvě trofeje z grandslamových turnajů už ve své sbírce má - v roce 2007 na US Open vyhrála smíšenou čtyřhru s krajanem Mirným, o rok později triumfovala s Bobem Bryanem na French Open.

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
páteční výsledky (28. 01. 2011)

Čtyřhra - finále:
Dulková/Pennettaová (1-Arg./It.) - Azarenková/Kirilenková (12-Běl./Rus.) 2-6 7-5 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
byl to super zápas, trošku mě mrzí, že Maria nevyhrála, ale Flaviu s Giselou mám taky rád... ten titul si zaslouží, v minulé sezoně byly fantastické a byl jsem překvapenej, že na grandslamech se jim tak nedařilo, ale tak tady to konečně vyšlo... gratulace!
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, a navíc Maria nevyhrála ani smíšenou čtyřhru. :-(

Jinak já jsem po očku sledoval smifinále mezi Azarenkovou a Kirilenkovou a Srebotnikovou a naší Květou Peschkeovou a musím říst, že Květa v tom zápase hrála neuvěřitelně špatně až tragicky. Doufám, že Pála nebude litovat toho, že ji nominoval na Fed Cup.
Reagovat
smazaný uživatel
já se právě divil, že přešly přes Květu se Srebotnik, ale když hraje půlka týmu špatně, pak je to vždy těžké vyhrát... dneska se Gisele snad půl zápasu vůbec nedařilo, Maria a Vika hrály všechno na ní, nemohla se do toho dostat, vypadalo to tak dobře v tom druhý setu, když vedly 4-1 a snad 30-0 a Vika měla jasnej míč a poslala ho do autu, tam jakoby se zápas zlomil, najednou začal obrat a Gisela najednou ukázala, proč je světovou jedničkou, vynikající čtení hry a super práce na síti... kdyby se nezvedla, tak by Maria s Vikou vyhrály...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak finale se aspon povedlo vzhledove, i kdyz z tohoto pohledu bych to pral druhemu paru vic.
Reagovat
baggik
Tak Kirilenková s Azarenkovou jsou sympatický holky, ale jsou ještě celkem mladý, jednou grandslam vyhrajou. Pennetaová s Dulkovou si to za výkony v celý loňský sezoně a teď na AO určitě zasloužily. Vyhráli první nasazené, takže je to ok. Teď ještě aby je napodobili bratři Bryanovi a sympatická thajwanka Chanová s domácím Hanleyem a bude to super. :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist