Erraniová úspěchy v Portoroži neobhájí, prohrála s Čakvetadzeovou

22. 7. 2010, 09:37
Aktuality 5
WTA PORTOROŽ - Za poslední dva roky z deseti zápasů prohrála jen loni ve finále se Safinovou. Skvělou bilanci na rychlém povrchu v Portoroži si Sara Erraniová pokazila až letos, když už ve druhém kole prohrála s Ruskou Čakvetadzeovou.
Anna Čakvetadzeová

Na poslední dva červencové měsíce vzpomínala Sara Erraniová jenom v dobrém. Tedy minimálně po tenisové stránce. V roce 2008 vyhrála antukový turnaj v Palermu a následně triumfovala i na rychlém povrchu v Portoroži. Loni tituly neobhájila, za finálové prohry s Pennettaovou a Safinovou se však stydět nemusela.

Víckrát si ale ve finále nezahrála. A nezmění to ani letos ve svých nejoblíbenějších tenisových destinacích. Třiadvacetiletá Italka v Palermu prohrála ve čtvrtfinále a pozdější šampionkou Kanepiovou a ve Slovinsku končí dokonce už ve druhém kole. Pouhé tři hry uhrála proti Rsuce Anně Čakvetadzeové.

Erraniová se trápila už v prvním kole se soupeřkou z kvalifikace a přiznala, že je pod tlakem. "Obhajuji tu hodně bodů a to není jednoduché. Hlavně psychicky, když jdu na kurt a vím, že hraju o hodně bodů."

To ale nebylo nic proti druhému zápasu. Proti bývalé světové pětce Čakvetadzeové, které v žebříčku aktuálně patří až 103. místo, se jí nedařilo a za necelou hodinu prohrála 1-6 2-6. V Portoroži tak okusila teprve druhou porážku ve dvanáctém utkání. 

"Nemyslím, že dnes hrála svůj nejlepší tenis," řekla třiadvacetiletá Čakvetadzeová. "Já jsem se chopila šance a jsem šťastná, že jsem se letos podruhé dostala do čtvrtfinále," radovala se Ruska, která se v pondělí vrátí do první světové stovky.

"Chci se dostat zpět mezi elitu, ale hůř se to dělá než říká. S hráčkami z top 10 jsem už dlouho nehrála, naposledy jsem hladce prohrála se Serenou (pozn. 0-6 1-6 ve Wimbledonu). "Čím více budu hrát, tím lépe se budu cítit," dodala vítězka již sedmi turnajů WTA.

Oproti Erraniové další nasazené hráčky nezaváhaly, byť měly problémy. I ve druhém kole musela utkání otáčet šestka Věra Duševinová, když Virginii Razzanovou z Francie zdolala až po setech 4-6 7-5 6-2. 

Francouzka navíc za stavu 6-4 5-4 a 30-15 byla při vlastním servisu dva fiftýny od postupu, k mečbolu se ale nedostala a utkání si prohrála.

"Nikdy jsem s ní nehrála, dnes to byl dobrý tenis," uvedla třiadvacetiletá Duševinová. "Ona (Razzanovoá) měla šanci zápas vyhrát, ale po druhém setu jsem věděla, že jsem silnější. A také jsem si všimla, že soupeřka už byla trochu unavená."

Duševinová bude hrát od první semifinále od loňského triumfu v Istanbulu proti Čakvetadzeové, která bude hrát o největší úspěch dokonce po 23 měsících. Přes čtvrtfinále se dostala naposledy v srpnu 2008, kdy prohrála finále v New Havenu. Duševinovou v jediném vzájemném střetnutí - před čtyřmi lety na betonu v Montrealu - ve dvou setech porazila.

V souboji dvou domácích hráček uspěla mladší - devatenáctiletá - Poloňa Hercogová, jež po téměř třech hodinách zdolala o deset let starší Katarinu Srebotnikovou 6-4 6-7 6-3 a na rychlém povrchu poprvé postoupila do čtvrtfinále.

"Měla jsem před Katarinou respekt, je to můj idol z dětství," přiznala Hercogová. "Byl to nádherný pocit s ní hrát před domácím publikem.  Byla jsem trochu nervózní, snažila jsem se uvolnit. Ale ve druhém setu jsem nehrála podle svého plánu. Ve třetím už to bylo vše, nebo nic - naštěstí, vyhrála jsem," radovala se rodačka z Mariboru. 

"Přeji si a doufám, že se Katarina ještě dokáže vrátit mezi elitu," připomněla žebříčkový propad své krajanky, jež po vážném zranění téměř rok nehrála a od loňského podzimu zatím vyhrála jen čtyři zápasy. 

"Dnes jsem do toho dala vše, ale Poloňa byla prostě lepší. Bojovala jsem až do konce a snažila se předvést svou nejlepší hru, ale chvílemi jsem bojovala sama se sebou. Poloňa se pak ve třetím skvěle zvedla a zaslouženě vyhrála," komentovala Srebotniková. 

Domácí naději v boji o semifinále čeká Stefanie Vögeleová. Ta si po druhé nasazené Kvitové vyšlápla i na vítězku turnaje z roku 2006 Tamiru Paszekovu z Rakouska a znovu neztratila ani set. 

"Hrála jsem opravdu dobře, s výkonem jsem spokojená. V dalším zápase budu hrát proti domácí hráčce a asi na centrálním kurtu. Ale hrála jsem na něm už loni, tak vím, jaké to je," nebojí se dvacetiletá hráčka bouřlivého prostředí.

Talentovaná Švýcarka si zatím jen jednou zahrála v semifinále, stalo se tak právě před rokem ve Slovinsku. S Hercogovou se utkala zatím jen jednou na antuce, loni v kvalifikaci na French Open prohrála ve dvou tie-breacích.

- WTA INTERNATIONAL PORTOROŽ (Slovinsko, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
středeční výsledky (21. 07. 2010)

Dvouhra - 2. kolo:
Čakvetadzeová (Rus.) - Erraniová (4-It.) 6-1 6-2
Duševinová (6-Rus.) - Razzanová (Fr.) 4-6 7-5 6-2
Hercogová (7-Slovin.) - Srebotniková (Slovin.) 6-4 6-7(3) 6-3
Vögeleová (Švýc.) - Paszeková (Rak.) 7-5 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Chaky jako princezna vypadá, ale tak možná z parodie na Mrazíka :)
Jinak co se týká tenisu, jsem rád, že se zvedá, inteligentní, komplexní hráčka .......
Reagovat
skott
ty co nosis za zamlzeny okulary? prej z Mrazika:-))
Reagovat
skott
mimochodem super fotka, jeden z nejhezcich Anny outfitu z predminuleho AO, vypadala tenkrat jako princezna;)
Reagovat
skott
Je hezky videt, ze Anna je i pres takovy vysledek nohama pevne na zemi.Uz po pred utkanim se mi zdalo, ze je mozna az moc skromna a mluvi o Errani s velkym respektem.Nektere jine hracky by si ale mely vzit z jejiho chovani priklad, zatimco si hrajou na velke hvezdy a podobne turnaje jsou pro ne stale podradne, i kdyz nejsou schopny vyhrat zapas.
Sice jsem Chaky vcera nevidel, ale z predchozich utkani muzu s klidnym svedomim rict, ze jde herne opravdu nahoru.Pomalu nachazi ztracenou jistotu a krucek po krucku se zlepsuje.Ani tesne porazky s Dulgheru (mohla vyhrat nebyt odkladu na druhy den) nebo bezchybnou Ksenii Pervak na Stavnici ostudou nebyly.Naopak, na antuce jako jejim nejhorsim povrchu, predvedla kvalitni vykony.
S Verkou Dushevinou by to melo byt zcela otevrene.Prave kvuli Vere jsem Anny zapas nesledoval, kdyz to stihla tak bleskurychle:-) Vera se trapila daleko vic, zbytecne si to s Razzano sama komplikovala.Prvni set si prohrala za stavu 4-4 na svem servisu hloupyma chybama, pritom do te doby na podani ztratila jediny fiftyn.To jsem vazne nechapal...tim vic kdyz za stejneho stavu ve druhem setu predvedla uplne to same a nechala Razzano podavat na vitezstvi (5-4, 30-15).Nastesti to Razzano svoji pasivitou nezvladla a ve tretim fyzicky uplne odesla, coz nebylo moc prekvpive, protoze se hraly extremne dlouhe vymeny, skoro bez chyb.A Razzano asi zatim natrenovano po te pauze idealne nema na podobny vycerpavajici zapas.Stesti pro Veru;)
Reagovat
smazaný uživatel
Pojď Ani.. :-) zpět do TOP 20 aspoň.. :-) Držím palce..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist