Evans dostal za pozitivní test na kokain stopku na 12 měsíců

3. 10. 2017, 18:10
Aktuality 3
Daniel Evans se dnes dozvěděl výši trestu za pozitivní test na kokain. Zakázaná látka do jeho těla se podle vyšetřování dostala společně s povolenými léky a britský tenista tak za doping vyfasoval roční zákaz startů. Trest sedmadvacetiletému Evansovi, který letos prožíval svůj nejlepší vstup do sezony, vyprší 24. dubna 2018.
Profily hráčů
Dan Evans

Dopingovou kontrolou neprošel Evans koncem letošního dubna na turnaji v Barceloně. "Udělal jsem chybu a musím se tomu postavit čelem," řekl předloňský vítěz Davisova poháru v červnu, kdy mezinárodní federace ITF případ zveřejnila a pozastavila mu činnost.

"Je pro mne opravdu důležité říct, že to byla mimosoutěžní věc a neměla vůbec nic do činění s tenisem. Zklamal jsem spoustu lidí, svou rodinu, trenéra, tým, sponzory, britský svaz a fanoušky. Mohu se jen ze srdce upřímně omluvit," dodal britský tenista.

Evans mohl dostat až čtyřletý distanc, ITF však přihlédla k polehčujícím okolnostem a faktu, že test byl mimosoutěžní. Látka prý nezvyšuje výkonnost, tenista okamžitě připustil svou vinu a vysvětlil, jak se kokain dostal do jeho těla.

Zbytek kokainu, který užil 20. dubna 2017, se prý Evansovi smíchal s povolenými léky. Ty měl ve stejné kapse své tašky s kosmetikou a užíval je od 20. do 24. dubna 2017. Tedy do dne, kdy měl pozitivní test a vstupoval do turnaje v Barceloně. Navíc tenistův expert doktor Pascal Kintz úspěšně prokázal, že množství kokainu v Evansově těle nebylo větší než 1-3 miligramy, což se vylučuje s vědomě užitím kokainu.

Součástí trestu je také odebrání 103.000 eur (2,7 milionu korun) z turnajových prémií a všech bodů, které získal od konce dubna do června.

Evans hrál naposledy začátkem června na challengeru v Surbitonu, kde kvůli zranění skrečoval čtvrtfinále. Poté se odhlásil z turnajů ATP v Nottinghamu, Londýně i Eastbourne.

Letos v březnu vystoupal ve světovém žebříčku na 41. příčku, což bylo jeho nejlepší umístění v kariéře. V lednu si zahrál první finále na okruhu ATP na turnaji v Sydney, pak dosáhl postupem do osmifinále Australian Open svého grandslamového maxima.

Rodák z Birminghamu Evans se prý po vypršení trestu bude pokoušet o návrat mezi tenisovou elitu.

Za užití kokainu v minulosti pykala například současná nejlepší deblistka světa Martina Hingisová, která za pozitivní test ve Wimbledonu 2007 pykala dva roky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Stan_Borowitz
to je metla showbusinessu.
Reagovat
turista
Pokud Evans vědomě neužil koks tak ho neměli potrestat vůbec a měli to nechat vyšumět stejně jako u Ríši Gasqueta v roce 2009. Trest je nesmyslně tvrdý.
Reagovat
Fandina
Tady píší, že Ríša dostal rok a po odvolání dva a půl měsíce.
https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/gasquet-se-vraci-k-tenisu-kokain-pry-ziskal-z-polibku/r~i:article:642602/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist