Federer: Nejsem si jistý, zda hraju svůj nejlepší tenis, ale určitě jsem se za ty roky zlepšil

30. 3. 2017, 11:16
Aktuality 30
Roger Federer má letos famózní bilanci 16-1. Od nečekané prohry v Dubaji si drží šňůru osmi vítězství v řadě a na kontě má letos trofeje z Australian Open a Indian Wells. Není si však jistý, zda právě letos, kdy na tour zatím jednoznačně kraluje, hraje svůj nejlepší tenis ve své kariéře. Od dnešního čtvrtfinálového utkání s českou jedničkou Tomášem Berdychem očekává těžký duel.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer v osmifinále prestižního podniku Masters ve floridském Miami udolal Roberta Bautistu až po dvou hodinách boje, když Španěla přetlačil ve dvou tie-breacích. Tak dlouhý zápas odehrál naposledy v Dubaji, kde ve druhém kole podlehl Jevgenijovi Donskému. Přesto novináře ujistil, že je po zdravotní stránce naprosto v pořádku.

"Celkově jsem se cítil dobře. Roberto hrál skvěle. Vrátil mi spoustu míčů, byl i agresivní. Utkání to bylo opravdu těžké. Jsem rád, že jsem ho zvládl ve dvou setech," pochválil Federer aktuálně 18. hráče světového žebříčku.

Federer loni po Wimbledonu kvůli zranění předčasně ukončil sezonu a na kurty se vrátil až letos na Hopman Cupu. Svůj první ostrý start, který uskutečnil na Australian Open, přetavil v 18. grandslamovou trofej.

Na dalším turnaji v Dubaji nevyužil tři mečboly proti Donskému a překvapivě brzy vypadl. Nenechal se však rozhodit a o dva týdny později ovládl první letošní akci Masters v Indian Wells. Na té právě probíhající v Miami zatím neztratil set. Hraje Švýcar momentálně nejlépe v kariéře?

"Myslím, že hraju jinak, než když mi bylo 24 let. Moje technika úderů se přece jen za posledních pár let trochu změnila," uvažoval.

"Ale jestli teď hraju nejlépe za celou kariéru? Na to se mi těžko odpovídá, protože si pamatuju ty dva roky, kdy jsem vyhrál nějakých 150 zápasů a snad osm jich prohrál," vzpomínal pětatřicetiletý Švýcar na sezony 2005 a 2006.

Rodák z Basileje si vše pamatuje moc dobře. V letech 2004 až 2006 byl naprosto fenomenální, což jasně potvrzují bilance z jednotlivých ročníků (2004: 75-7, 2005: 84-4, 2006: 94-6). Dohromady tak vyhrál 253 duelů a pouze 17krát našel přemožitele.

"Je těžké si připadat lepší než před těmi jedenácti nebo dvanácti lety. Musím přiznat, že co se týče útočné stránky mé hry, asi něco dělám o trochu lépe než kdysi. Cítím, že jsem se v útoku zlepšil," zamyslel se.

Tenisová hra se pořád vyvíjí a my se musíme různým změnám přizpůsobovat. Když to zhodnotím celkově, asi jsem opravdu lepším hráčem než před deseti lety. Ne vždy se to musí projevit na výsledcích, pořád se daří i ostatním jako Novakovi, Rafovi a Andymu," dodal.

O postup do semifinále si dnes zahraje s českou jedničkou Tomášem Berdychem, jehož suverénně přehrál na Australian Open a v posledních pěti utkáních s jednatřicetiletým Čechem neztratil set.

"Kéž by to probíhalo jako na Australian Open," přeje si. "Ale vím, že dnešní souboj takový nebude. Bude to obtížné. Už mě párkrát porazil. Jednou na olympijských hrách, na US Open, ve Wimbledonu, byly to většinou ty největší turnaje. Také jsem s ním prohrál v Cincinnati a vlastně i tady, když jsem nevyužil mečboly," řekl Federer.

"Na zápas se moc těším. Pro Tomáše to bude stejně jako pro mě důležité utkání. Oba se snažíme vyšplhat v žebříčku na místa, kde jsme byli. On se přece jen také trochu propadl. Každým dalším duelem se tu snažím navázat na předchozí úspěch v Indian Wells," doplnil.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

30
Přidat komentář
mahycek
Tak já si myslím, že Roger prohraje dnes s Berdychem, pokud Tom podá výkon roku. Vsadil jsem na Berdycha, menší částku, ale když vyhraje Roger, tak o výhru přijdu a vadit mi to nebude. Ale nějak, tak cítím, že ta šňůra úspěšná se preruší dnes, nebo v semi. Ale sr.lo by mně, že zrovna s Berdychem. No co, mám obavu, ale zase nic neohhajuje.
Reagovat
Tuttovka
Roger vypadá už o poznání unaveněji, než v IW, kde sršel energií, či tady na začátku turnaje. Přeci jenom už má svoje léta a tohle bude dost na krev. V případném finále bych si taky spíš vsadil na Nadala, ale je otázka, zda k němu vůbec dojde. Zverev i Kyrgios už ho porazili a Tomáše bych taky neodepisoval. Je pravda, že Rafa má jednodušší soupeře, i když Fabio Fognini se umí vyspat, a pak zatápí kde komu.
Reagovat
Kozoroh
Unaveněji v zápase s Bautistou mohl Federer působit proto, že den předtím hrál s del Potrem. Po Bautistovi však měl den volna a volno bude mít i před finále, pokud se tam dostane. Dále Batista předvedl velmi dobrý a bojovný výkon, takže není divu, že Fedex nepůsobil v zápase tak suverénním dojmem jako v IW.
Reagovat
Pe3k
Suhlas. Tak jak tak bude mit po Miami dost casu na odpocinek a minimalne to semi udela.
Reagovat
spaniel
Víte líp než on jak na tom je?
Reagovat
Tuttovka
No, mně popravdě přišel trošku hotový i v zápase s del Potrem. Dost kazil, byť soupeře jasně přehrál, ale na returnu to nebylo ono. Nevyužíval breakbaly a atp. Snad máš pravdu. Klidně bych si další Fedal finále užil :). Když jsme u toho, kdy se má vrátit Nole?
Reagovat
Kozoroh
V DC proti Španělsku příští týden.
Reagovat
turista
To je dobrá zpráva. Novak bude odpočatý. Těším se na něj. Jistě bude hrát i v MC a na dalších antukových podnicích.
Reagovat
Krisboy
A jistě už do konce kariéry neprohraje, překoná všechny myslitelné rekordy a vrátí na první místo žebříčku, kam směroplatně patří.
Reagovat
janek_da
třeba bude do konce kariery pořád odpočatý
Reagovat
Labi
přesně tak, záleží i na soupeři co předvede a je neuvěřitelné jak jsou všichni "namlsaní". Když Roger nepřeválcuje soupeře 6:1 6:3 tak se spekuluje o problémech.
Reagovat
Tuttovka
Já o něj mám spíš strach, aby nám vydržel :D.
Reagovat
Labi
to ani ne, hodně plánuje průběh sezóny a přehodnocuje, myslím že ví co dělá a nedopustí se toho co udělal Novak a Andy, že hráli co se dalo a teď mají problémy s vlastním tělem :)
Reagovat
lars
A co je v tenise jisty ?? :)
Reagovat
Krisboy
Jen to, že jisté není nic.
Reagovat
hroutil
že si Murray vezme oko
Reagovat
Pe3k
Zapas s Bautistou Giginem byl tezky a Rozer uz toho ma plne bryle. Berdu by mel poslat domu ve dvou. Aktualne to sice vypada zese Tom zveda a Rog uz nema kam, ale ten jejich posledni duel byl nedavno a oba ho musi mit v ziva pameti a psychika hraje velkou roli...Tom vyhrat sice muze, ovsem ja se vice obavam semicka. Zapas bude kolem 9 takze se budou divat asi vsichni.
Reagovat
smazaný uživatel
Já právě bohužel Rogerovi nevěřím v případném finále s Rafou, Kyrgios/Zverev také velice nebezpečný zápas.
Reagovat
Pe3k
Prave. Roger ma kombo Bautista, Berdych, Kyrios/Zverev a Nadal.
Nadal ma Mahut, Sock, Fogini plus finale a tak je to vzdy Rafael ma nejvic easy los nehlede na postaveni v zebricku. Proto ma tak malo vyher s hraci top 10, malo v porovnanim s RF i ND.
Reagovat
smazaný uživatel
Co to je za blábol.Roger do této chvíle turnaje nehrál s žádným hráčem z TOP 10.Ani v případném semifinále.A Rafa může zato,že odstoupil Raonic a vypadli kvalitní hráči Dimitrov a Nishikori? To nemá s losem nic společného
Reagovat
Pe3k
Sam si blabol. Nepochopils co sem napsal, co cekat od nekohl s nickem jaja...
Nadal ma mnohem mene vyher s hraci top 10 nez Nole a Fed. Projdi si statistiky. Los ma klasicky lehci, ale nepsal sem, ze zato muze. Just luck.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě, že ty jsi nickname úžasný Petřík!!
Reagovat
Kozoroh
Na AO měl Roger ještě těžší kombo a zvládl ho.
Reagovat
spaniel
Roger podle mě Miami nevyhraje. Nesedí mu a tažení v IW se projeví. Podle mě prohraje buď s Kyrgiosem nebo Zverevem (tipuju že bude hrát s Kyrgiosem).
Reagovat
Kozoroh
Rafa má rovněž problémy - obě své letošní turnajová finále projel a v Miami 4x v bitvě o titul ztroskotal, což u něj může vyvolat pochybnosti, jestli se teď dočká premiérového sezónního triumfu. Fedexovi to může jenom pomoct.
Reagovat
turista
No pokud se setkají tak bude Rafa muset změnit proti RF taktiku když to přes Rogerův bekhend už 2x nevyšlo. Je to těžký, když hráči tak dobře znají co na koho může platit.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger je správný diplomat ale tuší že Tomáše porazí.ale určitě cítí v koutku duše že může být poražen protože ví že už s Tomášem v Miami prohrál.at zápas dopadne jak chce jen ať Tomáš dokáže že umí potrápit i krále a neprojede zápas dvakrát 6:3.sance je vždy co vím tak mu několikrát servis sebral ale nedokázal potvrdit.treba dnes se zadari.pokud ano jsem přesvědčen že Tomáš neřekl poslední slovo a dokáže projít do top ten! Tomáši pojď i král je jen člověk!
Reagovat
Pavol
Aj Tomáš je len človek tak asi prohraje.
Reagovat
spaniel
Jsi král analýzy! Tuší že vyhraje, ale cítí, že může prohrát.
Reagovat
Marduch
Ale když ono to tak svým zpusobem je... U maloktereho jiného hrace je z Rogerovych slov cítit takový respekt k soupeři, ktereho v posledních letech pravidelne poráží..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist