Federer v Rotterdamu zaútočí na post světové jedničky. Byl by to neskutečný úspěch, říká Švýcar

13. 2. 2018, 12:32
Aktuality 67
Roger Federer má tento týden na halové akci ATP v nizozemském Rotterdamu jedinečnou šanci vrátit se na tenisový trůn. Šestatřicetiletý Švýcar ve světovém hodnocení v případě postupu do semifinále přeskočí aktuální světovou jedničku Rafaela Nadala a vrátí se do čela žebříčku po více než pěti letech. Letos neporažený Švýcar by znovu trhal rekordy.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer má tento týden na halové akci ATP 500 v Rotterdamu na dosah pozici světové jedničky, na níž momentálně úřaduje Rafael Nadal. V nizozemské metropoli se šampion z let 2005 a 2012 představí po pěti letech. Při svých předchozích osmi účastech došel vždy minimálně do čtvrtfinále.

K usednutí na tenisový trůn však potřebuje uhrát alespoň semifinále. V čele žebříčku ATP naposledy figuroval 4. listopadu 2012. "Říkal jsem, že se na žebříček podívám po Australian Open. Nečekal jsem, že po roce v Melbourne znovu vyhraju. Po vypadnutí v semifinále Turnaje mistrů jsem na post světové jedničky vůbec nepomýšlel, spíše se mi vzdaloval," řekl v pondělním rozhovoru.

Teď má k němu ale blízko. Na Nadala ztrácí pouhých 155 bodů. "Po skončení Australian Open jsem si řekl, že bych si rád zahrál v Rotterdamu a zkusil se vrátit na pozici světové jedničky. Můj tým je hrozně natěšený. Všichni jsou rádi, že jsem tady a zkusím to. Mít možnost vyšplhat se na první místo žebříčku je pro mě velkou motivací a rozhodně je to vzrušující pocit," uvedl.

Šestatřicetiletý rodák z Basileje se na tenisový trůn v pondělí vrátí, pokud v Rotterdamu postoupí do semifinále. V případném čtvrtfinále by mohl potkat vracejícího se krajana Stana Wawrinku. "Do čtvrtfinále bych se moc rád dostal a bylo by mi jedno, proti komu bych musel udělat poslední krok. Když už se dostanete takhle blízko, nechcete to mít jednoduché. Vyhrát i čtvrtfinále a stát se světovou jedničkou by byl neskutečný úspěch."

Federerovi se letos znovu vyplatila cesta do australského Perthu. V rámci Hopmanova poháru vyhrál všechny čtyři zápasy, druhým rokem po sobě a celkově pošesté dobyl Australian Open a získal rekordní 20. grandslamový vavřín. Svůj útok na tenisový trůn zahájí utkáním s belgickým kvalifikantem Bemelmansem, s nímž se střetne poprvé.

A co švýcarská tenisová ikona říká na to, že vyhrála poslední tři z pěti grandslamových turnajů? "I kdybych vyhrál jen jeden, tak bych byl nadšený. Vždycky jsem věřil, že bych se mohl dokázat vrátit do špičky. Je neuvěřitelné, že se mi to opravdu povedlo."

Pokud se Federer za šest dní skutečně vrátí na post světové jedničky, stanoví hned tři rekordy. Na tenisový trůn by usedl po pěti letech a 106 dnech, což by byla nejdelší pauza mezi kralováním. Ve 36 letech by byl nejstarší světovou jedničkou, rekord dosud drží Andre Agassi (33 let). Švýcar má už teď na kontě nejvíce týdnů v čele žebříčku ATP. V pondělí by začal 303. týden své vlády.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

67
Přidat komentář
annah
Tak první krok směrem k trůnu se povedl. 6-1, 6-2 v prvním kole.
Byl to hezký zápas plný krkolomných situací na kurtu. Byla to místy podívaná. A Roger dával vítězné údery i z vyloženě defenzivních pozic. Krása..
Reagovat
a.magerova
Reagovat
annah
Tak Wawrinku na turnaji Roger zcela jistě nepotká. Ten právě prohrál ve třech setech s Holanďanem Griegspoorem, který je v žebříčku na 259. místě. Stanovi se návrat na tour zatím fakt nevydařil.
Reagovat
Nola
Stan spomalil, chyba mu zapasova prax, FH uplne strasidelny, vlastne zakladne udery dnes lietali kam sa im chcelo, mlady mal sancu na navrat aj v uvodnom sete, ale pokaslal to, nakoniec asi zistil, ze Stan je hratelny, tak vyuzil sancu
Reagovat
ipko
ako hovoril, že sa jeho hra rýchlo zlepšuje, tak si myslím, že to je úplne naopak.. dnes bez energie a odovzdaný výkon s množstvom slajzov, akoby si neveril na svoje zabijácke údery.. no, bude to mať ťažké dostať sa späť na vrchol s takýmto prístupom
Reagovat
kada.tom
Wawrinka zesměšněn no name hráčem ... :-D
Reagovat
peggy
Panu Federerovi jde o to nekoho ponizit a potom penize.
Reagovat
smazaný uživatel
peggy,peggy ,peggy,peggy,by ma zaujimalo ako sa ma Federer spravat aby ti to neprekazalo,to ze ma lezat mrtvy v truhle neberem :-P
Reagovat
Franky
Peggy ma70 rokov nechaj ju pokojne umriet :(
Reagovat
Krisboy
Tak teď se peggy musím zastat. To je první věta bez gramatických chyb, co kdy vyplodila. Interpunkci bych jí odpustil :) Psala to vůbec ona?
Reagovat
peggy
Jen abyjste nesla drive.
Reagovat
Krisboy
Je to ona, vše je při starém :)
Reagovat
peggy
S panem Federerem jsme se setkali v Basileji,nebyla jsem tam sama z Ceska I jeden Slovak vykajici sportovec a on nam odpovidal jako by se bavil s dementy.Tim jsme si o nem udelali usudek.
Reagovat
Fandina
To se mi nezdá, já ho zažila v Římě a tam byl příjemný. Podpisoval, nechal se fotit.
Reagovat
a.magerova
Tak pokud se k němu chovala stejným způsobem, jako se chová tady... i Roger je jenom člověk a snášet takové hnusné výpady nemusí ani on.

Jo a ještě by mě zajímalo co peggy udělal Berdych a Jágr...
Reagovat
Fandina
Já jsem asi naivní, ale nevím, proč by se měl Roger k nějakým lidem, které potká chovat jako k dementům. Podlo mě je to od peggy provokace, čeká, koho vytočí. A ani jí nevěřím ty její pravopisné chyby. Podle mě je to všechno nahraná provokace.
Reagovat
a.magerova
Já zas nechápu, proč na netu má někdo potřebu dělat ze sebe dementa, provokace se dá děla i chytře...
Reagovat
Fandina
Dělat ze sebe dementa je jednoduché. To dokáže každý snadno. Horší je dětal inteligentní provokaci, to už není tak jednoduché.

Napsat Rogerovi jde jen o peníze může každý.
Reagovat
a.magerova
Ale furt je tu ta otázka: "Proč ze sebe někdo dělá na netu dementa?"
Reagovat
Fandina
Protože může. Net je anonymní, každý si tu může psát co chce, tak se podle toho lidi chovají. Například já. Kdyby mi záleželo na tom, jestli tu napíši mě nebo mně správně, tak si dám na to pozor. Před odesláním to zkontroluji, protože vím, že v tom dělám chyby. Ale je mi to fuk. Takže nic nekontroluji, nečtu po sobě a odbouchnu to.
Reagovat
Fandina
Nebo třeba když budu chtít ze sebe dělat hodnou, tak budu každého chválit, mazat mu med kolem úst. A budu za hodnou. Všechno se dá nahrát.
Reagovat
a.magerova
Já chápu princip... nechápu důvod... proč někdo na anonymním webu pod anonymním nickem ze sebe dělá dobrovolně a účelově dementa... jako celkem pochopím, že se tu někdo bude falešně chlubit, že má vrtulník, 3 domy v Praze nebo že se vyspal s Kvitovou nebo Berdychem nebo oběma naráz... ;-)
Reagovat
Fandina
Ona ze sebe dementa nedělá, píše s chybami, ale obsah je provokace.
Reagovat
misa
Protože je duševně nemocný.
Reagovat
Fandina
To asi těžko. Co by tu takový člověk dělal.
Reagovat
misa
Psal nesmysly, co jiného?
Reagovat
Fandina
Podle mě je pravděpodobnost toho, že peggy je duševně nemocný člověk daleko menší, než že je zdravý člověk, který provokuje.
Reagovat
misa
Ale aspoň nějaká porucha osobnosti tam bude :)
Reagovat
Fandina
Jestli provokuje, tak bych to neřešila. To je úplně jedno, jak provokuje.
Reagovat
annah
Princip je jasný a důvod taky: když je někdo v reálu dement, je logicky dementem i na netu. A když je k tomu navrch ještě žlučovitý dement, neštěstí je dovršeno...
Reagovat
Roger_Federer
Jsi me predbehla a ja to nedocetl dokonce, vlakno.
Reagovat
Roger_Federer
Mozna poznal, ze si dement, tak aby te to nemrzelo, se stebou tak i bavil :)
Reagovat
annah
:-))))
Reagovat
steve79
Fedex bude hrat v Dubaji?
Reagovat
annah
Zatím to vypadá, že v únoru jen v Rotterdamu. Možná by jel do Dubaje, kdyby mu ten rotterdamský útok na trůn nevyšel.
Každopádně si můžou pořadatelé turnaje mnout ruce. Město zachvátila Rogermánie jako každou destinaci, kde se objeví. Program od středy až do neděle je díky Rogerovi vyprodaný.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger zautoci v Rotterdamu na post svrtovej jednotky, kedze Nadal o Rotterdám nemá záujem :)
Reagovat
Kozoroh
Nadal mohl hrát v Riu, chytrolíne!
Reagovat
smazaný uživatel
Mohl..:)

Ale tieto omrvinky a nahanania 2-3 tyzdnov je pre neho nedostojné.
Reagovat
Ondra979
no zase si prisel kopnout..on to bohuzel jinak neumi. Vsem je jasne, ze Rogerovi jde o ten historicky zapis, tak se prihlasil do Rotterdamu. Kdyz Rafa nahanel body koncem roku tak to ale bylo podle Fh urcite uplne v pohode..sice se pak asi kvuli tomu i zranil ale co uz..potreboval si zajistit prvni misto, takze urcite to bylo ok :))
Reagovat
smazaný uživatel
Len či nie je rozdiel v tej koncoročnej jednotke, priateľu..:)
Reagovat
Ondra979
velky rozdil v tom nevidim, jde o historicky zapis, to tady prece vsichni vime - Rafa ma 4. YE1, Roger muze byt nejstarsi jednicka, oboji je velmi cenne. NAvic Roger by si to za obhajene AO plne zaslouzil, to verim ze uzna i vetsina Nadalovcu
Reagovat
Franky
Aby Rog nebol aj aj Forehandicek ;)
Reagovat
turista
Nemohl, s natrženým svalem hrát v BA nelze. No bude to zajímavý jestli Roger Rafu sesadí na No2. Novak na pozici No1 zaútočí později až po rekonvalescenci.
Reagovat
spaniel
Co by tam Nadal delal? Vzdyt by tam pohorel jak albin na sahare.
Reagovat
Torn
jestli na něj Tomáš narazí, doufám, že ho porazí. Nemusí mít Federer zrovna všechny rekordy na světě.
Reagovat
annah
Nemusí, ale bylo by krásné, kdyby je měl...:-))
Budu mu držet všechny palce! Zaslouží si být králem světa. Tenisového.
Reagovat
Krisboy
Tím už je.
Reagovat
Torn
Přesně tak. Tohle je už vážně jen o nějakých rekordech do knížky. :D
Reagovat
Marduch
Jestli na něj Tomáš narazí, tak už Federer ten rekord mít bude.
Reagovat
Kozoroh
14. místo - Stefan Edberg
http://www.tennis.com/pro-game/2018/02/50-greatest-players-open-era-m-no-14-stefan-edberg/72059/

Bývalému trenérovi RF patří dnešní článek ze série Steva Tignora. Edberg upoutal pozornost tenisového světa už jako junior, neboť v roce 1983 získal kalendářní Grand Slam. Pouhé dva roky poté slavil první seniorské GS vítězství na AO. Je po něm pojmenováno ATP ocenění za sportovní chování.
Reagovat
Franky
Trosku sa to Rogovi vykompenzovalo za zle rozhodnutie v Montreale min.rok + nepodareny USO a TM, teraz by to bola velka satisfakcia za to co mu 5rokov unikalo (okrem GS aj n.1) a este pred vecneho rivala Nadala :)
Reagovat
Lina
Hodně štěstí! Kopírovat celý minulý rok netřeba, stačí jen to nejlepší z něho. ;)
Reagovat
Pe3k
Ja bych nejraději US, RF a většina fandů W a znepokojivě hodně lidí ho tlačí i na antuku.
Reagovat
Ondra979
no jo, proklete USO - kdo by si ho nepral. Ja budu rad za jakejkoliv dalsi GS a je uplne jedno jakej, ale nejvetsi sance je ten Wimbledon, USO se obavam ze uz asi nedopadne, i kdyz kdo vi..a to RG radsi skipnout, asi to fakt nema cenu
Reagovat
Kozoroh
Čteš menstennisforums.com? Zaregistoval jsem tam příspěvky ve stylu "Federer má morální povinnost rozloučit se s pařížskými fanoušky".

Pochybuju, že se tímhle nechá Fedex zviklat.
Reagovat
Marduch
jj, Roger antuku naprosto nepotřebuje. Proč by tam lezl a zvykal si na jinej tenis (aby si pak o to hůře musel zase zvykat na rychlou trávu) a plýtval silami před celou druhou polovinou sezony? I bez antuky nejspíš dosáhne na no.1., takže je to podle mě úplně mimo mísu.
Reagovat
Pe3k
Tak já na fórum chodím, ale RF ne, takže...

S Pařížskými diváky se může rozloučit na masters...
Reagovat
steve79
At Roger radeji antuku vynecha. Proc menit neco co funguje?:D Mezi travou a antukou neni moc času.
Reagovat
Rogers
Roger je fenomén, určitě si no:1 zaslouží. V jeho věku není nikdy jistý žádný zápas. Držím mu palce a těším se na jeho "CHUM JEZTE"...
Reagovat
Ondra979
jo ale stejne je pecka, ze ma vubec tu sanci, jeste pred rokem i kdyz uz mel vyhrane AO by me to nenapadlo :)
Reagovat
Ondra979
no tak Rogere mas to ve svych rukach, trochu se obavam, aby neprisel vypadek po viteznem AO - mozne to je, ale hratelne taky. Tak uvidime, Rogere pod jsi pro to
Reagovat
Pe3k
KK venku ;)
Reagovat
panzer.dragon
věci se začínají dávat do pořádku..
Reagovat
Krisboy
Vzhledem k tomu, že pan Berdych je v druhé půlce pavouka, mohlo by se to starému pánovi podařit. Good luck! Viel Glück!
Reagovat
Marduch
Právě že ne, potkat Berdycha v poslední době garantuje úspěch.
Reagovat
Ondra979
tak, lepsi by bylo ho mit v pavouku
Reagovat
Krisboy
To byla ironie :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist