Federer v Šanghaji vydřel další výhru, Djokovič oplatil porážku Cecchinatovi

11. 10. 2018, 14:04
Aktuality 50
ATP ŠANGHAJ - Roger Federer si na Masters v Šanghaji připsal druhé vydřené vítězství v řadě. Po Medveděvovi měl obhájce titulu a dvojnásobný šampion problémy také s Robertem Bautistou, se kterým poprvé v kariéře ztratil set. Nakonec ale houževnatého Španěla ve třech setech udolal a porazil ho i poosmé. Novak Djokovič ztratil pouhé čtyři gamy s Marcem Cecchinatem a oplatil mu porážku z letošního French Open.
Roger Federer

Roger Federer v posledních měsících sbíral spíše zklamání než úspěchy. V Halle prohrál finále, ve Wimbledonu nevyužil mečbol ve čtvrtfinále proti Andersonovi, ve finále v Cincinnati nestačil na Djokoviče a na US Open se po porážce s Millmanem loučil překvapivě už v osmifinále.

V tomto týdnu čeká majitele 20 grandslamových trofejí velmi těžký úkol. Na právě probíhajícím Masters v Šanghaji obhajuje loňský triumf. A zatím úspěšně. V úvodním zápase ve třech setech udolal osm zápasů neporaženého Medveděva a také dnes zvládl bitvu s Robertem Bautistou, kterého přehrál 6-3 2-6 6-4 a porazil ho i poosmé.

Federer rozhodl o zisku úvodního dějství ve čtvrtém gamu, kdy poprvé v utkání sebral Španělovi podání. Druhou sadu odstartoval favorizovaný Švýcar brejkem a vypadalo to na hladký postup. Federer však začal kupit nevynucené chyby a ve zbytku druhé sady uhrál jen jednu hru, poprvé tak s Bautistou ztratil set.

Rozhodující dějství nabídlo parádní tenis z obou stran. Navrch měl nakonec zkušenější Federer. Dvojnásobný šampion se dočkal klíčového brejku v devátém gamu a zápas následně čistou hrou doservíroval.

Vítěze šanghajského Masters z let 2014 a 2017 Federera ve čtvrtfinále čeká Kei Nišikori. S japonským tenistou, jenž v osmifinále po setech 7-6(7) 6-4 porazil Sama Querreyho, se utká poosmé a ve vzájemné bilanci vede 5-2. Poslední čtyři souboje vyhrál Švýcar, naposledy se radoval po pětisetové bitvě loni v Melbourne.

Novak Djokovič pokračuje na vítězné vlně. Jednatřicetiletý Srb ovládl letošní Wimbledon i US Open a v Cincinnati jako první hráč v historii zkompletoval sbírku všech trofejí z podniků Masters.

V Šanghaji po Chardym neztratil set ani s Marcem Cecchinatem. Itala, s nímž letos prohrál čtvrtfinále na French Open, zničil 6-4 6-0 a připsal si už 15. výhru v řadě.

Djokovič musel jediné potíže řešit ve čtvrtém gamu, ve kterém čelil dvěma brejkbolům. Hrozby odvrátil a ve zbytku zápasu dominoval. K zisku úvodní sady mu stačil jediný brejk na 4-3. Ve druhém setu už italskému tenistovi nepovolil jedinou hru.

Trojnásobný vítěz (2012, 2013 a 2015) v Šanghaji startuje poosmé a ještě nikdy neskončil před branami semifinále. Navíc může výrazně stáhnout náskok světové jedničky Nadala na pouhých 215 bodů a ve zbytku sezony nic neobhajuje.

Svou skvělou bilanci na turnaji se pokusí prodloužit proti Kevinovi Andersonovi, kterého zdolal ve finále Wimbledonu a uspěl proti němu už šestkrát v řadě. Anderson v osmifinále přehrál 6-4 7-6(1) talentovaného řeckého mladíka Stefanose Tsitsipase.

Třetí největší favorit Juan Martín Del Potro, který se v Šanghaji trápil s nachlazením, vzdal po prohraném úvodním setu (5-7) Bornovi Čoričovi.

Argentinec totiž v desáté hře uklouzl, tvrdě dopadl na pravé koleno a od té doby měl evidentní problémy s pohybem. Čorič mu sebral podání na 6-5 a Del Potro si v pauze vyžádal lékařské ošetření. Ani se silně zatejpovaným kolenem ale nedokázal hrát.

Chorvata dále čeká Matthew Ebden. Australan se takto daleko na Masters dostal podruhé v kariéře (opět v Šanghaji) a zaútočí na premiérové semifinále. V osmifinále nedal šanci Peterovi Gojowczykovi a zvítězil 6-2 6-3.

Do velmi dobré formy se v Šanghaji rozehrává Alexander Zverev. Talentovaný Němec nedal po setech 6-1 6-4 šanci Alexovi de Minaurovi a v dalším kole narazí na Kylea Edmunda, jenž zdolal 7-6(5) 6-3 Nicolase Jarryho a vyrovnal své maximum na Masters. Zítra bude bojovat o jeho vylepšení. Na Zvereva však už třikrát nenašel recept.

• ATP WORLD TOUR MASTERS 1000 ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 7,086.700 dolarů
čtvrteční výsledky (11. 10. 2018)
• Dvouhra - osmifinále •
Federer (1-Švýc.) - Bautista (Šp.) 6-3 2-6 6-4
Djokovič (2-Srb.) - Cecchinato (It.) 6-4 6-0
Čorič (13-Chorv.) - Del Potro (3-Arg.) 7-5 / skreč
A. Zverev (4-Něm.) - de Minaur (Austr.) 6-1 6-4
Anderson (7-JAR) - Tsitsipas (10-Řec.) 6-4 7-6(1)
Nišikori (8-Jap.) - Querrey (USA) 7-6(7) 6-4
Edmund (11-Brit.) - Jarry (Chile) 7-6(5) 6-3
Ebden (Austr.) - Gojowczyk (Něm.) 6-2 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

50
Přidat komentář
Nola
DelPo vzdal zapas kvoli zraneniu kolena, spadol pocas 1.setu, nechal sa osetrovat, nedokazal sa potom poriadne hybat, po ocku som ten zapas sledovala, ci bol aj nachladnuty ako sa pise v clanku netusim

https://twitter.com/BellshawGeorge/status/1050379409901977601
Reagovat
Kozoroh
K zápasu - zpočátku to byla vyrovnaná přetahovaná, ale v sedmém gemu Djoker na Cecchinata udeřil ziskem brejku a od tohoto momentu na kurtu kraloval. V utkání nastřílel 7 es a 20 winnerů, nevyrobil žádnou dvojchybu a UE bylo z jeho strany 11.

Utkání s Kevinem by měl Novak zvládnout, snad nenastanou zbytečné komplikace.
Reagovat
mahycek
Vůbec bych se nebál finále, pokud by tam byl Roger
a Djoko. Vím, že Laver Cup je něco jiného, než ATP 1000,
přesto bych, věřil hráči FED č. 1. (Všech dob). Spíše,
aby neměl komplikace zítra.
Reagovat
a.magerova
No... hlavně ty Tvoje tepláky měj po ruce... ;-)

Opět jsem zápas nemohla sledovat, tak super, že TO Roger zvládl i bez mého přičinění... :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Niši ho vybrousí.
Reagovat
enka
Kéž by,už mě ten namachrovanej Švýcar nebaví.
Reagovat
Pe3k
May be, každopádně mám rád tento match up. Kdyby prohrál s Nishim nebo Nolem moc nasrany bych nebyl, ale pokud rupne v sf s Čoričem, bude nasrany fest.
Reagovat
Pe3k
budu
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, většinou spolu hrají dobré zápasy.
Reagovat
Patik
vybrúsi..ako diamant..a Roger sa bude tenisom lesknúť ešte viac.
Reagovat
Pe3k
Roger si sype také diamanty ráno do corn flejků
Reagovat
enka
Asi tak nějak...
Reagovat
Patik
Bolo vidieť že Djokovič túži po poriadnej pomste za Roland Garros..už od začiatku sa do toho oprel a išiel po každej lopte naplno..Cecchinato odolával a Novak stratil nervy po pár gemoch..najradšej by mu nedovolil ani jednu hru..Roger no krásna hra krásne údery na sieti impozantne ale opäť zbytočné chyby..no ak sa prebojuje do finále a na druhej strane bude Djokovič to už nebude rozprávka ako minulý rok proti Rafovi.
Reagovat
Mayo
Tvoja hlava je pomsta. Každopádne ak sa rozčuľoval, že stratil nejaký fiftin, tak vostuda ale nič prekvapivé u neho. FO je aj tak viac ako Čína
Reagovat
Patik
Toto nebola bežná Djokovičova frustrácia..po pár gemoch za normálneho stavu..Chcel ho zotrieť z kurtu už v samom začiatku..najradšej by mu dal dvoch kanárov..ale Cecchinato odolával Novak zostal frustrovaný ...takto si odplatu nepredstavoval..jednoduché.
Reagovat
turista
V prvním vyrovnaném setu Cecchinato ukázal, že jeho úspěchy nejsou náhodné. Po jeho ztrátě už si s ním Novak na kurtu dělal co chtěl.
Reagovat
Kozoroh
Ještě dvě výhry a Novak půjde na druhé místo, ikdyby ve finále prohrál s Fedexem.
A na konci roku to snad bude YE1 :-)
Reagovat
No-le
J? se pořád obávám toho Jihoafrického ušáka...
Reagovat
Kozoroh
Je třeba mít respekt, ale ne přehnanou obavu. S Kevinem má Djoker bilanci 6:1, jediná výhra Kevina je stará 10 let. No1e má zpět své sebevědomí a Kevinova servisu se nezalekne ;-)
Reagovat
turista
No jistě. Novak to udělá asi jako ve finále Wimbledonu. Počká si až se Kevin vyhází.
Reagovat
Nola
neblaznite, Kevin nie je ziadne orezavatko
Reagovat
turista
Ořezávátko Kevin rozhodně není, ale Djoko už má výkonnost, která mu může umožnit vystřídat Rafu na trůnu, který se zatím dostal z výborných 141 na neuvěřitelných 193 týdnů na pozici No1.
Reagovat
steve79
Delpo skreč.
Reagovat
Pe3k
Ano, jeden těžký soupeř je venku (pro JMDP bohužel). Proti Ninjovi mu věřím a tak se otevírá cesta k finále. Novak by mohl vyhucet s někým z dvojice Kevin/Š?ša třeba.
Reagovat
Kozoroh
Je potěšující vidět, že se Pe3k obává Djokera :)
Reagovat
Pe3k
No možná pro tebe... každopádně přestože povrch by měl vyhovovat spíše Fedexovi, tak za současné situace je Nol3 výrazný favorit v případném finále proti Uniqlererovi.
Reagovat
turista
Novak nevyhučí.
Reagovat
annah
Nevyhučí a vyhraje celý turnaj.
Reagovat
steve79
Roger nehraje spatne, ale je tam znat nerozehranost. Tesi me, ze je backhand se zlepsuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě prijde, ze si moc nevěří na FH. Těch chyb bylo dneska hodně. BH mu chodí, hodně mu dneska pomohl ten BH po lajne v předposledním gamu, potom to tam začal slusné sypat a Bautista byl bezmocný.
Reagovat
Patik
Dnes bol ten backhand o dosť lepší často si s ním pekne otváral kurt.
Reagovat
Mayo
Djokovic stratí na turnaji už iba pár gemov. Roger starý za zenitom, El Matador s veľkým srdcom robí veľké veci na Malorke, DelPo sa boji rozdávať kladivá, ktorými by trhal vyplet a ostatní slabota.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď začne sranda. Federer s Nishikorim a Del Potrem a Djokovič s Kevinem a Zverevem. Je celkem slušná šance, že se do finále Fedkovic ani nedostanou. Těžko říct. Nole měl zatím walkover, tak uvidíme, co zítra a Roger tady bojuje trošku sám se sebou. Nejdříve porazí v epickém zápase po výborném výkonu Medvěda a pak se s Bautistou vyhodí každý druhý FH a nějak to urve.
Reagovat
Roger_Federer
To jsou ty dlouhe pauzy, chybi mu rytmus a "zapasova praxe"..
Reagovat
smazaný uživatel
A kvalita hoši, kvalita :)
Reagovat
Pe3k
Článek o goatovi a žumpa z Petržalky je hned tady, haf haf čokel :D
Reagovat
spaniel
Neprizbusobivy nehraje, tak ma roupy a ukazuje jeho pravou krysi povahu ala Francek ;) Do jara holt daleko.
Reagovat
Pe3k
Starého psa novým ...
Reagovat
Pe3k
Jak Nole tak Roger maj těžké losy.
Reagovat
smazaný uživatel
Medvedev i Bautista byli na Federera neskutečně nahecovani.
Reagovat
ipko
momentálny Kei by nemal byť pre Rogera stopka, to už DelPo je o inom.. no a na Novaka skôr verím Andersonovi ako Zverevovi.. už len kvôli tomu, že s ním prehral na Laver cupe..
Reagovat
smazaný uživatel
To najlepšie co moze Federer spravit je prehrat pred finále, inak bude opat nedostojne ponížený..
Reagovat
ipko
aj keby s Novakom prehral, tak určite to nebude debakel
Reagovat
Mayo
Laver cup ta podradna exhibícia :/ určite to bude mat vplyv na ich prípadný zápas :/
Reagovat
Kozoroh
Laver Cup je přeceňovaná záležitost. Kupříkladu Rafa loni v Laver Cupu prohrál s Isnerem, s kterým předtím ani potom žádný zápas neztratil.

Dost se též zapomíná na to, že LC má místo klasického třetího setu Super-TB, který zvýhodňuje servismany. Hrát se normální set, Novak by Kevina zdolal.

Djoker nebude mít zítra lehké ČF, ale na základě dnešního a úterního výkonu se nebojím o jeho postup dál.
Reagovat
Pe3k
Ze 75% nesouhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
No, ale Nole měl trosku jiné soupeře. Nemůžeš poznat jeho formu, když porazí Chardyho s Ceckem
Reagovat
Kozoroh
Mimochodem DelPo skrečoval.
Reagovat
Kozoroh
Já budu nadšen, pokud Novakovi v SF bude čelit Saša. Je třeba pomstít prohru z Říma 2017!
Reagovat
turista
Taky si to myslím. Napřesrok by Novak měl v tom Římě vyhrát titul. Stačí mu už málo na to aby se dostal mezi 10 nejlepších tenistů na antuce všech dob.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist