Federera výkon proti Nadalovi příjemně překvapil

16. 3. 2017, 14:28
Aktuality 92
Roger Federer a Rafael Nadal svedli v osmifinále turnaje Masters v kalifornském Indian Wells už 36. vzájemný duel. Tak jednoznačný průběh po pětisetové bitvě na letošním Australian Open asi očekával málokdo. Suverénní Federer zvítězil za 70 minut hry 6-2 6-3 a postoupil do čtvrtfinále, v němž se utká s přemožitelem trojnásobného obhájce titulu Novaka Djokoviče - Nickem Kyrgiosem.
Profily hráčů
Roger Federer

Samotného Rogera Federera vývoj osmifinálového utkání a předvedený výkon překvapil. Taktiku měl před zápasem jasnou - hrát jako v Melbourne, kde Nadala v pěti setech udolal. "Na kurt jsem šel s plánem, jenž fungoval na Australian Open. Neočekával jsem, že to půjde tak hladce. V Indian Wells míče více skáčou a trochu se zadrhávají, a proto je těžší trefit vítězný míč," srovnával Federer podmínky v Melbourne a v Indian Wells.

"Ve včerejším zápase s Johnsonem jsem si nicméně všiml, že je možné hrát i útočně. Míček se sice po povrchu nesklouzne, ale pokud dobře zaservírujete a zůstanete agresivní, dá se to. Tenhle souboj s Rafou jsem bral spíše jako sprint než maraton. Bylo pro mě hodně důležité dostat se do vedení a nepolevovat. Na svém podání jsem Rafu k ničemu výraznějšímu nepustil. S výkonem nemůžu být spokojenější."

Švýcar si pochvaloval, že se na kurtu v osmifinále příliš dlouho nezdržel a vítá, že do dalších případných duelů pošetřil síly. "Netrvalo to tři a půl hodiny jako v Melbourne. Fyzicky to byl mnohem snazší zápas. Rafa si nejspíše postupem času uvědomil, že nestačí jen udržet míč ve hře a musel více riskovat. Proto diváci neviděli moc dlouhých výměn. Vždy je dobré pošetřit síly do dalších zápasů. Na oslavy ale není moc času. Musím se připravit na další utkání."

Osmnáctinásobný grandslamový šampion měl po výhře nad Johnsonem z nepříjemné hry Nadala na povrchu v Indian Wells trochu obavy. "Od základní čáry nehrál tak dobře jako v Melbourne. Míč hůře trefoval. Naopak mně se od základní čáry dařilo. Až mě to překvapilo, protože proti Stevovi Johnsonovi jsem měl s trefováním míče problémy i já. Navíc Rafa hraje hodně liftované údery. Během ranního tréninku jsem nebyl schopný trefovat return. Opravdu mě vývoj utkání překvapil, vůbec jsem to nečekal."

Bývalou světovou jedničku ve čtvrtfinále čeká druhý vzájemný souboj s Nickem Kyrgiosem. Ten první s Australanem před dvěma lety v Madridu v tie-breakové přestřelce prohrál. "Vyřadit Novaka Djokoviče dvakrát během dvou týdnů na jeho nejoblíbenějším povrchu je působivé. Nick si snad uvědomí, že když dá do zápasů maximum, může vyhrávat turnaje a porážet kohokoli," pochválil Kyrgiose.

"V posledním duelu s Nickem jsem měl své šance, ale nevyužil jsem je. Jestli se nepletu, měl jsem dokonce mečbol a náskok setu a brejku," vzpomínal Federer. "Nick má v Indian Wells výbornou formu, kterou si přivezl už z Acapulka. Bude to zajímavý zápas," dodal.

Roger Federer porazil Rafaela Nadala i v Indian Wells

Sám Rafael Nadal přiznal, že v dnešním duelu s Federerem neměl žádnou šanci. "V Austrálii to bylo těsné. Měl jsem šanci vyhrát. Dnes určitě ne. Nepodal jsem svůj nejlepší výkon a soupeř hrál výborně. Když v takových zápasech nehrajete svůj nejlepší tenis, je nemožné zvítězit," smutnil Španěl.

"Roger skvěle returnoval. Na jeho returny jsem neměl odpověď. Potřeboval jsem míč udržet ve výměnách déle, to se mi nepovedlo a v krátkých výměnách byl Roger vždy lepší," dodal.

"Bojoval jsem, ale Rogerovi vycházelo vše, dokonce i jeho slabší úder - bekhend. Snažil jsem se rychleji servírovat a měnit směry, také střídat pozice na returnu, nic však nefungovalo."

Porážkou se ale španělská jednička rozhodit nenechá. "O prohrách moc dlouho nepřemýšlím. Na začátku roku jsem hrál skvělý tenis, vyhrál jsem spoustu zápasů. Dnes to nevyšlo, ale věřím, že v Miami budu hrát zase dobře," uzavřel tiskovou konferenci.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

92
Přidat komentář
spaniel
http://pimpmytennis.com/wp-content/uploads/2016/01/Roger.Federer_Ivan.Ljubicic_extreme.coaching_XS.jpg
Reagovat
a.magerova
Jéééžiš, až se mi srdce zastavilo.. :-P
Reagovat
Krisboy
To je Halina Pawlowská?
Reagovat
Marduch
Mirka
Reagovat
kubiik
Tak ať trochu rozvíříme diskusi...představte si: Roger top forma, Rafa top forma, Novak top forma. Zapasy na všech površích. Jak myslíte, že by to mezi nima dopadlo? To by byla pecka!
Reagovat
spaniel
Zbytečná diskuse.
Reagovat
kubiik
Když myslíš...já bych třeba tipnul, že by jako vítěz z takové řeže mohl vyjít právě rafa a nejhůř právě roger. I když jako fandovi fedexe se mi to težko píše.
Reagovat
spaniel
To si nemyslím. Můj tip je Nole pomalé a střední hardy, antuka Rafa, tráva a rychlé hardy Roger. Možná byy se na pomalých a středních HC a antuce rovnocenně rvali Rafa a Nole.
Zbytečná diskuse proto, že zas se rozjede nekonečné vlákno, kde si každý bude hájit svého.
Reagovat
kubiik
No moje první úvaha byla podobná, co se týče rozložení sil. Ale když si vybavím ty jejich největší bitvy, tak Rafa se víceméně dokázal snad všude vyrovnat a hrát rovnocennou partii, mnohdy vítězně. A diskuse se možná nějaká rozjede to je fakt, ale pokud to člověk bude brát rozumně a neurážet ostatní hráče, tak se to snad nezvrhne. Holt i já Fedexův fanda tady sklopím uši a myslím vážně, to co jsem napsal výše. I když bych fandil jako o život :D
Reagovat
Pe3k
Nevim, staci mi ze Federer vyhrava gs i po 35 a vede v race to London a predvadi nejlepsi tenis soucastnosti...
Reagovat
kubiik
Tak s tím souhlasím. Nikdy by mě nenapadlo, že v tolika letech bude předvádět, to co předvádí :) Neskutečně se dokázal vzchopit a nejspíš je teď nejlepší. Dokáže se vzchopit Novak nebo to je jenom začátek ústupu, jako v případě Rafy? Težko říct. Třeba Rafovi bych to přál. Dokázal se několikrát vrátit po zraněních, až je to neskutečný. I když teď už je zřejmě vyšťavenej psychicky a ač to byl mentální titán, tak s věkem ztrácí rychlost a tím klesá i sebevědomí, což je u něj klíčové. Dost podobné to myslím bude i u Novaka. Roger ten na tom nejspíš vydělá, páč jeho hra je založená úplně na něčem jiným. Ale když se vrátím k původnímu tématu "top formy", tak holt strojovej zarputilej tenis, dle mého, porazí elegantní pestrou útočnou hru.
Reagovat
turista
To asi ano s tím rozdílem, že Rafa už Noleho nejenže dávno na antuce neporáží, ale ani se na něj vůbec na antuce nechytá, když si odmyslím současné Novakovy problémy. Takže dominance Rafy na antuce je minulost s tím, že pro historii ale zůstane antukovým králem navždycky, protože těch 49 titulů plus nějaké další, které ještě určitě přidá asi těžko někdo někdy překoná.
Reagovat
Pe3k
Nevim no pust si Fo 2011 semi. Novak v zivotni forme, dostal od Fedexe 3:1 a to byl fedex 4 roky za vrcholem a na svem nejslabsim povrchu...
https://m.youtube.com/watch?v=LJFAQTB1qUk
Reagovat
kubiik
A toho ročníku je škoda...Rafa byl ve finále hodně nervózní, nalomenej z předchozích porážek od Djoka...to bylo asi nejhratelnější finále na RG. Škoda, mít Rafův skalp z RG by bylo něco :)
Reagovat
Stan_Borowitz
To jo, tam se to vlastně zlomilo na jednom míči v prvním setu, kdy měl RF při podání Rafy setbol, výborně ho rozehrál a pak zkazil poměrně lehký míč do sítě. Roger pak zdřevěněl, začal hrát "na jistotu", první set zákonitě prohrál a od té chvíle, i když byla hra ještě dva sety vyrovnaná, bylo víceméně jasné, jak to dopadne.
Reagovat
kubiik
To ano, Rafa je na tom teď zřejmě nejhůř, i když Novak taky žádná sláva. Ale nebereme v potaz současnou formu, ale takovou, kdy byly na absolutním vrcholu. Což je asi dost subjektivní pojem. Hodně lidí zmiňuje antukového Nadala 2010, i když podle mě předváděl ještě lepší hru v roce 2008. Kdo ví, co mohl předvést v roce 2009, kdyby se nezranil. A Novak? Je víc verze 2011 nebo přelom 2015/2016? Nebo jiný ročník? Paradoxně nejvíc tápu u Rogera, kdy byl jeho absolutní vrchol. 2005? 2006? Nebo to byl jiný rok? :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ten teprve nastal, bude to rok 2017...
Reagovat
Pe3k
plus 1
Reagovat
Stan_Borowitz
V této souvislosti je asi velká škoda, že tak brzy zabalil profi kariéru Bjorn Borg. Na trávě a hlavně hardu by toho asi už moc proti Big Macovi a spol. neuhrál (i když kdo ví), ale kdyby se soustředil na antuku, mohl na ní mít úspěchy minimálně srovnatelné s Rafou. V 25 letech, kdy de facto skončil, měl z FO stejný počet titulů jako RN ve stejném věku... a těch paralel je tam víc.
Reagovat
Franky
este by zalezalo ci na povrchoch z rokov napr 2003-2006 alebo sucasnych, takisto o aky turnaj by slo, na kolko vitaznych by sa hralo a v neposlednom rade v akej faze turnaja. Lebo ak by slo len cisto medzi nimi troma na H2H nikdy by si nedostal presny udaj lebo by to seci trosku brali ako exhibiciu, mozno okrem Rafa fans ktory by to brali ako GOAT udaj :D :D
Reagovat
kubiik
Ber klidne všechny typy povrchu i rychlosti :D A samozrejme rezba musí byt na 3 vitezny a faze turnaje? Kdyz je to ted tak popularni tak to ber jako souboj o GOATa :D
Reagovat
fialka
Rafa, Rafa, nemehlo pomotané. Fedex ho už má prečítaného a presne vedel, čo zahrá. Ten ho nemal čím na rozdiel od Fedexa prekvapiť. Žiadna novinka, nič, stále ten istý štýl. Neraz presne tipnem, kam loptičku umiestni. Fedex už pred časom prekvapil SABR-om a aj teraz iné ako Rafa očakával. Bezradne iba sledoval, čo sa deje.

Čo sa týka Nicka a jeho obdivu Rafovej bojovnosti, ten by mu zas mohol poradiť ako so servisom. :) Viem, že má iné dispozičné parametre a Rafa to už nezmení, nemá na to. Neva, ostanem pri ňom do smrti. :)
Reagovat
Pe3k
Konecne fanda Rafy co je nohama na zemi, pise objektivne a jen nehejtuje Fedexe a Jokera, palec hore.
Reagovat
Franky
Spravne toto je fanusik ktory vie objektivne povedat ze proste Rafa vybuchol na celej ciare a len sa dival jak s nim Rog zametal kurt. Nevytahuje tu H2H ani olympijske zlato ci vyhranymi masters turnajmi.Nohami na zemi klobuk dole bravo. pre Forehanda len tolko - toto je fanusik tak sa uc a tisko pozeraj :)
Reagovat
Tornes
Pro Forehanda a další, co se bavili před dvouma dnama o rychlosti povrchů a řešila se tam i délka výměn - dnes se délka výměny na jednotlivých površích zdaleka až tak neliší, jako v minulosti. Tady jsou nějaké data - http://www.tennisabstract.com/blog/2016/06/11/the-grass-is-slowing-another-look-at-surface-speed-convergence/
Reagovat
janek_da
Dík za odkaz (amagerčina rada - dávej ho do samostatného odstavce, dá se pak vybrat dablklikem).

Moc s tímhle článkem nesouhlasím, protože dělá závěry pouze z finálových zápasů. A i když mužská část jakoby potvrzuje mínění o zpomalování povrchů, tak vzhledem k malé části vzorků nevím, jestli to není tím, že finále v posledních letech hráli hlavně Rafa, Nole, Andy.

A pro zjištění rychlosti povrchu se mi spíš víc líbí závislost na servisu než na délce výměny. S tím servisem jakýsi mix - es, úspěšnosti prvního podání, vyhraných gemů.

A jak teď nad tím uvažuju, tak bych vynechal i extrémy. Třeba Karloviče jako super servismana a nejhoršího servismana na turnaji.

Jinak ale ten maník píše hodně zajímavé věci.
Reagovat
janek_da
Jo, a vůbec nejlepší by bylo vzít poměr rychlosti míče před a po odskoku a ještě i poměr úhlu dopadu a odrazu.
To by ale turnaje musely zpřístupnit data z jestřába.
Reagovat
janek_da
S touhle formou bych chtěl, ať se setká s Rafou na RG
Reagovat
a.magerova
Tak já tajně letos očekávám kalendářníka, ale PŠŠŠŠT, nezakřiknout... ;-)
Reagovat
tito
Brrrr. Nestraš.
Reagovat
a.magerova
Kšáááá.... :-P

Ale slibuju, že příští rok Rafovi tu desítku přát budu !!!
Reagovat
VlS
To teda nejseš tak štědrá, to já bych mu těch vlasů na hlavě přál víc ( nebo není řeč o vlasech a kadeřnících?)
Reagovat
tito
Přálas už letos. Ale chápu, že s jídlem roste chuť. Nenasyto!
Reagovat
a.magerova
Budu přát i letos, pokud se do finále Rafa dostane a Roger ne, slibuju... ;-)
Reagovat
Kozoroh
Tento slib nesplníš, pokud ve finále bude Babrinka :-P
Reagovat
a.magerova
Splním, protože jmenovaného neznám... :-/
Reagovat
tito
:-)
Reagovat
Roger_Federer
Pokud by se to stalo..dam vsecko na charitu, odjedu do thajska a zbytek zivota se budu modlit v chramu.
Reagovat
VlS
Fandina by si oddechla - ta bude fandit o život :-))
Reagovat
a.magerova
Jde o to, jaký chrám má R_F na mysli.... v jeho případě připadá v úvahu jedině chrám neřesti s připojením na net, takže nevím nevím, zda-li to splní TO ONO... :-))
Reagovat
spaniel
Pro RF chram=nevestinec.
Reagovat
VlS
A modlit se znamená co? No radši se neptám, aby mě z toho nechytly záda :-D
Reagovat
a.magerova
http://birdy.blog.cz/0704/sexualni-modlitba

A jen tak...
http://nd01.jxs.cz/771/383/e1aa2583e2_28737467_o2.jpg
Reagovat
a.magerova
https://twitter.com/Renestance/status/842168167787044864
Reagovat
Fandina
No prosím, Roger v článku říká, že se všiml v zápase s Johnsonem, že se dá na tomhle povrchu hrát agresivně. Tak ještěže s ním vůbec hrál. Třeba by to dopadlo jinak.
Reagovat
Mayo
Ja si myslím, ze prehrat s najlepším tenistom všetkých čias neni hanba.
Reagovat
a.magerova
Tak tak... :-)))
Reagovat
Franky
Spravne pre Rafu je to cest prehrat s Rogerom
Reagovat
Krisboy
"Děkuji ti, Rogere, že jsem s tebou mohl hladce prohrát." :D
Reagovat
Ondra979
Roger famozni, hlavne BH a celkove je neuveritelne jaky predvadi tenis v tomto veku, kez by mu to jeste aspon 2 roky vydrzelo..jeste jeden GS v sobe urcite ma, tento rok je unikatni sance, chtelo by to jeste porazit Novaka na GS a vratit mu trochu ty try finalka. Hlavne doufam ze Roger nebude hrat vsechny turnaje na antuce, je potreba byt fresh a taky si uzit rodinu. A respekt pro Rafu, bojoval ale vcera to neslo, preju mu uspech na antuce zaslouzil by si to!
Reagovat
Tuttovka
Tak Federer na to měl i v roce 2015, ale to tu byl Djokovič v životní formě :D.
Reagovat
Ondra979
no mel, hlavne na USO, to me dost stvalo jak zahazoval ty BB, kdyz bude zdravy a odpocaty na oblibene turnaje, tak to bude zajimave :)
Reagovat
Pe3k
https://m.youtube.com/watch?v=LwmjbDlXoRk
Reagovat
steve79
Fedex z backhandu doslova vrazdi! Vcera hral dokonale. Kdyz porazi Kyrgiose, tak se stane vitezem turnaje.
Reagovat
Pe3k
Gyrose se obavam nejvic, ale Nisi i WoWrinka ho muzou klidne porazit. Tezky draw jaksfina.
Reagovat
Denis92
Este je tam stale Nishikori a Wawrinka, co su na pomalom harde velmi tazki superi. Celkovo ten Rogerov los je zase brutalny, ale keby to cele vyhral bolo by to dalsie velke vitazstvo. Ale to je este veelmi daleko..
Reagovat
Stan_Borowitz
Hlavně Nishikori, ze Stana bych takový strach neměl. Ale teď je tady bezprostřední problém - Nick a jeho servis, se kterým si nevěděl rady ani Novak. Vidím to zase na tajbrejkovou bitvu...
Reagovat
turista
Ano Novak si s Gyrosovým podáním nevěděl rady. Gyrosovi ale taky pomohlo několik snad centimetrových autů Novaka aniž bych chtěl snižovat Nickův výborný výkon.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, těch tam bylo poměrně hodně, ale to je právě ta tenká hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Roger taky včera dával všechno k lajnám a vycházelo to skoro na 100 %. Ještě před nedávnem by to byly těsné auty. A - nerad to říkám - klidně to tak může být zítra.
Reagovat
Nola
Novak v 2.sete nasiel ciastocne recept na returne, vratil par servisov v 10. hre mal najvacsie sance ukoncit set na returne, ale nevynutenymi chybami ich zahodil
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo, to byla velká šance, dal tam myslím celkem jednoduchý bekhend do sítě.
Reagovat
Mayo
To, ze si nevedel rady so servisom Kyrgiosa Noje neznamená, ze si neporadí Roger.
Reagovat
Stan_Borowitz
Mám pocit, že po jejich prvním vzájemném střetnutí v Madridu si Roger stěžoval, že se mu vůbec nedařilo číst Nickův servis. Tak snad se to od té doby naučil...
Reagovat
Kozoroh
Stan nikdy nedokázal porazit Rogera na hardu. No zrovna pomalý povrch na IW by však mohl Babrinkovi zajistit určitou šanci...
Reagovat
janek_da
Babrinka :DDDDD
dooost dobrý :DDD
Reagovat
FulnekUltras
ale Japonca v noci nakonec udělal ;)))
Reagovat
Pe3k
Omg janek si tu prvni den?
Reagovat
janek_da
Asi jsem trpěl slepotou, ale to je hrozně vtipné vyměnit w za b. Plus to invokuje babráka :DDD, ne fakt super vtip.
Reagovat
a.magerova
No je to celkem hnusný vtip, navíc už starý... uděluji Ti 2 černé puntíky:
1. za schvalování takového hnusu
2. za nepozornost zde na TP
Reagovat
Krisboy
Ale no tak...mě připadá naopak legrační sledovat, jak se s tím Kozoroh nedokáže vyrovnat :D
Reagovat
a.magerova
OK, ukecals mě, mažu Jankovi ty 2 černé puntíky, zjevně jsem nepochopila jeho myšlenku či záměr.... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kozoroh zo vsetkých hracov na svete má tendencie zosmiešňovať len meno Wawrinku. Domnievam sa, že v tom može hrať rolu stále nevyrovnanie sa s okolnosťami, ktoré sprevádzali Stanove tri tituly. Možno sa mýlim :)
Reagovat
a.magerova
V tomhle se nemýlíš... ;-)
Reagovat
Marduch
Jsi jednoznačně nejbystřejší ze všech Forhandů tady :)
Reagovat
Denis92
Federer on papa Federer: "he's the first to tell me, 'hit the backhand damnit. don't just fall back and slice all the time'"
Reagovat
Denis92
http://tennischannel.com/news/top-stories/watch-federer-tennis-channels-exclusive-interview-after-nadal-match-03-16-2017
Reagovat
janek_da
mě nepřekvapil
Reagovat
a.magerova
Reagovat
gigin
Tak v úterý srovnali na 1:1, dnes 17:30 hod jedeeeeem!! Dú Valaši dú!!

https://www.youtube.com/watch?v=s5nT8RNe6Dg&feature=youtu.be
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Pe3k
Offtopikyakswina!
Reagovat
Pe3k
Sám Rafael Nadal přiznal, že v dnešním duelu s Federerem neměl žádnou šanci. A to Fed trefoval prvni servis jen z 56%!
Reagovat
Krisboy
Mě nepřekvapil, vždyť je to kozel :)
Reagovat
Pe3k
Po bitve kazdy general, jesis mu tak veril, mels vsadit barak ;)
Reagovat
Alois_Mlok
Já si říkal, co sem taháš Ježíše...
Reagovat
Krisboy
Rogerův tenis je něco jako náboženství, tak asi proto...
Reagovat
Pe3k
Ukaz mi tak dobre nabozenstvi...mozna tak muvmentariani :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Vaginální mapování...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jaké vlastně byly kurzy před zápasem?
Reagovat
Krisboy
Rafa byl favorit. Myslím, že něco kolem 1,65-2,2.
Reagovat
Stan_Borowitz
Hmmm...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist