Finále Fed Cupu je po sobotě vyrovnané. Bodovaly Vandewegheová a Sabalenková

11. 11. 2017, 12:30
Aktuality 44
Finále letošního ročníku Fed Cupu mezi domácím Běloruskem a favorizovanými Spojenými státy je po prvním dni vyrovnané. První bod získala pro favoritky CoCo Vandewegheová po výhře nad Aliaksandrou Sasnovičovou. O vyrovnání skóre se postarala Aryna Sabalenková, která ve třech setech udolala vítězku letošního US Open Sloane Stephensovou.

Světová desítka CoCo Vandewegheová v první sobotní dvouhře ve finále Fed Cupu v běloruském Minsku nezaváhala a prodloužila svou letošní fedcupovou neporazitelnost na pět zápasů. Favorizovaná Američanka v premiérovém vzájemném duelu porazila dvakrát 6-4 domácí dvojku Aliaksandru Sasnovičovou.

Sasnovičová ztratila hned své první podání a brejk z úvodního gamu se nakonec ukázal pro celé úvodní dějství jako klíčový. Vandewegheová totiž byla nesmírně silná na servisu, domácí hráčku nepustila ani k jednomu brejkbolu a náskok si udržela až do konce setu.

Favorizovaná Američanka ale v důležitých chvílích uměla vytáhnout také skvělý return a právě díky němu v úvodní hře druhé sady slavila další brejk. Sasnovičová ovšem vzápětí využila zaváhání Vandewegheové a poprvé jí sebrala podání. Světová desítka však zareagovala okamžitým rebrejkem.

O náskok ale v osmém gamu po neudržení vedení 40-0 přišla a bylo opět srovnáno. Domácí tenistka ani podruhé nedokázala potvrdit brejk a Američance dala možnost úvodní duel finálové bitvy doservírovat. Vandewegheová nezaváhala a utkání úspěšně zakončila.

"Tohle je moje práce jako jedničky, dostat nás do vedení," prohlásila Vandewegheová po svém vítězství v Areně Čižovka.

Aryna Sabalenková ve druhé sobotní dvouhře po dvou hodinách boje vydřela vítězství 6-3 3-6 6-4 nad vítězkou letošního US Open Sloane Stephensovou, která od senzačního triumfu ve Flushing Meadows prohrála i pátý zápas, a srovnala stav utkání na 1-1.

Průběh prvního setu svou agresivní hrou diktovala Sabalenková. Devatenáctiletá talentovaná Běloruska hrála vynikající tenis. Přestože se Stephensová výborně bránila, na tvrdé údery a servisy z rakety domácí hráčky často neměla odpověď. Sabalenková vyhrála první tři gamy a dlouhou dobu byla jasně lepší tenistkou na kurtu. V sedmém gamu však o náskok přišla, nicméně si dokázala ztracené podání ihned vzít zpět a v následující hře využila druhý setbol.

Ve druhé sadě u Sabalenkové výrazně převažovaly chyby nad vítěznými údery a Stephensová se po odvrácení dvou brejkbolů v úvodním gamu rychle dostala do hry. První brejkbol ve čtvrté hře ještě nevyužila, ale v šestém gamu už byla úspěšná, náskok si pohlídala až do konce setu a poslala utkání do rozhodujícího dějství.

V něm si v prvních šesti hrách ani jedna z hráček neudržela servis. Sérii ztracených podání přerušila až v sedmém gamu Sabalenková. Stephensová svůj servis ovšem také uhájila. Sabalenková se díky vítězství v deváté hře dostala do vzdálenosti jednoho gamu od zisku bodu pro domácí výběr. V desáté hře si výbornými údery vypracovala dva mečboly, ale ty nevyužila. Nakonec potřebovala celkem čtyři šance.

"Musela jsem vyhrát, musela jsem vyrovnat na 1-1, to jediné jsem měla na kurtu v hlavě. A je to poprvé, co jsem po zápase brečela," řekla Sabalenková. "Bylo by to hodně těžké, kdyby bylo skóre 0-2. Ale je to nerozhodně, takže pořád máme šanci," dodala.

Američanky, které v semifinále vyřadily oslabený český výběr, v běloruském Minsku útoči na celkově 18. fedcupovou trofej a první od roku 2000. Bělorusky hrají ve finále nejprestižnější ženské týmové soutěže premiérově. Favoritky se musejí obejít bez pomoci sester Williamsových. Běloruskám zase chybí největší hvězda Viktoria Azarenková.

V zítřejších dvouhrách by si měly jednotlivé hráčky své soupeřky prohodit. Do případné rozhodující čtyřhry jsou za domácí tým nahlášeny Vera Lapková s Lidijí Morozovovou a za Američanky Alison Riskeová se Shelby Rogersovou. Oba kapitáni však mohou nominace ještě změnit.

FINÁLE FED CUPU 2017
Bělorusko - USA 1-1 | Minsk (Bělorusko), tv. povrch (hala)
Sasnovičová - Vandewegheová 4-6 4-6 ... 0-1
Sabalenková - Stephensová 6-3 3-6 6-4 ... 1-1
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

44
Přidat komentář
Krisboy
Coco si z toho od ČF udělala one-woman show :)
Reagovat
aligo
:((((
Reagovat
dunphy
Belinda právě po výhře nad Hsieh získala v Hua Hin svůj nejcennější titul od návratu po operaci! Paráda! Snad dobrý příslib pro následující sezónu. :)
Reagovat
sprchon
Joo, rozhodně povedenej návrat. :) Hned první ITF turnaj vyhrála, hned první turnaj WTA (i když 125k) taky vyhrála. Čekal jsem, že bude třeba chvíli trvat, než se chytne. Překvapila. ;)
Reagovat
dunphy
První WTA hrála už v Linci, ale i tam došla do čtvrtfinále, což je, myslím si, celkem povedený počin. :)
Reagovat
sprchon
A jo, pardon. Mě zmátlo to, že tam prohrála s Buzarnescu, královnou letošních ITF. :D Tak jsem se překoukl...
Reagovat
aligo
Parádně zatím :)) Coco docela jalová
Reagovat
d@ve
Škoda, že to Aryna v TB nedotáhla. :/ Z vedení 4:1 to promarnit na 4:6.. :(
Reagovat
sprchon
To jo... Vypadalo to nadějně, jak rebreakla a začátek TB taky luxusní. Bohužel se to otočilo a teď už ji Coco likviduje.
Reagovat
sprchon
Sabalenka je skvělá. :)

Doufám, že dneska bude hrát Ali.
Reagovat
Fandina
Sabalenka Vandeweghe na place a také na SuperTennise na satelitu. Sabalenka davaj!
Reagovat
Ahoj200
Nějak nechápu ty argumenty níže, že by místo Stephens měla hrát Riske. Vždyť ta je ještě daleko marnější...

http://www.tenisportal.cz/hrac/riske-69d46/
Reagovat
skott
Celkem zajímavé, Aryna Fed cupem sezonu nekončí a měla by hrát ještě WTA 125 v Tchaj-peji, kde je nejvýše nasazenou.
Reagovat
sprchon
Je přihlášená i na Mumbai Open. ;)
Reagovat
Frick
Taková FC finále!
Reagovat
blixa
A to jako proč ? Vždyť je to zcela adekvátní (bez)významu této soutěže ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska jsem vůbec nic neviděl, ale zítra se určitě budu dívat. Skóre po 1. dnu je v zájmu dramatičnosti ideální. Sice bych byl radši, kdyby Bělorusky vedly 2:0 (aby Aryna zítra mohla rozhodnout), ale to se asi nedalo čekat. Zítra to Aryna bude mít těžší, ale hlavní je, že splnila úkol a dneska vyhrála. Teď to bude i na jejích spoluhráčkách, aby něco uhrály...
Reagovat
EllNino
trochu jim na neděli věřím víc ... ale asi nás čeká pěkné drama, myslím, že dojde i na debl :)
Reagovat
skott
čtyřhru bych chtěl vidět ze všeho nejvíc při těhle nominacích:))
Reagovat
skott
Aryna zvládla svojí úlohu velmi dobře a udělala finále zajímavé. Zápas byl prakticky jen o ní a jejích vítězných úderech nebo chybách. Stephens paradoxně hrála nejlépe v 1.setu, který ztratila, ale celkově byl nejkvalitnější. Poté už to bylo jen o tom, co trefí Aryna, která ve druhém ustpoupila podle grafiky víc za základku a začala střádat čím dál více chyb. Stephens víceméně spadl tento set do klína a vypadalo to, že to Sabalenka v hlavě neustojí. Třetí set byl kolotoč ztrát podání a rebrejků, než konečně Sabalenka svoje podržela po fantastickém esu z druhého servisu na 4-3. To jí evidentně nakoplo a začla si znova víc věřit, což bylo vidět při tom posledním gemu.
Pro Amaeričanky bude teď vcelku dilema jestli po tomhle znova Stephens nasadit, ale moc na výběr nemají.
Reagovat
aligo
Riske se také umí parádně vyhecovat :)))
Reagovat
skott
já osobně bych dal Riske přednost před Stephens už dneska, ale otázka jestli bude mít Rinaldi odvahu posadit grandslamovou vítězku.
Reagovat
aligo
K čemu je GS vítězka, když prohraje?
Reagovat
EllNino
Aryna super, moc jsem jí to přál, aby to nebylo po sobotě 2:0 ... jsem moc zvědavý na zítřejší zápas jedniček ....Aryna má šanci

A k té SLoane, podle mě nasadí na Sašu Alison Riske nebo Shelby, Sloane je od US Open a celé americké šňůry úplně mimo :(
Reagovat
aligo
Naprostá paráda
Reagovat
Ahoj200
Neuvěřitelný výkon Stephensové. Já na to teda koukám jen tak po očku, ale měla ta ženská vůbec nějaký vítězný úder kromě té smeče ve druhém setu? Jako stát tam nějaká Vinci nebo Strýcová, tak neřeknu ani slovo, ale vítězka US Open, která svou hru zakládá na agresivních úderech, není schopna dostat soupeřku pod tlak ani při svém servisu? Furt hrát jen údržbu a čekat, jestli to pošle Sabalenka do kurtu nebo mimo? Otřesný tenis.
Reagovat
tommr
Stephensová má odjakživa hru založenou hlavně na skvělý defenzivě. Letošní USO bylo pro ní v tomhle ohledu výjímečný a těžko na to bude navazovat ...
Reagovat
smazaný uživatel
Stephens je spis pusherka, rozhodne ne agresivni hracka, navic od US Open bez formy totalne...
Reagovat
aligo
je skvělá :))) Krásná a skvělá agresivní hra :)))
Reagovat
aligo
moje nová oblíbenkyně :))
Reagovat
jirkaS
její hru jsem zaregistroval v zápase s Mášou
můj názor? : o té ještě uslyšíme
Reagovat
Ahoj200
Až na ty odporné skřeky...
Reagovat
aligo
Jo já taky, ale chtel jsem vědět jestli to nebylo jen náhodou :))
Reagovat
EllNino
Coco začala brejkem a teň si zatím drží.... je to tam poměrně dost rychlé
Reagovat
skott
druhý zápas má jiné grády, Sabalenka konečně strhla diváky k pořádnému rachotu. Výborný set!
Reagovat
kada.tom
Když vidím ty sestavy, tak Bělorusku bez Viky fandit nebudu, přál bych to hlavně Vice, no. U Američanek mi vadí přítomnost Vandeweghe, ale fandit budu přece jenom jim, hlavně kvůli Sloane.
Reagovat
kada.tom
A jo, ono je finále FC. Jak tam nejsou Češky a tedy nás média nebombardují celý týden před, tak člověk pomalu ani neví, že vlastně FC existuje :-D
Reagovat
EllNino
mluv za sebe
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
EllNino
hlupák :D tohle mu omlátím o hlavu při každým jeho 'chitrém' komentu
Reagovat
kada.tom
chitrém? ... alespoň umím česky
Reagovat
smazaný uživatel
LOL!
Nerozeznáš význam uvozovek a navíc používáš nesmyslně spojovník "18-ti", "chitráku".
Reagovat
sprchon
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, odrovnal se sám :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist