Finále v Taškentu obstarají Rusky Potapovová a Gasparjanová

28. 9. 2018, 11:25
Aktuality 4
WTA TAŠKENT - Finále letošního ročníku turnaje WTA International v uzbeckém Taškentu obstarají ruské tenistky Anastasia Potapovová a Margarita Gasparjanová. Sedmnáctiletá kvalifikantka Potapovová přehrála Ukrajinku Katerynu Kozlovovou, o sedm let starší Gasparjanová otočila souboj s Monou Barthelovou z Německa.
Anastasia Potapovová

Anastasia Potapovová si při své premiéře v Taškentu zahraje finále. Sedmnáctiletá Ruska, která v Uzbekistánu prošla dvoukolovou kvalifikací, v semifinále přehrála 6-2 6-3 Katerynu Kozlovovou a zajistila si premiérový posun do první stovky žebříčku WTA.

V úvodním dějství nečelila Potapovová žádnému brejkbolu a od stavu 2-2 vyhrála čtyři gamy v řadě. Ve druhé sadě musela dvakrát likvidovat manko brejku, ale ve druhé polovině setu byla opět jasně lepší hráčkou a po necelé hodině zaslouženě postoupila do finále.

Finále na okruhu WTA si bývalá juniorská světová jednička zahraje podruhé v kariéře. Na konci července na domácí antuce v Moskvě prohrála dramatický souboj o titul se Srbkou Danilovičovou.

Rovněž druhá finalistka Margarita Gasparjanová hrála semifinále na okruhu WTA podruhé v kariéře. Čtyřiadvacetiletá Ruska otočila zápas s Monou Barthelovou a po dvou hodinách zvítězila 4-6 6-1 7-5.

V úvodní sadě rozhodoval až poslední desátý game, v němž Gasparjanová neudržela vedení 40-15 a prohrála si servis. Ve druhém dějství však Němce povolila jedinou hru. Barthelová v rozhodujícím setu prohrávala už 1-4, nadechla se ovšem k obratu a otočila na 5-4. Utkání ale nedopodávala. Gasparjanová v následující hře odvrátila dva brejkboly a na returnu proměnila hned první mečbol.

Gasparjanová je stejně jako Potapovová ve finále turnaje WTA podruhé v kariéře. Na rozdíl od své mladší krajanky při své premiéře uspěla (Baku 2015). Díky dnešní výhře se posune do první dvoustovky. Ruska v roce 2016 figurovala na 41. místě světového hodnocení, ale tehdy ji ze hry na skoro dva roky vyřadila zranění kolene.

Poslední ruskou vítězkou taškentského podniku WTA je Ksenia Pěrvaková (2011).

• WTA INTERNATIONAL TAŠKENT •
Uzbekistán, tv. povrch, 250.000 dolarů
páteční výsledky (28. 9. 2018)
• Dvouhra - semifinále •
Potapovová (Rus.) - Kozlovová (Ukr.) 6-2 6-3
Gasparjanová (Rus.) - Barthelová (Něm.) 4-6 6-1 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Fandina
Sabalenka jede. Porazila Barty a je ve finále Wuhanu. A jestli bude hrát takhle, tak asi moc šanci Kontaveit nedá.
Reagovat
smazaný uživatel
Nasťa se postupem do finále dostala do top 100.
V top 100 jsou tři hráčky narozené r. 2001 - kromě Nasti ještě Amanda Anisimova a Olga Danilovič.
https://live-tennis.eu/en/wta-ranking-under-18
Reagovat
bIbec
Jedině Margarita. Druhá nej hráčka hned po Káje Muchové.
Reagovat
bIbec
ale jako jo. Zajímavé finále. Taškent je jeden z nejslabších WTA turnajů v roce, a přesto finálové složení mi přijde zajímavější než v tom Wuhanu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist