Forejtek s Lehečkou jako první český pár vyhráli chlapecký Wimbledon!

14. 7. 2019, 13:20
Aktuality 6
WIMBLEDON - Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka se stali první čistě českou dvojicí, která vyhrála Wimbledon ve čtyřhře juniorů. Ve finále české tenisové naděje porazily 7-5 6-4 kanadsko-americký pár Liam Draxl a Govind Nanda.
Jiří Lehečka a Jonáš Forejtek

Jonáš Forejtek triumfoval v lednu na Australian Open společně s Daliborem Svrčinou a stali se tak teprve druhým čistě českým párem, který vyhrál grandslamový turnaj ve čtyřhře juniorů. Poprvé se to povedlo Petru Kordovi a Cyrilu Sukovi na Roland Garros 1985.

Zatímco čekání na druhé české šampiony trvalo 34 let, na ty třetí se nečekalo ani půl roku. A byl u toho opět osmnáctiletý Forejtek, který společně s o necelý rok mladším Jiřím Lehečkou ovládli slavný Wimbledon. Čtyřhru chlapců na trávě v All England Clubu vyhrál až dosud jen Petr Korda v roce 1986 společně se Španělem Tomásem Carbonellem.

Forejtek s Lehečkou v Londýně potvrdili pozici nasazených jedniček. Nejtěžší zápas odehráli v pátečním čtvrtfinále proti japonskému duu Mitsui/Saitoh, s nimž se celkem čtyřikrát ocitli dva míčky od porážky. Ve třech setech zdolali i v semifinále americkými tenisty s českými kořeny Tobyho Kodata s Martinem Dammem.

V dnešním vyvrcholení turnaje si čeští mladíci poradili 7-5 6-4 s Kanaďanem Liamem Draxlem a Američanem Govindem Nandou.
V prvním setu sice přišli o vedení 4-2 a prohrávali 4-5, od té chvíle už však o podání nepřišli, ve druhé sadě dokonce nečelil brejkbolu a po hodině a čtvrt se mohli radovat z triumfu.


Oba si tak vynahradili zklamání z dvouhry. Forejtek, jenž byl singlovou dvojkou, vypadl na londýnské trávě hned v prvním kole, pátý nasazený Lehečka došel jen o kolo dál.

Dvouhry vyhráli Japonec a Ukrajinka
Shintaro Mochizuki jako první Japonec vyhrál grandslamový turnaj juniorů. Teprve šestnáctiletý mladík dobyl trávu ve Wimbledonu, když ve finále porazil 6-3 6-2 Španěla Carlose Gimena Valera.

Ukrajině roste po Elině Svitolinové, Martě Kosťjukové či Dajaně Jastremské další talentovaná tenistka. Triumf na Wimbledonu juniorek už v sobotu slavila sedmnáctiletá Darja Snigurová, jež ve finále porazila dvakrát 6-4 Američanku Alexu Noelovou.

• WIMBLEDON 2019 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 38.000.000 liber
finálové výsledky juniorů (13. - 14. 07. 2019)
• Čtyřhra juniorů - finále •
Forejtek/Lehečka (1-ČR) - Draxl/Nanda (7-Kan./USA) 7-5 6-4
• Dvouhra juniorů - finále •
Močizuki (8-Jap.) - Gimeno Valero (Šp.) 6-3 6-2
• Dvouhra juniorek - finále •
Snigurová (Ukr.) - Noelová (10-USA) 6-4 6-4
• Čtyřhra juniorek - finále •
Broadusová/Forbesová (USA) - Bartoneová/Selechmetěvová (Lot./Rus.) 7-5 5-7 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
Frick
aspoń rovnováha na páce?
Reagovat
jb007
Jirkovi a Jonášovi k velkému vítězství! Obzvlášť Jonáš mi jako bývalý svěřenec udělal radost. Z chlapce s vařečkou se stal wimbledonským vítězem.
Reagovat
FulnekUltras
Gratuluji k tak nezprostředkovatelnému osobnímu pocitu.
Reagovat
Fransoas
Je to určitě skvělým úspěchem naší nadějné mladé dvojice.Gratulace ve velké konkurenci.
Reagovat
George_Renel
Hráli kluci moc pěkně a hlavně chytřeji než soupeři.
Reagovat
Ela-fon-isi
A díky za naději.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist