Gavrilovová v New Havenu udolala Cibulkovou a slaví premiérový titul

27. 8. 2017, 00:55
Aktuality 22
WTA NEW HAVEN - Darja Gavrilovová si na turnaji v New Havenu došla pro svůj premiérový titul na okruhu WTA. Třiadvacetiletá naturalizovaná Australanka po skalpu jedničky Radwaňské dnes ve finále po obratu a téměř tříhodinové bitvě zdolala i slovenskou jedničku a nasazenou dvojku turnaje Dominiku Cibulkovou.
Darja Gavrilovová

Darja Gavrilovová měla v New Havenu namále už v prvním kole s Kristýnou Plíškovou, nakonec si však došla pro svůj životní úspěch.

V závěru turnaje porazila obě nejvýše nasazené hráčky - světovou desítku a obhájkyni titulu Polku Agnieszku Radwaňskou i světovou jedenáctku Slovenku Dominiku Cibulkovou - a získala svůj premiérový titul. A hned z podniku WTA Premier. 

Třiadvacetiletá Australanka ve finále vyhrála až na třetí pokus poté, co loni neuspěla v hale v rodné Moskvě a letos na antuce ve Štrasburku. V New Havenu musela otáčet nepříznivý vývoj utkání. 

V prvním setu šla Gavrilovová dvakrát do brejku, ale ani jednou ho nedokázala potvrdit a po třetím prohraném servisu sadu ztratila. V úvodu druhého setu čelila v druhé a čtvrté hře celkem čtyřem brejkbolům, ale přežila je a favoritku do trháku nepustila. Naopak sama v maratónském pátém gamu udeřila brejkem a náskok si už pohlídala. 

V rozhodujícím dějství měla blíže k vítězství Cibulková. Jenže z brejku na 4-3 se dlouho neradovala. Poslední tři hry zápasu zvládla lépe Gavrilovová, jež po 2 hodinách a 45 minutách boje zvítězila 4-6 6-3 6-4.



"Byla to obrovská a fyzicky náročná bitva. Těžké to bylo i na psychiku a jsem moc šťastná, že jsem v závěru zůstala v klidu a nezpanikařila. Na tento den nikdy nezapomenu," radovala se Gavrilovová, jež se ve světovém žebříčku posune poprvé do Top 20.

Rodačka z Bratislavy Cibulková v New Havenu poprvé v sezoně vyhrála tři zápasy a poprvé od loňského triumfu na Turnaji mistryň si zahrála ve finále, čekání na devátý titul ale neukončila.

"Dnes to byl boj o každý míček. Dala jsem do toho sto procent, ale ona byla o trošku lepší," řekla Cibulková, jež se vrátí do Top 10. "Ale tohle byl turnaj, na kterém jsem konečně dokázala hrát dobrý tenis a za to jsem ráda."

Obě finalistky nyní čeká přesun na US Open. Gavrilovová bude o svou první výhru na newyorském grandslamu usilovat proti domácí Alexandře Kiickové, Cibulková se utká s krajankou Janou Čepelovou.

Generálka na US Open se v New Havenu nepovedla českým tenistkám. Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková i Kristýna Plíšková vypadly v prvním kole.

• WTA PREMIER NEW HAVEN •
USA / Connecticut, tv. povrch, 776.000 dolarů
sobotní výsledky (26. 08. 2017)
• Dvouhra - finále •
Gavrilovová (Austr.) - Cibulková (2-SR) 4-6 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
Dabrowská/Yi-Fan Xu (4-Kan./Čína) - Bartyová/Dellacquaová (2-Austr.) 3-6 6-3 10-8
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

22
Přidat komentář
tommr
její zápasy s Radwanskou a Cibulkovou byly hodně napínavý a měly vysokou úroven. Paradoxně nejblíž prohře byla už v prvním kole kde jí měla na lopatě Kristýna Plíšková ... :)
Reagovat
kada.tom
Vynikajícně!
Ještě aby Cibule vyhrála. Fuj!
Reagovat
vrabejka
Velká gratulace Dasho :)
Snad bude forma pokračovat i na US Open :)
Reagovat
Pavol
Vynasnažím sa dobre pripraviť na US Open. Turnaj v New Haven mi dodal veľa sebavedomia, dokázala som vyhrať niekoľko náročných zápasov za sebou, zvládla som ťažké situácie. Chcem si toto sebavedomie zobrať aj do ďalšieho týždňa a byť fyzicky v pohode.

Čo k tomu dodať ešte že na začiatok bude ovečka Čepelová. Tá by mohla vzdať ako minule.
Reagovat
littlegeorge
Mám radost, cibuli nesnáším
Reagovat
sprchon
Super. :)
Domi od 2. setu nic moc, taková nijaká, ještě jsem ji neviděl, že by dělala takový blbosti. Hrála něco jinýho, než jí radil trenér, i když trefila 1. podání, tak nevěděla, co pak má hrát, chodila často na síť a tam taky nevěděla, co má dělat... Přitom do tý doby Dasha jen vracela. S tímhle, co ale začala Domi hrát, se Dasha na začátku druhýho setu neskutečně zvedla a začala kouzlit. :) Přeju jí to, konečně...
Reagovat
fialka
hej, Domi začala chodiť ku sieti. Predpokladám, že kvôli únave chcela skrátiť výmeny. Nevyšlo to, no
Reagovat
sprchon
Jojo, asi únava... A v pondělí hned USO proti Jance. To jsem teda zvědavej.
Reagovat
EllNino
konečně titul a hlavně ta radost po něm byla booží :)) ...

Dominika může ýt za finále ráda, letos to ale oproti loňsku opravdu není ono ... ale tak oběma GL do New Yorku :)
Reagovat
fialka
Pekný duel, ale od Dominiky som očakávala viac. Zápas bol aj o chybách spolu 88, ponúkol až 29 BB. V treťom sete už vyzerala veľmi unavene a odovzdane, vôbec sa nehecovala. Asi si neuvedomuje, že má 28 a už nebude svojim štýlom hry stačiť na mladšie. Tie ju fyzicky zničia.

Aj coaching timeout bol nervózny a nepriniesol efekt. Bojovala, ale nestačilo a titul jej unikol pomedzi prsty. Obávam sa, že už nebude mať tak vyčistené pole na jeho získanie. No, nič, ide sa ďalej a duely na USO čakajú.

Prajem hlavne veľa šťastia, lebo bojovnosť iste bude. Hlavne, nech si vylieči tie ranky na perách, stále ju rozptyľovali. Domi POME! Ostávam ti verná.
Reagovat
Frick
Strašně nemám rád to slovenské "až", které neozančuje maximální horní hranici, ale je ekvivalent českého "hned", "plných", "rovných", "neuvěřitelných" - tj. zdůraznění kvantity

Takže pokud se řekne, že bude zítra teplo - až 35 °C, tak Slovák neví, zda to je maximální horní hranice nebo jen zdůraznění intenzity tepla?
Reagovat
fialka
počuj, porozumel si tomu, čo som tým chcela povedať, tak nefilozofuj! Ja tiež nemám všetko rada, ale nevzrušujem sa.
Reagovat
fretek
Podle výsledků Gavrilovové v N. Havenu byla její nejtěžší soupeřkou Kr. Plíšková. Bylo by zajímavé slyšet o tom názor samotné G.
Reagovat
Frick
Tenistka, co měla jedno z nejvyšších kariérních maxim (21.), aniž by vyhrála titul z WTA turnaje.

Ovšem v tomto na Ostapenko nemá (12.)...
Reagovat
COMEON
Sloane Stephens bola dokonca vyššie bez získania titulu vo dvojhre a to na 11. pozícii, napokon prvý titul potom získala vo Washingtone v roku 2015

a o Anne Kournikovej ani nehovoím - 8. priečka, žiadny titul
Reagovat
Carter
Dominika bola tuším 12 (2009) bez titulu. Vyhrala až Moskvu 2011
Reagovat
Frick
To bude asi rekord.

Ale Ostapenko by ji klidně mohla překonat a být i výše postavenou tenistkou bez WTA titulu :o)
Reagovat
EllNino
má GS, to je víc než WTA titul
Reagovat
Frick
Ale neni to WTA titul.
Reagovat
EllNino
Myslím, že Karolína by vyměnila všechny své dosvadní tituly dohromady až na Cincinnati za jeden GS
Reagovat
Frick
To nevíš. Třeba i včetně toho Cincy jako.

Nebo by si přitom handlování nechala KL (PRVNÍ!) s Prahou...

...TŘEBA!
Reagovat
blixa
GS je také WTA titul. GS jsou součástí WTA Tour a WTA je spolupořadatel.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist