Giovanni Lapentti na posledním turnaji v kariéře postoupil po 12 letech do druhého kola

7. 2. 2017, 10:54
Aktuality 3
ATP QUITO - Giovanni Lapentti tento týden na domácím antukovém turnaji v Quitu startuje na své poslední akci kariéry, svou derniéru si však nečekaně prodloužil. Čtyřiatřicetiletý Ekvádorec (méně známý bratr bývalé světové šestky Nicolase Lapenttiho) porazil Brazilce Thiaga Monteiru a poprvé od srpna 2005 vyhrál zápas v hlavní soutěži turnaje ATP.
Giovanni Lapentti

Giovanni Lapentti to během své kariéry dotáhl ve světovém žebříčku nejvýše na 110. místo, na kterém se objevil už v květnu 2005. V srpnu stejné sezony zaznamenal také svou poslední výhru na okruhu ATP, jejichž součet za celou kariéru není ani dvouciferný.

Rodák z Guayaquilu slavil úspěchy hlavně na challengerech, na nichž získal 10 titulů. Šestkrát slavil na tvrdém povrchu, čtyřikrát na antuce. Na té zvítězil vždy na domácí půdě v Quitu (2003, 2004, 2008 a 2010). Naposledy triumfoval v roce 2011 v San Jose.

V posledních pěti sezonách se však dostal už jen do jednoho finále, od loňského července nedohrál jediný zápas, v žebříčku se propadl do sedmé světové stovky, a tak se rozhodl dráhu profesionálního tenisty ve 34 letech ukončit.

Pro svou rozlučku si Lapentti vybral domácí turnaj v Quitu, kde v minulosti vybojoval již zmíněné čtyři challengerové tituly a kde se od roku 2015 koná podnik ATP 250.

A možná ani sám Lapentti nečekal, že včerejší zápas 1. kola nebude jeho posledním ve dvouhře. Čtyřiatřicetiletý Ekvádorec totiž nečekaně vyřadil sedmého nasazeného Brazilce Thiaga Monteiru, kterého před hodně slabou návštěvou v publiku porazil  snadno 6-3 6-2.



"Klíčem k vítězství byl servis. Hrál jsem koncentrovaně a efektivně," komentoval Lapentti. "Když jsem vstoupil na kurt, tak to byl zvláštní pocit. Cítil jsem se velmi dobře. Turnaj ATP jsem tu hrál dvakrát, ale vyhrát jsem nikdy nedokázal. Všichni víme, že je tohle můj poslední turnaj, ale to neznamená, že jdu na kurt prohrát. Chci jít na kurt a hrát dobře."

Lapentti tak poprvé po bezmála 12 letech postoupil do 2. kola turnaje ATP, připsal si teprve osmou výhru v hlavní soutěži a malinko prodloužil svou kariéru. O postup do čtvrtfinále, které si zahrál pouze v únoru 2005 ve Scottsdale a je jeho maximem, si zahraje buď s dalším Brazilcem Rogeriem Dutrou da Silvou, nebo se španělským kvalifikantem Carballesem Baenou. 

Giovanni Lapentti bude v Quitu startovat i ve čtyřhře, do které je přihlášen se svým čtyřicetiletým bratrem a bývalým šestým hráčem světa Nicolasem Lapenttim. Ten s tenisem skončil v roce 2011, tehdy rovněž jako 34letý, kvůli rozlučce svého o šest let mladšího bratra se však na jeden turnaj na kurty vrátí. 

V pondělí v Quitu vypadli oba nasazení hráči, kteří do hry zasáhli. Ještě před Monteirou skončil i šestý nasazený Argentinec Horacio Zeballos, kterého vyřadil levoruký Rakušan Gerald Melzer.

I po 11. letošním zápase zůstává Janko Tipsarevič neporažený. Po dvou triumfech na challengerech v Bangkoku vstoupil vítězně i do antukového turnaje ATP v ekvádorském Quitu, kde mu už za stavu 4-1 v prvním setu vzdal Španěl Daniel Gimeno-Traver kvůli zranění pravého loktu.

Ve druhém kole se dvaatřicetiletý Srb Tipsarevič střetne se čtvrtým nasazeným Brazilcem Thomazem Belluccim (h2h 1-2), který obhajuje loňské finále.

• ATP 250 QUITO •
Ekvádor, antuka, 540.310 dolarů
pondělní výsledky (06. 02. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
G. Melzer (Rak.) - Zeballos (6-Arg.) 6-7(4) 6-3 7-6(4)
G. Lapentti (Ekv.) - Monteiro (7-Braz.) 6-3 6-2.
Tipsarevič (Srb.) - Gimeno-Traver (Šp.) 4-1 skreč G.
Giraldo (Kol.) - Becker (Něm.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Pavol
Aj Thomas Muster keď išiel do dôchodku tak mu dal Leonardo Mayer vyhrať 24 násobok.
Reagovat
Torn
Doufám, že to Bellucci projede. :D Tipi to musí vyhrát! :D
Reagovat
makro99
To jsou příběhy... tak teď ještě debl; aspoň jako Ivo Minář s Michaličkou loni v IW :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist