Goffin a Murray nezaváhali. Finále Davis Cupu je vyrovnané 1-1

27. 11. 2015, 16:29
Aktuality 64
DAVIS CUP - Páteční dvouhry ve finále Davis Cupu v Gentu překvapení nepřinesly. Bod Belgičanů se sice nerodil snadno, šestnáctý hráč světa David Goffin však dvacetiletého outsidera Kylea Edmunda přetlačil, přestože prohrával 0-2 na sety. Hostující Andy Murray pak svou roli zvládl s mnohem menšími potížemi a vyhrál ve třech setech.
David Goffin

Kapitán britských tenistů Leon Smith poslal do úvodní dvouhry proti domácí jedničce Davidu Goffinovi dvacetiletého mladíka Kylea Edmunda a málem se mu sázka na nezkušenost vyplatila. Edmund, jemuž patří v žebříčku ATP až 100. místo, byl při svém daviscupovém debutu blízko senzaci, ale skvěle rozehraný zápas v zisk bod nepřetavil.

Edmund na domácího favorita vlétl agresivní hrou, díky které se za hodinu a čtvrt ujal vedení 2-0 na sety. Vysokou úroveň své hry ale udržet nedokázal a Goffin se dostal do laufu. Zatímco Brita limitovaly zdravotní problémy, Belgičan na kurtu vládnul, získal posledních dvanáct her a nakonec zvítězil 3-6 1-6 6-2 6-1 6-0.



"Byl jsem pod velkým tlakem, protože ten bod jsme nezbytně potřebovali. V úvodu zápasu mě soupeř svým výkon trochu vystrašil. Své forhendy trefoval agresivně a hlavně přesně. Říkal jsem si, že jestli bude takhle hrát i ve třetím setu, tak nemám šanci," komentoval Goffin nečekaný průběh prvních dvou setů. "Ale stále jsem věřil, že se to může otočit. Že může přijít moje šance a já ji musím využít. A to se nakonec stalo," dodal k obratu.


Zaplněná hala v Gentu, v níž se navzdory zvýšeným bezpečnostním opatřením po teroristických útocích sešlo 15.000 diváků včetně belgického krále Philippa a jeho manželky Mathilde, pak hnala za vítězstvím Rubena Bemelmanse. Ten sice vzdoroval Andymu Murraymu téměř dvě a půl hodiny, ale překvapit nedokázal.

Druhý hráč světa Murray měl úvodní dva sety pod kontrolou. Problémy musel řešit až ve třetím setu, v jehož úvodu neproměnil celkem tři brejkboly a pak z ničeho nic prohrával 2-4. Za stavu 4-5 ale odvrátil setbol a nakonec zvítězil 6-3 6-2 7-5.



Nicméně Murray v
e vyrovnané třetí sadě v jednu chvíli neudržel nervy na uzdě, dostal varování za nadávky a dokonce přišel o fiftýn. "Třetí set byl obtížný, protože jsem nevyužil pár šancí a on začal hrát odvážněji. Obecenstvo ožilo, ale atmosféra byla celkově dobrá," uvedl Murray.


Do sobotní čtyřhry jsou za domácí nahlášeni Kimmer Copperjans a Steve Darcis, britský tým s největší pravděpodobností nasadí bratry Andyho a Jamieho Murrayovy.

Belgičané hráli o Salátovou mísu jedinkrát v roce 1904, ale neuspěli. Trofej mohou získat jako patnáctý národ v historii soutěže. Britové postoupili do finále po 37 letech. Titulů mají už devět, ale ten poslední vybojovali v roce 1936.

• DAVIS CUP 2015, FINÁLE •
Belgie, Gent / antuka, hala Flanders Expo
páteční výsledky (27. 11. 2015)
Belgie - Velká Británie 1-1 ... po pátečních dvouhrách
Goffin - Edmund 3-6 1-6 6-2 6-1 6-0
Bemelmans - A. Murray 3-6 2-6 5-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

64
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já bych dala debla až jako 5. rozhodující zápas jako to je ve Fed Cupu, mělo by to větší náboj a určitě i nějaké ty výhody pro hráče, rozhodovali by dva a ne jeden, no ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodne som za terajší formát so štvorhrou uprostred, takto má podľa môjho názoru o čosi väčšiu váhu (veľmi ľahko by sa mohlo stať, že už v nej jednoducho nebude o čo hrať).

Mimochodom, v roku 1902 (2. ročník DC) bol program zápasov práve takýto - jediný raz v histórii, o víťazoch však už bolo v tom čase rozhodnuté.
Reagovat
smazaný uživatel
Měla jsem na mysli stav 2-2 na zápasy, kdyby se hrály dva dny pokaždé oba singly, aspoň by se to nenatahovalo na 3 dny. Kdyby bylo o vítězi už rozhodnuto, tak by se čtyřhra ani nemusela hrát, to je jasné, ale pokud by to byl rozhodující duel, tak ten třetí den by když už nebyl tak náročný a obsazení debla by bylo klíčové. Takhle se hraje prostřední den jen jeden zápas a dává za stavu 1-1 výhodu do třetího hracího dne, podle mě by se v deblu mělo rozhodovat až v posledním zápase, protože tam jsou síly úplně jinak rozloženy a tam záleží na tom týmovém duchu daleko víc ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Chápem, že chceš pozíciu štvorhry posilniť. V skutočnosti by si ju však touto zmenou skôr oslabila. Na FC sa mi práve debl na záver veľmi nepozdáva. Iste, je skvelé, ak rozhodnutie padne práve vo štvorhre, často sa však vôbec nedostane k slovu.

Pozri sa na štatistiku tohtoročných FC zápasov a štvorhru:

Prvá svetová skupina: štvorhra rozhodovala v 3 zápasoch zo 7
Baráž o prvú sv. skupinu: debl kľúčový v 3 zo 4 prípadov (jediná výnimka)
Druhá svetová skupina: 1 zápas zo 4 rozhodnutý štvorhrou
Baráž o druhú sv. skupinu: 1 zápas zo 4 rozhodoval debl

Celkovo teda štvorhra bola pomyselným jazýčkom na váhach len 8-krát z 19 zápasov, to je veľmi chabých 47%.
Reagovat
smazaný uživatel
FED CUP bych do toho vůbec nemotala, to je úplně jiná soutěž, pouze jsem převzala jejich formát, nikoli výsledky. Podívej se spíš na to, kolik letošních zápasů od 1. kola DAVIS CUPU skončilo výsledkem 3-2, poradím ti, 10 z celkových 15, to už je dost ne?
Reagovat
smazaný uživatel
a loni dobrá polovina, často to tak je, u mužů obzvlášť ;)
Reagovat
Kozoroh
Evidentně ses dívala jen na celkové skóre, které však počítá i zápasy za rozhodnutého stavu, hrané na dva vítězné. Ve skutečnosti letos 6x a loni 4x o vítězném týmu rozhodoval pátý zápas. Debl by se ke slovu mockrát nedostával...
Reagovat
Kozoroh
Lepší formát má nyní DC. Deblový zápas je pokaždé ostrým duelem, který v případě rovnosti bodů po 1. dni dává jedné či druhé straně výhodu. Debl v FC strádá. Když není stav 2:2, tak jde o sranda-mač.
Reagovat
smazaný uživatel
ano, nezpochybňuju, že za rozhodnutého stavu je to sranda mač, ale já neřeším Fed Cup, pouze rozdíl ve formátu mezi FC a DC, poukazovala jsem na to, že by debl byl lepší pro rozhodování o vítězi než singl, jasně že by se čtyřhra ke slovu často ani nedostala a někdo ji chce vidět, já jsem jen toho názoru, že pokud v singlových zápasech někdo nepřekvapí nebo neselže, a v mužském tenise je to méně divoké než v WTA (teda většinou :D), tak by měl rozhodující debl větší grády a bylo by to napínavější, než když hraje favorit s outsiderem a slavili by za tým výhru na kurtu dva a ne jeden, každému vyhovuje něco jiného no, třeba se to měnit nebude ;)
Reagovat
mahycek
Dá se někde ten Davis cup sledovat ? Děkuji.
Reagovat
Holahej
...např.:..Davis Cup finále, sobota, 28. 11. 2015, 14:55 - DIGI Sport 2,
Reagovat
smazaný uživatel
Ak nemáš DIGI, tak na nete tu: http://www.stopstream.me/4-tennis.html (vyberieš si DC a ľubovoľný stream).
Reagovat
smazaný uživatel
Spýtaj sa kolegov z kapely...:)
Reagovat
Fandina
Na satelitu italský SuperTennisHD.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.sportingvideo.net/20151127/vv56582ea86a75f3.41240726-1205955.html
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska neuvidím, vlastně ani zítra, takže Come on Brits! Spíš tedy Scots nebo rovnou Murrays :D Dneska povinný bod a zítra to snad Andrew doklepe.
Reagovat
smazaný uživatel
No povinný bod vyzerá inak :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ono celkom zaujímavo tejto súvislosti vyznieva fakt, že Murrayovci v DC zvíťazili vo štvorhre bez straty setu iba raz, aj to so slabučkými Luxemburčanmi:

2011 Luxembursko (hard doma) Bram/Vermeer 7:5, 6:2, 6:0
2015 Francúzsko (tráva doma) Tsonga/Mahut 4:6, 6:3, 7:6, 6:1
2015 Austrália (hard doma) Groth/Hewitt 4:6, 6:3, 6:4, 6:7, 6:4
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Tsonga,Mahut resp. Groth/Hewitt...To bolo o inom ako Darcis/Goffin..
Reagovat
gigin
finále challengeru v Brazílii:

https://pbs.twimg.com/tweet_video/CU3UA2NXAAACLjN.mp4
Reagovat
rusedski
Je zajímavý, že Pella byl i přes skreč posunut do semifinále, kde tedy Muňoz vyhrál bez boje. Takže žádný skrečuješ=končíš, jak se tu objevovalo při TM.
Reagovat
smazaný uživatel
Pella už byl jistým semifinalistou (postoupil), tudíž je to jako v normálním turnaji při odstoupení hráče, soupeř má volný postup dál. Hráč vyhraje 1. kolo a třeba dohraje se zraněním, které ho nepustí do dalšího kola, tak odstoupí a je ho soupeř ve 2. kole má volný postup a nee, že si ve 2. kole zahraje hráč, který 1. kolo se zraněným prohrál.
Reagovat
rusedski
Tomuhle já rozumím, ale když jsem tu při TM nadhodil, jestli může hráč skrečnout a další zápas hrát, tak mi tu všichni odpovídali, že je to blbost a že skreč=konec na turnaji. Podle týhle logiky bych teda čekal, že Pella bude vyškrtnutej z turnaje a do SF postoupí třetí ze skupiny. Z toho, že se tak nestalo, usuzuji, že kdyby byl Pella po té skreči schopen v SF nastoupit, tak by mu nikdo nebránil...
Reagovat
baggik
Na turnaji mistru je to jinak, kdyz se nekdo zrani prvni nebo druhej zapas tak misto nej nastoupi nahradnik, kdyz pozdejc tak proste nenastoupi do semi nebo finale, viz federer.
Reagovat
smazaný uživatel
Belgičanům bych to přála taky, ale Británie je Británie, nech to tam vyhrá celé :) Můrovec má zásluhy, takže doufám, že si v neděli konečně umyje tu špinavou nohu v salátové míse, jinak mu ten jeho květák ostříhám a ne jenom ofinku! :P
Reagovat
FulnekUltras
a přát budu samozřejmě domácím...
Reagovat
smazaný uživatel
Květákův tenis býval v devadesátých
Reagovat
FulnekUltras
dneska je to vokurka banán... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
co to mažeš, Karle
Reagovat
rusedski
Líbí se mi tah belgickýho kapitána, kterej přesně dle zdravýho rozumu "předhodil" Andymu Bemelmanse a lepšího antukáře Darcise šetří do dalších bojů.

U nás mě vždycky štval Navrátil tou "hyperkorektností", kdy vytrvale stavěl Štěpce (v době, kdy byl naší jasnou dvojkou) první den i do těch předem prohranejch zápasů a člověk akorát trnul, aby se zbytečně nezranil...
Reagovat
smazaný uživatel
Nesúhlasím.

Rozhodnutie Van Hercka by bolo v poriadku, keby Darcisa nenasadil ani do štvorhry. Belgické šance sú v debli tak či onak mizivé, každý získaný set proti zohratej bratskej dvojici bude prekvapením. Navyše, tandem Darcis/Coppejans spolu nikdy nehral (na rozdiel od dvojice Bemelmans/Coppejans).

Domáci Darcisa bytostne potrebujú do poslednej dvojhry (ak ešte vôbec bude o čo hrať), do úvahy by ešte prichádzal aj Coppejans (na antuke pred pár mesiacmi dokázal Edmunda zdolať).
Reagovat
rusedski
V deblu mají určitě větší šanci než Goffin proti Můrovi. To by to pak mohli rovnou zabalit celý kdyby v deblu někoho šetřili. A navíc se nominace do zítřka ještě může změnit.
Reagovat
smazaný uživatel
Mohli by zajtra rovno Bemelmansa použiť. Goffin sa možno proti Murraymu na domácej pôde hecne, ale po dnešku mu skutočne veľmi neverím.
Reagovat
smazaný uživatel
Na co ho chcou šetřit? Na pátou dvouhru, která nebude?
Reagovat
smazaný uživatel
Nasadiť ho na Murrayho tak či onak nedávalo veľký zmysel.
Reagovat
rusedski
Kdyby takhle uvažovali, tak ani nemuseli nastupovat :) Pátá dvouhra asi nebude, ale je to jediná cesta k vítězství...
Reagovat
Tornes
Proč vlastně vůbec hrát a nedát to rovnou Britům, že ano?
Reagovat
smazaný uživatel
No právěže ne, nasadím to nejlepším co mám. I hvězda může být den blbec a Darcis by měl šancí víc než Bemmelmans. Ten sice hrál dobře, ale ani vs Murrayho totální průněr mu nepomohly.
Reagovat
Tornes
Zas nevidíš do týmu - spousta hráčů se necítí na to, aby odehráli tři dny po sobě třísetový zápasy - a v tom případě je nejlogičtější vypustit ten, ve kterém je teoreticky nejmenší šance na úspěch, tj. v tomhle případě zápas s Andym.
Reagovat
rusedski
Nejdřív píšeš, že pátej zápas nebude (tj. vylučuješ možnost, že Belgičani vyhrajou debla anebo Goffin dá Andyho), a hned v následujícím příspěvku bys dával šanci Darcisovi proti Můrovi?
Reagovat
smazaný uživatel
No rozhodně větší než Bemmelmansovi.
Reagovat
Holahej
Darcis hrál letos turnaj na ČLTK, kde prohrál s Pavláskem.., nepůsobil jako hráč, který by měl ohrožovat hráče ani široké špičky, je velmi malý, má omezený rozsah, nehrozí podáním, ani agresivitou, nechodí k síti, spoléhá na delší výměny, ve kterých soupeře "uondá", Bemelmansova hra byla myslím pro Andyho mnohem nebezpečnější, hrál dobře, snažil se chodit si pro vítězné míče, super kraťasy, tlak, Andy musel makat, aby vyhrál!Bemelmans W/UE 34/33,Net Points Won 25/38.....
Reagovat
darek.vrana
Teď hraje Šátral pěkně proti Berrerovi a je na to i docela kvalitní stream.
Reagovat
smazaný uživatel
kam se na Šátrala hrabe Murray.Hezký zápas
Reagovat
darek.vrana
Teď ve druhém setu hraje výborně. S takovou ho možná brzy uvidíme na turnajích ATP.
Reagovat
darek.vrana
Škoda prohry, ale naděje do budoucna. Dneska tam bylo pár opravdu světových úderů. Šátral sice už není nejmladší, ale tak Rosol se taky začal prosazovat až v tomhle věku a Štěpánek konec konců taky...
Reagovat
smazaný uživatel
až na ty školácký chyby na Bigpointech..,no až vyroste,bude to dobrý
Reagovat
darek.vrana
Až vyroste?:)
Reagovat
a.magerova
Super fotka :-))
Reagovat
smazaný uživatel
jaký je Mirko belgický národní jídlo? Jinak Gofi je základ.
Yumi Zouma - The Brae
https://www.youtube.com/watch?v=-F-bghLhWrg
Reagovat
a.magerova
Koukla jsem na stav, když právě skončil 2. set a zděsila se.... že TO David otočí už jsem nedoufala.... a teď koukám, že TO chlapec zvládl ve velkém stylu :-)))
Reagovat
milik254
proč velký TO?
Reagovat
smazaný uživatel
jo, to by mě taky zajímalo, co máš pořad s TÍM, Magu :))
Reagovat
a.magerova
Jsem měla takovou radost, že David otočil zápas.... asi jsem ovlivněná i jinými myšlenkami.... ale to sem nepatří :-P
Reagovat
smazaný uživatel
jak nepatří, co nepatří? pochlub se :D
Reagovat
a.magerova
Prostě pěkné životní období.... a nechci TO zakřiknout, takže PŠŠŠT ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
chápu ;)
Reagovat
a.magerova
Nějak nevím.... prostě mi to tak přišlo ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
prostě ti to tak přišlo nebo prostě ti TO tak přišlo? ;) to TO bude asi vždy důraz na TO něco, že? ale víš co, do příští sezony se budu držet tvé zásady, držet Rogerovi palce, ale neočekávat se samozřejmostí výhry a tím TO nezakřiknout, něco na tom bude, skoro pokaždé, když jsem mu věřila, že by mohl dokázat něco velkého, třeba vyhrát Wimbledon nebo US Open nebo obhájit Šanghaj, tak se TO nestalo, možná opravdu lepší mít menší očekávání a být spíš příjemně překvapená než zbytečně zklamaná z vysokých cílů :))
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ten poměr gamů v jednotlivých setech je hodně divokej koukám :-))
Reagovat
Fandina
První dva sety byl Goffin jako kožený. Nevím, jestli nervozita nebo se rozehrával, ale Edmund ho válcoval.
Reagovat
spaniel
Ale on je kožený.
Reagovat
Fandina
Jak kdy.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist