Görgesová v Moskvě přerušila sérii finálových porážek a slaví třetí titul

21. 10. 2017, 13:18
Aktuality 21
WTA MOSKVA - Osmadvacetiletá Němka Julia Görgesová na halovém turnaji WTA Premier v Moskvě porazila snadno ve dvou setech domácí naději Darju Kasatkinovou, přerušila sérii šesti finálových porážek a po šesti letech ukončila čekání na svůj 3. titul. Navíc se na poslední chvíli kvalifikovala na WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai.
Profily hráčů
Julia Görgesová

Julia Görgesová v roce 2010 triumfovala v rakouském Bad Gasteinu a o rok později vyhrála i další antukový turnaj na domácí půdě ve Stuttgartu. Jenže dalších šest finálových zápasů, včetně tří letošních, prohrála. 

Svého třetího turnajového vítězství se osmadvacetiletá Němka dočkala až ve svém jubilejním 10. finále, když dnes v Moskvě smetla 6-1 6-2 domácí dvacetiletou naději Darju Kasatkinovou. V zápase podle statistik nastřílela 33 winnerů a udělala jen 11 nevynucených chyb.

"Je to prostě úžasný pocit. Bylo to dlouhých šest let, na tenhle okamžik jsem tvrdě dřela. Proto jsem teď tak moc šťastná a ovládají mě emoce," řekla se slzami v očích Görgesová, která se dnes jako teprve třetí hráčka v sezoně dostala přes 400 es.

Görgesová triumfem na Kremlin Cupu rozhodla o tom, že sezona pro ni ještě nekončí, neboť si na poslední chvíli zajistila postup na WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai. Na první nepostupovou pozici odsunula Slovenku Magdalénu Rybárikovou, druhou náhradnicí je Češka Barbora Strýcová. Další v pořadí je Kasatkinová.

Bývalá světová patnáctka Görgesová se ve světovém žebříčku vrátí po více než čtyřech letech do Top 20 a poprvé se stane německou jedničkou, když o 18 bodů předstihla Angelique Kerberovou. Ta naopak po pěti a půl letech z Top 20 vypadne. Kerberová zahájila rok v čele světového žebříčku a pak vedla pořadí ještě před Wimbledonem, ale kvůli špatným výsledkům klesla pořadím a o další body přijde kvůli neúčasti na Turnaji mistryň.

Kasatkinová hrála ve finále turnaje WTA podruhé v kariéře, na letošní triumf v Charlestonu ale nenavázala. Přišla tak o možnost poprvé se posunout mezi dvacítku nejlepších tenistek světa.

Čtyřhru v Moskvě ovládly už v pátek Češka Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou.

• WTA PREMIER MOSKVA •
Rusko, tv. povrch / hala, 790.208 dolarů
sobotní výsledky (21. 10. 2017)
• Dvouhra - finále •
Görgesová (7-Něm.) - Kasatkinová (Rus.) 6-1 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
skott
Bohužel Daška nenavázala na poslední tři roky nadavlády domácích hráček a ve finále nepředvedla výkon jako v průběhu turnaje. Neřekl bych, že to bylo vysloveně nervozitou, protože již opakovaně ukázala, že hrát před domácím publikem jí problém nedělá. Spíše výkonem Goerges, která ji od začátku zatlačila. Daša měla malé šance jen na začátku 2.setu, a pak se ještě mohla vrátit do utkání, po chybě umpirové rozhodčí za stavu 2-4 při brejkbolu Goerges, která ji nechala vzít si challenge, přestože Daša již předtím jasně odehrála míč. Nicméně ani to nepomohlo, Dašu to nijak nanakoplo, byla dál pasivní a stejně po chvíli o podání zas přišla.
Goerges tudíž zaslouženě získala titul. Klíčový byl tak možná hlavně včerejší zápas s Natou, kde se dokázala vzpamatovat po tom, co Nata i s poraněním zápěstím začla hrát bez zábran a málem dokonala obrat. Tam Goerges přežila svoje typické zatmění mozku, kdy nebyla schopná hrát takticky tak, aby zdravotní problémy soupeřky využila a místo toho málem utkání ztratila.

Jinak co se týká turnaje, tak změna povrchu se myslím ukázala jako správná volba, minimálně na první pohled se mi zdálo, že byl opravdu rychlejší oproti posledním letům. Plusem je určitě i změna barvy po vzoru Turnaje mistryň.
Reagovat
Pedronegro
gratulace Julii, konečně :), a škoda Monči Puig, té jsem to moc přál, aby ji už mohli přestat hanět konkrétně někteří :)
Reagovat
EllNino
myslíš konkrétně Kadimír I. Obtloustlý ?
Reagovat
Pedronegro
jo, ale není jediný :)
Reagovat
Torn
Tak jako hanit. Těžko jí lze brát jako elitní hráčku, když kromě Ria prakticky nic moc nepředvedla, vlastně díky tomu jí znají i lidé, co až tak tenis nežerou. To je prostě realita.
Reagovat
PetaM
Hanit ... Myslíš tím pravdu, že je naprosto podprůměrnou hráčkou, která chytla slinu akorát na OH 2016? Jenom proto, že je olympijsou vítězkou přece neznamená, že je nejlepší tenistkou planety.
Reagovat
smazaný uživatel
Věřím, že Monica může loňskou sezonu ještě zopakovat. Potěšilo by, kdyby si ještě vylepšila osobní maximum. Ve čtyřiadvaceti má snad před sebou ještě nějaké výzvy :-)
Reagovat
EllNino
Pomalu ale jistě to vypadá na závěrečný double v podobě německých titulů Jule a Cariny
Reagovat
tommr
Witthoeftový to přeju ještě víc než Goergesový ... :)
Reagovat
EllNino
Aravane Rezai v kvalifikaci v Poitiers...
Reagovat
COMEON
Rezai to fakt rezala
Reagovat
Torn
Škoda, že jsem to neviděl, úplně mi to vypadlo z hlavy, ale závěrečný míček co jsem viděl ze sestřihu, fakt pěkný. Kasatkina Julii objala, ta dojatá. Fakt moc pěkný. Musim se určitě podívat na zápas a pak ceremoniál.
Reagovat
EllNino
Krása :) ... tenis, který pokud bude pravidelně předvádět, může bý klidně v té dvacítce ještě pár let ...možná i výše
Reagovat
sprchon
Ona ho většinou vydrží předvádět místy (tzn. třeba pár gamů za zápas). Tenhle turnaj byl ale excelentní. Krasivaja. :)

Tak ještě ta Mónica, ta tenhle tejden taky jede.
Reagovat
smazaný uživatel
Julii přeju, ať ještě posune osobní maximum.
Podobně jako Bára Strýcová čekala na zisk dalšího titulu od r. 2011.
Reagovat
EllNino
titul těchto dvou dam je naprostá paráda :)
Reagovat
horska.kraslice
+1
Reagovat
sprchon
Hezkej ceremoniál i proslovy obou hráček. Vypadají, že jsou kamarádky. :)
Reagovat
tommr
a ve finále Kasatkinovou doslova přejela. Kasatkinová naopak trochu zklamala ...
Goergesová se dnešním vítězstvím kvalifikovala na ET a z účasti vyřadila Rybárikovou, která je ted první náhradnice a musí čekat na případnou odhlášku. Bára Strýcová je druhá a Kasatkinová třetí náhradnice a jejich šance na účast na ET už jsou jen v teoretický rovině ...
Goergesová se navíc stala i novou německou jedničkou i když o tento post bude ještě muset bojovat s Kerberovou na ET ...
Reagovat
janek_da
... tvrdě bojovat s Kerbrovou
Reagovat
tommr
aspoň to bude v Zhuhai o to zajímavější ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist