Grandslamová vítězka Schiavoneová ve 38 letech ukončila kariéru

5. 9. 2018, 20:59
Aktuality 22
Francesca Schiavoneová se ve 38 letech rozhodla oficiálně ukončit kariéru profesionální tenistky, informaci oznámila na tiskové konferenci na právě probíhajícím US Open. Rodačka z italského Milána vyhrála v roce 2010 French Open a stala se první italskou vítězkou grandslamu. Na okruhu WTA získala celkem osm titulů, třikrát pomohla Itálii vyhrát Fed Cup a v lednu 2011 se vyšplhala na čtvrté místo žebříčku WTA.
Profily hráčů
Francesca Schiavoneová

Kariéra Schiavoneová trvala od jejího debutu na okruhu ITF v roce 1996 úctyhodných 22 let. Osmatřicetiletá hráčka jakožto první Italka v historii dobyla grandslam, když v roce 2010 po vyřazení Kulikovové, Fergusonové, Na Li, Kirilenkové, Wozniacké, Dementěvové a Stosurové ovládla antukové French Open. O rok později mohla triumf zopakovat, ale ve finále jí porážku oplatila Na Li.

Kromě toho se stala také první italskou členkou Top 5. Na své maximum, čtvrté místo žebříčku WTA, se vyšplhala v lednu 2011. Na konci životní sezony 2010 si zahrála také Turnaj mistryň. Ve své kariéře byla mimo okruh ITF dvacetkrát ve finále a osmkrát byla úspěšná.

Výborně si vedla i ve čtyřhře. V deblových soutěžích posbírala sedm titulů a ještě devětkrát byla ve finále. Na grandslamech se nejdále dostala do finále French Open 2008 po boku Australanky Dellacquaové. Na všech akcích velké čtyřky byla minimálně v semifinále. V deblovém žebříčku byla nejvýše osmá (2007).

V týmových soutěžích pomohla Italkám třikrát k vítězství ve Fed Cupu (2006, 2009 a 2010). Svou zemi reprezentovala i na olympijských hrách v letech 2004, 2008 a 2012, jejím maximem v obou disciplínách bylo čtvrtfinále.

"Srdce mi řeklo, že je čas odejít. Možná vypadám smutně, ale jsem i šťastná. Večer si otevřu šampaňské," řekla Schiavoneová. "Moje kariéra byla báječná, jsem s ní nadmíru spokojená. Sny jsem si splnila," připomněla pařížský triumf a pozici v elitní desítce světového žebříčku.

O svém rozhodnutí uvažovala delší dobu. Pomohlo jí, že už trénuje v Miláně děti a mladé talenty. "A zamilovala jsem si to. Když něco děláte srdcem, vždycky to jde líp," řekla a nastínila, že už má nové plány: "Být trenérkou grandslamové vítězky."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
Hector21
Franny, díky za vše a hodně štěstí...věřím, že tu grandslamovou vítězku vychováš

nikdy nezapomenu na to utkání na Roland Garros se Světlanou...

to byla přehlídka všeho, co antukový tenis dokáže :))
Reagovat
blixa
Tož hodně štěstí v pohráčské kariéře, Fran ! Bylo to fajn ! ;-)
Reagovat
FulnekUltras
aji fajná baba celkem... ;-)
Reagovat
gigin
Lesba.. Máš smůlu.
Reagovat
FulnekUltras
dneska už se to tak nebere... ;-)
Reagovat
janek_da
p5id8v8m se
Reagovat
smazaný uživatel
tak0 se p5id8v8m.
Reagovat
svetova.dvojka
Tak už nebude a híííí :-(
Reagovat
letityfanousek
ale sportovkyně to byla výborná. Jen ty šatičky s volánky si mohla odpustit, vypadala jak chlap v dámských hadrech.
Reagovat
horska.kraslice
+1
Reagovat
FulnekUltras
Buďme rádi a užívejme si, že ta naše ještě naplno funguje.
Reagovat
tommr
no Lucka Šafářová a Bára Strýcová už to taky mají za pár ...
Reagovat
slacker
do 38 jim jester chybi dost
Reagovat
misa
Lucka to má asi za pár dní.
Reagovat
misa
Naopak u Báry jsem o konci ještě neslyšel ani slovo. Ale každý má jiné priority.
Reagovat
FulnekUltras
Lucka teď třeba pravidelně platit za hotel. A to dneska taky není zadarmo... Myslím, že motivace ještě úplně nezhasla... ;-)
Reagovat
misa
To je jako vztah pana ředitele a jeho sekretářky, kteří se potají scházejí někde na pokoji. Asi nejsem sám, kdo se diví, jestli má Lucie tohle všechno zapotřebí :(
Reagovat
FulnekUltras
Ono se to nějak vyvrbí. Život kolikrát přinese takový zvrat, že by to nečekal ani sám Plekanec. ;-)
Reagovat
misa
Snad se aspoň schyluje ke konci jen a jen díky Lucčinému rozhodnutí třeba i pod vlivem zamilovanosti a není v tom nátlak druhé osoby. Pak by mohla za čas hořce litovat. Ale v době, když už nic nepůjde vrátit.
Reagovat
FulnekUltras
Já bych počkal ještě do těch Slavíků, no... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=9Bpn7yLxr38
Reagovat
baggik
Co kdybys mu dal takovou krásnou zmiji? ????
Reagovat
Herbert_Hoover
Je to holt plekérka :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist