Halepová smetla Suárezovou. Ve čtvrtfinále ji čeká Svitolinová

5. 6. 2017, 12:11
Aktuality 27
FRENCH OPEN - Simona Halepová pokračuje ve fantastických letošních výkonech na antuce. Největší favoritka letošního French Open v osmifinále smetla za hodinu hry dvakrát 6-1 Carlu Suárezovou a Španělku tak vůbec poprvé na pátý pokus porazila na antuce. Ve čtvrtfinále čeká Rumunku Jelina Svitolinová, která vydřela postup po výhře 4-6 6-3 7-5 nad chorvatskou kvalifikantkou Petrou Martičovou.
Simona Halepová

Simona Halepová se v úvodu letošní sezony kvůli zranění výsledkově i herně hodně trápila. Zlom přišel na prestižním turnaji WTA Premier Mandatory v Miami, kde rumunská jednička postoupila do čtvrtfinále, v němž jen těsně nestačila na pozdější vítězku Johannu Kontaovou.

Na oblíbené antuce má aktuálně světová čtyřka fantastickou bilanci. Na nejpomalejším tenisovém povrchu se poprvé představila už ve Fed Cupu, kdy pomohla rumunskému týmu dvěma body k postupu.

První ostrý start absolvovala ve Stuttgartu, kde v semifinále padla s pozdější šampionkou Laurou Siegemundovou. Poté se vydala do Madridu a úspěšně obhájila loňský triumf.

Statistiky zápasu
Suárezová - Halepová
0 esa 0
1 dvojchyby 2
75% 1. podání do kurtu 77%
39% úsp. po 1. podání 68%
27% úsp. po 2. podání 42%
2/6 úspěšnost na síti 4/6
5 vítězné míče 19
25 nevynucené chyby 20
1/6 brejkboly 6/7
čas 1:00

Dařilo se jí také v Římě. V hlavním městě Itálie postoupila do finále, ve kterém se ale zranila a třísetovou bitvu s Jelinou Svitolinovou nakonec prohrála. Na French Open zatím potvrzuje roli největší favoritky.

Halepová neztratila ve čtyřech zápasech jediný set. Postupně si poradila s Janou Čepelovou, Tatjanou Mariaovou, Darjou Kasatkinovou a dnes smetla Carlu Suárezovou, jíž povolila pouhé dvě hry, a vylepšila svou antukovou bilanci na 15-2.

Nasazené trojce ovšem Španělka hodně pomohla. Halepová byla o něco aktivnější, nicméně dokázala udržet poměr vítězných míčů a nevynucených chyb vyrovnaný. Zato Suárezová trefila v průběhu utkání jen pět winnerů a vyrobila 25 nevynucených chyb.

Přestože Španělka výborně servírovala (75%), favoritka dnešního souboje ji celkem šestkrát brejkla. Suárezová si tak pouze jednou udržela vlastní podání. Druhý game získala díky jedinému úspěšnému brejku.

Halepová si proti Suárezové připsala vůbec první výhru na antuce, předchozí čtyři vzájemné duely totiž prohrála. Zvýšila tak své vedení ve vzájemné bilanci na 7-5 a podruhé v kariéře si zahraje čtvrtfinále pařížského grandslamu.  To poslední absolvovala v roce 2014, kdy došla až do finále.

"Myslím, že jsem odehrála zatím nejlepší zápas v sezoně," řekla Halepová.


Ve čtvrtfinále vyzve Svitolinovou
Jednou z nejlepších hráček letošní antukové části sezony je Jelina Svitolinová. Dvaadvacetiletá Ukrajinka odstartovala antukové jaro triumfem v Istanbulu, poté přišla nečekaná porážka v prvním kole prestižního turnaje v Madridu, nicméně tehdy hrála velkou roli hlavně únava.

Rodačka z Oděsy se rychle vrátila do zápasového tempa a ovládla akci série WTA Premier 5 v Římě, kde získala již čtvrtý letošní titul. Předtím triumfovala ve zmíněném Istanbulu, na přelomu ledna a února v Tchaj-peji a na konci února v Dubaji.

Statistiky zápasu
Svitolinová - Martičová
5 esa 1
5 dvojchyby 3
69% 1. podání do kurtu 66%
63% úsp. po 1. podání 71%
44% úsp. po 2. podání 35%
9/15 úspěšnost na síti 15/22
32 vítězné míče 23
40 nevynucené chyby 35
6/10 brejkboly 5/9
čas 2:05

Svou fantastickou antukovou formu zatím potvrzuje také na French Open. Poradila si s Jaroslavou Švedovovou, loňskou čtvrtfinalistkou Cvetanou Pironkovovou, s níž ale musela utkání otáčet, a Magdou Linetteovou. Svou antukovou bilanci tak vylepšila na 13-1.

Dnes však měla namále. Nakonec ovšem čtrnáctou výhru a devátou v řadě přidala, když po obratu přehrála Petru Martičovou. Chorvatská kvalifikantka byla za stavu 5-2 v rozhodující sadě jediný game od postupu do svého premiérového čtvrtfinále. Koncovku ale nezvládla.

Bývalá 42. hráčka světa a aktuálně až 290. se do tenisového kolotoče vrátila letos v dubnu po doléčení dlouhodobého zranění zad. Návrat mezi špičku zahájila na okruhu ITF, kde vyhrála 17 z 20 duelů. I přes dnešní porážku se v žebříčku posune někam ke 130. místu.

Na French Open, kde si v roce 2012 zahrála své jediné grandslamové osmifinále, prošla tříkolovou kvalifikací a v hlavní soutěži vyřadila Katerynu Bondarenkovou, nasazenou Madison Keysovou a ve třetím kole doslova deklasovala Anastasiji Sevastovovou.

Proti nasazené pětce Svitolinové začala skvěle. Výborně servírovala (76%) a přestože jednou své podání ztratila, aktivnější Ukrajinku brejkla dvakrát a i díky 16 nevynuceným chybám Svitolinové se ujala vedení 1-0 na sety.

Svitolinová předvedla ve třetím setu fantastický obrat

Ve druhé sadě měla lehce navrch favoritka dnešního souboje. Svitolinová se vyvarovala většího množství zbytečných chyb a začala Martičovou přehrávat. Po vyhraném druhém dějství si vyžádala pauzu na ošetření zad.

V rozhodujícím setu to se Svitolinovou vypadalo hodně špatně. Světová šestka často chybovala a rychle prohrávala už 2-5. Chorvatka ovšem následující hry nezvládla. Začala chybovat a Svitolinovou pustila zpět do zápasu.

Zkušená Ukrajinka se nabídnuté šance chopila a v posledních čtyřech gamech předvedla fantastický tenis, když trefovala jeden vítězný úder za druhým. Sérií pěti her nakonec vývoj rozhodujícího dějství otočila a po dvou letech v Paříži postoupila do čtvrtfinále.

V něm se po necelém měsíci střetne se Simonou Halepovou. Jedna ze dvou největších favoritek si tak semifinále nezahraje. Halepová vede ve vzájemné bilanci 2-1, nicméně poslední vzájemné měření sil v římském finále ve třech setech prohrála.

"Řekla jsem si, že do toho musím dát všechno a na nic jiného nemyslet," uvedla Svitolinová, kterou nezastavily ani bolesti zad, kvůli nimž se musela nechat po skončení druhého setu ošetřit.

• FRENCH OPEN 2017•
Francie / Paříž, antuka, 12.780.000 dolarů
pondělní výsledky žen (05. 06 2017)
• Dvouhra - osmifinále •
Kar. Plíšková (2-ČR) - Cepedeová (Par.) 2-6 6-3 6-4
Halepová (3-Rum.) - Suárezová (21-Šp.) 6-1 6-1
Svitolinová (5-Ukr.) - Martičová (Chorv.) 4-6 6-3 7-5
Garcíaová (28-Fr.) - Cornetová (Fr.) 6-2 6-4
Čtvrtfinálové dvojice:
Wozniacká (11-Dán. ) - Ostapenková (Lot.)
Mladenovicová (13-Fr.) - Bacsinszká (30-Švýc.)
Halepová (3-Rum.) - Svitolinová (5-Ukr.)
Kar. Plíšková (2-ČR) - Garcíaová (28-Fr.)
• Čtyřhra - osmifinále •
Šafářová/Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Kuzněcovová/Mladenovicová (14-Rus./Fr.) 6-4 6-2
Hradecká/Siniaková (6-ČR) - H. Chan/Krejčíková (12-Tchaj-wan/ČR) 7-5 7-5
• Smíšená čtyřhra •
DellAcquaová/Ram (Austr./USA) - Hradecká/Matkowski (ČR/Pol.) 6-1 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

27
Přidat komentář
misa
Oproti včerejšku dnes perfektní výkon sehrané dvojice. 14. grandslamová výhra v řadě, Lucka mě dnes potěšila slušnou hrou. Že by už překonala to nejhorší? Uvidíme dál proti dvojici Flipkens/Schiavone.
Reagovat
tommr
výkon Bucie často roste se soupeřkama což byl i dnešní případ ... :)
Reagovat
vrabejka
Wow Simona válcuje :)
Snad ji Kája vystřílí :)
Reagovat
dunphy
Počkej takže ty dle svých už opravdu extrémně směšných předpovědí vidíš Halep v semifinále a hlavně Karolínu v semifinále, když má ještě dva zápasy? No to je paráda. :D
Reagovat
vrabejka
To je jisté :)
Reagovat
tommr
jistý to ještě zdaleka není, ale bylo by to krásný vyvrcholení boje o novou světovou jedničku ... :)
Reagovat
kada.tom
Uff, ještěže to Elina zvládla, aby byla Martic, která jinak nic nehraje v QF GS, to by byla velká ostuda, především Eliny teda ...

... no, naštěstí to Elina zvládla za 5 minut 12 hodin :-)
Reagovat
EllNino
i Svitolina byla kdysi tam, kde je teď Petra, nikdo nemá předplacené místo nahoře, a kdyby mělo všechno být podlé tvé teorie, tak by se nikdy žádná tenistka nemohla dostat nahoru, když byla Petra rankem kolem 70 v semifinále Wimbledonu, taky to byla ostuda ?
Reagovat
kada.tom
no, už nějakou dobu tu píšu, když na toto téma přijde řeč, že jsem zastánce pozvolného postupu žebříčkem ... typickým případem budiž Elina Svitolina, ta se nahoru vydrápala krásně postupně přes TOP 50, 40, 30, 20 a teď 10 .. :-)

žádný skoky o 30-50 míst za 1-2 turnaje
Reagovat
EllNino
takže třeba postup Markéty Vodroušové neuznáváš ?
Reagovat
kada.tom
ne, skoková zlepšení nejsou zlepšení, ale náhody ... hledím na konzistentnost
Reagovat
EllNino
tak já to mám naopak, mám radši překvápka :) ty emoce s tím spojený
Reagovat
bIbec
na světě člověk nenajde moc tenistek, které by byly v rámci té nižší soutěže, kterou prostě Markéta musela hrát, konzistentnější než ona.

Je to skok v rámci krátké doby, ale vyskočila tam díky konzistenci.. a pak teda díky tomu internationálu, to je fakt.

Ale není to žádný skokový extrém, který vzešel z "ničeho". Takže úplně nerozumím tomu proč ten kada.tom tohle neuznává.
Reagovat
blixa
Že by blb ? ;-) :D
Reagovat
VlS
Taky to nepobírám, mě to naopak těší. Pomalý posstupný stoupání až na výjimky ( Angie třeba) na vrchol nevede a vesměs ( v lepším případě) končí někde kolem dvacítky a dál. Naopak, přirozený talenty se ukáží už v teenagerovským věku.
Reagovat
tommr
těch 51 výher Markéty Vondroušový v letošním roce určitě není nějaká náhoda ...
Reagovat
lars
Svitolina vyhrala Rim diky velkymu stestim , ktere je nahodile
Reagovat
aligo
Spíš diky smůle :(
Reagovat
baggik
Tak to hledáš na špatném místě. Máloco je tak nekonzistentní jako výkony tenistek. Markéta je naopak od začátku letošního roku neuvěřitekně konzistentní, až je to neuvěřitelné.
Reagovat
EllNino
Jedem Petro, ještě jeden !
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
dadaft
tak Simona celkem nuda, smázla Carlu bez milosti.

zato souboj Svitolina - Martic vypadá hustě.
musím říct, že jsem Petru pěkně dlouho neviděl hrát, ale teď vypadá jinak, než si ji pamatuji --- v prvé řadě je vidět, že fyzičku nezanedbává, je slušně namakaná na svůj věk.
ale hlavně hraje jinak, než si ji pamatuju -- bývala taková křečovitá, někdy moc hrr, teď se zdá hodně v pohodě, pružná, uvolněná...
Reagovat
EllNino
jj vypadá fakt skvěle, ještě v tý růžový :D ...a je taková správně funky, přál bych jí vyhrát, křečovitá mi přijde spíš Elina, tam mi dneska ta její obvyklá lehkost chybí, je to těžkopádný
Reagovat
dadaft
hm, teď jsem Petru sledoval a příjde mi, že kdysi chtěla hrát razantní tenis, přímé údery bez spinu a velké riziko.
teď je to spinu a umísťování (a o překvapivém přechodu do útoku, někdy)
a dost kopců.

no, je to pěkná holka, ale dobře že nejde dál,,,,,,,,,,,
Reagovat
EllNino
proč dobře ?
Reagovat
janek_da
dadaft je zblázněn do Svít forehandu a pohybu.
Reagovat
EllNino
pohyb byl dneska značně těžkopádný :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist