Halepová třikrát nedopodávala zápas, pak odvracela tři mečboly. Nakonec maraton s Davisovou vyhrála

20. 1. 2018, 05:04
Aktuality 25
AUSTRALIAN OPEN - Simona Halepová zažila ve třetím kole Australian Open obrovské drama. Rumunka třikrát podávala na vítězství proti Lauren Davisové, ani jednou však neuspěla a musela odvracet tři mečboly v řadě. Nakonec v životní formě hrající Američanku po třech hodinách a 44 minutách udolala 15-13 v rozhodujícím setu a postoupila do osmifinále. Dnešní maraton byl třetím nejdelším ženským zápasem hlavní soutěže Australian Open v historii.
Profily hráčů
Simona Halepová

Simona Halepová loni vyhrála jediný turnaj, ovšem díky dalším skvělým výsledkům se v říjnu poprvé dostala na post světové jedničky. Do letošní sezony vlétla parádně, když nenašla jedinou přemožitelku v Shenzhenu a oslavila zisk svého 16. kariérního titulu.

Na Australian Open, kde v posledních dvou letech vypadla vždy v prvním kole, ale zatím příliš přesvědčivě nepůsobí. Už v prvním kole měla problémy s domácí Aiavaovou, kterou nakonec porazila, přestože si v průběhu druhé sady zvrtla kotník. Proti trápící se Bouchardové naopak na dvorci dominovala.

Dnes si však sáhla až na úplné dno svých sil. Proti Lauren Davisové musela vývoj utkání otáčet, v rozhodující sadě třikrát promarnila šanci zápas dopodávat, čelila třem mečbolům v řadě, ale nakonec v životní formě hrající Američanku po téměř čtyřhodinovém maratonu udolala 4-6 6-4 15-13 a postoupila do osmifinále.

Halepová a Davisová se dnes střetly podruhé. Jejich předchozí vzájemné měření sil, jež před pěti lety jasně vyhrála Rumunka, však dnešní souboj ani trochu nepřipomínalo.

Světová jednička nedokázala v úvodní sadě potvrdit brejk a proti skvělým úderům Američanky se jen marně bránila. Davisová hrála útočně a Halepová naopak až moc pasivně. Otěže zápasu tak měla pevně v rukou Američanka, která favorizovanou Rumunku v desátém gamu znovu brejkla a šla do vedení 1-0 na sety.

Ve druhém dějství byla Halepová mnohem aktivnější a díky změně taktiky slavila úspěch. Pod tlakem už nebyla jen ona, ale i Davisová, jež začala mnohem více chybovat. Šestadvacetiletá Rumunka si ve druhé sadě ani jednou neprohrála servis a brejkem ze třetí hry vlastně celý druhý set rozhodla.

Místo očekávané jízdy Halepové k výhře se rozhodující dějství změnilo v neskutečné drama. Halepová měla proti nevyrovnané Davisové dlouho navrch, ovšem v šestém gamu ztratila náskok brejku a za stavu 5-4 utkání nedopodávala. Další zaváhání Rumunky přišlo o dva gamy později a do třetice za stavu 8-7.

Následně nevyužila čtyři brejkboly a na koně se dostala Američanka. Davisová si po třech winnerech vypracovala ve 22. gamu tři mečboly v řadě, ale Halepová všechny riskantní hrou odvrátila a pěti fiftýny v řadě hru otočila. Američanka si poté vyžádala pauzu na ošetření, jež působila jako jasný taktický manévr, jak se zmátořit z nevyužití tří mečbolů.

Halepová měla po jejím skončení pět brejkbolů, ovšem ani jednu šanci neproměnila a poté musela dvakrát podávat na udržení se v zápase. Zvládla to, ve 27. hře konečně prorazila servis Davisové a utkání v dalším gamu uzavřela na podání.

Halepová rozhodně nemůže být se svým dnešním výkonem spokojená, přestože soupeřka hrála svůj nejlepší tenis a s největší pravděpodobností předvedla nejlepší dosavadní výkon své kariéry. Světová jednička byla až příliš pasivní a liftovanými údery na střed a nedůraznou hrou svou soupeřku vyzývala k trefování vítězných míčů.

Jakmile se však Rumunka dostala do problémů, dokázala hrát agresivně a skvěle servírovat, za což ji na druhou stranu může trenér jedině pochválit.

"Byl to neskutečně těžký zápas. Nikdy předtím jsem takhle dlouhý třetí set nehrála, takže jsem ráda, že jsem ho zvládla vyhrát. Jsem strašně vyčerpaná. Ani necítím svaly a kotník," řekla Halepová v rozhovoru na kurtu.

V pořadí první souboj dnešního hracího plánu v Rod Laver Areně trval 3 hodiny a 44 minut. Jedná se o třetí nejdelší ženský souboj hlavní soutěže Australian Open v historii. Přesně o hodinu déle hrály Kuzněcovová se Schiavoneovou před sedmi lety. Na druhém místě jsou se 4 hodinami a 19 minutami Strýcová a Kulikovová.

Halepová si o vyrovnání svého melbournského maxima zahraje s domácí nadějí Ashleigh Bartyovou, nebo Naomi Ósakaovou z Japonska.

Madison Keysová pokračuje na Australian Open ve skvělé formě. Dvaadvacetiletá Američanka ve třetím kole přehrála 6-3 6-4 Anu Bogdanovou z Rumunska a potřetí v řadě postoupila v Melbourne do osmifinále. V něm letos narazí na Caroline Garciaovou, s níž má vyrovnanou bilanci.

Světová osmička v souboji třetího kola udolala 6-3 5-7 6-2 v životní formě hrající Aliaksandru Sasnovičovou z Běloruska a do osmifinále v Melbourne postoupila poprvé v kariéře

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 55,000.000 australských dolarů
sobotní výsledky (20. 1. 2018)
• Dvouhra ženy - 3. kolo •
Halepová (1-Rum.) - Davisová (USA) 4-6 6-4 15-13
Kar. Plíšková (6-ČR) - Šafářová (29-ČR) 7-6(6) 7-5
Garciaová (8-Fr.) - Sasnovičová (Běl.) 6-3 5-7 6-2
Keysová (17-USA) - A. Bogdanová (Rum.) 6-3 6-4
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

25
Přidat komentář
Hector21
Lauraaaaa a nazdar :)
Reagovat
stopan
Simonu mam rad ale chyba jej vacsia mentalna odolnost ked ma nieco potvrdzovat, minuly rok nezvladla niekolko zapasov o post svetovej hracky, ako pozeram tie podania na vitazstvo, tak superka vyuzila vzdy hned prve brekbaly na rebreak, zato Simona ich mala u superky habadej. Nakoniec to ale z odretymi usami a nosom zvladla.
Reagovat
mahycek
Máme neděje , že uvidíme Toma s Delpem déle než do 9.05, protože zápas A. Zvereva se protahuje, takže Kerberová a Šarapovová půjdou až kolem desáté.
Reagovat
Krisboy
Pan Berdych s Delpem už jsou na kurtě.
Reagovat
historik
Na co potřebují Wozek s Halepkou ještě takovou kupu štěstí!?
Reagovat
smazaný uživatel
Na to aby se sešly ve finále :-)
Nic není nemožné!
Reagovat
fretek
Markéta v loňském Fed Cupu porazila Davisovou snadněji (6:2 7:5), takže je lepší než Halep.
Reagovat
smazaný uživatel
Janka Čepelová má pozitivní bilanci se Serenou, takže je nejlepší na světě :-)
Reagovat
EllNino
tu má i Sibylle Bammer :D totéž
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že je Rakušanka, ale příjmení si nepamatuju :-)
Reagovat
vrabejka
Tady někdo zaspal dobu, Serena neni davno světová jednička.
Reagovat
smazaný uživatel
Serena je nejlepší sportovkyně světa roku 2017!
Reagovat
dadaft
ženský tenis je ve slušné krizi.

ať se na mě nikdo nezlobí, ale třeba GS tituly Azarenky, Stosurové, Sharapovové atd. se prostě s těmi od Stephens nebo Ostapenko nedají srovnat.............

letos si přeji finále AO Su-Wei Hsieh - Denisa Allertová.
to by odpovídalo..........................
Reagovat
Dobry-den
Ale jdi ty brepto.
Reagovat
Kozoroh
Já za sebe očekávám finálové složení Kerberová vs. Svitolinová.
Reagovat
tommr
po Wozniacký přežila 3 mečboly i Halepová. Proč musí mít tak nesympatický hráčky takový štěstí? :(
Reagovat
dunphy
Teda ne, že bych Halepku nějak zbožňoval, ale proč musí mít tak nesympatičtí lidé jako ty pořád takové kecy?
Reagovat
tommr
aby se mohli šmejdi jako si ty předvádět jak jsou sluníčkový ...
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
Torn
Simona je náhodou fajn, ale nechci, aby hrála s Kájou, musí vypadnout :D
Reagovat
Aussie
Však ona ji vyprovodí ta Japonka Osaka. S Barty si poradila úplně bez problémů a to je co říci! Halep navíc musí být navíc hodně unavená...
Reagovat
smazaný uživatel
Zhodnoceni napisu az odpoledne, ale ted jsem sledoval tiskovku Davis a rikala tam spoustu zajimavych veci. Napriklad, ze ji coach v tomto obdobi dodal a dodava hrozne moc sebevedomi, a ona sama to vstrebava hrozne rychle. Taky ze pracuji krome mentalni pripravy i daleko vic na fitness a dava vic i joze a meditaci, aby se na kurtu vic uvolnila uklidnila. Celkove to jeji vystoupeni bylo po takove porazce, kdy nedala 3mp, velice pozitivni. Jakoby sama vedela, ze daleko lepsi a vitezne okamziky teprve prijdou. Byla mila, vstricna a dokonce usmevava. A za to ji po takove porazce musime smeknout. Samozrejme i za vykon. Snad potvrdi v dalsich turnajich sveoje sebevedomi.
Reagovat
smazaný uživatel
já mám Lauren strašně rád, líbí se mi jako žena :D
Reagovat
FulnekUltras
si kromě No.1 zaslouží i GS.

Haideeeeee... ať se mohou i v Podulu ožrat...
Reagovat
lars
Halep neni velka hracka ,kdyz ma jenom asi 168cm :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist