Heninová a Safin vstoupili do tenisové Síně slávy

17. 7. 2016, 10:25
Aktuality 2
Bývalé světové jedničky Belgičanka Justine Heninová a Rus Marat Safin byli včera v americkém Newportu slavnostně uvedeni do tenisové Síně slávy. Slavnostního ceremoniálu se účastnila také Francouzka Amélie Mauresmová, jež byla do Síně uvedena již vloni, slavnostní akce se ale kvůli narození syna zúčastnit nemohla.
Amélie Mauresmová, Marat Safin, Justine Heninová

Třiatřicetiletá Justine Heninová, která se proslavila u žen málo vídaným klasickým jednoručným bekhendem, získala během kariéry sedm grandslamových titulů ve dvouhře. Ve sbírce má i olympijské zlato z Atén 2004 a v roce 2001 pomohla Belgii k premiérovému triumfu ve Fed Cupu.

Navzdory nižší postavě zářila Heninová na začátku tisíciletí na okruhu WTA a vyhrála celkem 43 turnajů včetně čtyř trofejí na Roland Garros (2003, 2005, 2006 a 2007), dvou na US Open (2003 a 2007) a jedné na Australian Open (2004). Neuspěla jen ve Wimbledonu, kde byla dvakrát ve finále (2001, 2006), na titul však nedosáhla. V čele světového žebříčku strávila 117 týdnů, třikrát ukončila sezonu jako jednička.

V současnosti je Heninová superkoučkou jednadvacetileté Ukrajiny Jeliny Svitolinové, aktuálně čtrnácté hráčky světa.

"Znám Justine od dob, kdy s tenisem začínala. Velmi si cením toho, že i přes to všechno, čeho všeho v tenise dotáhla, zůstala pořád stejným člověkem se srdcem na správném místě," řekla na adresu Heninové její kamarádka Monika Selešová.

Heninová při slavnostním ceremoniálu vzpomínala na dobu, kdy jako malá v roce 1992 sledovala vítězství Selešové na French Open, které ji v pozdější kariéře hodně inspirovalo. "Vyrůstala jsem v malé belgické vesničce a tehdy jsem u televize skákala, jako kdybych já sama vyhrála titul na French Open. Bylo pro mě velmi inspirující sledovat dvě úžasné ženy, které bojovaly s respektem, vášní a odhodláním. V ten moment jsem se obrátila na mámu a řekla jsem jí, že bych jednou chtěla o takový titul také soutěžit."

O pár let později si Heninová v Paříži svůj sen splnila, když v roce 2003 poprvé dobyla antukový grandslam. Ve finále tehdy porazila Kim Clijstersovou. "Měly jsme velké štěstí, že jsme tam byly ve stejný čas," konstatovala Belgičanka. "Vždycky říkám, že kdybych nepoznala Kim, nikdy bych nebyla takovou hráčkou. Byly jsme obě mladé a ze stejné země a byly jsme si hodně blízké. Když jsme spolu hrály, vždy převládal zejména respekt."

"Kvůli Kim jsem dokázala tolik věcí. Byla mým hnacím motorem, inspirovala mě a dělala mou kariéru krásnější, za což jsem jí moc vděčná," děkovala Heninová krajance Clijstersové. "Nebyla jsem ve své kariéře největší ani nejsilnější, ale jak řekla Amélie, nic není nemožné. Člověk musí jen věřit," dodala.

Šestatřicetiletý Marat Safin má na kontě celkem 15 titulů včetně dvou z grandslamových turnajů, v roce 2000 ovládl US Open a o pět let později Australian Open. V roce 2000 se nevyzpytatelný náladový hráč dostal na devět týdnů do čela světového žebříčku.

V kategorii Master byli do Síně slávy posmrtně uvedeni francouzský tenista Yvon Petra a Britka Margaret Scrivenová.

"Marat hrál vždy s velkou vášní a s emocemi. Jeho zápasy byly vždy velkou show, čímž si získával fanoušky a získal si tím i mě," řekl na adresu Safina Američan Jimmy Connors.

Safin se na tiskové konferenci rozpovídal zejména o vztahu se sestrou Dinarou. "Ona je lepší člověk než já a tenisu rozumí mnohem víc. Má v sobě velký potenciál a je velká škoda, že se jí nepodařilo vyhrát grandslam. I přesto si myslím, že je lepší."

"Dříve jsme na sebe neměli moc času, protože když jsem ve čtrnácti odešel do Španělka, bylo jí teprve osm. Vídali jsme se na grandslamech, ale více ne. Zpětně si uvědomuju, že to byla velká škoda, že jsme spolu nemohli trávit více času. Nebyli jsme jako bratr a sestra, protože jsme byli rozdělení. Až v posledních letech jsme to všechno napravili a máme spolu skvělý vztah, čehož si moc vážím."

"Chtěl bych poděkovat všem, co mi v mé kariéře pomáhali a podporovali mě. Myslím, že si teď uvědomuji jednu velkou chybu, kterou jsem ve své kariéře udělal... jak je možné, že jsem na tomto krásném místě poprvé," vtipkoval Marat.

Komentáře

2
Přidat komentář
skott
V Newportu je dnes docela vtipný program...

Blake vs. Safin
Roddick vs. Philippoussis
Blake/Safin vs Roddick/Philippoussis

a závěr v podobě bonbonku
Muller vs. Karlovic
Reagovat
horska.kraslice
Muller vs. Karlovič, jestli tohle je bonbonek, tak teda jedině hodně nedobrý. Souboje esařů mě neberou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist