Hernych odvrátil mečbol a po tie-breakovém maratónu s Fallou je po dvou letech ve čtvrtfinále

15. 7. 2015, 22:48
Aktuality 23
ATP NEWPORT - Jan Hernych na trávě v Newportu odvrátil mečbol proti Kolumbijci Alejandru Fallovi a po bezmála tříhodinové tie-breakové bitvě postoupil přesně po dvou letech do čtvrtfinále turnaje ATP. O první semifinále od roku 2009 si zahraje s domácím Jackem Sockem.
Jan Hernych

Aktuálně až 237. hráč světa Jan Hernych musí o starty na turnajích ATP bojovat v kvalifikacích. Letos se v nich představil devětkrát a uspěl pouze v lednu na Australian Open a podruhé až tento týden na oblíbené trávě v americkém Newportu.

Čerstvě 36letý rodák z Prahy, kterému se letos nedaří ani na challengerech, se však s pouhou účastí v hlavní soutěži nespokojil. Na svém oblíbeném povrchu, na němž si před devíti lety v Hertogenboschi zahrál své jediné finále na okruhu ATP, porazil už pět soupeřů během pěti dnů a dosáhl na své vůbec první čtvrtfinále v sezoně.

Hernych měl namále už v prvním kole kvalifikace, potíže však ustál, včera si proti domácímu Timu Smyczekovi připsal první výhru na hlavním okruhu od loňského Wimbledonu a dnes odešel jako vítěz i z dramatické bitvy s Alejandrem Fallou. Jednatřicetiletého Kolumbijce udolal po 2 hodinách a 49 minutách 7-6 6-7 7-6.

V prvním setu Hernych ztratil za stavu 4-4 servis, ale vrátil se zpět do hry. I když v dvanácté hře nevyužil dva setboly, v tie-breaku dokázal strhnout úvodní dějství na svou stranu. Ve druhé sadě zkušený český tenista otočil z 1-3 na 5-4 a podával na postup. O podání ale čistou hrou přišel a i druhý set musel rozhodnout tie-break. Hernych se v něm dostal k mečbolu, ale ukončit zápas znovu nedokázal. 

V rozhodujícím setu Hernych odvrátil všechny tři brejkboly, sám rovněž neproměnil žádnou ze čtyř šancí na brejk a tak se do třetice muselo rozhodnout ve zkrácené hře. Ta poslední byla zároveň nejdramatičtější. Český hráč nejprve neproměnil další mečbol, o chvíli později ve stejné situaci neuspěl ani jeho jihoamerický soupeř a tak nakonec Hernych po využití třetího mečbolu slavil lehnutím na trávu.

Hernych v Newportu vyrovnal svůj nejlepší výsledek z roku 2013, kdy si zahrál své poslední čtvrtfinále na okruhu ATP. Tehdy se už dál nedostal, po boji vypadl s Lleytonem Hewittem. 

O své první semifinále od února 2009 si pražský rodák zahraje se čtvrtým nasazeným Jackem Sockem, kterého v jediném vzájemném střetnutí předloni právě v Newportu zdolal 2-1 na sety.

Dvaadvacetiletý Američan ale od té doby vyzrál. Ve světovém žebříčku byl Sock už i v Top 30 a loni vyhrál wimbledonskou čtyřhru. Před rokem už v Newportu došel až do semifinále a letos si o něj zahraje znovu. Poté, co včera smetl Radka Štěpánka, dnes zdolal po setech 3-6 7-6 6-4 Slováka Lukáše Lacka.

"Překvapivá vyřazení vidíte na každém turnaji. Je to součást hry, jen letos je to možná častější jev," řekl Sock po zápase, v němž získal o jeden fiftýn více, než Lacko.

• ATP 250 NEWPORT •
USA / Rhode Island, tráva, 549.230 dolarů
středeční výsledky (15. 07. 2015)
• Dvouhra - 1. kolo •
Mannarino (5-Fr.) - Haas (Něm.) 6-7(5) 7-6(1) 6-4
• Dvouhra - 2. kolo •
Hernych (ČR) - Falla (Kol.) 7-6(5) 6-7(6) 7-6(7)
Karlovič (2-Chorv.) - Jazírí (Tun.) 6-4 7-6(4)
Sock (4-USA) - Lacko (SR) 3-6 7-6(4) 6-4
Ito (Jap.) - Johnson (7-USA) 6-4 6-4
Ram (USA) - Sugita (Jap.) 6-4 6-3
Smith (Austr.) - Donaldson (USA) 6-3 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
WOW, jako jednička Simon, dvojka Tsonga. Zítra tedy.

Ward - Simon
Andy - Tsonga

Čekal jsem teda Rišára, ale hlavně, aby po zítřku byl stav 1:1.
Reagovat
axlegrease
Tak jsem se dodíval na Katku Siniakovou a bolely mě z toho oči. Tak dobře rozehrané sety, v prvním vedla 5:3, měla i setbol a projela to 5:7, ve druhém setu vedla 3:0 a 40:15 a nakonec padla 6:7... česká klasika, jak o nic nejde, tak dobrý a v důležitých momentech se rozklepou kolena a hlava to nepobere...
Reagovat
smazaný uživatel
Už to řešíme pod článkem o Bastadu...
Reagovat
Mayo
Hernych je velky tenista aj ked na Ulihracha nema ale mohol by to cele vyhrat.
Reagovat
darek.vrana
Co máš proti Bohdanovi? To byl opravdu Pan tenista. Ten si vytřel zadek s kýmkoliv, když se mu zachtělo. Pak sice prohrál s no name hráčem, ale třeba pro Samprase to byla noční můra.
Reagovat
Mayo
Co by som mal mat...bol to moj oblubenec
Reagovat
darek.vrana
Ok, myslel jsem, že to byla ironie:-). Můj to byl právě nejoblíbenější hráč.
Reagovat
rod_laver
Jak se změnila hra na Wimbledonu v průběhu let. Kdyby hrál Lendl v této době, už by mu třeba W nechyběl.

http://postimg.org/image/8c4i9nvrt/
Reagovat
janek_da
Bez Borga by tráva vzadu v 1980 byla vyšlapaná ještě míň.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
janek_da
No vidíš, proto taky prohrál, že šel na sako
Reagovat
slacker
Na tom videu sou nejhorsi ty "placacky na mouchy" se kterymi hraji
Reagovat
Stan_Borowitz
Ivan by dnes byl s přehledem světová jednička a měl by hodně přes 20 GS titulů. WB by vyhrál minimálně třikrát.
Reagovat
janek_da
Becker by byl takovej Brown. No vlastně taky Němec.
Reagovat
Stan_Borowitz
Akorát Becker je echtovní, ten by jistě prošel i náročnými kritérii Rasového úřadu SS...
Reagovat
gigin
https://youtu.be/zoAdRE4bOAY?t=175
Reagovat
gigin
http://www.rippa.com/category/tennis/davis-cup-special-ks-thanasi-kokkinakis-and-nick-kyrgios-lead-australia-into-battle-against-kazakhstan-201507160001/
Reagovat
smazaný uživatel
Dva šestatřicátníci ve čtvrtfinále turnaje ATP - to se asi moc často nestává. A pokud by na sebe s Ivošem narazili v semifinále, tak to už by nejspíš nějaký ten rekord překonali...
Reagovat
skott
nedivil bych se:) a to vypadl ještě Tommy Haas. Newport kuriozity přithauje:)
Reagovat
janek_da
Reagovat
gigin
http://s2.gvacdn.be/Assets/Images_Upload/arch/2012/07/28/2315542/olivier-rochus-verliest-in-eerste-ronde-van-john-isner_100_1000x0.jpg?scale=both&format=jpg
Reagovat
janek_da
"muselo rozhodnout ve zkrácené hře. Ta poslední byla zároveň nejdramatičtější"

Bych spíš řekl nejveselejší. Oba se snažili prohrát, nakonec to vyšlo Fajovi
Reagovat
Chrenda
No byla by to bomba, kdyby Jacka porazil. Má teď dobrou fazonu, tak držím palce.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist