Hlaváčková poprvé prošla kvalifikací French Open, Hernych neuspěl ani na sedmý pokus

22. 5. 2015, 12:32
Aktuality 60
FRENCH OPEN - Andrea Hlaváčková dnes na pařížské antuce zdolala Australanku Anastasii Rodionovovou a poprvé v kariéře prošla kvalifikací French Open. Naopak ani na sedmý pokus se tříkolovým sítem neprodral Jan Hernych, který v závěrečném třetím kole podlehl Švédovi Lindellovi.
Andrea Hlaváčková

Andrea Hlaváčková už delší dobu marně hledá herní pohodu a aktuálně se nachází až na konci druhé světové stovky světového žebříčku. O to větší radost si musela udělat, když tento týden vyhrála tři zápasy na Roland Garros a poprvé v kariéře prošla kvalifikací antukového grandslamu.

 

Osmadvacetiletá Češka v Paříži zdolala nasazenou Slovenku Kristínu Kučovou, Italku Albertu Briantiovou a v dnešním rozhodujícím třetím kole si poradila i s Anastasii Rodionovovou. Naturalizovanou Australanku zdolala po setech 6-2 6-7 6-3 a vyhrála s ní už pátý ze šesti vzájemných duelů.

 

Hlaváčková tak prošla kvalifikací už na každém grandslamu. Na French Open, kde před čtyřmi lety vyhrála čtyřhru s Lucií Hradeckou, startovala v kvalifikaci popáté v kariéře, ale až dosud byla pouze dvakrát ve druhém kole. Hlavní soutěž si v Paříži zahrála v letech 2011 a 2013, ale vždy ztroskotala na první soupeřce (Azarenkové a Pavljučenkovové).

A příliš šancí na premiérové druhé kolo nemá ani letos. Vyzve totiž světovou jedničku a devatenáctinásobnou grandslamovou šampionku Serenu Williamsovou, s níž v jediném vzájemném střetnutí na US Open v roce 2012 neuhrála ani jeden game.


Hernych pařížské prokletí nezlomil
Jan Hernych má se starty v kvalifikacích grandslamových turnajů bohaté zkušenosti. Na Australian Open v ní startoval osmkrát a dvakrát se prodral do hlavní soutěže, z osmi pokusů kvalifikovat se na slavný Wimbledon slavil úspěch hned třikrát, tříkolové síto v boji o US Open absolvoval desetkrát a z toho jednou úspěšně.

Jan Hernych v kvalifikacích grandslamů:

starty postupy
Australian Open 7 2
Roland Garros 7 0
Wimbledon 8 3
US Open 10 1

Tento týden vstoupil do své celkově již 32. grandslamové kvalifikace na pařížské antuce, ale ani na sedmý pokus se mezi 128člennou elitu French Open neprobojoval. Stejně jako v sezonách 2001 a 2011 skončil na raketě posledního soupeře. 

Pětatřicetiletý Čech letos porazil Američana Buchanana a Španěla Muñoze-De La Navu, ale dnes v závěrečném třetím kole nestačil na Švéda Christiana Lindella. Zápas sice rozehrál lépe, ale nakonec s o dvanáct let mladším Seveřanem prohrál 6-3 4-6 4-6.

Bývalý 59. hráč světa Hernych, který je nyní na 202. místě žebříčku ATP, si v hlavní soutěži French Open zahrál celkem čtyřikrát, jeho maximem je 2. kolo z roku 2005. Nejlepší grandslamový výsledek udělal před čtyřmi lety na Australian Open, kde se prodral z kvalifikace až do 3. kola.


Hlaváčková se stala jedenáctou českou účastnicí letošního French Open. Díky postavení v žebříčku si v Paříži zahrají Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, Tereza Smitková, Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková, Klára Koukalová, Denisa Allertová a Petra Cetkovská.

V soutěži mužů je mnohem méně českých želízek v ohni. Největší nadějí na úspěch bude Tomáš Berdych, kterého doplní Lukáš Rosol, mladík Jiří Veselý a díky protected rankingu také veterán Radek Štěpánek.

• FRENCH OPEN 2015 •
Francie / Paříž, antuka
páteční výsledky českých tenistů v kvalifikacích (22. 05. 2015)
• Muži - 3. kolo •
Lindell (Švéd.) - Hernych (ČR) 3-6 6-4 6-4
• Ženy - 3. kolo •
Hlaváčková (ČR) - An. Rodionovová (Austr.) 6-2 6-7(5) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
Frick
Genie se odvázala (a taky nabrala pár kg)

http://www.rouming.cz/upload/extra8678.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
https://twitter.com/JeanMissud/status/601808398687043584
Reagovat
Frick
A co teprva, až v vypráská Serenu? :o)
Reagovat
Frick
PALEC NAHORU - Andrea Hlaváčková

Ačkoliv to asi od ní nikdo moc nečekal, dokázala se jako jediná z kvarteta Češek prokousat z kvaldy do hlavní soutěže. Bohužel los je k ní do 1. kola krutý a má nejtěžší možnou soupeřku.

PALEC DOLŮ - Klára Koukalová

Nechci "otrocky" hodnotit jen dosažené výsledky, takže palec za tento týden dávám Kláře Koukalové. Ačkoliv porážka 1:6 6:7 od dobře hrající Kerber by měla být přijatelným výsledkem, tak z důvodu toho, že Klára vedla 5:1 40:15* a 5:2 *40:0, ten výsledek přijatelný není. Kláře tedy palec dolů za labilnost.

Terka Smitková sice v 1. kole Norimberku udolala Mitu, pak ale ji ve 2. kole zpráskala Vinciová 2:6 1:6. Ačkoliv je určitě Bobina dobrou antukářkou, tak Terka by od ní takový klepec dostat zkrátka neměla.

Kristýna Plíšková nepřekročila svůj antukový stín a svém prvním (a možná i posledním) antukovém singlu sezóny prohrála ve dvou setech.

Bára Krejčíková postoupila v kvaldě o RG jen do druhého kola. Žádná sláva.

Renáta Voráčová se prokousala kvaldou v Norimberku a nebyla ani zas tak daleko od výhdy v 1. kole. Následně v kvaldě o Paříž postoupila do druhého kola.

Maruška Bouzková bohužel nyní tápe a na hardové 50.000 ve Wuhanu prohrála už v prvním kole.

20. týden roku 2015 tedy moc úspěšný nebyl. Vlastně jediným úspěchem je skutečně jen ta Andrea. Jinak fakt nic moc.
Reagovat
tommr
PALEC DOLŮ si tento týden jednoznačně zaslouží Kristýna Plíšková. Klára tento týden v podstatě odvedla to co měla - porazila nebezpečnou Beckovou. Prohru s Kerberovou bych jí rozhodně nevyčítal - ta už dokázala otočit zápas i proti mnohem lepším hráčkám než je Klára ...
Reagovat
smazaný uživatel
viz Charleston s Madison ve 3.
Reagovat
slacker
PALEC DOLU si zaslouzi Tommr. Za spatne imitovani Livescore, sprosty slovnik.
Reagovat
aligo
snad dopadne lépe než na USO 2012... tam to bylo strašně krutý... takový vraždění neviňátek ://
Reagovat
Jan
Už jsem chtěl napsat, že když Andrea konečně prošla kvalifikací, může se uvolnit a v klidu prohrát první kolo a jak čtu tak chytla Serenu :) Zase se neuvolní :)
Reagovat
Patri.k
No ona sama o sobě kvalifikace není nikterak extra bodovaná ani placená, havní motiv v kvalifikaci je se dostat do hlavní soutěže, kde se hráčům otvírají brány k obrovským penězům a bodům a pokud hráč vypadne v prvním kole, tak na jednu stranu nedopadl o moc lépe než hráč, co vypadl v druhém kole kvalifikace :D
Reagovat
smazaný uživatel
No, neřekl bych, že "nedopadl o moc lépe", když se peníze za každé kolo zdvojnásobují. Za první kolo kvalifikace 3000 eur, za druhé 6000, za třetí 12000 a za první kolo hlavní soutěže 24000. Takže kdo vypadne ve druhém kole kvalifikace, dostane jen čtvrtinu toho, co by dostal za první kolo hlavní soutěže. V přepočtu na koruny dostane jen cca 160 tisíc místo 650 tisíc.
Reagovat
Patri.k
Možná jsem to trošku přehnal, každé kolo se hodí, jak bodově tak finančně :D Ale dost hráček, i když výkonnostně jsou často dál než kdejaká hráčka ve stovce, se do stovky prostě nemůžou dostat, protože furt vypadavají v druhém, třetím kole kvalifikaci nebo hned v prvním v hlavní soutěži, takhle jsem to spíš myslel :D Proto jsem rád, že Smítková to vyřešila semifinálem ve Wimbledonu, který ji katapultoval na dobré místo a už může být v pohodě, i když to neobhájí, tak díky svému postavení mohla hrát na slušných turnajích, kde nabrala další cenné body, to samé Siniakové nebo Allertové dlouho se plácali v kvalifikacích, i když měli potenciál, pak to vyřešli u konce sezóny kvalifikací a v hlavní soutěži hned semifinálem a mají též pokoj, udržet se ve stovce je určitě lehčí než se do ní dostat :D
Reagovat
Patri.k
osmifinálem ve Wibmledonu* :DD
Reagovat
Patri.k
plácaly se* :D
Reagovat
Frick
Samozřejmě, beach nemá takové nároky na ukázněnost publika, ale i tak - je to zcela o něčem jinym. Bezkonkurenční výhled v překrásné aréně. Catering mimochodem mnohem lepší (pravda, to je vyřešitelné i ve Stromovce). Divák se má možnost dostat na místo (resp. na většinu míst) prakticky hned, díky množství vstupů (na vnějším ochozu je navíc spousta místa pro různé stánky). Troufám si říct, že i lepší místa mají novináři + TV.

Kaderkův hard, Černoškovy (+ možná i Šavrdovy) šprajcy. Je to prostě k vztetku i k pláči zároveň.

Ale třeba se to někdy otočí. A zatím si člověk musí vystačit s tím beachem.
Reagovat
Grape
Proboha, jak dlouho to ještě budeš řešit?...
Reagovat
Frick
Kdyby nebyla možnost přímého srovnání, tak bych to už neřešil :-)
Reagovat
VlS
Klid, Černošek to přestěhuje do Prostějova a budeš mít klid.
Reagovat
Patri.k
Kvitová ? Erakovic 1.07 ? 10.33
Plíšková ? Zhang 1.22 ? 4.93
Hradecka ? Zheng 1.34 ? 3,56
Smítková ? Townsend 1.44 ? 3.04
Šafářová ? Pavlyuchenkova 1.44 ? 3.04

Siniaková ? Witthoeft 2.02 ? 1.89
Koukalova ? Kovinic 2.98 - 1.45
Cetkovska ? Doi 2.83 ? 1.49
Reagovat
Patri.k
Strycova ? Pironkova 1.55 ? 2.63
Reagovat
PetaM
Dal jsem Zhang, Zheng i Doi ... :D
Reagovat
Patri.k
Uvidíme :D
Reagovat
Roger_Federer
Zheng i ja.
Reagovat
Patri.k
Šafářová ? Pavlučenkovová: Dost nevyzpytatelná hráčka s nejednoznačnou výkonností, ale každopádně, když se ji daří dokáže poražet světové hráčky
?.
Hradecká ? Zheng: těžký zápas, Zheng vyhrála poslední dva ITF turnaje, takže je ve formě podobně jako Hradecká
?.
Siniaková ? Witheoeftová: Další nepříjemná soupeřka, které se v poslední dobou velmi daří
?.
Koukalová ? Konvic: skvělé výsledky v posledních měsích na antuce, nepříjemná soupeřka
?.
Cetkovská ? Doiová: Hráčka, která též na antuce v posledních týdnech měla velmi pěkné výsledky
?.
Allertová ? Kontaová: Progresivní hráčka, která prošla z kvalifikace, takže bude nepříjemně kousat
?.
Strýcová ? Pironkovová: Tuhle sezónu se Pironkové nic moc nedaří, i když určitě v sobě kvality nezapře, ale mohla by ji Barbora zvládnout
?.
Kvitová ? Erakovicová: Hráčka které se letos nedaří, celkem příjemná soupeřka na první kolo pro Petru
?.

Plíšková ? Zhang: Jedna ze slabších hráček, která nepředvádí nic moc
?..
Smítková ? Townsendová: Hráčka totálně mimo formu, velmi příjemná soupeřka
Reagovat
smazaný uživatel
proč tam máš mezi tím ty otazníky?
Reagovat
Patri.k
To byly původně tečky, ae teď si uvědomuju, že kdyby tam nebylo vůbec nic, asi by to bylo nejlepší :D
Reagovat
tommr
Zhangovou jsem viděl hrát v Praze kde v prvním kole vyklepla Kuznetsovovou a hrála opravdu dobře. Je ale fakt, že jinak se jí letos moc nedaří ... :)
Reagovat
Roger_Federer
Vcelku pekne zhrnuto.
Reagovat
vendulkabendulka
Je snad zakleta. Az mi ji prislo lito.
Reagovat
Fandina
Mně také. Je to pech.
Reagovat
Frick
http://sport.idnes.cz/schumacher-podle-manazerky-dela-pokroky-fdt-/motorsport.aspx?c=A150522_200129_motorsport_par

Co myslíte, nemělo by se to říct na rovinu, že je v haiselu?
Reagovat
smazaný uživatel
V podstatě to všichni vědí, že to tak je. Nejen že už nikdy nebude řídit žádné auto (nejen závodní, ale ani obyčejné), ale nebude už ani nikdy chodit, ani se sám nenají. Sice existují případy pronikavého zlepšení z podobného vegetativního stavu, ale je jich velmi málo. Proto sice nějaká šance na takové zlepšení je, ale zcela zanedbatelná.
Reagovat
Frick
řekl Frick a pak zamířil do zařízení v Bohnicich
Reagovat
Jabadu
"Musíš ji dostat na paty. Na to není zvyklá. Pak se vyhazuje." :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ono v podstatě stačí hrát prudké returny těsně k čáře, jak to Petra umí a v dobrém rozpoložení i dobře zvládá (na rozdíl od drtivé většiny jiných hráček). Jenže je to samozřejmě mnohem lehčí říct, než udělat, zvlášť proti Sereně ;-)
Reagovat
Frick
Ale tak klid. Začíná to 0:0 a každá hráčka ma dvě ruce a dvě nohy (až na Aniek van Koot)
Reagovat
Patri.k
Ať se to rozlosuje jakkoliv, tak pokaždé nadáváte, podle mě ti soupeři nejsou nikterak hrozné, tuším, že ani jedna z našich nedostala nasazenou soupeřku, tak nevím, co byste pořád chtěli a ty češky nejsou až tak moc u sebe, jediný co tam hrozí je český souboj Allertová - Strýcová v druhém kole, další český souboje už nejsou až tak pravděpodobné a nedošlo by k nim dřív než v osmifinále.
Reagovat
horska.kraslice
Andrea???
Reagovat
Patri.k
To jsem se dozvěděl až teď :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je pech...Andrea projde kvalifikací (pro mě nečekaně) a hned v prvním kole hraje s kým? Se Serenou :D ...Lucka 2.kolo s Azarenkou, případně 3. se Serenou... taky pecka.
Reagovat
slacker
Mas to nejak spatne Lucka ve 3. kole muze hrat s Andreou.
Reagovat
smazaný uživatel
no to snad :D jestli se najde člověk, kterej by vsadil na Andreu proti Sereně, tak bych ho chtěl poznat, blázna.
Reagovat
tommr
tak to je pro Andreu opravdu krutý ... :(
Reagovat
Patri.k
Ta to schytala teda pěkně :D
Reagovat
slacker
Tak treba si zahraje konecne na centru
Reagovat
Patri.k
O tom bych nepochyboval, hraje někdy Serena jinde než na centru? :D Hlaváčkové moc nevěřím, že by to mohla zvládnout, nemá moc dobrou bilanci s hráčkama vysoce postavenýma.... Jako určitá teoretická šance tu je, Hlaváčková je rozhernajá, Serena není, neříká se nadarmo, že pro favorizované hráčky jsou nejtěžší první kola :D
Reagovat
slacker
Serena muze klidne vzdat
Reagovat
Patri.k
To je tak 5% šance :D
Reagovat
slacker
50 na 50. Bud vzda nebo nevzda
Reagovat
Fandina
joooooooooooooo
Reagovat
horska.kraslice
Chudák. Tak si zase popláče. Radost z postupu z kvalifikaxe mizivá.
Reagovat
FandimRF
Hernych? A to je kdo?? Že by nějaký šampión, favorit na zisk grandslamové trofeje, mladý talent a naděje? :-) Že se těmhle amatérům co sotva vyhrají nějaký podřadný challanger, totiž věnuje tolik zpráv, když zatím na profesionálním poli nedokázali vůbec nic... proč jen redaktoři nemůžou být trochu objektivní a neprotěžovat každého tenistu jen proto že je to Čech.
Reagovat
EllNino
Hernych se mnoho let stabilně pohyboval v první stovce, navíc už letos jednu kvalifikaci na grandslam zvládl ...a o kom mají psát ...ti mladí junioři by se spíš měli stydět, že Honza ve svém věku prokazuje daleko větší výkonnost než oni...
Reagovat
smazaný uživatel
Hernych v letošním 1. kole DC svůj zápas (byť mrtvý) vyhrál, na rozdíl od Rosola, který tam prohrál i už prakticky vyhraný zápas s Kokkinakisem ;-)
Reagovat
Fandina
To byl Mertl, ale je to jedno, také už veterán.
Reagovat
smazaný uživatel
Pardon, spletl jsem se ;-) Ale myslím, že Mertl i Hernych jsou na tom herně i "zásluhově" zhruba stejně.
Reagovat
Grape
Noo co se týče kariéry celkově, tak je na tom Hernych určitě lépe. Už jen to, že jeho žebříčkové maximum je 59, kdežto Mertlovým 164 mluví za vše. V současnosti jsou zhruba na stejné úrovni, to ano. :-)
Reagovat
Grape
Momentálně se hraje kvalifikace o RG, proto se o ní píše. Jsi na českém webu, proto se primárně píše o českých hráčích. A jediný český hráč, který se v té kvalifikaci udržel až do 3. kola, je Honza. Je to tak jednoduché...
Reagovat
Oin
Nesnáším truhlíky, kteří si pletou výrazy protěžovat a protežovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro ty, kdo nevědí: http://www.nabla.cz/obsah/cestina/clanky/protezovat-protezovat.php
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist