Hodiny na kurtu? Diváci uvidí méně kvalitních výměn, tvrdí Nadal

18. 4. 2018, 10:51
Aktuality 75
Grandslamové US Open pro letošní ročník zavedlo velkou novinku. Hodiny na kurtu totiž budou měřit čas mezi výměnami i v hlavní soutěži a hráči budou mít 25 vteřin, aby se dostavili na return a servis. Novinku, která se loni osvědčila v kvalifikačních bojích, okomentoval první hráč světa Rafael Nadal. Dle vyjádření jednatřicetiletého Španěla bude mít nové pravidlo dopad na kvalitu výměn.
Profily hráčů

Tenisté mají už teď povoleno maximálně 25 vteřin, aby byli připraveni na další výměnu, jenže někteří z nich tento interval překračují a umpirový sudí porušení pravidel často netrestají. Tomu je minimálně na letošním US Open, které startuje 27. srpna, konec.

Hráče totiž budou hlídat hodiny přímo na dvorci a za každé provinění proti pravidlům bude příslušný tenista potrestán. Od vkročení na kurt budou mít navíc tenisté přesně sedm minut na to, aby zápas zahájili.

Hlavně s prvním novým pravidlem by mohl mít problémy Rafael Nadal. Světová jednička nejednou čas mezi výměnami překročila a byla za to v minulosti často kritizována. Nové pravidlo přijímá, ale varuje, že bude mít zřejmě dopad na kvalitu utkání.

"Pro mě tohle rozhodně není ideální, ale pokud se náš sport chce pohnout tímto směrem, tak pravidlo přijmu. Proto jsem tady, abych hrál tenis a řídil se pravidly," uvedl Nadal.

"Jediné pozitivum vidím v tom, že hráči opravdu nebudou překračovat stanovený čas a zápasy se urychlí. Jenže na druhou stranu tím utrpí diváci, kteří chtějí vidět kvalitní výměny," vysvětloval.

"S Novakem Djokovičem jsme tehdy ve finále v roce 2013 hráli výměnu o 56 úderech. Když si představím, že by se to stalo znovu a za 25 vteřin už musím servírovat nebo returnovat, tak mi to nepřijde jako dobrá věc. Asi nelze očekávat, že další výměna bude stejně kvalitní. Pro diváky tak nové pravidlo asi není tou nejlepší volbou."

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

75
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Mne na tom nejvíc zaujala ta logická "konzistentnost" výroků Rafy.

Jedním dechem tvrdí, že je tu proto, aby dodržoval pravidla, na druhou stranu sám přiznává, že dokud k tomu není natvrdo donucen, tak dávno existující pravidlo, které mu nevyhovuje, prostě nedodržuje. To by si nedovolilo říct snad ani to arogantní švýcarské prase, co hází flašky po divácích.

A klást rovnítko mezi dlouhá a kvalitní výměna taky není zcela kosher. Jak píše níže turista, pokud bude Rafa unavený po dlouhé výměně, v příští výměně "...se snadno přizpůsobí limitu. Prostě zahraje odzadu z FH kladivo, naběhne si na sako, nastaví raketu a fiftýn je doma." Za to mu jistě každý divák rád zatleská. Pravidlo bude dodrženo, divák spokojený a Rafa získá výměnu. Typická win-win-win situace.
Reagovat
Franky
Rafa je znamy krivak....Nedodrzuje casovy limit roky, dopuje, vymiena rozhodcov ktory mu nevyhovuju a neprizna lopticku hoci bola jasne v aute (vid zapas s Goffinom min.rok) kde napr taky Fedex ked bolo podanie v aute priznal superovi ci dokonca opravil nespravny stav v jeho neprospech...to je diametricky rozdiel medzi jednym a druhym....
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, Rafa nepriznal loptičku na druhej strane kurtu :)

To Fedex prelezie sieť, skontroluje stopu a gentlemensky prizná loptu súperovi. Cestou na svoju stranu este nonšalantne prehodí "Shut up" smerom k tribúnam a rozfláka uteráky na lavičke :)
Reagovat
Franky
https://www.youtube.com/watch?v=CHwuz_woPOk ...Rog nemusi preliezt siet aby priznal, to je proste v nom...toto v sebe Nadal nema a nikdy mat nebude...cigan zo spanielska
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale tak víš, jak to je - předtím přece zahrál nesportovně schválně tak, aby Wawrinka upadl a zranil se. Pak si zahrál na dobráka, protože věděl, že zápas stejně vyhraje. Samá faleš, vždyť Wawrinku ani nepozval na svatbu. A jednou za sebe hodil prázdnou petku. A taky si dovolil okřiknout rušícího diváka. HajzI jeden.
Reagovat
Franky
:DD
Reagovat
Fandin
Myslím, že Rafovi křivdíš. Na rozdíl od Sharapove určitě nedopuje vědomě.

Stan má pravdu v tom, že lidi nechtějí vidět jen nekonečné pinkání a čekání na chybu soupeře. Diváci chtějí, aby byl tenis co nejpestřejší.
Reagovat
spaniel
Fanaticka ovcahand uz dospechala s obhajobou notorickeho podvodnika, jak jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
Hello blbečku na dvorečku. Jeden by si myslel, ze antukovu sezonu preziješ doma, v kanali...Rovnako ako minulu sezónu. Registruješ, že začala jar, áno?
Reagovat
smazaný uživatel
mohli by este dovisvetlit,mam na servis 25s,zkazim prve podanie,mam dalsich 25 na druhy?
Reagovat
jackiec
nesouhlasím s nadalem, právě že nechci vidět protahování času na 30 vteřin a více, chci vidět únavu, rychlé tempo, kdo fyzicky odejde apod a ne aby to přetáhli a hráli zas výměnu o 56 úderech...pro mě hráli nejkrásnější tenis edberg s navrátilovou, to byly výměny o 10 úderech a krásná pastva pro oči!!!
Reagovat
stefankelner
velka skoda, ze Edberg netrenuje Del Potra !!!
Reagovat
Krisboy
Servis - volej by (nejen) Delpovi slušel. Bohužel asi spolehá spíše na ten svůj forehand...
Reagovat
stefankelner
superovom podani pouzit forehand a ... nabehnut na siet. Prehral vela jasnych zapasov na betone. napr. s Nadalom, ked prijal superove pinkanie a nechal sa ubehat...
Reagovat
Mayo
DelPo bude zviera v druhej časti sezóny (od trávy)
Reagovat
Mayo
Řitopich
Reagovat
smazaný uživatel
zase nejaky blbec chce vykazat cinnost,aby ospravedlnil svoju existenciu a tie peniaze si zasluzil,v kvalifikacii sa hraju max 3sety,v hlavnej sutazi to je minimum,uz vidim ako niekomu zoberu game v piatom sete kvôli jednej sekunde a znicia super zapas,chudaci rozhodcovia
Reagovat
peggy
Nebudu to posuzovat,ale v USA jsi jdeme zapas uzit a ne aby hrac sledoval cas.Bude trpet jak divak,tak hrac a to ma Rafa pravdu.Rafa je k sobe velice tvrdy a je to silovy hrac.Neni ufnukanek,ale hraje na kazdem povrchu.Neni to Federer,ktery si vybira,co se hodi.Zajiste se Rafa nerozpadne,neb pozna kdy prestat.Dnesni utkani pro neho bylo na rozehrani.Vamos Rafa!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tvl. Krisa, Koza, krivák George, samozrejme strejda Spaniel s panom predsedom fanatikov Rybárom. Trochu mi absentuje majster slova Roger Federer, ten príde asi neskor. Len malokedy ich je možné vidiet počas antukovej sezóny takto pohromade. Dnes je velky den, uzivajme si to...

Hodiny su samozrejme kontraproduktivne, kedze minimálne polovica tenistov, tenistiek bude mat problem limit 2-3krat neprekrocit. Navyse vdaka divákom a beznym veciamvznikne kopec osemetnych situácii...Ale zdravy rozum a fanatici, to naozaj nejde dokopy :)
Reagovat
blax
No výjimečně musím uznat, že máš pravdu. Mít 25 sekund bez ohledu na to, jestli předtím padlo eso, nebo se hrála extra dlouhá výměna, je blbost. Fanoušci Rogera jsou za tohle rádi, protože Rafovi i Novakovi se překračování limitu promíjelo, i když předtím nedošlo k dlouhé výměně. Tohle má prostě rozhodovat rozhodčí a ne "stroj", zasáhnout, kdy hráč opravdu zdržuje, nezasahovat, když je velké vedro nebo se hrála extra dlouhá výměna. Bohužel rozhodčí si s tímhle pravidlem nikdy nevěděli rady a dopadlo to takhle nešťastně.

Jo a nechápu to s tou atraktivitou zápasu. Vždyť čím delší zápas, tím atraktivnější (většinou). Nesnáším tyhle úvahy o zrušení výhody, počítání setu do 5 gamu nebo že by platilo první podání i přes pásku... Ať jdou se zkracováním tenisových zápasů do háje.
Reagovat
smazaný uživatel
Bingo...

Problém s podávačmi, divákmi, technikou, zdravím, hracím výstrojom a napríklad aj takým obyčajným vetrom!!..Je tam tolko premenných, co frekvenciu medzi výmenami moze narusit...Ale
Aby toto clovek vnimal musi mat tenis rad a zaroven mat cistú mysel.
Reagovat
blax
Tohle asi pochopí hlavně lidi, co tenis někdy sami hráli. I třeba jako amatéři. A dokáží si představit, co to je za zátěž. Gaučoví trenéři tohle nikdy nepochopí.
Přesně jak píšeš, podavači - kolikrát v tiebreaku neví, kdo má servis a kam poslat míčky. Neposlušní diváci - hlavně na French Open a US Open. Vítr - pamatuju si zápas Andyho s Berdychem na US Open jak lítali věci po kurtu. Výstroj - hlavně problémy s boty ve Wimbledonu. Technika - nefungující jestřáb, spadlá síť, atd. Je to prostě blbost.
Reagovat
Kozoroh
Tak zrovna spaniel gaučovým trenérem není ani omylem, ale co bychom chtěli od zaslepeného nadalovce že...
Reagovat
tito
Přesně tak. Vystihl jsi to dobře. Něco jiného je dodržovat časový limit v hale, či v optimálních podmínkách, (kde hraje roli nejen teplota, ale i vlhkost, potažmo nadmořská výška) a něco jiného je hrát třeba na AO ve 35 a více stupních. Jakoby toho stresu v tenisu bylo málo. Když opominu bulvarizaci tohoto sportu po vzoru reality show a vymýšlení nesmyslných úprav pravidel, které jej zabíjejí, tak zde nemůžu opominout i hledisko zdravotní. Ale aby se nad tím vážněji zamysleli, to bude nejdříve muset někdo zkolabovat či natáhnout bačkory v nějaké výhni. Nejlépe za bučení fan. klubu soupeře, úzkostlivě sledujícího více hodiny a zvukový signál, než vlastní tenis. I když si prodlení FFF personifikují s Rafou, tak tento nesmysl dopadne na všechny hráče, včetně jejich modly. Rozhodovat by měl rozhodčí.
Reagovat
stefankelner
dvaja "experti" na AO 2013 ! toto pravidlo bude pre oboch velke PLUS, cim budu starsi...
Reagovat
Nola
radsej by som mlcala v tomto pripade.....
Reagovat
Nola
zabudla som dodat, ze ak chcu zaviest toto pravidlo, musi pre vsetkych hracov bez vynimky platit rovnost podmienok
Reagovat
turista
Nadal se snadno přizpůsobí limitu. Prostě zahraje odzadu z FH kladivo, naběhne si na sako, nastaví raketu a fiftýn je doma. Když má možnost tak to dělá i dnes. Ani on nechodí do výměn samoúčelně. Djoker nehraje momentálně takový kladiva tak ten do výměn chodit musí.
Reagovat
Kozoroh
Po dnešku víme, co má Forehand společného s Federerem - reptání na novinku. Fedex na jestřábí oko (2006) a Klaunhend na hodiny :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dolezité je, ze ani jeden nemáme nič spoločné s tebou..
Reagovat
Kozoroh
Oo, vidím, že jsem zaťal do živého :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Preco myslis?..Lebo chybaju smajlici?....

Vekom ubudnu, uvidis, vyzreješ...
Reagovat
Kozoroh
Kdepak smajlíci, vím, že se tě to srovnání dotklo. A ty víš to samé, ale nepřiznáš si porážku.
Reagovat
smazaný uživatel
Prianie otcom myšlienky..

Nemáš arzenál, kamarát...Zlepši sa
Reagovat
Kozoroh
Jsem rád, že jsi mi potvrdil pravdivost tohoto přísloví:
Potrefená husa se vždycky ozve!
Reagovat
smazaný uživatel
Zaroven si potvrdil prislovie prianie otcom myslienky. To si asi nedošlo :)

Ocenujem tvoju snahu byt uštipačný, ale musim byt ku nej kritický. Je to skor trapné, bez dôvtipi. Ber si priklad od Stana napr..
Reagovat
Kozoroh
Si z toho vlákna takový nesvůj, šlápl jsem ti na kuří oko. Baví mně, že sis to ještě neuvědomil.
Reagovat
smazaný uživatel
-Tenis se mění, ale co trvá věčně, jsou "stravní a konzumní návyky" jednotlivých fanoušků.-

Obecně lze říci, že americká společnost, je odlišná oproti evropské. Posoudit to bude možné, až se bude hrát zmíněný turnaj. Po dlouhých výměnách lze očekávat více dvojchyb, a možná budou i častá ošetřování na kurtu. Pokud se novinka loni osvědčila v kvalifikaci, jsem zvědavý, jak to bude v hlavní soutěži, hlavně v posledních kolech. Ztráta gemu, může být docela zásadní ve vyrovnaném zápase, a pro tenis, jako takový, to bude určitě novinka.
Reagovat
Roger_Federer
Placka z Blavy opet nabira na tempu :)
Reagovat
smazaný uživatel
No konečne, vitaj...Si sa flákal po putikách?

Čo nove v krčmách, nejaké nové zaručené info?..Kto dopuje, prezrad nám :)
Reagovat
Roger_Federer
A ta ministrine sportu a tech dalsi x co to rekly verejne sedeli ve stejne "putice" semnou?? :):):):):)
Naivni moulo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ministrina sportu?...:))))

Teraz si ma vyargumentoval. Zas bola v krčmách akcia na boro, ze áno?..
Reagovat
Roger_Federer
Pokud sis nestacil vsimnout, tak se ti nesnazim davat vubec zadne argumenty(neni duvod), pouze te upozornuji(opravuji) na tve omyly (spise lzi), tvoji hloupost a tvuj problem z egem(lecitelny)..
Protoze pokud nekdo kdo sem chodi x let a chce tvrdit, ze Nadal v 2005 neodehral antukovou sezonu..je zbytecne se snim o necem vubec "bavit" :):)..
Takze se vrat ke kolotocu, dej si nakrk voditko a toc se v klidu zase kolem dokola..ovecko.
Reagovat
smazaný uživatel
Silná kocovina, silná. Kolko si si včera hupol?
Reagovat
Roger_Federer
Evidente..jazyk krcmy ovladas dokonale, dej si cipek a dychej zhluboka.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jazyk jakž takž. Ale nepoznám tých krčmových odborníkov na doping, zoznámiš ma?..Zoberiem rundu!!
Reagovat
Roger_Federer
:):), obavam se ze by se stebou nikdo nebavil, jedince z napoleonskym komplexem,fakt nikdo nemusi :)
Reagovat
Franky
Forehand by tu rundu ani nestihol zobrat a uz by lezal na zemi...taky buchac so silnymi online recami, v reale blbecek s uzkymi ramenami a vysedenym zadkom
Reagovat
Kozoroh
Ach jo, proč musí tak skvělý tenista ze sebe dělat uplakánka?
Reagovat
dappe
Téměř každý španělský sportovec takový je. Kvalitu mají obrovskou, ale tam to zhruba končí...
Reagovat
Mayo
Ako inak El Matador hovorí veľa a múdro. A komu bude vadiť prekračovanie limitu, tak už Rafovi "pískať" nebude (:
Reagovat
Kozoroh
Teda takhle stylově si kakat do vlastního hnízda umí jen málokterý.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rafo nachazime se dlouhodobe v kriticky slabe ere. Kvalita vymen ma jiz deset let sestupnou tendenci. Je to takova dekada upadku vymen na kurtu... V tomhle pripade Rafa autuje, no spis vyhazuje totalne z kurtu - hodiny uz tak slabou eru urcite nezhorsi. Prehazovana uz davno vysla z mody. Dneska nikdo nema cas...
Jinak OK, souhlasim, take si preji videt kvalitni vymeny, uz aby to prislo...ikdyz nevim jestli se dockam...
...nastesti jsou ty Celendzry a Brown:)))
Reagovat
slacker
a nemeli by se zavest i casove limity na delku vymen? bod po uplynuti limitu ziska prijimajici strana
Reagovat
Krisboy
Zajímavej nápad. Jsem pro. Patnáct sekund a konec.
Reagovat
Frantz
Koukám že elego fanatici se při nucené tenisové dovolené asi hodně nudí - když už nemá arogant na antuku koule, tak se jdou alespoň vyblinkat na TP :-D
Reagovat
Patik
Keď bude mať Nadal Federerov vek tak bude dávno rozpadnutý..radšej si odopriem antuku a doprajem staršiemu telu oddych..ako behať po každom turnaji a potom plakať že som zranený.
Reagovat
martineq
a v jeho případě stačí ubrat na škrábání v zadku a česání vlasů....drbání se na nose...a zbude mu spousta času...nic proti tomu, že je pan tenista
Reagovat
blax
No jo no, 56 úderů... když ani jeden nejste schopen zahrát winners, tak je to těžky
Reagovat
StrikerX
Ty jsi taky dobrý, zahrát winner na antuce proti ve formě hrajícímu Rafovi či Nolemu je určitě dost easy... :)
Reagovat
blax
Aha, tak US Open se hraje na antuce...
Reagovat
Franky
to je tak ked uz hocikto prispieva na TP a netusi o com je rec...mr.Striker X :D
Reagovat
stefankelner
to dokazal, proti v tej dobe skvelemu Wilanderovi... ked sa bavime o FO.
Reagovat
Pe3k
Dodržování pravidel nebyla nikdy Nadalova parketa, navíc lže, když tvrdí, že mu jde o diváky, jde mu jen o sebe.
Reagovat
martineq
to je fakt..v prní řadě mu jde o sebe. ....takže lže
Reagovat
Kozoroh
Jj pro triumfy by si šel i přes mrtvoly.
Reagovat
George_Renel
Tak bude ta další na 5 úderů. Kde je problém? Délka výměn přece nezaručuje vyšší kvalitu. Může to být i naopak. Ke konci se pak soupeři sotva plouží.
Reagovat
spaniel
Pro Nadalovce kvalita tenisu = počet úderů. Trénink je vlastně úplně nej.
Reagovat
Krisboy
Bože, to je pokrytec. Demagogie nonplusultra. Rafaeli, celej tenisovej svět ví, že ty a Djokovič překračujete limit stále, nejen po dlouhých a náročných výměnách!
Reagovat
spaniel
Příště se můžou zeptat alkoholika, co si myslí o pokutách za řízení v opilosti.
Reagovat
martineq
Podle mě je to chabá výmluva. Rafu respektuji, ale nevím co tím chtěl říct. To pravidlo platí pro všechny stejně. Zřejmě není o čem až zase tak polemizovat.
Reagovat
turista
Souhlasím s Rafou Nadalem. Novak Djokovič, Andy Murray, Gilles Simon a další budou mít tentýž problém.
Reagovat
turista
Např.Nišikori také.
Reagovat
smazaný uživatel
Napriklad taká krisa vyššie pise, ze cely svet vie, ze Nadal a Nole prekracuju limity.

Este ze su tu ludis vybočujúci z celeho sveta, co vidia aj nad rámec jednotkovej sústavy a vsimli si, ze tento problem je napriklad omnoho vypuklejsi vo wta.
Reagovat
Franky
Trafena hus zagagala v tomto pripade ako prva
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist