Istomin v 28 letech vyhrál poprvé turnaj ATP. V Nottinghamu ho nezastavil ani Querrey

27. 6. 2015, 17:00
Aktuality 19
ATP NOTTINGHAM - Denis Istomin ve finále travnatého turnaje v Nottinghamu porazil Američana Sama Querreyho a v 28 letech získal svou premiérovou trofej na okruhu ATP. Cestou za nečekaným triumfem musel uzbecký tenista porazit šest soupeřů a dokonce přežít i dva mečboly.
Profily hráčů
Denis Istomin

Denis Istomin neprožíval šťastné období. V letošní sezoně startoval už na 17 turnajích, ale pouze v únoru v Monteppelier vyhrál alespoň dva zápasy po sobě (a to ještě jeden po skreči soupeře). Tři zápasy v řadě vyhrál naposledy před rokem na trávě v Eastbourne.

O to překvapivější je jeho vítězná jízda turnajem v Nottinghamu, kde měl cestou za premiérovým titulem i dávku štěstí. Osmadvacetiletý Uzbek porazil ve dvou setech Nicolase Almagra, Juana Mónaka a Sergeje Stachovského, ve čtvrtfinále utekl ze dvou mečbolů Argentinci Leonardu Mayerovi, v semifinále mu po ztraceném servisu hned v úvodu utkání vzdal Marcos Baghdatis a v dnešním finále - třetím na okruhu ATP - zvládl tie-breakovou bitvu se Samem Querreym.

Istomin se v prvním setu nedostal k jedinému brejkbolu, sám za stavu 4-4 dva brejkboly odvrátil a ve zkrácené hře se ujal vedení. V druhé sadě se zdálo, že má vše pod kontrolou. Získal totiž čtyři hry v řadě a rázem vedl 5-2. Dvakrát servíroval na vítězství, měl i mečbol, ale náskok neudržel a za stavu 5-6 dokonce musel odvrátit setbol. To se mu povedlo, jenže další problémy musel řešit v tie-breaku. V něm prohrával už 1-5, ovšem vývoj navzdory špatnému psychickému rozpoložení otočil a nakonec tak zvítězil 7-6 7-6.



"V tie-breaku drfuhého setu jsem přestal myslet na skóre a jen jsem se snažil hrát a bojovat. A fungovalo to. Bylo by to z mé strany neprofesionální prohrát ze stavu 5-2," komentoval Istomin divoký závěr zápasu.

"Kvůli tomuhle jsem makal," řekl Istomin s první trofejí v náručí. "Nepřijel jsem sem vyhrát dvě kola, vždy se snažím vyhrát celý turnaj. Konečně se mi to povedlo a teď se budu snažit dál stoupat světovým žebříčkem."

Uzbecký tenista, aktuálně 92. hráč světa, hrál finále poprvé v sezoně 2010 v New Havenu, kde padl se Stachovským. O dva roky později pak neuspěl v San Jose proti Raonicovi.

Sedmadvacetiletý Američan Querrey ve svém celkově 15. finále utrpěl osmou porážku. Naposledy zvítězil před třemi lety v Los Angeles.

Oba finalisté se nyní přesunou do Londýna. Istomin se v prvním kole Wimbledonu utká se Španělem Albertem Ramosem, Querreyho vyzve Nizozemec Igor Sijsling.

• ATP 250 NOTTINGHAM •
Velká Británie, tráva, 644.065 eur
sobotní výsledky (27. 06. 2015)
• Dvouhra - finále •
Istomin (Uzb.) - Querrey (12-USA) 7-6(1) 7-6(6)
• Čtyřhra - finále •
Guccione/Sá (Austr./Braz.) - Cuevas/Marrero (2-Urug./Šp.) 6-2 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
janek_da
Moje tipy

Paszek (aquilla) 2.44
Riske (Lucka) 3.4
---
Cetkovska(Babos) 2.14
Goerges(Bacsinszky) 3.2 (asi blbost)
Schiavonne (Errani) 2.98
Konta (Sarapova) 7.80
Puig(Niculescu) 2.96
Krunic(Vinci) 2.88
Cornet(Konjuh) 2.84
Dulgheru(Mladenovic) 3.80
Vesnina(Jankovic) 3.55
Lepchenko(Muguruza) 3.85

Saville(Gasquet) 12.0
---
Sela(Thiem) 2.46
Bemme-neco(RBA) 4.50
Edmund(Dolgo) 6.20
Lajovic(Haas) 2.76
Ward(Ferrer) 8.00
Kohli(Djoker) 22.0
Mula(Tsonga) 2.58
Kokik(Mayer) 2.38
Reagovat
janek_da
a Tajný Zdroj

Krista Plíškovic 2.1
Riske
Bouchard
Goerges
Young 2.7
Coric
Paszek
Nieminen
Mula
Millman
Koki

Jo ten Millot vypadá nadějně
Reagovat
Fandina
Riske neeeeeeeeeeeee
Reagovat
smazaný uživatel
Vesnina koníka smázne. Riske by taky mohla.
Reagovat
skott
má něco z toho nějaký reálný základ? mě to přijde jako šílené nástřely, některé úplně od boku... např. Edmund proti Dolgopolovovi nemá šanci, on není trávař + tlak na domácí Brity. To samé podle mě položí i Kontu, kdyby jí Máša nějakou náhodou možnost nabídla. Že by prohrál Djokovic v 1.kole je také sci-fi.
Zajímavější jsou ty kurzy na Krunic, Riske nebo Cornet. Konjuh je zbytečně velká favortika, po prvním titulu to tak nezkušená holka nemusí ustát.
V chlapech by mohl být dobrý ve druhém kole na Basilašviliho, který hrál v kvaldě neskutečně sebevědomě. Hodně se mi líbil i Herbert.
Reagovat
janek_da
Zaklad je ten, že v 1.kole se může stát cokoliv. Proto i když jsou to ferove kurzy, tak by mely byt nizsi. A nedávám favority.

Zrovna ten Edmund fakt nic moc a asi by mel byt kurz tak okolo 8. No už jsem ho dal. On bude tlak i na Dolga. Edmund je celkem odolný a může trochu Dolga nahlodat.

Konta, Kohli jsou outsideri, ale zas tak velci ne. U Kohliho planuji, po setech 0:2 a jak bude vest v TB s minibrejkem, masivne vsadit na Djokera, neco podobneho i s Masou :)
Reagovat
skott
tak pokud opravdu dáváš všechno tohle, pak hodně štěstí:)
Ale dávat jen podle vysokého kurzu, když tam není nějaká hlubší analýza a důvody, mi přijde jako splachování peněz do záchoda. V 1.kole je velký výběr a dají se najít jistější zápasy než trefit slabej den Djokoviče s Mášou.
Reagovat
Roger_Federer
Hraju to podobne jako Janekda..
Z dlouhodobeho hlediska je to ziskove, pokud vis jak nato.
Sazis vyssi- vysoke kurzy u zapasu, kde vnimas prestrelennou hladinu(vysi) toho kurzu.
Napr.Millot je rozehrany kvalifikant, Pospisil, hrac ktery dle meho nazoru je precenen.Realny kurz se mi liby, takze za 3,0 a vyse hraju.
Urcite to neni jenom o nahode, musis mit analyzu, vzajemne zapasy, povrch, konkretni turnaj..
Reagovat
janek_da
Pospa navíc skrečnul kvůli zádům. Zkusil pak ještě servírovat, nešlo. z 30:0 před zraněním brejk Granollers a hned skreč.
Reagovat
skott
já nezpochybňuju, že může být janekda ziskový, když dává proti favoritům, to ví koneckonců jen on sám. Chápu, že hledá hodnotu v kurzu, ale ta nemusí být jen nad 2 a víc. A dávat kvůli tomu proti Djokovičovi, který v 1.kole GS vyletěl jen jako mladý ucho na začátku kariéry je pro mě nesmysl. Při vší úctě to není cesta k ziskovosti.
Celkově z toho má naději jen zlomek, přitom stačí to trochu prosít fakty a může z toho vylézt pár pěknejch tipů. viz ten Millot.
Reagovat
janek_da
Jasně že kdybych měl vsadit jeden zápas tak to nebude Djokovič-Kohli. Repektive, dal bych over 27 nebo kolik ted je rovina.
Reagovat
janek_da
Třeba ten zápas s Edmund-Dolgopolov je jasně o Dolgopolovi. Když se nic extra nestane, Dolgo vyhraje 6:2, 6:2, 6:2. Dolgo je ale na GS dost zranitelný.

Granollers (pravda FO), Chardy, Južnyj, Paire, F.Gonzales ke konci kariery na Wimbledonu

Dolgo chytl výbornou formu, ale jak ho trošku znám. Jak forma přišla, takzase může odejít. A v tom mu určitě moc nepomohlo, že nedokázal doservírovat poslední zápas, s Querreym.
Pravda Edmund je o level níž bež zmiňovaní, ale je mladý a pořád leze nahoru.

wave:
Tak trochu legrace. Djok je favorit o tom vubec žádná, ale nějakou zápletku čekám, tambudu jistit.
Reagovat
skott
tak vždycky můžeš dát over, set... ale konkrétně tady nevidím nic pro Kyla. Vem si například jednu věc - každý Brit/ka hraje na trávě co může, aby využil wild cards, které mají doma jisté. Kyle byl jen na psoeldní chvíli v Nottinhgamu, to samo o sobě značí, že není ani úplně fit.
Reagovat
janek_da
Jo, to je možné, že to není úplně to ořechové. Ale jak píšu je to o Dolgopolovi. Když bude ten hrát svůj průměr, tak by měl Kyla smáznout. Dolga prostě jako favorita nemám vůbec rád.

K Djokovičovi. V teto kategorii tipu jsem +- na svem. A to jsem chytl za dlouho dobu jenom Razzano se Serenou a Darcise s Nadalem. Prostě mám tyhle kurzy rád. U nich tak neriskuji, jako u vyrovnanějších kurzů.
A k jeho vypadnutí v 1.kole. V podstatě neměl takového soupeře jako Kohli. Jenom na USO ho dostal Toicki do 5 setů na USO2010, O.Rochus na W2010 taky do 5 setů. Djoker je ted o level lepsí než tehdy, ale Kohli je taky pro mě na trávě o level výš než zmínění tenisti v těch zápasech.
Reagovat
smazaný uživatel
U Kohliho by byl ideální průběh 2-0 na sety a break navrch, nějak za stavu 5-2 ve 3. by se už dalo dobře jistit :)

Kohli je jasný outsider, ale ty kurzy jsou moc. Vždyť nižší kurz má Delbonis proti Dimitrovovi a ten hraje den před zápasem finále challengeru na antuce, do Wimbledonu pojede jen na výlet pro náklep a pak courat po památkách.
Reagovat
smazaný uživatel
Istomin je borec, občas se ale cítím jako jeho jediný fanoušek :D
Reagovat
Mayo
Istominovi som to prial, je to výborný hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
gratulujem. V 2.sete si Istomin zavaril. Z 5:2 hrať tajbrejk, to je sila. Ešteže ho vyhral. Bola by to smola na n-tú. Titul si zaslúžil.
Reagovat
EllNino
Gratulace :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist