Je zpět, není zpět? Pěrvaková vyřadila v Dubaji jedničku Büyükakcayovou

13. 12. 2016, 10:00
Aktuality 23
ITF DUBAJ - Kariéra ruské tenistky Ksenie Pěrvakové je více než zajímavá. Ruska oznámila konec kariéry, přesto letos odehrála již druhý zápas. Na turnaji ITF s dotací 100 000 amerických dolarů v Dubaji vyřadila po setech 6-0 7-6 nasazenou jedničku Caglu Büyükakcayovou. Ve druhém kole ji čeká Aleksandra Kruničová.
Profily hráčů
Ksenia Pěrvaková

Tenisová kariéra ruské tenistky Ksenie Pěrvakové má hodně zvláštní průběh. Juniorská vítězka Australian Open z roku 2009 už jednou kariéru ukončila, letos se ale představila na dvou turnajích ITF.

Pěrvaková se v roce 2011 prodrala až na 37. místo žebříčku WTA. Tehdy dvacetiletá Ruska si zahrála osmifinále ve Wimbledonu a získala svůj premiérový titul na okruhu WTA Tour v uzbeckém Taškentu.

Na konci roku 2011 oznámila, že bude reprezentovat Kazachstán. Přestože byla Pěrvaková členkou Top 40, v žebříčku byla v pořadí až 7. ruskou tenistkou. Proto se mnozí domnívají, že Kazachstán chtěla reprezentovat kvůli blížícím se olympijským hrám v Londýně.

Ale Pěrvaková za Kazachstán nakonec nenastoupila na olympijských hrách ani ve Fed Cupu. Na rok 2012 nebude vzpomínat v dobrém. Pod vlajkou Kazachstánu vypadla v prvním kole na 14 turnajích. Probojovala se pouze jednou do semifinále turnaje WTA a vypadla z elitní stovky.

Ani další sezona jí kvůli zranění nevyšla. Na začátku roku 2013 si v Brisbane vyšlápla na Caroline Wozniackou, následně v únoru poprvé nastoupila za Kazachstán ve Fed Cupu, vzápětí ji ale ze hry na čtyři měsíce vyřadilo zranění pravého přitahovače.

Když se Pěrvaková v létě vrátila na kurty, opět u jejího jména svítila ruská vlajka. Rodačka z Čeljabinsku začala znovu reprezentovat svou rodnou zem.

O rok později to vypadalo, že se Pěrvaková snaží o návrat mezi elitu. V roce 2014 došla na okruhu ITF jednou do finále a šestkrát si zahrála semifinále. Ovšem přišlo další zranění.

Pěrvaková se na kurty vrátila v červenci 2015 po devítiměsíční pauze jako 324. hráčka žebříčku. Jenže Ruska odehrála jen dva turnaje. V Astaně došla do semifinále, v němž zápas vzdala za stavu 6-6. Na druhém turnaji ve Vancouveru vyřadila Robsonovou a vzápětí podlehla Bertensové.

V pouhých 24 letech oznámila Pěrvaková konec kariéry. Rusku trápila různá zranění a v žebříčku se pohybovala až ve čtvrté stovce. "V posledních pár letech jsem spíše běhala po doktorech, než abych hrála tenisové turnaje. Pokaždé jsem zranění vyléčila, dostávala se do formy a zastavilo mě další," napsala v dopise Pěrvaková.

"Profesionální sport ke mně asi nepatří. Jsem psychicky unavená. Musím poslouchat své tělo. Nechci a ani nemohu vysvětlit, proč jsem na nějakou dobu reprezentovala Kazachstán. Na svou tenisovou kariéru budu vzpomínat s úsměvem. Tenis mi totiž hodně dal. Nyní začínám novou kapitolu svého života," dodala.

Pěrvaková se po ukončení kariéry věnovala hlavně komentování. Na únorovém podniku WTA v Petrohradu dělala přímo na kurtu rozhovory s vítězkami několika utkání.

A po sedmi měsících byla najednou zpět na kurtech jako tenistka. Letos v září si zahrála turnaj ITF v ruském Petrohradu. Už v prvním kole vypadla s jedničkou turnaje Caglou Büyükakcayovou.

Stejný scénář se opakoval tento týden na turnaji ITF s dotací 100 000 amerických dolarů v Dubaji. Pěrvaková opět schytala nasazenou jedničku a znovu jí byla Cagla Büyükakcayová.

Tentokrát však Pěrvaková uspěla. Turkyni přehrála 6-0 7-6 a mohla slavit první výhru v letošní sezoně. Ve druhém kole se Ruska střetne s Aleksandrou Kruničovou, s níž má pozitivní vzájemnou bilanci.

• ITF DUBAJ •
SAE, tv. povrch, 100.000 dolarůúterní výsledky (13. 12. 2016)
Dvouhra - 1. kolo
Pěrvaková (Rus.) - Büyükakcayová (1-Tur.) 6-0 7-6(1)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

23
Přidat komentář
EllNino
http://www.tennisforum.com/2833-home-page-news/1181698-kvitova-adds-charleston-debut-2017-schedule.html
Reagovat
Frick
A co vynechá? Stuttgart?
Reagovat
janek_da
třeba se přihlásí i do Norimberka a iqe ji bude chtít dát pár facek
Reagovat
blixa
Kája s copánkem :D

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15391021_1243387532413256_107378145519081152_n.jpg?oh=d8d2994c68fdff62a8bbbd50d4bb4198&oe=58E8DC81
Reagovat
EllNino
https://www.youtube.com/watch?v=0B5QeSwJJ6U

Typické psycho, 5:2 ve třetím, nakonec 5:7 a doporučuju čas 2:34:50 :D
Reagovat
EllNino
Po 1. kole skončilo 7 z 8 nasazených ..

Poroučela se jednička Cagla Buyukakcay (vs Pervak 0:6 6:7), dvojka Kika Kučová (vs Voskoboeva 3:6 2:6), trojka Evgenyia Rodina (vs Barthel 6:7 4:6), čtyřka Mandy Minella (vs Abduraimova 1:6 5:7), šestka beka Šrámková (vs Majeric 6:0 6:7 5:7), sedmička Aryna Sabalenka (vs Galfi 7:5 4:6 4:6) a osmička Cindy Burger (vs Pervushina 4:6 6:7) ...¨

Pokračuje jen Su wei Hsieh, která jde dál před Tomovou 6:3 6:3 a také srbské trio Krunic, Stojanovic, Jorovic ...Barbara Haas vyřadila Patty Schnyded 7:5 ve třetím setu :)
Reagovat
skott
Nasazené sice skoro všechny vypadly, ale dá se říct, že to vesměs nějaké vyslovené překvapení nejsou. I když třeba od Ksenie jsem raději nic neočekával. Takhle mě její výhra těší dvojnásob. Na ofic. stránkách je s ní i kráťoučký rozhovor, ale aby se jí zeptali na to nejdůležitější, zda se skutečně vrací k tenisu na plný úvazek, se jí trestuhodně nezeptali...:/
Radost mám i z Pervushiny, skvělý výsledek a žebříčkově nejcennější výhra zatím. Moc dobře že svojí ¨wild card¨ potvrdila. Zato Perla perského zálivu tradičně schytala dva kanáry:)
Reagovat
EllNino
nevím, že tam tu Fatmu furt tak protěžujou, musí to být i pro ni takové zvláštní ... :)
Reagovat
skott
holt nikoho jiného vážně nemají, proto dávají karty i cizinkám, které v resortu trénují. Ale je to ostuda, dostat dvakrát 0-6 s holkou která projde kvaldou.
Reagovat
EllNino
Asi jo :) Když už nic, tak je aspoň pěkná :) ... ale talentu tam moc nebude, holt penízky ...:)
Reagovat
smazaný uživatel
dyk to nejdé ani vyslovyd tydle turecki holki sy nehávaj dávad divný ména ja byh ty jeji rodiče hnal tetkonc s tym bude žíd až do smrti chudák hilka víte
Reagovat
EllNino
takhle ne tý fotce jsem myslel, že vedle Kasatkiny stojí Dasha :) to asi ten nosánek ...

Jinak doufám, že se bude snažit ještě se vrátit, má pořád nejlepší léta tenisu před sebou, každopádně to není ojedinělý turnaj, je přihlášená i do Austrálie :)
Reagovat
janek_da
hm, snad to nezjisti
http://www.tennis-arena.cz/alexandrovova-zjistuji-jak-se-stat-ceskou-15839cz/
Reagovat
blixa
Proč ne ? Stejně tu bydlí a trénuje, česky mluví, uživí se tak coby ne. Stejně vymíráme, tak nějaký přísun nové krve potřebujeme. Ještě by to chtělo nějakou biatlonistku, ať nemusíme trápit chuděrku Lucku.
Reagovat
janek_da
Neee, biatlon. Padám pryč.
Reagovat
blixa
Tak co sem, na BiatlonPortal vůbec lezeš ???!!! :D
Reagovat
EllNino
Ekaterina je hrozně hodná a skromná holka, vůbec nepůsobí rusky ... :)
Reagovat
janek_da
jsem to myslel jinak. Až to zjistí, co všechno potřebuje a jaké jsou podmínky, tak to vzdá
Reagovat
EllNino
aha :) ...no asi máš pravdu
Reagovat
skott
Alexandrovou nijak nesleduju, ale co znamená nepůsobí rusky? Nejneže hodná a skromná může být holka odkudkoliv na světě úplně stejně. Ale zrovna mezi ruskýma tenistkama je takových spousta Dementěva, Shvedova, Vensina, Kasatkina, Voskoboeva...
Reagovat
EllNino
Ježiš samozřejmě :) špatně jsem to formuloval, já proti Ruskám až na pár výjimek nemám vůbec nic, naopak mám mezi nimi spoustu oblíbenkyň :) Spíš, že na mě působí jako česká holka, už když jsem ji poprvé viděl, nevím jak to vysvětlit, uznávám, že to "nepůsobí rusky" zní, jako bych Rusky hanil :)

Všechny, které jsi zmínil, mám ve velké oblibě :) v podstatě z Rusek nemusím jen Anastasiu Rodionovu, ikdyž hraje za Austrálii ...
Reagovat
skott
aha:)nějaké povahové rysy budou specifické asi pro každý národ, ale nemyslím si, že tohle mezi ně spadá. Alexandrova v Čechách žije opravdu dlouho, mluví česky skutečně obstojně, co jsem jí slyšel, nicméně je to zvláštní závěr, který si vyvodil:)
Reagovat
EllNino
možná proto, že mi připomíná jednu známou, tak na mě působí tak jakože "česky" :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist