Juniorka Karolína Plíšková dobyla Australian Open!

30. 1. 2010, 06:46
Aktuality 44
AUSTRALIAN OPEN JUNIORKY - Juniorka Australian Open má po sedmi letech znovu českou vítězku! Postarala se o to sedmnáctiletá Karolína Plíšková, která letos na grandslamovém turnaji debutovala. V dnešním finále si poradila s o dva roky mladší Britkou Robsonovou.
Karolína Plíšková

Český tenis dospělých zaznamenal na letošním Australian Open nejhorší výsledek za posledních devět let. Z českých hráčů se totiž ani jeden nedokázal dostat přes druhé kolo.

Byla tak řada na juniorech a sedmnáctileté sestry Plíškovy své známěnjší krajany zastínily. Obě při premiéře na grandslamovém turnaji postoupily do semifinále, ve kterém padla Kristýna s Britkou Laurou Robsonovou. Nikterak však Karolína, která tak mohla svou sestru pomstít v dnešním finále.

Profil Karolíny Plíškové:
Datum a místo narození: 21. března 1992, Louny
Klub/trenér: I. ČLTK Praha/Jan Bedáň
Největší úspěchy: vítězka dvouhry juniorek na Australian Open 2010; čtvrtfinalistka turnaje okruhu WTA v Praze 2008; vítězka dvou turnajů ITF (nižší kategorie); vítězka mistrovství Evropy družstev do 14 let 2006
Ostatní: s tenisem začínala jako čtyřletá, vrcholově ho hraje i její dvojče Kristýna; na žebříčku WTA se objevila v roce 2006; jako své koníčky uvádí rybaření, hudbu a spánek.

A podařilo se. Tenistka z klubu I. ČLTK skvěle servírovala a první set dovedla k rychlému vítězství 6-1. Výborně začala i druhou sadu, když o dva roky mladší soupeřce okamžitě vzala podání. To své si bezpečně držela až do doby, kdy podávala na zisk trofeje. V té chvíli ztratila rodačka z Loun úderovou jistotu a těsnými auty soupeřku vrátila do hry.

Dějství nakonec dospělo do tie-breaku, ve kterém Plíšková prohrávala už 1-4, ale pěti fiftýny si vypracovala dva mečboly. První při svém servisu proměnit nedokázala, na druhý však Robsonová zahrála dvojchybu.

"Jestli jsem šťastná? Určitě, ale ještě si ani neuvědomuji, že jsem tuhle soutěž vyhrála," řekla spolupracovníkovi ČTK Plíšková

"Trenér i sestra mi radili, hlavně jsem však měla hrát svoji hru. Rozhodně jsem šla na kurt s tím, že vyhraji," ujistila. 

Karolína Plíšková se tak stala druhou českou vítězkou juniorky Australian Open. Před ní to dokázala v letech 2002 a 2003 Barbora Strýcová (dnes Zahlavová-Strýcová).

Čeští a čs. vítězové juniorské dvouhry na tenisových grandslamech:
1948 - Olga Míšková (Wimbledon),
1972 - Renata Tomanová (French Open),
1975 - Regina Maršíková (French Open),
1978 - Ivan Lendl (French Open a Wimbledon),
1978 - Hana Mandlíková (French Open),
1985 - Andrea Holíková (Wimbledon),
1989 - Andrea Strnadová (Wimbledon),
1990 - Andrea Strnadová (Wimbledon),
1991 - Karina Habšudová (US Open),
1992 - David Škoch (Wimbledon),
2002 - Barbora Strýcová (Australian Open),
2003 - Barbora Strýcová (Australian Open),
2006 - Dušan Lojda (US Open).
2010 - Karolína Plíšková (Australian Open)

Posledním českým vítězem dvouhry juniorů byl před čtyřmi lety Dušan Lojda, který dobyl US Open.

Arena? To je opravdový zážitek
Šestá nasazená Karolína za celý týden v Melbourne ztratila jediný set v semifinále s Číňankou Hao Chen Tang ve zkrácené hře. Opírat se mohla hlavně o skvělý servis, ze kterého jenom v dnešním finále v Areně Roda Lavera vypálila 13 nechytatelných míčků.

"Sama jsem byla překvapená, jak se mi dařil. Nebýt toho, určitě by to nebylo 6-1 v prvním setu. Závěr druhého setu byl dramatický, v tie-breaku jsem prohrávala 1-4 a nevypadalo to dobře, soupeřka mi však pomohla i dvěma dvojchybami," řekla. 

Z duelu na centrálním dvorci si prý odnáší velké zážitky, ale chvíli jí trvalo, než si zvykla. "Ten prostor mi přišel obrovský a při dopoledním rozehrávání jsem minula tak čtyři smeče, ale v zápase už to bylo v pohodě," řekla Plíšková. "Bylo to úžasné, snad tu někdy vyhraji i mezi ženami."

Na okruhu WTA se objevovala zatím jen na Prague Open, kde v roce 2008 postoupila přes Molikovou a Kanepiovou do čtvrtfinále. Aktuálně je ve světovém žebříčku na 222. místě a ve sbírce má již také dva tituly z turnajů ITF.

Nyní doufá, že brzy prorazí i na ženském okruhu. "Samozřejmě že bych chtěla uspět, vlastně turnaje žen už hrajeme. Tohle bylo zpestření a je skvělé, že to takhle skončilo. Myslím, že mi věřili tak na druhé třetí kolo, dopadlo to o hodně lépe," pousmála se Plíšková. V Austrálii ještě zůstává, bude hrát turnaj v Tasmánii a pak ještě podpoří sestru na jejích turnajích. 

Čerstvě šestnáctiletá Robsonová, jež letos sbírala zkušenosti na Hopman Cupu po boku Murraye, startovala již na šestém grandslamu juniorů. Při debutu v roce 2008 vyhrála jako teprve čtrnáctiletá Wimbledon a naposledy na US Open podlehla v boji o finále. 

V Melbourne hrála o titul i před rokem, ale rovněž neúspěšně. Tehdy ve dvou setech nestačila na Rusku Kseniju Pěrvakovou. Loni už hrála Wimbledon i mezi dospělými a v prvním kole potrápila Slovenku Hantuchovou.

Čtyřhru juniorek vyhrály nečekaně Slovenky Jana Čepelová a Chantal Škamlová. Šestnáctileté tenistky ve finále porazily nejvýše nasazený maďarsko-kanadský pár Babosová/Dabrowská 7-6 6-2. Ty byly favoritkami i ve dvouhře, Babosovou však ve čtvrtfinále vyřadila Kristýna Plíšková, Dabrowská vypadla už ve druhém kole.

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
finálové výsledky juniorek (30. 01. 2010)

Dvouhra - finále:
Karolína Plíšková (6-ČR) - Robsonová (Brit.) 6-1 7-6(5)

Čtyřhra - finále:
Čepelová/Škamlová (SR) - Babosová/Dabrowská (1-Maď./Kan.) 7-6(1) 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
smazaný uživatel
No moc bych z toho vědu nedělal , Juniorky jsou jen Juniorky a kolik takových hráčů bylo co vyhráli Grand Slam béčko a jak pak začali hrát WTA tak si ani neškrtli .
Reagovat
weak
třeba CASH, EDBERG, ENQVIST, FEDERER, AZARENKA, GASQUET...? samí loooseři, pravda, svata vapete...
Reagovat
weak
kluci: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Grand_Slam_Boys'_Singles_champions

holky: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Grand_Slam_Girls'_Singles_champions

par jmen tam mozna najdes.... :-)
Reagovat
weak
WOZNIACKI, AZARENKA, RADWANSKA, MAURESMO, DUSHEVINA, BONDARENKO, PETROVA, BARTOLI, HINGIS....

porad nic, vapete? .... :-)
Reagovat
dabelsobul
Dnesni zapas jsem po obcas sledoval od konce prvniho setu, ktery Karolina jasne vyhrala.

Pak hned ziskala servis Laury a diky super servisu to tahla k titulu. Ale pred poslednim kruckem znervoznela a malem se toho zalekla. Pak i diky chybam Laury otocila tiebreak. Zaver byl z pohledy Karoliny dost o stesti, ale za cely zapas si vyhru zaslouzila.
Reagovat
skott
LOL clanek o juniorskem finale a vy tady zas otravujete se svejma Rogirkama a Rafickama, fakt normalne banda vypatlanejch trotlu!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostej souhlas :D banda blaznu.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, to víš, emoce. Já bych spíš potřeboval článek k vítězství Sereny, jelikož tak jako dnes, už jsem té holce čokoládové nefandil několik let! ;) Ještě se přidala Karolina, ale bohužel mi vadí, že nebyla možnost ji vidět. Ty si ten zápas taky neviděl nebo ano?
Reagovat
smazaný uživatel
Mění dnešní výhra Karolíny nějak její šance na úspěch v budoucí kariéře? Jak to vidíš, skotte... Vím, že je to asi jen takové plácnutí do vody, ale já jsem poměrně nadšenej. Robsonová je v každém případě kvalitní soupeř.
Reagovat
smazaný uživatel
olfess: sakra, a to já Sereně už dlouho fandil méně, než dnes:))
Reagovat
skott
bohuzel tohle je vazne demence, urcita skupina lidi tady nema o tenise ani paru a nedokaze pochopit, ze exituje par lidi, ktere jejich priblble hadky o RF a RN nezajimaji.takove mozkove vypary si muzou vymenovat na ICQ a ne tim zaspinit kazdy clanek.Nebo od ceho je tady vlevo diskuze, hm???
Reagovat
skott
kousek byl na eurosport playeru, ale nez jsem to zjistil, bylo po vsem:(
Reagovat
smazaný uživatel
Jo máš pravdu. Viděl si ten zápas?
Reagovat
majjkaa
Ja som si myslela ze Heninova sa dnes vytiahne viac, cakala som trochu iny boj, bola ja sklamana, ale tak co uz :) no Serene sa zato darilo....
Reagovat
majjkaa
* aj (nie ja)
Reagovat
skott
bohuzel ne, az ten tie-break, kterej Laura hloupe ztratila.Jak rikam, dostal jsem se k tomu pozde, nekdo to psal v diskuzi na JustinTV.
Reagovat
skott
Promin, nevsim jsem si te otazky.Ale jak uz tady nekdo psal, nemela by se ta vyhra Kaji precenovat, Laura je o dost mladsi, ma za sebou mene turnaju a kontaktu s dospelym tenisem a kazdy rok rozdilu je v juniorkach dost znat.To se podle me projevilo i dneska.
Reagovat
smazaný uživatel
No vzhledem k tomu, kolik je tý Britce let.. To by bylo panečku překvápko, kdyby ženskýmu i mužskýmu tenisu vládli za nějaký ten rok na prvních příčkách Britové ;))))!!! ( jinak Lauru jsem neviděl hrát, ale když říkáš, že je talent.. neni moc malá? :)))
Reagovat
skott
Ja mam Brity (i kdyz Laura je australska rodacka) vseobecne docela rad, jejich mentalita mi vyhovuje, takze bych nebyl uplne proti;) Jen ten Andy neni po herni strance uplne muj salek caje, ale co uz...no Laura mala neni.Ja ji videl poprve nazivo ve Wimbledonu, kdyz vyhrala a pak jeste u nas, kde hrala junirske mis. sveta v prostejove a od te doby behem jednoho roku neskutecne vytahla.Rekl bych, ze muze mit pres lehce pres 180 a nekam k 185 se muze jeste dostat.
Reagovat
VerdascoForever
Myslim,ze Laura ma nanejvyse 175.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle wiki má 178 cm.
Reagovat
skott
Tak vic nez 175cm ma urcite.Ja jsem cetl nekdy na konci roku clanek ve kterem zminovali, ze vyrostla zhruba 10cm oproti tomu, kdyz vyhrala W, kde se uvadelo, ze ma 173cm a ze kvuli tomu mela i problemy srovnat se s technikou.No a to by priblizne odpovidalo, kdyz se podivam na jeji fotky z Hopmanu vedle Murrayho.Kazdopadne je pravdepodobne, ze jeste vyroste, kdyz ji bylo pred par dny 16let.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, kluci moji, mali ste včera pravdu pravdúcu. Ale poznáte moje teraz už bývalé dôvody a fakt ma mrzí, že som konala neuvážene. Všetko som si premyslela a fakt radšej uvidím nesympatického a nenávideného Samurája jak vytŕča zuby na tú trofej po 150 rokoch :D než Feda, kt.si myslel a myslí že je king tenisu a že len on ho má rád atď a kt. len mi tu toľko sezón žral nervy skoro jak Djokovic :-))
Tak Máry do toho.. ALE LEN ZAJTRA!
Reagovat
smazaný uživatel
precti si rozhovor v dnesnim SPORTU S RF...teda takove sebevedomi,to je tedy obdivuhodne-on si vazne mysli,ze ma vyhrano..a to opravdu ani ty fans jeho nemuze tak tesit
Reagovat
smazaný uživatel
Necháme to na jiný vlákno, ať tu neděláme bordel ;))))
Reagovat
smazaný uživatel
Sas - daj sem link, ja si rada prečítam..
Oli - co by sme tu robili bordel... ale už je to ajtak vyriešené, nepotrebuje to ďalšie vlákno :-)
Reagovat
smazaný uživatel
at tady neotravuju,hledam,na netu nem.najit-my mame noviny doma..no zvedlo me to hnad rano..
Reagovat
VerdascoForever
Jeste vetsi kontrast nez vitezove juniorky na Wimbledonu je fakt, ze Karolina chodi s Ivo Minarem.....To je fakt sila :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mám takovou radost, ale tohle mě zamrazilo. Neřeším, co vidí na Ivu Minářovi, ale trochu mi vadí, že to není úspěšný tenista, tak hlavně ať ji nestáhne dolů. Úspěšnej tenisovej trenér nebo JEŠTĚ LÍP - výbornej manager!!, kterej by jí honil sponzory a dokázal ji protlačit (třeba divoký karty) na větší turnaje by byl ideální. Nechci podceňovat Mináře, ale nevim.. co s nim.
Reagovat
smazaný uživatel
jasné,mala by holka začať rozmýšľať hlavou a chodiť s niekým kto ju niekam dostane a kto jej to v zákulisí bude vybavovať,tak majú vyzerať správne vzťahy:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pro karieru vse :D
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky se to čte a moc mne to těší.Je možné,že tahle dvojčata jednou budou zachraňovat český tenis jako takový a jeho kredit udržovat naproso sami
Reagovat
smazaný uživatel
Bravo,bravo, bravo. Škoda, že na to nešlo koukat někde na netu
Reagovat
dabelsobul
minimalne finale videt bylo ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ta média dnes tvoří vývoj všeho v mé mysli. A kam se vytratil několik dní starý článek o tom, že AO je bez Čechů? Bez dospělých?
Bez 19-leté P.Kvitové? Bez 24-leté B.Záhlavové-Strýcové? Bez 25-letého T.Berdycha? A vida, letos jen tři měsíce ještě dítě podle mediálních tabulek nepatří mezi ty známé Čechy a Česko prostě neuspělo. Copak asi píšou ve Francii nebo v Itálii? Takže moje otázka pro média zní, kolik Čechů nastoupilo do letadel, aby pak poznali, jak se píše v cizině? S pozdravem Zdeněk
Reagovat
dabelsobul
Tvůj příspěvek nějak nechápu... asi se probouzíš z kocoviny ne? :))
Reagovat
Martinac
Tohle vypadá na pořádně silnýho skunka, taky nechápu.:):) Nebo že by se Zdeněk pokoušel psát všemi deseti a moc mu to nešlo?
Reagovat
a.magerova
Gratulace velikáááá !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda no. :-(
Reagovat
dabelsobul
Gratulace! Jen ten talent nepromrhat a prosadit se mezi dospělými. To úspěšní junioři málokdy zvládají. Držím palce holky Plíškovy :)
Reagovat
weak
osobně tento úspěch karoliny, mimochodem tusim stale jeste pritelkyne ivo minare :-), nijak nepřeceňuji - přecejen je ji 18 a prosadila se vesmes mezi o tri roky mladsimi holkami...
jinak ale s tebou nesouhlasim, ze uspesni juniori malokdy zvladaji prechod mezi dospele - je to tak pul napul... sokovalo me kdysi zjisteni, ze treba juniorsky wimbledon vyhral scott humphries, ktery se v dospelych stal jen sotva prumernym deblistou, na druhou stranu treba AZARENKA, GASQUET a mnohu dalsich zarilo jak mezi mladymi tak se prosadilo i mezi dospelymi...
Reagovat
weak
jen jsem se tak pro zajimavost kouknul na vsechny posledni viteze juniorky ve wimbledonu za posledni roky a je to zajimave cteni... DAVA SKOCH, ROGER FEDERER, WESLEY WHITEHOUSE, THOMAS ENQIST... to jsou kontrasty... :-)

2009 Andrey Kuznetsov ? 2008 Grigor Dimitrov ? 2007 Donald Young ? 2006 Thiemo de Bakker ? 2005 Jérémy Chardy ? 2004 Gaël Monfils ? 2003 Florin Mergea ? 2002 Todd Reid ? 2001 Roman Valent ? 2000 Nicolas Mahut ? 1999 Jürgen Melzer ? 1998 Roger Federer ? 1997 Wesley Whitehouse ? 1996 Vladimir Voltchkov ? 1995 Olivier Mutis ? 1994 Scott Humphries ? 1993 Răzvan Sabău ? 1992 David Škoch ? 1991 Thomas Enqvist ? 1990 Leander Paes ? 1989 Nicklas Kulti ? 1988 Nicolás Pereira ? 1987 Diego Nargiso ? 1986 Eduardo Vélez ? 1985 Leonardo Lavalle ? 1984 Mark Kratzmann ? 1983 Stefan Edberg ? 1982 Pat Cash
Reagovat
smazaný uživatel
Ona chodi s Ivo Minářem???!
Reagovat
dabelsobul
No ja to myslel hlavne z pohledu ceskych tenistu :) Tam se pak prosadili snad jen Mandlikova a Lendl.

To ze Karolina hrala proti mladsim, je v tomto veku urcite vyhoda. Ale tak treba ji to doda sebevedomi do nove sezony :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist