Kaderka označil kongres ITF za vymývání mozků, vítězům gratuloval

17. 8. 2018, 07:00
Aktuality 27
Smutně zněl hlas předsedy Českého tenisového svazu Iva Kaderky v telefonu po prohrané bitvě o podobu Davisova poháru. Češi patřili mezi zastánce dosavadního modelu soutěže, ale na kongresu Mezinárodní tenisové federace ITF v Orlandu byla schválena reforma.
Ivo Kaderka

"Panuje nekonečný smutek. V tuto chvíli zemřel Davis Cup. Podle toho, jak to vnímáme, tak to byla poprava Davis Cupu za bílého dne a v přímém přenosu," řekl Kaderka ČTK v telefonickém rozhovoru.

V týmové soutěži tenistů bude od roku 2019 hrát v kvalifikaci 24 celků. Finále se uskuteční jako týdenní turnaj pro 18 týmů a hrát se bude během jednoho týdne na jednom místě. Jednotlivé zápasy se budou nově hrát jen na dva vítězné sety místo dosavadních tří. "Odchází jedna obrovská legenda jako důsledek nezměrné hlouposti a chamtivosti lidí toužících po moci a penězích," pronesl Kaderka.

Šéf českého tenisu byl součástí takzvané "partyzánské skupiny", jak nazval bojovníky za starý model Davisova poháru. Ještě ráno před hlasováním byl plný optimismu. "Vstával jsem plný adrenalinu a věřil, že se jednoznačně podaří zachránit nejrozšířenější týmovou soutěž," řekl Kaderka. Nakonec k tomu chybělo šestnáct hlasů. "I v naší skupině se musel najít Jidáš, který to prodal a podtrhl. Nikoho ale nemůžeme očernit a ukázat na něj prstem. Je mi z toho smutno," řekl Kaderka.

"Jsem totálně frustrován, protože jsem zažil třídenní vymývání mozků, které jsem ještě nikde nezažil. Bylo to sehrané jako maňáskové divadlo a velká show. Chyběla mi děvčata v krojích a úderníci na alegorických vozech," řekl Kaderka, ale uznal porážku. "Je to výsledek demokratického hlasování, nezbude nám nic jiného než popřát vítězům hodně štěstí, ale hořkost zůstane a jsme frustrovaní," dodal.

Kaderka podobně jako vítězové Davisova poháru Jan Kodeš a Radek Štěpánek litoval, že nejen čeští fanoušci přijdou o možnost zaplnit haly a fandit v týmové soutěži svým hráčům. "Bohužel, Davis Cup odchází do vzduchoprázdna. Už hráče doma neukážeme divákům, ale ani sponzorům a zástupcům státu, abychom u nich mohli žádat o peníze a mohli jsme vychovat další hráče," konstatoval Kaderka.

Podle Kaderky se podobný scénář chystá i pro soutěže žen. Listopadové finále Fed Cupu v Praze proti Američankám může být na nějakou dobu poslední šancí fandit Češkám doma. "Rád bych, aby si to česká veřejnost uvědomila a přítomné odpovědné osoby (ITF) přivítala při finále pěkně nahlas, aby si tu reakci pamatovaly do konce světa," řekl Kaderka.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

27
Přidat komentář
Aussie
... mě naučilo jednu věc: Není dobré zahrávat si s tradicemi!
Je to ale volání na poušti, obávám se.
Reagovat
FulnekUltras
když tvá modroptáčnická banda úplně stejným vymýváním mozků a pro prachy z privatizace rozbila v roce 1992 Československo.
Reagovat
blixa
Jo tak pan Stalinsta by vytáhl tanky a hurá na Slovensko, jo ? Rozpoutal by občanskou válku ? No pěkný, pěkný ... Kdepak, jeden rudoch jako druhej ...
Reagovat
FulnekUltras
Nebuď k smíchu. Maximálně dvě tři demonstrace proklausovských fanatiků v Praze, Plzni a Budějovicích, referendum - a pak už jsme mohli mít od modrých velkozlodějů definitivně pokoj. Takhle tady ještě dalších 25 let zbytečně otravovali povětří, než to musel po Mečiarovi vzít do ruky Slovák č. 2.
Reagovat
Kojinho
Prostě bolševik...
Reagovat
FulnekUltras
Na sobě aspoň chlapci vidíte jaké to je, mít za necelých 29 let od převratu mozky skutečně vypláchnuté.
Reagovat
blixa
Ano, díky za ukázku ! :D :D :D
Reagovat
Krisboy
Chudák p. Davis, ten sebou musí v tom hrobě mrskat tak, že se umlátí a umře podruhé.
No nic, Davis Cup je mrtvej, hodně štěstí Piqué Cupu :(
Reagovat
blixa
No, byla to asi pěkná komedie. :D Daleko poctivější by bylo říci, pánové, chceme termíny pro turnaje a z nich peníze a body, Tahle soutěž je ve stávající podobě zajímavá pro menšinu zemí, takže je přehlasujeme a soutěž zrušíme. Zárověň se zamyslíme, jestli neuspořádát jinou soutěž družstev, více vyhovující dnešním požadavkům (prachy, body, termíny). Pojem Davisův pohár ale měl být poslán k ledu i s koncem jeho bývalé podoby.
Reagovat
marekv
A propo, nikde sem si nevšiml, kdo to svinstvo bude sponzorovat. Nechce se jim na světlo. To bude citlivý místečko, zdá se.
Reagovat
blixa
Vždyť to všude píšou :D :D Platit to bude investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, která plánuje do soutěže vložit během 25 let tři miliardy dolarů.
Reagovat
marekv
Ano, ale ta to pouze zastřešuje, sama do toho peníze neinvestuje.
Reagovat
blixa
Víš co je to "investiční skupina" ? Čí ty peníze budou, to je její věc, to se předem nespecifikuje. To můžou být peníze její, stejně tak jako někoho kdo chce skrze ní investovat. Ale oni jsou ti, co peníze vlastní či svěřené do tohoto produktu nalijí.
Reagovat
ttopi
marekv razí asi teorii přenesené zodpovědnosti :D
Reagovat
marekv
Ano. Oni evidentně investují něčí peníze. Ti, kteří peníze investovali, chtějí aby se jim peníze vrátili a ještě další jako zisk. Aby se jim peníze vrátili, musí je někde vybrat. Obecně jsou dvě možnosti. Za prvé z televizních práv. V tom případě je otázka, kdo si v průběhu vysílání zaplatí reklamu. Druhý příjem je pak přímé sponzorství. Tedy kdo bude mít reklamu na bannerech kolem kurtu atd.
Reagovat
marekv
Mimochodem, ti kdo investovali (předpokládám světové prodejce tenisového vybavení a oblečení) dobře vědí, že faktická likvidace DC bude mít i značně negativní odezvu, tak si do čela společnosti s miliardovými obraty nastrčili čutálistu. Jistě skvělý hlavičkář ! :-)
Reagovat
blixa
Jojo, hlavičkář byl Piqué vynikající, jako stoper ve vzduchu kraloval :D
Reagovat
Road_to_Centre_Court
Plha se hlásí.
Reagovat
Jiri
Ja bych tomu sanci dal. Ztrata to bude pro fanousky, ale me se ten model take moc nelibil a chtelo to osvezeni. Idealni by bylo, kdyby se ho pak zucastnovali ty nejlepsi kazdorocne. Proto ty velke penize. Bohuzel o tom je to hodne. Takto jsem tam videli jednou za 5 let Fedexe, Nadala, Djoka. Na 2 sety urcite lepsi, taky pro hrace. Uvidime, ale treba se to zazije a treba to bude fiasko :)
Reagovat
darek.vrana
Já myslím, že hlavní problém nebyly peníze, ale body do žebříčku.
Reagovat
blixa
Peníze, body do žebříčků a termínový tlak. Každý chce turnaje.
Reagovat
Pesek12
Proč Kaderka píše "Nikoho ale nemůžeme očernit a ukázat na něj prstem."
Hlasování bylo tajné?
Reagovat
blixa
Určitě ano.
Reagovat
Pavol
Bojkot a je to vybavené.Posielať nahradníkov nech si zatrénujú.
Reagovat
vojta91
zhrzenej Kaderka, ze to jemu a jeho kamosovi Cernoskovi nebude sypat prachy..
Reagovat
ttopi
To se ale týká všech. Tvůj komentář je neobjektivní.
Reagovat
George_Renel
Nebýt Črnoška tak si o většině týmových, ale i individuálních úspěších českého tenisu můžem jen nechat zdát.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist