Karlovič překonal rekord US Open, nastřílel 61 es

31. 8. 2016, 10:31
Aktuality 40
Ivo Karlovič se znovu zapsal do historických tabulek. Chorvatský veterán ve svém prvním utkání na letošním US Open nasázel 61 es a stanovil nový rekord newyorského grandslamu. Sedmatřicetiletý hráč i díky tomu porazil Yen-hsun Lua z Tchaj-wanu v pěti setech.
Profily hráčů
Ivo Karlovič

Ivo Karlovič je rekordmanem ATP, během své kariéry už zaznamenal přes jedenáct tisíc es a loni v říjnu přeskočil Gorana Ivaniševiče v čele historické tabulky. Včerejším výkonem překonal newyorské maximum Nizozemce Richarda Krajiceka, který si v prohraném čtvrtfinále v roce 1999 připsal 49 podání, na něž soupeř nedokázal zareagovat.

"Věděl jsem, že to bylo hodně es, protože v jednu chvíli jsem dával snad jedno za druhým, ale nevěděl jsem, že to je rekord," uvedl Karlovič. V žertu si postěžoval, že ačkoli v druhém setu zaznamenal 22 nechytatelných servisů, ve třetím "jen" deset. "Už stárnu. Asi budu muset na podání trochu zapracovat," řekl jednadvacátý nasazený hráč.

Karlovič byl i absolutním rekordmanem, poté co v utkání Davis Cupu v roce 2009 zasypal Radka Štěpánka 78 esy. Následující rok ve Wimbledonu ale jeho rekord překonal John Isner, který v nejdelším utkání historie proti Nicolasi Mahutovi, jehož porazil 70-68 v pátém setu, nastřílel 113 es.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

40
Přidat komentář
Herbert_Hoover
Tady máte toho tenisového neandrtálce. ;))

https://www.youtube.com/watch?v=4f-Wrqa8Qbg
Reagovat
Stan_Borowitz
"Asi budu muset na podání trochu zapracovat..." je dobrá hláška.
Reagovat
smazaný uživatel
je mily a vtipny - stare, ale dobre:

https://www.youtube.com/watch?v=L3JsfD22wHQ
Reagovat
janek_da
A zase eso. Takhle si už dlouho představuju, že by se mělo podávat na Rafu.
Reagovat
smazaný uživatel
a vyplatilo se.....následně Tommyho brejkoval a vyhrál set......borec :D
Reagovat
sprchon
A proč to třeba Berdychovi umpire neuznal? :D
Reagovat
Tornes
kvůli time violation
Reagovat
sprchon
Aha, dík. ;)
Reagovat
janek_da
mmnt, on dostal TV, tak naštvaný tak zaservíroval a on mu to nesmyslně neuznal

https://www.youtube.com/watch?v=0euUZVL70H0
Reagovat
Tornes
No jak to chápu já, tak rozhodčí svým TV de fakto "ruší" hráče a přeruší chystání obou hráčů na servis/příjem a proto to neuznal. Nebo mu mohlo vadit že podával ve chvíli, kdy vlastně zapisoval TV.

"I announce than you cannot serve like that" - tohle tam říká a ať byl konkrétní důvod jakýkoli, rozhodně z toho jednoznačně vyplývá, že mu to neuznal v souvislosti s tím oznámením, nikoli jako obecné pravidlo.
Reagovat
brixner
Je to aspoň zjev mezi všemi pinkálisty! Jo, od BL to šmrdlat neumí, ale to Goran taky moc neuměl!
Esovič prostě dělá to, co mu jde nejlépe, to je celé!
Snad tady bude aspoň do čtyřicítky!
Reagovat
Krisboy
Neříkám, že ho nemám rád, je to docela sympaťák. Jenom píšu, že každý si pod "antitenisem" představuje něco jiného. Ať je tady klidně do padesáti, nemám s tím problém.
Reagovat
horska.kraslice
Je to škoda, že ho Lu nakonec nedostal.
Reagovat
Krisboy
Pár lidí nazývá Agu antitenistkou. Co je potom Karlovič, kterej nemá nic jinýho, než servis, je těžké mu ho vzít a zároveň nemá nic, čím by sebral servis soupeři a proto hraje v každém zápase deset tiebreaků???
Reagovat
Herbert_Hoover
Jestli ty nebudeš spíše tenisový anti-odborník. :))
Reagovat
Krisboy
Proč myslíš? Protože Agu nepovažuju za antitenistku a její pestrá a chytrá hra se mi líbí? Protože se mi nelíbí hra hráče, kterýmu když soupeř vrátí první servis, je často v koncích a neví co s tím?
Reagovat
spaniel
Takže jeden extrém je ok, druhý ne?
Reagovat
Krisboy
Nechápu...
Reagovat
smazaný uživatel
Ti to zkusim prelozit...;)

Nevadi ti, ze je hracka, ktera chce ziskavat hlavne fiftyny z hry a z chyb souperek a nerada ziskava fiftyny primimy body, nebo prohozem tak aby ukoncila jak nejrychleji vymenu...
Ale vadi ti, ze jiny hrac chce ziskavat fiftyny z primych bodu, nebo rychlym prechodem na sit, prohozem z FH, tak, aby co nejrychleji vymenu ukoncil...a nerad ziskava fiftyny z hry...;)
Reagovat
Krisboy
Děkuji!
Reagovat
smazaný uživatel
Nemas zac;)

Me trebas osobne je to jedno jak to hrac resi...hraci to budou hlavne resit tak, aby byli schopni jak nejlepe hrat i vzhledem k fyzickym moznostem atd....kazdy to zvlada ruzne...koukni na Isnera, na zacatku kariery to bylo jelito, ktere na siti sotva dalo jednoduchy volej, kdy ten mic mas jeste nalitej od soupere, ze to ani lepe nejde..., a on to hnojil.....a maval tam u site s tou raketou jak unaveny zemedelec s vidlemi po sklizni...
...coz pro mne bylo neco tak nepredstavitelneho, ze tohle chce hrat tenis...a kazit takove mice...ale koukni dneska...
dneska ti strihne nejen ten volej ale halfak jak z ucebnice...nebo drop s paradnim backspinem, ze nachyta i mistra Rogera, a jeste mu to udela na GS turnaji, ale porad asi ten serv bude prevladat, o neco to oprit musi...

me se trebas spis nelibi, jak ti satnari, satnarky, si jdou udelat tu tzv. fiktivni zachodovou meditacku do saten mezi setama...nebo meditacku na tema vymena raket atd....to je podle me horsi, nez ze nekdo hraje nejakym stylem...

Jako trebas styl Monfilse - to by nekdo mohl rict, ze to obcas uz take neni o tenise;D) Nebo Dolgopolov...to je taky supa.

A nejhur na tom je Monika Niculescu, podle me hraje OK. No ale nekteri to proste vidi jako zlo a hnus...a na druhou stranu tem posukum vubec, ale vubec nevadi 60 UEcek v jednom zapase;D))))
Reagovat
smazaný uživatel
No jeste by to mel prekontrolovat Spaniel...;)
To je fakt, trebas jsem se utnul...
Reagovat
sprchon
Oba mám svým způsobem rád...

https://www.youtube.com/watch?v=4f-Wrqa8Qbg

Ale Agu víc. :D :)

https://twitter.com/SamsBiceps/status/660122298935058432
Reagovat
Krisboy
Ale jo, docela to umí, uznávám! A ta Aga, to bylo nezapomenutelný, ten její nevěřícnej výraz :)
Reagovat
Herbert_Hoover
hele, Aga mě svou hrou nijak nezajímá, de facto mě ta jejich rodinka zajímá spíše mimo kurt, když se ukazují tangáče cestou do auta z párty apod.

Nicméně...je prostě naprosto zcestné to tvé kategorické zaškatulkování Karloviče, vždyť ten člověk je majitelem několika titulů, které by jistě nevyhrál jen přes tiebreaky a má na kontě pár fakt famózních duelů, kdy jeho mezihra vůbec nesymbolizovala tragédii. Prostě tento tvůj příspěvek je k smíchu. HOWGH.
Reagovat
PetaM
Karloviče se nezastávám, jeho hra se mi nelíbí, ale objektivně musím uznat, že jeho FH je hodně dobrý. BH naprosto slabý. A taky hodně chodí k síti (co jiného má dělat že :D ) a i na té je úspěšný. Na nejlepší hráče nemá - s jeho výškou a slabým BH je to jasné - ale na to, aby byl kolem 20. místa má v pohodě, díky servisu.
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D Na nejlepší nemá. To je pravda. Umí jen na takový ty Djokoviče a podobné hráče druhého sledu co rupnou i s hráčema jako Kvéry apod. :D
Reagovat
PetaM
vs. Djokovic 3:1
vs. Murray 0:7
vs. Wawrinka 2:5
vs. Federer 2:13
vs. Nadal 0:5

Takže s jediným Novakem má pozitivní bilanci. Který na něj z nějakého důvodu prostě neumí, nebo se mu na něj nechce umět :D

Další důkazy zřejmě nejsou potřeba, bilance mluví jasně ;)
Reagovat
Krisboy
Novak? To je ten nejlépe returnující hráč na okruhu? :)
Reagovat
smazaný uživatel
S tím Wawrinkiou to není zase tak zlé. A možná by bylo dobré zmínit bilance s jeho "vrstevníky":

Karlovič- Blake 7:3
Karlovič- Hewitt 4:2
Karlovič- Haas 4:2

To nebude náhode. Jak by řekl gigin - je to prostě pánes!
Reagovat
smazaný uživatel
A Federera porazil jen jednou kdyžtak. Tu poslední exhibičku může počítat jen vtipálek :D
Reagovat
PetaM
Já to jenom opsal, nezkoumal jsem jaké zápasy spolu hráli :D
Reagovat
Herbert_Hoover
Hele, kdo si může říct, že uhrál s Fedexem 2 zápasy? Vždyť třeba takový Čilič (vítěz majoru) nevyhrál s Djokovičem jediný zápas. To je prostě bomba, když Karlovič uhraje na nejúspěšnějšího hráče historie dva zápasy. Takoví Baghdatisové, Gonzalezové si to nemohou říct. A předpokládám, že ty považuješ za lepší hráče. Tak proč zesměšňovat Dr. Iva? ;) Prostě, Karlovič umí z forhendu, na síti a na servisu s tím, že má své chvilky, kdy hraje jako patnáctiletá juniorka a netrefí ani medicinbalem vrata od garáže z metrové vzdálenosti.
Reagovat
Tornes
Karlovič má jen podání... další mýtus, který se tu tak rád omílá. Takže předpokládám, že těch 50 % středně dlouhých výměn, co vyhraje na returnu, mu vyhraje podání, například.

Karlovič má dvě velké zbraně, dva velké nedostatky a spoustu úderů mezi tím. Má excelentní servis (nejlepší v historii) a dobrý forhand (hrává ho velmi na riziko, ale úspěšně - 17 % jeho forhandů jsou winnery, 8 % vynucené chyby soupeře a 17 % UE - je tedy 8 % v plusu. Kdyby nebyly ještě další okolnosti, tak je to forhand srovnatelný třeba s Nadalovým). Jeho dvě velké slabiny jsou return (pouze ten jeden úder, obzvlášť backhandový) a backhand, zejména topspinový. Dále má Ivo velmi slušné voleje, nadprůměrné smeče, minimálně průměrné loby, ucházející backhandový slice atd.

Doktor Ivo není příkladem hráče, kterému stačí jeden úder. Je příkladem hráče, který dokáže své velké slabiny skrýt za své zbraně.
Reagovat
Tornes
A například když na returnu odfiltrujeme výměny bezprostředně ovlivněné podáním a returnem (tj. výměny do tří úderů), tak se Ivo dostává na slušných 45 % vyhraných výměn. Jasné, žádný Djokovič to není, ale jeho údery z pole jako celek jsou slušné.
Reagovat
Krisboy
:) Solidní demagogie. Ta druhá věta se ti fakt povedla :)
Reagovat
Tornes
Co je na tom prosím za demagogii?

Druhou větou myslíš to, že to není Djokovič, ale údery má i tak solidní? Co je na ní tak vtipného?
Reagovat
Tornes
A btw, kde máš nějaké argumenty? Já jsem ti tu nanesl argumenty podpořené reálnými čísly ze hry.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzdy ked sa rozoberá Karlovicov BH, spomeniem si na pamatnu hlasku spaniela, ktory tvrdil, ze BH ma lepsi ako Karlovic. Spanielov BH je norma :)
Reagovat
Ereinion
Přesně tak, lidi jsou na*raní, že vyhrává s takovým stylem, tak ho iracionálně pomlouvají, že má jen podání...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist