Konec favoritů v Barceloně: Ferrer neuhrál set, Fognini skrečoval

23. 4. 2014, 16:19
Aktuality 14
Hned ve svých úvodních zápasech skončili v Barceloně dva ze spolufavoritů antukového turnaje. David Ferrer dnes překvapivě neuhrál ani set proti Rusovi Gabašvilimu a krátce po něm si balil kufry i Ital Fognini, který vzdal svůj zápas ve druhém setu.
David Ferrer (© Andrew Cornaga)

Pro čtyřnásobného finalistu barcelonského podniku Davida Ferrera měl být dnešní duel s Tejmurazem Gabašvilim přípravou na těžší zápasy, které měly teprve přijít, ale ve svém prvním zápase v katalánské metropoli od začátku zaostával za ruským soupeřem. Gabašvili sebral světové pětce hned první servis a mohl jít dokonce do vedení 4-0. Ferrer sice dokázal srovnat, jenže za stavu 5-4 si znovu neudržel podání a sadu ztratil.

Kdo v dalším dějství čekal velký obrat favorizovaného Španěla, nedočkal se. Ruský tenista šel znovu jako první do vedení, které už tentokrát nepustil. Za stavu 4-2 si podržel důležité podání a zápas ukončil dalším brejkem.

"Nemám k tomu co říct, byl lepší než já. Měl jsem ohromnou šanci za stavu 4-4 v prvním setu, kdy jsem vedl 40-15, ale nevyužil jsem ji," litoval na tiskové konferenci Ferrer, který si vedle dvanácti vítězných úderů netypicky připsal také 25 nevynucených chyb.

Téměř současně s turnajovou dvojkou vypadl v Barceloně i třetí nasazený Fabio Fognini. Italský tenista neuhrál jediný game proti Santiagu Giraldovi, který tak 13. hráči světa nadělil "kanára". Za stavu 0-6 0-4 Fognini utkání skrečoval kvůli svalovému zranění pravého stehna.

Nadal se na výhru nadřel
Vůbec jednoduchý neměl vstup do turnaje ani Rafael Nadal, světová jednička však další senzaci nepřipustila. Osminásobný vítěz turnaje, na kterém prohrál pouze při svém debutu v roce 2003, dnes zdolal krajana Alberta Ramose až po dvouhodinovém boji 7-6 6-4.

"Nehrál jsem moc dobře, byla to tvrdá práce, ale postoupil jsem a to je pro mě pozitivní. Jsem za to moc rád," komentoval Nadal svůj úvodní zápas, v němž zahrál 19 winnerů a udělal 27 nevynucených chyb.

"Po porážce v Monte Carlu nebylo snadné nastoupit k dalšímu zápasu. Ale jsem pyšný na to, jak jsem dnes bojoval. Vítězství, která vybojujete i přes horší výkon, jsou kolikrát mnohem důležitější," dodal sedmadvacetiletý Španěl, který minulý týden v Monte Carlu prohrál nečekaně už ve čtvrtfinále s Ferrerem.

O postup do čtvrtfinále se favorizovaný Španěl utká s Chorvatem Ivanem Dodigem, jenž dnes snadno vyřadil domácího Feliciana Lópeze.

"Musím zlepšit úplně všechno. Každý den pracuju na tom, aby moje hra byla agresivnější. Musím najít pocit, kdy budu ve výměnách dominovat. Cítím, že někdy hraju úder z dobré pozice, ale nejsem schopný zahrát vítězný úder. Na další zápas se musím připravit lépe," uvedl nejlepší tenista světa.

Nadal má v Barceloně fantastickou bilanci 41-1 a dnes si připsal celkově 301. výhru na antuce. Na té usiluje už o 44. titul, kterým by se přiblížil rekordu Guillerma Villase (46 titulů).

Jürgen Melzer v Barceloně na svém druhém turnaji po půlroční pauze zaviněné zraněním ramena postoupil už do 3. kola. Zkušený Rakušan dnes porazil 6-4 7-6 Poláka Jerzyho Janowicze, kterému připravil už sedmou porážku v řadě.

"Jsem šťastný, že jsem vyhrál už dva zápasy v řadě. I když jsem dnes nedokázal zápas dopodávat, odehrál jsem dobrý tie-break," řekl Melzer, manžel české tenistky Ivety Benešové-Melzerové.

Výsledky - Barcelona (antuka, dotace 2,127.035 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Ramos (Šp.) 7:6 (7:2), 6:4
Gabašvili (Rus.) - Ferrer (2-Šp.) 6:4, 6:2
Giraldo (Kol.) - Fognini (3-It.) 6:0, 4:0 skreč
Almagro (6-Šp.) - Kližan (SR) 7:5, 7:6 (7:4)
Melzer (Rak.) - Janowicz (7-Pol.) 6:4, 7:6 (7:1)
Montaňés (Šp.) - Dolgopolov (8-Ukr.) 7:6 (7:5), 6:3
Verdasco (11-Šp.) - De Schepper (Fr.) 6:4, 6:3
Čilič (12-Chorv.) - Kuzněcov (Rus.) 6:1, 7:6 (7:2)
Dodig (Chorv.) - F. López (13-Šp.) 6:1, 6:4
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

14
Přidat komentář
gigin
Reagovat
J.M.
Tak to bolí. Na druhou stranu, takový průběh kromě toho, že zamrzí, je i pozitivní v tom, že opravdu chybělo málo. Takže na tom Dominik momentálně asi není tak špatně.

Jsem zvědavý, kde bude startovat dál. Jestli dostane divokou kartu na nějaké další Masters, nebo se bude muset vrátit k malým turnajům a kvalifikacím...
Reagovat
gigin
Dominic is following Ernie´s every footstep now? Losing when playing better, breaking racquet as souvenir for crowd. Jazz hand FH next.
Reagovat
J.M.
No toho se trochu bojím. Aby na něj Ernie neměl špatný vliv, aby Dominic nezvlčil. On je v jádru podle mnohých nesmírně milý, křehký, slušný kluk. Ale v tom panoptiku, ve kterém se pohybuje... S tím demolováním raket začal prý před časem kvůli tomu svém kondičnímu bláznovi, který ho vyloženě popohání k tomu, aby byl na kurtu jako bestie. Tak když byl Sepp v publiku, ve vzteku jednu rozmlátil a hrdě s úsměvem mu ji věnoval... Nevím nevím, lepší je podle mě se soustředit na ten tenis.
Reagovat
gigin
Ale neboj se... Zase tak horké to nebude. A někdy je potřeba upustit páru.
Reagovat
gigin
6:4, 4:6, 5:7 against Santiago Giraldo. Incredible I lost that match. It's so tough. And really hurts. It's not even because I had matchpoints. He really played them so well. You have to congratulate him. That's the toughest for a rookie like me, how good they all play. No matter how the score is. No matter how much pressure they have to handle. There are absolutely no presents on that level. What I learned today: Even if that match was so close the truth is I am not ready to be a quarterfinalist in an ATP 500.
Reagovat
gigin
Tak a teď - děj se vůle Boží.... Je někde stream na Gulbise, nevíte? Nemůžu nic najít.. díky...
Reagovat
gigin
Ani nedutám...
Reagovat
gigin
Dobré giginku, v suchým.
Reagovat
smazaný uživatel
zeby posledna Davidova sezona v top10?
Reagovat
gigin
ani Dom a ani Gulbis nehrají na centru. Gracias :(((
Reagovat
Pesek12
Překvapivé u Davida, který mívá velmi málo tolik UE. Takové výsledky budou asi v této antukové sezóně častější.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal sa tiež dnes tváril ako keby tam bol omylom. Tipujem, že mu od základnej čiary vyšiel tak každý štvrtý pokus o víťazný úder.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist