Konec šťouchání, Plíšková musí podle kouče začít hrát

6. 6. 2017, 15:00
Aktuality 16
Čtyři zápasy tenistka Karolína Plíšková na antukovém French Open vyloženě vybojovala. Ve čtvrtfinále narazí na Caroline Garciaovou z Francie, a pokud chce uspět, musí se podle trenéra Davida Kotyzy zlepšit.
Profily hráčů
David Kotyza

"Po tom šťouchání je potřeba něco zahrát. Jestli chce Kája uspět, dobře si uvědomuje, že bude muset hrát," řekl Kotyza po dnešním tréninku.

Plíšková měla zamluvený kurt na hodinu a půl, ale už po polovině času ji vyhnala bouřka ve chvíli, kdy ladila servis. Po dešti už se na dvorec nevrátila a zamířila do svého apartmánu. "Myslím, že to stačilo. Tady už není moc co natrénovat. Spíš jsme si řekli věci, které jsou klíčové a důležité," řekl devětačtyřicetiletý Kotyza.

V předešlých kolech měla turnajová dvojka za soupeřky žebříčkově slabší tenistky. Na méně oblíbené antuce nedominovala, jak by tomu bylo asi na betonech, a zápasy strhávala na svoji stranu odhodláním.

"Teď po nepodařeném antukovém začátku si myslím, že je to dobré znamení. Hlavu drží bojovnou, i když nehraje podle svých představ. Bez toho se na Roland Garros uspět nedá," řekl kouč.

Trošku se potýkala s jednou ze svých největších zbraní: ze servisu dělala méně bodů, než bývá zvyklá. Podle Kotyzy chyby začínaly v hlavě.

"Jakmile není úplně naladěná, nepoužívá moc nohy. Nadhoz jí pak střílí dopředu a hraje placky, které často končí v síti. Je to řetězec, který ale začíná u naladění v hlavě," podotkl trenér.

Proti rychle hrající Garciaové bude právě podání důležité. Letos v Dauhá se o něj česká hráčka proti Francouzce mohla opřít a zvítězila. "Tam servírovala hodně povedeně. Bude asi potřebovat podobný výkon i tady," mínil Kotyza.

Plíšková je letos podruhé na grandslamu ve čtvrtfinále. V lednu v Melbourne prohrála na Australian Open duel s Mirjanou Lučičovou-Baroniovou. Proti Chorvatce byla často pod tlakem.

"Pobavíme se o tom, že teď bude sama ta, která to nenechá jen soupeřce. Najít balanc mezi trpělivou a zároveň agresivní hrou bude podle mě jeden z důležitých faktorů," řekl Kotyza před střetnutím s Garciaovou.

Stejně jako jeho svěřenkyně nemá obavy, že by se mohla rozklepat z halasného francouzského publika. "Podobnou atmosféru zažila na US Open proti sestrám Williamsovým," připomněl Kotyza loňské výhry nad Venus i Serenou v New Yorku na dvorci Arthura Ashe, největší otevřené tenisové aréně světa.

V minulých duelech Plíšková někdy využívala o pauzách tzv. taháky od kouče s mentálními i taktickými radami. I ve středu je bude mít v tašce. "Ale už tam toho bude hodně málo. Teď už můžeme papíry zahodit a musí hrát," zopakoval Kotyza.

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

16
Přidat komentář
Frick
1) Petra Kvitová
(GS 2000 RG R64, 70 b.)

Petra se vrátila dříve, než by kdokoliv čekal. A vrátila se dokonce hladkou výhrou! Co na tom, že Boserup hrála děsně. Škoda, že proti BMS už to nevyšlo, to vedení s minibrejkem v obou TB nemohlo nemrzet. Ale buď jak buď - je to malý (nebo spíš velký) zázrak a každý tenisový fanoušek za něj musí být rád. Hodnocení dle nějaké stupince 1-10 by asi nebylo moc na místě, takže se ho v tomto případě zdržím. Podobně jako jsem to loni na jaře udělal v případě Lucky.

ZNÁMKA: N

2) Barbora Strýcová
(GS 2000 RG R64, 70 b.)

Po hladké výhře nad Riske Bára bohužel v zápase proti Alize zklamala. Po ztraceném vedení 4:2 v první sadě se Bára ve druhém dějství herně zcela složila a ztratila ho 1:6. Co se dá dělat.

ZNÁMKA: 3- (4/10)

3) Lucie Šafářová
(GS 2000 RG R128, 10 b.)

Jakkoliv Cepede na RG prokázala kvalitní formu, tak prostě pro fakt, že Lucie jí pustila do děsivého vedení 6:1 5:0, nejsem schopen nalézt omluvu. To, že Lucie "zázračně" ožila a snížila na 4:5 možná celou tu tragikomedii posunulo ještě dále. Prostě se mi neche věřit, že to bylo jen o polevení ze strany Cepede a že by ten zápas nevypadal jinak, kdyby Lucie začala něco hrát o fous dříve. Proč ale ve fázi, kdy s tim zápasem ještě šlo dělat, tam byla jak prase na porážku, to už si musí zodpovědět ona sama. Bára se nechala slyšet, že v zápase s Alize byla trapná. Škoda, že Lucie nebyla schopna se po tomto zápase vyjádřit podobně.

ZNÁMKA: 5 (1/10)

4) Kateřina Siniaková
(GS 2000 RG R128, 10 b.)

Bohužel, další GS neúspěch pro Kateřinu a o něco méně přijtalelný než v Melbourne. Pokud se člověk podívá na její výsledky, tak od triumfu v Shenzenu nebyla Katka nikde schopna aspoň 70 bodů. Prakticky za půl sezony. To není úplně dobré.

ZNÁMKA: 4 (3/10)

5) Kristýna Plíšková
(GS 2000 RG R128, 10 b.)

Lehčí los už Týna moc mít nemohla a stejně ho nedokázala využit. Návrat starých "antukových" pořádků?!

ZNÁMKA: 4- (2/10)
Reagovat
Frick
6) Markéta Vondroušová
(GS 2000 RG Q W + R64, 110 b.)

Markéta prolétla kvaldou i první kolem, v tom druhém už ale Kasatkina ukázala, že prosadit se mezi těmi nejlepšími hráčkami bude těžší a že ty jasné rozborky hráček z druhé stovky jsou secjenom lehce zavádějící. Ale samozřejmě pro Markétu dobrý turnaj.

ZNÁMKA: 2 (7/10)

7) Tereza Smitková
(ITF 50 Grado R32, 1 b.)

Ani pozice turnajové no. 1 nepomohla k úspěchu a Tereza ostudně vytekla s hráčkou z paté stovky.

ZNÁMKA: 4- (2/10)

8) Jesika Malečková
(ITF 50 Grado R32, 1 b.)

Ani Jesulda se v Gradu nepředvedla...

ZNÁMKA: 4 (3/10)
Reagovat
Dobry-den
Už ti přišlo trestní oznámení?
Reagovat
Frick
Za co?
Reagovat
Fandina
Kotyza je na Káju nějaký přísný. To štouchání mě navnadilo, článek jsem si hned musela přečíst. Snad Kája Caroline dá, i když je to moje oblíbenkyně a jindy jí přeju. Tak držím palce. Kájo pojď!
Reagovat
Bloody13
Paráda, dneska dopadli ženský přesně tak, jak jsem tajně doufal. Kikina-hérečka venku, Wozniacký nudná pinkaná taky. Hold tentokrát zvítězil čistej útok :)
Reagovat
FulnekUltras
bude doma v mimořádném laufu - jediný skutečný problém jí může vzniknout z vlastní přemotivovanosti - španělsko-srbské finále Garcia-Kiki by mohlo současné Francii plně vyhovovat.
Reagovat
Lunej..
Kdo je cikanka?
Reagovat
sprchon
Podle FU Garcia.
Reagovat
PetaM
No zřejmě Garcia :D
Reagovat
Lunej..
Boze a to jsem si rikala, ze Fulnekuv potencial uz je vycerpan, ale je videt, ze mu bylo hodne doprano
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
tmora
Karolina by mela zacit hrat a nevymlouvat se stale na antuku - ze jeji vyska je limitujici faktor apod.. Masha je jeste vyssi a pohyb na antuce ve srovnani s Kajou nebe a dudy..
Reagovat
lars
a proc Ty nehrajes profes. tenis. turnaje sledovatelne na video streamu ?
Reagovat
Lunej..
Proc nema Petra skluz na antuce jako treba Lucka, nema ho ani Masena, proc vlastne vsechny hracky nehrajou stejne? Ze to nejde? To je vymluva.
Reagovat
Krisboy
Je nejvyšší čas, aby začala.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist