Konečně mi už nemůže nikdo nadávat jak dřív, ulevilo se Plíškové. Proti Garciaové chce výkon zlepšit

6. 6. 2017, 09:27
Aktuality 40
Karolína Plíšková dlouho nemohla prorazit na grandslamech a byla za to kritizována. Prokletí třetích kol zlomila na loňském US Open, kde postoupila až do finále. Po včerejší výhře nad Veronicou Cepedeovou se aktuální české jedničce a světové trojce žebříčku WTA hodně ulevilo. Rodačka z Loun je si moc dobře vědoma toho, že proti domácí Caroline Garciaové musí ve čtvrtfinále podat mnohem lepší výkon.
Profily hráčů
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková začala osmifinále French Open tak špatně, až i fanoušci v hledišti kurtu Suzanne Lenglenové ztichli překvapením. Nedivila se, ale nakonec si vysloužila potlesk za postup.

Pětadvacetiletá Češka rozehrála souboj s Veronicou Cepedeovou z Paraguaye na Roland Garros bez energie a kupila chybu za chybou. První set tak ztratila za půl hodiny jasně 2-6. Diváci z rozpačitosti jen koukali a nefandili.

"Bylo to ospalý tím, že jsem hrála, jak jsem hrála. Toho jsem si byla vědoma, že lidi, chudáci, neměli na co tleskat," měla pro obecenstvo pochopení.

Pomalý rozjezd mohlo způsobit, že zápas před Plíškovou skončil skrečí a tenistky se musely nachystat na kurt rychleji. Dostaly dvacet minut na přípravu.

"Šlo to rychle a já jsem zvyklá mít tak deset minut sama pro sebe. Vzít si sluchátka, ale teď byla rychlá rozcvička a nějak mi to nesedlo. Bylo trochu větrno, vítr se točil, byla jsem ztuhlá, trochu nervózní a nemohla jsem se do toho dostat. Ona hrála hroznou délku. Servis mě nepodržel. Do toho sluníčko z boku. Nic mi tam nesedlo," řekla.

Od druhého setu ale přidala na razanci, vynutila si třetí sadu, v níž bojovností a přeci jen pevnějšími nervy až 97. hráčku žebříčku přetlačila a postoupila. I fanoušci nakonec měli čemu tleskat a v závěru tribunou oběhla mexická vlna.

"Cítím velkou úlevu. Nechci říct, že jsem po prvním setu nevěřila výhře, nebo že bych nehrála líp, ale bylo to daleko. Jsem šťastná, že jsem to vybojovala," řekla.

Cepedeová překvapila Plíškovou nejen nepříjemnou hrou, ale i tím, že při zápase měla žvýkačku, což je v tenise nezvyklé. "Myslela jsem, že něco jí, když šla ze sedačky, ale nenapadlo by mě, že má žvýkačku. Já bych se bála, že bych se dusila. Občas když dobíháte míče, tak by se mohlo stát, že ji vdechnu," divila se.

Potřetí za sebou postoupila na grandslamu do čtvrtfinále a definitivně tak ze sebe shodila nálepku elitní hráčky, která na turnajích velké čtyřky nedokáže prorazit. Sedmnáctkrát nejprve nepřešla 3. kolo a až loni to prolomila na US Open, kde došla do finále.

"Konečně mi už nemůže nikdo nadávat jak dřív. Jak se mi předtím nedařilo a všichni mě proklínali, tak to mám teďka zpátky," řekla Plíšková.

Po zápase si pochvalovala, že jí znovu letos na French Open k postupu pomohla bojovnost. Ve čtvrtfinále ale bude muset proti domácí Caroline Garciaové přidat i něco navíc z tenisového umu.

"No tak to každopádně," přitakala a dodala: "To už není hráčka, co se jen tak porazí sama. Pokud budu takhle s prominutím nahazovat na kříž, tak to není hra, kterou ji porazím. Budu se muset zlepšit, ale věřím, že se soupeřkou vzroste můj výkon. Pomůže mi to, že budu hrát s lepší holkou."


Proti Garciaové chce zlepšit hlavně servis, fanoušků se nebojí
S větší podporou servisu a aktivitou chce tenistka Karolína Plíšková naložit se čtvrtfinále antukového French Open. Ve středu se proti turnajové dvojce postaví domácí Caroline Garciaová, kterou v areálu Rolanda Garrose požene za výhrou publikum. Z něj Plíšková strach nemá.

"Jo, budu mít hned dva soupeře," řekla Plíšková, ale z diváků si těžkou hlavu nedělá. "Jsem zvyklá. Mám tady nějaké svoje lidi, to mi stačí. Nejsem typ, kterého by to rozhodilo. Počítám s tím, že to bude peklo," očekává rodačka z Loun.

Francouzští diváci už letos rozhodili obhájkyni titulu Garbiñe Muguruzaovou ze Španělska, která prohrála s domácí Kristinou Mladenovicovou a později se před novináři rozplakala.

Plíšková je vycepovaná díky fedcupovým řežím. Loni ve finále ve Štrasburku si francouzskou vřavu vyzkoušela. "Horší to nebude," řekla nejdříve a pak dodala: "Na grandslamu je asi těžší hrát proti domácí holce, ale fedcupy pomůžou."

Plíšková, která se v případě postupu do finále v Paříži stane světovou jedničkou, má s Garciaovou (27. WTA) vyrovnanou bilanci 2-2. Jediný zápas na antuce vyhrála předloni v Madridu Francouzka, naposledy letos v Dauhá Češka.

"Nesmím ji nechat moc hrát. Když bude mít čas, tak to bude rozdělovat a já budu běhat. To už tady bylo čtyřikrát, to už nechceme. A samozřejmě musím dobře servírovat," řekla pětadvacetiletá Plíšková před duelem s o rok a půl mladší Garciaovou, která je stejně jako Češka poprvé ve čtvrtfinále na French Open.

"Pravděpodobně se bude hrát na Chatrieru," odhadl kouč Plíškové David Kotyza, že se bude hrát na centrálním kurtu. "Bude to s domácí soupeřkou, která hraje rychle. Kája ji zná a ví, že moc času na spekulování není. Myslím si, že to může být dobrý zápas. Jestli chce Kája uspět, dobře si uvědomuje, že bude muset hrát," řekl trenér.

Loňská i předloňská královna es Plíšková doufá, že si mnohem víc bodů připraví prvním servisem. Jeho přesnost chce zlepšit. V posledních dvou zápasech trefila jen každý druhý. "Musím mít jeho procento vysoké. Bude důležité jít přes první podání, aby mě nehrnula z druhýho, protože do toho hodně chodí," řekla tenistka.

"Karolína nehraje moc variabilně, ale má tvrdý a nebezpečný forhend a výborný servis. Antuka možná není její povrch, ale má zkušenosti. Bude to velký boj," řekla Garciaová.

V prvních čtyřech kolech měla Plíšková všechny soupeřky z druhé půlky první stovky světového žebříčku. Ač se na antuce necítí nejlépe a nehrála oslnivě, dokázala vždy vítězství vybojovat.

"Teď už jen bojovnost stačit nebude," tuší. "Bude to úplně jiná hráčka, než jsem hrála doteďka. Ani jedna to nestřílela a nehrnula odzadu. Bude to jiná hra a pro mě asi momentálně na antuce příjemnější," doufá.

Garciaová je na grandslamu poprvé mezi nejlepší osmičkou. Na jaře měla problémy se zády a říká, že se naučila hrát bez negativních emocí. "Dříve mě úplně pohlcovaly a v důležitých momentech jsem se rozklepala. Teď už ne," řekla.

Poslední Češkou v semifinále turnaje byla předloni Lucie Šafářová, která nakonec prohrála až ve finále. Jedinou českou vítězkou French Open je Hana Mandlíková z roku 1981. Martina Navrátilová uspěla dvakrát, ale už jako Američanka.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

40
Přidat komentář
tommr
třikrát za sebou udělat aspoň čtvrtfinále na GS to už není žádná náhoda. Doufám, že si letos ve Wimbledonu ty čtvrtfinále zkompletuje ... :)
Proti Garciaový bych jí věřil kdyby se hrálo na jiným povrchu než na antuce a v neutrálním prostředí. za daných okolností bude mírnou favoritkou domácí hráčka ...
Reagovat
VlS
Neflákej to tommrování - mírnou favoritkou bude Garcia - heh, přece bude jasnou favoritkou a tak. Jak to začneš vidět objektivně, tak je zle :-)
Reagovat
tommr
já myslím, že to musí stačit. Podle sázkových kursů je Karolína favoritka ... :)
Reagovat
FulnekUltras
berdychovsky konzistentní čf/sf jí bude stačit
Reagovat
Atoidi1
kamže nám zapadla kdysi tolik oblíbená GREŠLE zlámaná?
Reagovat
Jaju
Karolína je spící pana, málem si to prohrála sama....
Reagovat
FulnekUltras
V čf Ida Rasken končí.
Reagovat
darek.vrana
Ale může, tady to budeš schytávat pořád, neboj:).
Reagovat
Krisboy
Tykve už jsem nechodí, tak to nebude tak hrozný :)
Reagovat
blixa
Tykve řádí na iDnesu :D
Reagovat
sprchon
Však on se tu někdo najde. ;)
Reagovat
Lunej..
Jj, mluvite mi z duse, ale naivita je nekdy krasna vec:)
Reagovat
Torn
Trochu jsem tak koukal a Kája rozhodně nebyla jediná, kdo měl los víc než přijatelný. Garcia kromě zápasu s Cornet (nenasazená), tay neměla žádnou neporazitelnou hráčku, stejně ta Svitolina a Timea do zápasu s Venus taky ne. Vlastně až tohle poslední kolo, začínají hrát spolu nasazené hráčky víc. Takže si myslím, že nemá smysl vůbec nějak favorizovat někoho nebo naopak ne. V případě Karolíny je to hlavě. Pokud to bude fungovat, musela by Garcia předvést skutečně hodně dobrý výkon, by to vyhrála.
Reagovat
Pavol
Karolína cieľ si splnila. Vybojovala si niečo navyše ako som bol navyknutý. Ale mám pocit že bude platiť heslo. Ukončite nástup a výstup dvere sa zatvárajú. Som zvedavý či sa v tom autobuse RG ešte chvíľu povezieš.
Reagovat
FulnekUltras
sf max.
Reagovat
dadaft
dneska u žen tedy očekávám lepší kvalitu než včera.
doufám, že mě nezklamou.
velká škoda, že v Paříži zápasy nejsou rozvrženy tak, že zatímco na jednom hlavním kurtu začínají ženy, na druhém muži.
tipuju Wozniackou a Bacsinszkou, ale nevsadil bych na to.
Reagovat
Krisboy
Wozejk a Mládek.
Reagovat
sprchon
Mně taky něco říká, že tentokrát Caro Jelenu dá, ale nepřeju si to. :D A jinak tlačím Timeu, ale Kiki by mi taky vůbec nevadila. Oba zápasy by mohly bejt hodně dobře koukatelný. :)
Reagovat
sprchon
A s tím rozvržením mě to taky napadlo... Nechápu, proč hrajou ženský zároveň a pak chlapi zároveň. Snad to tak nebude až do konce.
Reagovat
Lunej..
Pokud Jelena bude davat winnery ala Petra jako se Sam, tak Caro moc sanci mit nebude, at bude behat jak chce. Takze fandim Jelene a Kiki, pokud zase nebude mit DF pomalu vic jak vyhranych gemu:)
Reagovat
sprchon
Zase jí tam padaly čáry? :D Já se tak těším, za půl hodiny to v práci zapíchnu...
Reagovat
Lunej..
Ve 2. a 3. setu Samicku drtila krasnymi udery a Sam nestihala. A pak uz to slo do haje...:)
Reagovat
sprchon
Tak když už nám musela zlikvidovat Samičku, tak snad v tom teď bude pokračovat. :)
Reagovat
Lunej..
Plne doufam, ze Caro porazi.:)
Reagovat
sprchon
Taky doufám, ale mám tušení, že tentokrát to nedá... Tak uvidíme. :D
Reagovat
Nola
Kaja, pocas turnajov vynechaj surfovanie a hlavne necitaj diskusie, fandovia ti nadavat nebudu, ale "experti" si vzdy najdu dovod ako ta skritizovat, ci odides do satne ako vitaz, alebo porazeny.....
Reagovat
gigin
No podle top experta z jiné diskuze má kliku a rozhodčí na své straně, nejhorší mezihru z top 20. Zápasy Petry kvalitativně daleko lepší. Na dotaz jaktože je teda už doma přišla odpověď - smůla na los.

Plíšku fakt to raději nečti, nebo se počúráš smíchy, jak my včera.
Reagovat
tommr
Kvěš se už úplně zbláznil ... :)
Reagovat
PetaM
:D :D :D Já nevím, proč tu Petru pořád tak řeší. Je po zranění ... Měl by její výkony brát v potaz možná tak až příští rok :D
Reagovat
sprchon
Tak co gigine, byl ses včera podívat na Génia nebo pojedeš až na finále? :)
Reagovat
gigin
Zítra jedu na celý den. Vyumývám sa, navoním a vyrážám!! :DDD Jestli bude hrát s Janowiczem, tak to bude psycocirkus, co víc si přát :DDD
Reagovat
sprchon
Olala, to vypadá, že máš velký plány. :D :D Tak si to užij. ;)
Reagovat
a.magerova
Tak to teda nevím, co zítra očekáváš... u mě by TO (vymydlení a vyvonění) bylo zcela na místě.... po vyklepnutí Tvého favorita bychom někam zapadli, kde by má "předpříprava" měla velký smysl.... u Tebe opravdu váhám... :-P
Reagovat
gigin
Gulba odstoupil, trhlina v břiše.
Reagovat
smazaný uživatel
hmmm, blby, to uz je ale docela na povazenou a kazdopadne otrava.. :-((
Reagovat
a.magerova
Tak to je pech... :-/
Reagovat
gigin
Nebudete mi to věřit, ale normálně sedim a plaču jak děcko.
Reagovat
sprchon
Ajajaj. :(

Aspoň že Penko jede.
Reagovat
Paseka
Jak tak koukám na pavouka, tak se dočkáme zbrusu nové GS šampionky. Ani jedna z nich ještě GS nezískala. Aspoň něco pozitivního. :-)
Reagovat
dadaft
jj, za pár dnů budeme slavit prvničku. ))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist