Kontaová: Nechci se spokojit s málem

18. 7. 2017, 21:05
Aktuality 16
Johanna Kontaová si na domácí wimbledonské půdě zahrála poprvé v kariéře semifinále a v novém vydání žebříčku WTA premiérově figuruje na 4. příčce. Je to skvělý výsledek, ale můžu se ještě zlepšovat, míní britská tenistka, jež se rozpovídala mimo jiné i o svém původu.
Profily hráčů
Johanna Kontaová

Johanně Kontaové se v letošní sezoně daří. Na začátku roku vyhrála turnaj v Sydney, hrála čtvrtfinále Australian Open a začátkem dubna ovládla prestižní podnik v Miami. Na antuce se sice britské tenistce příliš nedařilo, s přechodem na trávu ale její forma rostla.

Na turnaji v Birminghamu sice prohrála již ve druhém kole, v Nottinghamu ale týden předtím hrála finále a v Eastbourne postoupila do semifinále, ke kterému ale kvůli zranění nenastoupila. Svou parádní jízdu pak britská hráčka zakončila ve Wimbledonu, kde jako první Britka po 39 letech postoupila mezi nejlepší kvarteto. V boji o finále sice domácí hvězda prohrála s Venus Williamsovou, ale i díky tomuto úspěchu se v pondělí dostala na své nové žebříčkové maximum, kde jí momentálně patří čtvrtá příčka.

"Venus hrála famózní tenis a já udělala několik věcí špatně. Dívala jsem se na ten zápas znovu a rychle jsem pochopila, co musím příště změnit. Každopádně teď byla lepší ona a postoupila zcela zaslouženě," řekla na adresu své semifinálové přemožitelky Venus Williamsové.

"Myslím, že se mohu ve všech oblastech své hry ještě zlepšovat," konstatovala po Wimbledonu Kontaová. "Vím, že budu muset hodně dřít a denně tvrdě pracovat, ale jsem si jistá, že mohu dosáhnout ještě lepších výsledků. Mým největším cílem teď je zlepšit fyzičku, protože ta je v tenise hrozně důležitá. Ze své hry mám po Wimbledonu dobrý pocit, ale nebudu se vznášet v oblacích, protože vím, že mám ještě velké rezervy."

Kontaová vlétla mezi ženskou tenisovou špičku teprve v posledních dvou letech, ještě na začátku roku 2015 byla v žebříčku WTA na 150. příčce. Nyní však britská tenistka hovoří o tom, že v posledních letech mentálně i technicky vyspěla. "Myslím si, že jsem silnější po všech stranách. Jinak o věcech přemýšlím a snažím se každou zkušenost maximálně zužitkovat, protože vím, že to ze mě dělá lepší hráčku. Snažím se chytit každé příležitosti a děsně si to užívám, protože mám tenis moc ráda. Proto se nechci spokojit s málem, když vím, že mám na to, abych dosáhla velkých úspěchů."

Kontaová se narodila v roce 1991 v Austrálii a její rodiče pochází z Maďarska. "Někteří lidé mají neustále potřebu řešit můj původ a to, zda jsem Britka, nebo ne," pozastavila se Kontaová. "Narodila jsem se v Austrálii maďarským rodičům, ale už od čtrnácti let žiju v Británii, jsem občankou Británie a jsem nesmírně hrdá na to, že mohu tuhle zemi reprezentovat. Oficiálně hraju za Británii od roku 2012."

"Považuji Británii za svůj domov. Je to místo, které mi chybí, když jsem zrovna někde na cestách. Lidé mají samozřejmě právo na svůj vlastní názor, ale já jsem opravdu šťastná, že mohu hrát za Británii a nehodlám na tom nikdy nic měnit. Hrála jsem pod vlajkou Spojeného Království na olympiádě v Riu a byl to jeden z největších zážitků mé kariéry," dodala.

Její wimbledonské tažení sledovaly po celé Británii miliony fanoušků. Čtvrtfinálovou bitvu, v níž zdolala Rumunku Simonu Halepovou, sledovalo podle BBC více než 7,4 milionu diváků. "Hrozně moc to pro mě znamená. Je to skvělá věc pro britský tenis a já jsem šťastná, že se lidé dívali a podporovali mě. Po Wimbledonu mě lidé začali zastavovat na ulici, blahopřáli mi, chtěli se vyfotit a podepsat. Někteří mi dokonce řekli, že jsem inspirovala jejich děti. Mám z toho všeho obrovskou radost, i tohle je pro mě velkou motivací do dalších turnajů."

Kontaová se mimo jiné rozpovídala i o tom, co dělá, když zrovna nehraje tenis. "Poslední dobou jsem si zamilovala pečení, takže když mám chvilku, jsem v kuchyni a snažím se něco tvořit," smála se čtvrtá hráčka světa. "I když ve Wimbledonu se mi to nedařilo, protože jsem si několikrát v obchodě koupila všechno, co jsem potřebovala, ale na čokoládu jsem zapomněla, takže z toho nic nebylo. Ale jinak umím výborné muffiny."

"Jsem obecně velkým fanouškem jídla. Ráda zkouším nové restaurace a poznávám nové chutě a kuchyně. Kromě toho miluju živou hudbu. Brzy se chystám na koncert U2, na který se těším už strašně dlouho, a s mamkou pak půjdu i na Celine Dion."

Kontaová vloni triumfovala na turnaji ve Stanfordu, letos však titul na tomto turnaji obhajovat nebude a na kurty se vrátí až 7. srpna v Torontu. "Teď skončil Wimbledon a pár dní jsem odpočívala. Myslím, že vynechat Stanford je momentálně dobré rozhodnutí vzhledem k tomu, že tohle je jediná možnost v sezoně mít delší čas na tréninkovou přípravu. Těch turnajů je za sezonu hodně a člověk pak musí myslet i na své tělo a na svůj klid, který je sem tam prostě potřeba. Teď si dám pár dnů volno a pak začnu s přípravou na americké turnaje. Věřím, že pak budu výborně připravená."

Komentáře

16
Přidat komentář
dadaft
Johanna je sympoška.
zlepšovat je co, to je pravda,,,,,,,,,,, říct "ve formě hrající Konta" a "ve formě hrající Muguruza" je zkrátka pořád mluvení o dvou rozličných váhových kategoriích.
Reagovat
Mayo
Táto s tým hnusným servisom, jdu blejt :(
Reagovat
slacker
to je kecu nejsi Britka ale hracka hrajici za Britanii, "už od čtrnácti let žiju v Británii", ne uz ale az
Reagovat
sprchon
Britové můžou bejt rádi. ;) Ale je fakt, že třeba z tý Zarytský taky nejsem zrovna odvázanej.
Reagovat
Enterprise
Úplně nechápu, co ti vadí. Anastasia se v Česku narodila, akorát se rodiče asi původně plánovali vrátit zpět na Ukrajinu, tak jí nechali ukrajinské občanství. Ale to nic nemění na tom, že tady celou dobu od narození žije.
Reagovat
sprchon
Tak to jsem nevěděl... Ale to občanstvní získala teprve nedávno, ne?
A myslel jsem to spíš tak, že mě ničím nezaujala, hrou ani vystupováním, ale je to jen první dojem a je ještě mladá. ;)
Reagovat
Fandina
Nějak jsem to blbě přečetla, místo málem tam bylo ještě es. A to mě celkem pobavilo :-)).
Reagovat
Stan_Borowitz
What a fortnight for @JoKonta91! We're delighted she's joining @sallynugent @louiseminchin & @mrdanwalker on the sofa just after 8 tomorrow.

No, snad ji mrdan walker na té sofě moc nevywalkeroval...
Reagovat
smazaný uživatel
Předloni jsem ji "objevil" před US open. S Petrou sehrála vyrovnaný zápas.
Loni před US jsem jí přál, aby aspoň na týden nakoukla do top 10.
Letos mě překvapila, jak potvrzuje výsledky.
Ať je fit a posbírá body potřebné pro Singapur.
Reagovat
horska.kraslice
Loni jí TM utekl opravdu o fous, takže letos se jí to doufám podaří. Je to velká bojovnice, její zápasy mají šťávu.
Reagovat
sprchon
Mě zaujala už na FO, kde hrála s Drndou ten superdlouhej TB. Taky mě baví, hlavně ty loňský zápasy s Kájou byly fajn. Nejvíc mě překvapila letos ve Wimbledonu, po tom pádu se ani nevědělo, jestli nastoupí a ona tam udělala takovej výsledek... Asi to nebylo tak vážný. :)
Reagovat
Empe
Ten její pád byl důvod, proč jsem si ji radši nedala do Fantasy... Čímž jsem přispěla k jejímu úspěchu. Dluží mi minimálně lístky na centr, protože kdybych ji vzala do týmu, vyhučí v prvním kole. Ale že pomohla Káje na trůn, nebudu to hrotit. :-D
Reagovat
sprchon
Já to měl stejně se "zraněnou" Simonou na FO. :D S Johankou jsem na Wimbledon nepočítal, ona s tou trávou až tak sžitá není. A po tom pádu už vůbec ne... Ale stejně jako Simona překvapila. ;)
Reagovat
horska.kraslice
Jsem ráda, že ten pád, zdá se, je bez vážnějších následků. V současné době je škoda každé zajímavé hráčky, která musí kvůli zranění zmizet na čas z kurtů. Snad to Johannin případ není a nebude.
Reagovat
Pedronegro
no, nějak u ní mám pocit, jestli snad už nenarazila na vrchol, trochu jako Rafa do toho futra, ale třeba ještě něco předvede :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavá volba skupiny po Wimbledonu :D.

Ale je fakt, že udělala obrovský skok, a je ukázkou toho, že se lze zlepšovat.
Hrála sympatický tenis, asi si ji zapíšu do svého bločku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist