Kontaová: Teď chci vyhrát Wimbledon

13. 4. 2017, 10:46
Aktuality 36
Johanna Kontaová rozšířila svou sbírku trofejí na posledním prestižním turnaji dosavadního průběhu letošní sezony, když v Miami vybojovala svůj nejcennější titul. U toho však pětadvacetiletá Britka zůstat nechce. Dalším cílem je domácí Wimbledon a post světové jedničky. Její kouč Wim Fissette pevně věří, že rodačka ze Sydney může na obojí dosáhnout.
Profily hráčů
Johanna Kontaová

Ještě před dvěma lety jméno Johanna Kontaová téměř nikdo neznal. Britská tenistka na sebe poprvé upozornila během travnaté části sezony 2015, kdy si zahrála čtvrtfinále v Nottinghamu a Eastbourne. Mluvit se o ní však začalo až v souvislosti s jejím vítězstvím ve druhém kole US Open nad Garbiñe Muguruzaovou.

Nyní pětadvacetiletá rodačka ze Sydney nakonec skončila na posledním grandslamovém podniku roku až v osmifinále na raketě Petry Kvitové a další fantastický výsledek přidala ve Wuhanu, kde se z kvalifikace probojovala až do čtvrtfinále, v němž jen těsně podlehla Venus Williamsové. V čínské metropoli navíc porazila další velké jméno - Simonu Halepovou.

Ten největší úspěch ale přišel na loňském Australian Open. Kontaová vrátila porážku Venus Williamsové a dokráčela až do semifinále. Přestože další semifinále přišlo až na trávě v Eastbourne, hráčky už si začaly na Britku dávat pozor.

Premiérového titulu se Kontaová dočkala ve Stanfordu a v Pekingu si zahrála finále. Díky loňským výkonům se kvalifikovala na "menší Turnaj mistryň" v čínském Zhuhai, kde vypadla v semifinále. O její neúčasti na Turnaji mistryň v Singapuru na poslední chvíli rozhodla Světlana Kuzněcovová.

Letos hraje britská tenistka, jež má bilanci zatím 22-4, možná ještě v lepší formě. Letošní sezonu zahájila semifinálovou účastí v Shenzhenu a o týden později si v rodném Sydney došla beze ztráty setu pro druhý kariérní triumf.

I v Melbourne Kontaová potvrdila, že chce letos pravidelně postupovat do závěrečných kol. Nevyšlo jí to akorát v Indian Wells. V kalifornském městečku našla přemožitelku již ve třetím kole.

Brzkou porážkou se však rozhodně nenechala rozhodit, jelikož na nadcházející akci WTA Premier Mandatory v Miami vybojovala svůj vůbec nejcennější titul, když porazila mimo jiné Simonu Halepovou, Venus Williamsovou a ve finále Caroline Wozniackou.

Díky celkovému prvenství v Key Biscayne si Kontaová vylepšila své žebříčkové maximum na sedmé místo a v letošním hodnocení pro Turnaj mistryň je prozatím na třetím místě za Karolínou Plíškovou a Caroline Wozniackou. Na čelo ovšem ztrácí pouhých 76 bodů.

Výkony v Miami samozřejmě potěšily i jejího trenéra Wima Fissetta, s nímž začala spolupracovat před startem letošní sezony. Belgičan patří na ženském tenisovém okruhu mezi trenérskou špičku. V minulosti vedl Kim Clijstersovou, Sabine Lisickou, Simonu Halepovou a naposledy Viktorii Azarenkovou.

"Bylo pár hráček, se kterými jsem chtěl spolupracovat. Listopadový telefonát a dotaz, zda bych chtěl spolupracovat s Johannou mě hodně překvapil," svěřil se Fissette.

"Už před startem naší spolupráce jsem ji docela dobře znal, protože ještě když jsem trénoval Viku, tak jsme proti ní hráli loni v Miami. První týden jsme se spíše jen poznávali. Vyslechl jsem si Johanny názor na její hru. Ze začátku jsme se zaměřili hlavně na omezení počtu nevynucených chyb a na zlepšení pohybu," řekl Belgičan.

"Trošku jsem se bál, že finále v Miami proti Caroline bude pro Johannu až moc fyzicky náročné, ale zvládla to na jedničku. Od prvního míče hrála skvěle. Z výsledku mám obrovskou radost," pochválil svou svěřenkyni.

"Johanna bude v zápasech vždy ofenzivní, taková je její hra. Bude skvěle servírovat i returnovat a ve výměnách útočit. To jsou její přednosti a musí je maximálně využívat. Také hodně pracuje na psychice," dodal.

Není tak divu, že celá Velká Británie svou nejlepší tenistku současnosti opěvuje. Od dob Virginie Wadeové, která jako poslední Britka vyhrála grandslam (Wimbledon 1977), je Kontaová nejúspěšnější britskou tenistkou.

Přestože má ve Wimbledonu zatím mizernou bilanci 1-5, domácí grandslam chce jednou vyhrát. "Vyhrát Wimbledon je mým snem. Už jako malá jsem věřila, že by ten den jednou mohl přijít. Snad dostanu příležitost si o tak prestižní trofej zahrát. Zatím jsem se svými letošními výkony nadmíru spokojená," prohlásila Kontaová.

Svůj tenisový um plánuje pozvednout na vyšší level. "Ženské pole je velmi silné. Je tu spousta výborných hráček a vyhrávat velké tituly rozhodně není jednoduché." Dalším snem Britky je totiž pozice světové jedničky. "Chtěla bych být nejlepší hráčkou na světě, ještě mě čeká spousta práce."

Její kouč Wim Fissette věří, že to dokáže. "S Johannou jsem začal spolupracovat, protože grandslamového titulu jednou může dosáhnout, pokud se bude postupně zlepšovat."

Loni v říjnu se Kontaová stala teprve čtvrtou Britkou v historii, jež pronikla do elitní desítky. Před ní to dokázaly pouze Jo Durieová, Virginia Wadeová a Sue Barkerová.

Nyní ji čeká přechod na nejméně oblíbenou antuku, na níž toho zatím moc neodehrála. Minulý týden měla startovat v Charlestonu. Nakonec se však kvůli zranění pravého ramene odhlásila a svou letošní premiéru na nejpomalejším tenisovém povrchu by měla absolvovat až ve druhém květnovém týdnu v Madridu.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

36
Přidat komentář
FulnekUltras
nebo čápí?
Reagovat
VlS
pěkně do fronty a nepředbíhat!
Reagovat
slacker
spravne
Reagovat
smazaný uživatel
Jo!
Pokud nebude hrát proti Lucce, nebo Timee, má plně moji podporu :-)
Reagovat
brixner
Ale až poté, co si talíř vodsuď vodveze Kája!
No né?;
Reagovat
janek_da
Kája má svoje slavíky.
Reagovat
dadaft
Kája je mega-slavík.
"Kááá vu si o sla díííííím o tro chu vííííc........."
Reagovat
bIbec
tak je jedna z největších favoritek, o tom asi není pochyb.
Reagovat
sprchon
Tak přemejšlím, že ji tam asi v červnu před Wimbledonem pojedu zkontrolovat. :)
Reagovat
Fandina
Jeď rovnou na Wimbledon, lístky můžeš sehnat ve frontě na louce, přijdeš brzy ráno, dostaneš číslo a pak si lehneš a vždycky se občas posuneš až do areálu.
Reagovat
sprchon
Zase tak bohatej nejsem. :D Ale určitě se někdy na nějakej GS podívám. :)
Reagovat
Fandina
Já zaplatila za vstupenku na den 20 liber.
Reagovat
Fandina
Ale vystála jsem si několik hodin frontu, nebo spíš vyležela na louce, mají to tam dobře zorganizované, nechají tě ležet hodinu a pak zavelí k přesunu. Takže příjemné čekání.
Reagovat
sprchon
Aha... Tak to je celkem v pohodě.
Reagovat
Fandina
Jo jo, já měla vždycky číslo kolem sedmi tisíc, přišla jsem po sedmé hodině a po jedenácté jsem byla v areálu. Na té louce se sedí, leží, jsou tam stánky s občerstvením, WC a je to super směsice lidí. Můžeš si tam koupit deku na ležení v barvách Wimbledonu a je dobré přijít s deštníkem, který v případě jako u mně použiješ proti sluníčku, protože když pere, tak by ses mohl spálit, tak dlouho být na něm. Také proto se tam prodává krém na opalování, aby se člověk mohl chránit.
Reagovat
FulnekUltras
to se ti při vyvážení stát nemůže ;))) ale dobré info ;)
Reagovat
Fandina
to víš, za komunismu bych se do Wimbledonu podívat nemohla. Ani finančně, ani jinak, výjezdní doložku dostali jen vybraní a komunisty prověření jedinci.
Reagovat
smazaný uživatel
je dnes největší komunistobijec, co Fandino.
Reagovat
Fandina
já nikdy komunistkou nebyla, spletl sis adresu
Reagovat
smazaný uživatel
Vždy je to tak, že se potrefená husa v hejnu ozve.
Reagovat
Fandina
Tak to se musíš jít bavit s husama v hejnu, ne se mnou.
Reagovat
Fandina
Nehledě na to, že jsem se neozvala já, ale začala o nich mluvit sama, hlavně v závislosti na komunistickém profilu Fulneka, jenže to ty při své inteligenci nejsi schopen rozeznat.
Reagovat
sprchon
Díky za info, to vypadá jednoduše... Letos to ale vidím na nějakej menší turnaj, Nottingham nebo Eastbourne. ;)
Reagovat
Fandina
Jj, já v neděli razím do Monte Carla, ale tam vstupenky už mám :-)).
Reagovat
sprchon
Tak to se máš. :) Já jsem zatím ve fázi rozmýšlení a plánování.
Reagovat
smazaný uživatel
Potvrzuji - v r. 2008 jsem přišel cca před devátou a kolem poledne jsem byl v areálu. Bylo pěkně, takže jsem se spálil :-)
Koupil jsem si základní lístek taky za nějakých 20 liber. Viděl jsem Květu, Dlouhýho s Paesem a závěr zápasu Nicol s Chakvetadze.
Reagovat
EllNino
JoKO, zlobit se nebudu :)
Reagovat
VlS
klobouk dolů, šikovná holka, fakt čučím. Škoda, že QF je proti Tyndě, raděj bych to viděl až ve F.
Reagovat
Lunej..
Ty čopy byly pekne.
Reagovat
Fandina
To je dobré vědět, hlavně pro soupeřky!!!
Reagovat
kodkar
Ta Markétka to je pořádnej dělostřelec, bravo jen tak dál.
Reagovat
Kozoroh
Klidně ho vyhraj, pokud proti nebude Kája Plíšková :))
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky
Reagovat
slacker
nejaka drza, nemyslite?
Reagovat
janek_da
Teď chci vyhrát Wimbledon

To by ale nesměla tak odbývat přípravu na servis. Zklidnit se, soustředit se a ne tak zbrkle.
Reagovat
FulnekUltras
marabu ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist