Kontaveitová v Ostravě porazila i Sakkariovou a získala nejcennější titul

26. 9. 2021, 21:24
Aktuality 24
WTA OSTRAVA - Anett Kontaveitová měsíc po triumfu v Clevelandu vyhrála turnaj WTA 500 v Ostravě. 25letá Estonka ve finále porazila 6-2 7-5 Řekyni Mariu Sakkariovou a získala nejcennější a celkově třetí titul.
Profily hráčů
Anett Kontaveitová (© AFP)

Pětadvacetiletá Anett Kontaveitová na konci srpna triumfovala v Clevelandu, celkově má na kontě tři vítězné turnaje. Sedm finálových zápasů prohrála. Titul z J&T Banka Ostrava Open jí vynesl prémii 68.570 dolarů (téměř 1,5 milionu korun).

O rok starší Maria Sakkariová hrála v Ostravar Aréně první finále v sezoně, pětkrát předtím v semifinále neuspěla. V sobotu zdolala turnajovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska ve dvou setech, druhý titul k předloňskému úspěchu z Rabatu ale nepřidala.

Světová třicítka Kontaveitová totiž přijela do Ostravy ve výtečné formě. Ve čtyřech předchozích zápasech neztratila set, a to přitom narazila na tři nasazené hráčky včetně Kvitové a olympijské vítězky Belindy Bencicové.

"Děkuji všem, stále ještě nemohu uvěřit tomu, jak skvělý týden jsem v Ostravě zažila," řekla po zápase dojatá Kontaveitová, která na letošní rozšíření sbírky titulů čekala čtyři roky od premiérového triumfu v Hertogenboshi.

Ani Sakkariová ve finále nevěděla, jak na ni. Estonka se výtečně bránila, a jakmile turnajová čtyřka ve výměně jen trochu polevila, přiletěl na její polovinu dvorce nechytatelný úder. Po dvou brejcích vyhrála Kontaveitová úvodní set hladce 6-2.

Mnohem vyrovnanější druhá sada se pak protáhla na hodinu, ale vítězku měla nakonec stejnou. Sakkariová zkoušela měnit rytmus hry, ale Kontaveitová odolávala a skoro nechybovala. Za stavu 5-4 se ještě při soupeřčině servisu k mečbolu nedostala, ale dvanáctý game pak ve velkém stylu získala čistou hrou a oplatila Sakkariové olympijskou porážku z Tokia.

Sakkariová se díky finálové účasti v Ostravě posune v žebříčku WTA poprvé v kariéře do elitní desítky. "Bylo skvělé se vrátit do Ostravy. Dnes jsem neměla nejlepší den, ale rozhodně je to nejlepší rok mé kariéry," řekla Sakkariová, jež vloni došla na turnaji do semifinále.

• WTA 500 OSTRAVA •
Česko, tv. povrch / hala, 565.530 dolarů
nedělní výsledky (26. 09. 2021)
• Dvouhra - finále •
Kontaveitová (Est.) - Sakkariová (4-Řec.) 6-2 7-5
• Čtyřhra - finále •
Mirzaová/Shuai Zhang (2-Ind./Čína) - Christianová/Routliffeová (3-USA/N. Zél.) 6-3 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
Nola
pekne finale, Anett nebolo mozne brejknut, vsetko si uhrala sama, zasluzena vyhra

Anett a Maria su spriaznene duse, v karantene na AO sa podporovali.... to tazko niekto vysvetli niekomu, kto si najde vzdy dovod niekoho nenavidiet iba s principu, ze mi nie je sympatickysmile
Reagovat
tommr
letošní Ostrava pro nás nakonec dopadla o něco líp než lonskej ročník ve kterým naše hráčky úplně propadly. Letos naše hráčky uhrály aspon jedno čtvrtfinále a jedno semifinále. Příští rok by to už ale chtělo konečně titul. V domácím prostředí by naše hvězdy neměly nechávat vyhrávat cizinky ...
Reagovat
smazaný uživatel
Zasloužený titulsmile
Viděl jsem zápasy s Belindou a Petrou a hrála bezchybně, odvážně. Podobně jako Belinda i Marie se občas nad některými údery jen trpce pousmála.

Pěkná gratulace od Marie. Bylo hezké sledovat, že i ona si užívala závěrečný ceremoniál a sdílela s kamarádkou její úspěch.smile

Marii gratulaci k top 10.
Anett se dostala v race na 14. místo. Tak ať jí forma vydrží i za mořem.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
velmi, velmi zasloužený titulsmile
Krásná a sympatická holčinasmile
Jen mi přišlo zvláštní, že se nijak nadšeně netvářila na objetí od Sekkerky. Že by ji pošeptala něco ve smyslu: "Příště tě rozsekkám na nudličky, tysmile..." ?
Pak už ale rozdávala publiku svoje krásné úsměvy.
Kvítí prohrálo s vítězkou, nemá se za co stydět:)
Reagovat
Torn
No, jsou to stejné ročníky a už spolu hrály snad 11krát. Určitě se dobře znají.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak jsem si scénu u sítě zopakoval a asi tam žádná nelibost ze strany Anett nebyla. Jen asi můj zkreslený pohled v ten moment. Tak snad všechno ok a i ceremoniál pak. Anett ten úspěch nelze nepřátsmile
Reagovat
paddy
Já ti řeknu, čím to bylo. Nemáš rád Máňu, takže vidíš, co chceš, příp. sis představil, jak bys reagoval u sítě ty smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
seš vedle jak ta jedlesmile Mně opak přišlo to objetí ok, takže jsem se divil, že by na něm Anett něco vadilo.
Možná se ti nelíbí, že nemám rád Máňu, tak si něco představuješsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
*naopak
Reagovat
turista
Gratulace Anett. Titul si zasloužila.
Reagovat
Fandina
Asi se výhra Kontaveit dala čekat, já jsem se dívala na její zápas s Badosou buď na ČT nebo na O2 a komentátor nazval hru Kontaveit jako nadpozemskou. Ten výraz byl příznačný, hrála tady rychle a moc nekazila a v Ově jela.
Reagovat
Torn
Anett. Viděl jsem jí hrát proti Belindě a Petře a hrála opravdu bezvadně a hala jí očividně sedí. Nedala hráčkám příliš šanci a ve finále hrát proti rozjeté Sakkari. Fakt super. Jo, jinak Anett a její "Echůůů" :D.

Turnaj v Ostravě super. Viděl jsem ČF a SF naživo.

Jako zajímavé poznatky bych uvedl, že Sakkari má fakt velké nohy. :D

Mirze hrozně skáčou přednosti. Vlastně jsem si ani moc nevšiml ostatních hráček při hraní čtyřhry. Snad jí ten titul nakopne.

Fanoušci se k Petře chovali docela hrozně. Nevím, jak se to řešilo tady, ale bylo na ní vidět v zápasu s Anett, že je fakt bez energie a asi jí i něco zdravotně trápí, protože už po zápase s Jil říkala, že je ráda, že ten zápas zvládla atd. Sice nejsem nejí skalní fanoušek, ale bylo mi jí líto. Lidi občas nechápou a jen hodnotí podle skóre atd. Trochu mě od ní mrzelo, že fanouškům nepodepsala míčky, tedy alespoň těm dětem mohla.

Zhang je milá holka, měla tam i nějaké uječené asijské fanoušky. Prosila pro ně i tenisáky atd.

Jinak obecně chování některých diváků, hlavně Poláků bylo místy trochu trapné.

Rybakina je fakt vysoká, ale má nějakou maličkou hlavičku. :D

Marozova vtipně řve.....trochu jako ouuuu...I feel good nanana. :D

Kader Nouni je vtipálek, zpívá si atd. Nicméně profesionál neustále.

To jen takové mé zajímavé postřehy. :D
Reagovat
EllNino
Marozava smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Diky moc za postřehy :)
Reagovat
Fandina
Také díky za postřehy. Být na místě je vždycky fajn. Závidím.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Jen k té Petře - tu už musí být dost v nepohodě, když opomíjí malé fanouškysmile
Třeba Matteo po prohře podepisoval, jak kdyby vyhrál GSsmile
Jinak u Mirzy tomu tak bylo před děckem a po to jistojistě lepší nebude:D
Vidět rozzářenou Anett musel být zážitek:) V hale bylo určitě hned víc světla.
Reagovat
Torn
Jako z počátku to osvětlení v hale bylo docela nepříjemné. Nicméně, já mám docela citlivé oči, tak mi tak 10-15 minut trvalo, než jsem začal vnímat míček. :D
Reagovat
lvicek
Ach jo, ja bych taky tak sla osobne :/. A to bych dokonce mela v Ostrave i zazemi, nebyt jinych okolnosti :/ :/. Az jednou budu moct vyrazit, tak uz se to zas bude hrat nekde v Nanchangu, ach jo :( :( :(.
Reagovat
makro99
Pěkný to bylo :) Ale tak třeba FedCup...:)
Reagovat
lvicek
No, to uz vubec ne... Proste neni mi dano...
Reagovat
makro99
Tak třeba Staré Splavy příští rok :D
Mě teda ten letošní Fedcup ani moc neláká, celé kolem dokola to nemá úplně náboj..
Reagovat
lvicek
Jo, pristi rok by to pri nejake dobre konstelaci hvezd mozna mohlo nekam vyjit, v mem pripade nejspis Praha, ale kdyby byla Ostrava v tomto terminu, tak by se mi mozna podarilo to nejak zaridit... Uvidime, jestli mi budou hvezdy nakloneny a jestli treba nekdy uvidim Kvitko nazivo.
Reagovat
makro99
Jo, Petru sem dřív viděl docela hodněkrát. Ale teď sem se na ní po čase hodně těšil. A měl sem štěstí, pže v pátek s Jill Teichmann se mi herně moc líbila (jít o den později, tak by ty dojmy byly hodně odlišný). Ostrava byla skvělá, ale já bych se nejradši zas vrátil na jaře do Prahy, většinou sem na den i na dva zajel a třeba úterý/středa mě baví nejvíc, že se dá vidět hodně hráček tím, jak se hraje na víc kurtech..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist