Kouč Bouchardové Lansdorp: Minulost neřešíme, soustředíme se na to, co je teď a co bude

5. 7. 2018, 12:39
Aktuality 2
V roce 2014 hrála Kanaďanka Eugenií Bouchardová finále Wimbledonu a celou sezonu zakončila na páté příčce žebříčku WTA. Letos se musela do hlavní soutěže slavného turnaje v All England Clubu probojovat coby 188. hráčka světa v kvalifikaci. Pomůže kanadské tenistce zpátky mezi elitu nový kouč Robert Lansdorp? Myslím, že ji mám co nabídnout, řekl v Londýně Lansdorp.
Profily hráčů
Eugenie Bouchardová

Dosud nejúspěšnější sezonu zažila čtyřiadvacetiletá Kanaďanka v roce 2014, kdy hrála semifinále na Australian Open a French Open a na wimbledonské trávě si zahrála dokonce finále, kde v boji o grandslamový titul prohrála až s Petrou Kvitovou. V roce 2014 získala Bouchardová také svůj dosud jediný titul na okruhu WTA, když dobyla antukový podnik v Norimberku.

Díky skvostným výkonům se Kanaďanka dostala v roce 2014 v žebříčku WTA až na pátou příčku, v následujících letech ale Bouchardová predikce některých odborníků a tenisových komentátorů nepotvrdila. Když před třemi lety vlétla do ženského tenisu, byla často označována jako budoucí grandslamová šampionka a světová jednička, momentálně ji však v žebříčku WTA patří až 188. příčka.

Bývalá světová pětka se snaží znovu nalézt svou ztracenou formu. Pomoci by jí mohl i její nový trenér Robert Lansdorp, jenž v minulosti spolupracoval například i s Lindsay Davenportovou či s Ruskou Marií Šarapovovou. "Nechci se zabývat minulostí. Všichni víme, co všechno má Eugenií za sebou, ale to momentálně není tak důležité," řekl ve Wimbledonu Lansdorp v reakci na fakt, že v roce 2014 hrála Kanaďanka finále Wimbledonu a letos se do hlavní soutěže musela probojovat v kvalifikaci.

"Nebavili jsme se spolu o minulosti, soustředíme se na to, co je teď a co bude. Já věřím v její hru. Spolupracujeme spolu více jak tři měsíce a mně se líbí, že je učenlivá a snaží se. Dokázali jsme už změnit jisté věci, Genie trefuje míče důsledněji a lépe," konstatoval nový trenér Kanaďanky.

"Líbí se mi její přístup a naši společnou práci si užívám. Nemám zapotřebí ji trénovat pro svou slávu, mým hlavním cílem je jí pomoci. A mám pocit, že jí mohu opravdu pomoci dostat se mezi ty nejlepší hráčky." Stejný pohled má na vzájemnou spolupráci i sama Kanaďanka: "Věří ve mně. Miluju cestování s ním a vážím si každé rady, kterou mi dá."

Lansdorp, který se narodil v Indonésii, má za sebou celou řadu zkušeností a zastává filozofii neustálého opakování a opakování. "Více jak padesát let sleduji různé hráče, kteří se snaží dostat svou hru na vyšší úroveň. Základem je dostat všechny ty věci pod kůži, aby je pak člověk dělal automaticky. Musí je mít v hlavě a když přiletí míč, prostě je udeří."

S Bouchardovou začal spolupracovat před třemi měsíci. "Začali jsme, ale ona se potom zranila. První turnaj, který kompletně odehrála, byl turnaj v Birminghamu. Nedostala se sice do hlavní soutěže, ale na její hře už naše práce byla znát. Každým zápasem, který hraje, je lepší a lepší," řekl Lansdorp.

Bouchardová hraje v hlavní soutěži Wimbledonu díky úspěšně zvládnuté kvalifikaci. V prvním kole pak zvládla třísetové utkání s domácí Britkou Gabriellou Taylorovou, kterou přehrála 6-0 4-6 6-3. "Začala velmi dobře, pak ale jako kdyby odešla. Důležité ale bylo, že ve třetí sadě znovu zabrala a vyhrála. To je dobré znamení, protože před pár měsíci by tohle nezvládla. Začíná si postupně věřit, a to je teď to nejdůležitější."

Ve druhém kole dnes Kanaďanka vyzve 17. hráčku světa Ashley Bartyovou z Austrálie, s níž dosud jediný vzájemný zápas prohrála.

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

2
Přidat komentář
misa
K čemu článek o objížděčce kvalifikací a turnajů ITF ?
Reagovat
tommr
protože má hodně fanoušků i haterů ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist