Kvalifikace US Open rozlosována. Do bojů o hlavní soutěž zasáhne deset Čechů

22. 8. 2017, 15:33
Aktuality 85
V pondělí byla rozlosována kvalifikace závěrečného grandslamového podniku sezony US Open. Kvalifikačním sítem se v newyorském Flushing Meadows pokusí projít celkem deset českých zástupců, šest žen a čtyři muži. Letošní kvalifikace se bude od předchozích ročníků nepatrně lišit. Právě v kvalifikaci US Open si totiž hráči i trenéři vyzkouší plánované změny pravidel.
US Open

Úkol je jasný. Projít kvalifikačním sítem a dostat se do hlavní soutěže. Tato nelehká úloha čeká šest Češek. Papírově největší šanci by měly mít nasazené Martincová a Krejčíková.

Patnáctá nasazená Tereza Martincová začne proti Řekyni Grammatikopoulouové, s níž se utkala před třemi roky na ITF v Řecku, kde po prohrané první sadě ztratila už jen jeden game.

Dvaadvacetiletou českou naději čeká ve Flushing Meadows druhý kariérní start. Při své premiéře v roce 2015 skončila v prvním kole kvalifikace. Letos má tak šanci získat první výhru na US Open, pokud potvrdí roli favoritky.

Mnohem těžší soupeřku má pro první kolo šestnáctka Barbora Krejčíková. Jednadvacetiletou Češku prověří zkušená Slovinka Hercogová, bývalá 35. hráčka světa, která se na kurty vrátila letos v květnu po doléčení zranění, ve Wimbledonu došla z kvalifikace až do třetího kola a kvalifikaci US Open musí absolvovat poprvé od své premiéry na newyorských kurtech v roce 2008.

Krejčíková prožívá životní sezonu, největších úspěchů ovšem dosáhla na antuce. Na turnaji WTA v Norimberku se postarala o senzaci, když z kvalifikace postoupila až do finále, a v Bastadu jí, opět v roli kvalifikantky, jen těsně uniklo semifinále. V srpnu však vyhrála na betonech jediný zápas ze čtyř odehraných. V New Yorku startuje potřetí, nejblíže k hlavní soutěži měla před třemi lety, kdy ji od hlavní soutěže dělila jediná výhra.

Nasazené soupeřky v prvním kole dostaly Marie Bouzková a Petra Krejsová. Vítězka juniorské dvouhry US Open 2014 Bouzková začne svou premiéru ve Flushing Meadows mezi ženami proti dvaadvacítce Buzarnescuové z Rumunska. Debutantka Krejsová změří síly s 29. nasazenou Trevisanovou. S Italkou se utkala loni na antuce ve Vídni a jasně zvítězila.

Lucie Hradecká v prvním kole nastoupí proti Němce Hobgarské. S o dvanáct let mladší soupeřkou se střetne již potřetí, před třemi lety v Lucemburku zvítězila Češka, před třemi týdny na antukovém podniku ITF se povedlo Němce srovnat vzájemnou bilanci. Vítězka zřejmě narazí na nejvýše nasazenou Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu.

Poslední českou zástupkyní v kvalifikaci je Tereza Smitková, která letos tradičně předvádí nevyrovnané výkony. Aktuálně až 215. hráčka světa premiérově vyzve Rakušanku Haasovou, jež loni dokázala projít tříkolovou kvalifikací.


Kvalifikaci absolvuje kvarteto mužů
V první čtvrtině kvalifikačního pavouka najdeme hned tři ze čtyř českých zástupců. Petra Michneva čeká Francouz Sakharov, kterého porazil loni na challengeru ve Štětíně. Pokud zvýší své vedení ve vzájemné bilanci, s největší pravděpodobností ve druhém kole vyzve nejvýše nasazeného Leonarda Mayera z Argentiny.

Jan Šátral loni na US Open dosáhl svého nejlepšího výsledku na grandslamech, když z kvalifikace došel až do druhého kola hlavní soutěže. Letos má však pro první kolo kvalifikace dost těžkého soupeře. Bude jím 19. nasazený Pedro Sousa. S portugalským antukovým specialistou se utká po dlouhých šesti letech a pokusí se prolomit letošní trápení (bilance 11-24).

Druhou výhru nad Němcem Masurem se pokusí získat třiadvacetiletý Václav Šafránek, jehož v New Yorku čeká velká premiéra a teprve třetí kariérní kvalifikace na grandslamech.

Celkově počtvrté změří síly Lukáš Rosol a Srb Krajinovič. Český tenista zvítězil před osmi lety v Bělehradu, oba letošní zápasy však s o sedm let mladším soupeřem prohrál. Rosol má ze všech čtyř českých zástupců s grandslamy jednoznačně největší zkušenosti. Otázkou je, zda je v duelu s dvanáctým nasazeným Krajinovičem dokáže zúročit a navázat na úspěšnou kvalifikaci ve Wimbledonu.


Nová pravidla
V rámci kvalifikace letošního US Open se bude experimentovat s pravidly. V New Yorku budou na dvorci hodiny, které dostanou za úkol odpočítávat čas.

Tenisté by měli mít v kvalifikaci osm minut od vstoupení na dvorec do začátku zápasu. Dvě minuty na přípravu k losu, pět minut na rozehrání a minutu do prvního servisu.

Mezi jednotlivými výměnami budou mít hráči 25 vteřin na to, aby se dostavili na servis či return. Pokud se budou chtít v průběhu zápasu v šatnách převléknout, budou na to mít pravděpodobně 5 až 8 minut.

Zásadní novinkou je i možnost domlouvat se s trenéry během utkání, verbálně i neverbálně, pokud se budou hráči nacházet na stejné straně dvorce jako jejich kouč. Nyní mají ženy možnost jednou za set si pozvat trenéra na lavičku, což u mužů možné není, a na grandslamech koučování povoleno není.

Pokud se plánované změny osvědčí, budou v příštím roce uplatněny i v hlavní soutěži závěrečného grandslamu sezony.

LOS ČESKÝCH ZÁSTUPCŮ V KVALIFIKACI US OPEN 2017
Ženy
Martincová (15-ČR) - Grammatikopoulouová (Řec.)
Krejčíková (16-ČR) - Hercogová (Slovin.)
Bouzková (ČR) - Buzarnescuová (22-Rum.)
Krejsová (ČR) - Trevisanová (29-It.)
Hradecká (ČR) - Hobgarská (Něm.)
Smitková (ČR) - Haasová (Rak.)
Kompletní los
Muži
Michnev (ČR) - Sakharov (Fr.)
Šátral (ČR) - P. Sousa (19-Portug.)
Šafránek (ČR) - Masur (Něm.)
Rosol (ČR) - Krajinovič (12-Srb.)
Kompletní los
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

85
Přidat komentář
Frick
To je zase bída. Zoubková už by si taky mohla uvědomit, že když nezačne porážet holky okolo 130. místa, tak se prostě vejš nepohne.
Reagovat
Frick
https://s29.postimg.org/wunjqltaf/DHysl_BUVYAEfz_FA.jpg
Reagovat
Frick
http://ordinace.nova.cz/clanek/novinky/petra-kvitova-si-vybojovala-roli-v-nove-sezone-ordinace-komu-zasahne-do-zivota.html

Jdete rozladění z výsledkové mizerie? Nebuďte, Petra si zahraje v OVRZ!

No co, Venca Flaška v ní hrál taky.
Reagovat
EllNino
Maruška 5:3 40:15 a bohužel 5:4
Reagovat
historik
no konečně, ale zase zbytečné komplikace, ze stavu 5:2 málem 5:5
Reagovat
EllNino
a Terka má 4:3, tak třeba se ještě zvetí :))
Reagovat
historik
konečně to začalo být trochu lepší na servisu, v prvním setu 1. podání jen lehounce nad 50% do kurtu a po 2. servisu získala jen 25 %
Reagovat
EllNino
samozřejmě 3 SB v tahu ...
Reagovat
historik
mám obavy,že tohle psychicky nezvládne
Reagovat
EllNino
určitě
Reagovat
historik
zas a znova - promrhané 3 nebo 4 gamebally a zase ztracený servis
Reagovat
EllNino
a konec ... tohle prostě nepujde ...
Reagovat
EllNino
další těsný gem zazdila ... prostě vymleto
Reagovat
tommr
Tereza je bohužel beznadějnej případ. Snad to k postupu dotáhne aspoň Marie ... :)
Reagovat
Frick
Zklamání. Zápas jednoduše zazdila. :-( Samozřejmě los celkem svinskej, co se dá dělat.

Nevím, zda by nasazený hráčky měly mít nějaký "právo veta" na tyto účely. Těžko říct.

Kvaldy nejdou, tak by to měla vyřešit tím nějlepším způsbem. čas na to má do půlky prosince a příležitostí bude dost.
Reagovat
EllNino
zaa tak svinskej ten los nebyl, nehrálo se na antuce, kde by byla POlona mnohem těžší soupeř :) ... Jako by Bára za ten otočený zápas s Linette tvrdě platila v zápasech s Osakou, Hon, Kirsten a teď i Polonou ... protože krom Kirsten všechny mohla porazit, a to nepočítám zápas z Bastadu s Garcíou ... prostě ty klíčové momenty vubec nedává
Reagovat
Frick
Byla mezi těma 96 nenasazejnejma hráčkama nějaká těžší?
Reagovat
EllNino
Kulichkova, Erakovic, Andreescu, ...
Reagovat
lars
Kulicka nevyhrala v kvade ani set
Reagovat
Frick
http://sport.idnes.cz/rozstrel-s-lucii-safarovou-dfz-/tenis.aspx?c=A170821_155127_tenis_tof

Pro mne je to trochu chucpe - jednu chvíli líčit, jak je super stát se jedničkou ve čtyřhře a o pár minut později říkat, jak bylo příšerný vidět BMS v bolestech atp.

Nemůžu si fakt pomoct (a snad i možná částečně VLK sdílel moje názory na toto), ale já bych tam rád slyšel něco ve stylu "Hezky se na to kouká, ale mnohem radši bych bych hrála s Beth a klidně jako pořád dvojka".
Reagovat
EllNino
už to tady bylo ...
Reagovat
Frick
Já vim - jen píšu svuj postřeh.
Reagovat
Frick
Trochu mi připomíná slavení nástupu na trůn, jenž je vykoupeno tím, že zemřel rodič.
Reagovat
dunphy
No takhle se většinou na trůn nastupuje a nikdo s tím, včetně potomka, nemívá nějaký větší problém, protože tak to prostě je. Už si ve své rétorice protiřečíš, tak radši zalez.
Reagovat
EllNino
spíš jsi přecitlivělý a řešíš nesmysly, místo toho, abys pogratuloval a těšil se z události, která už zřejmě nikdy nenastane ...2 světové jedničky, ale tobě je prostě všechno málo ... nevím, nultá pozice neexistuje, co chceš víc ...okolnosti jsou prostě druhá věc, nic s tím neudělají, že se nedostal na trůn za jiných okolností ...ale jedničkami jsou a zaslouženě, tak proč koukat na zuby darovanmu koni, to se nedělá
Reagovat
Frick
Prostě se rád dívám na věci v širších souvislostech. A ty jsou takové, že Karolína je možná nejhorší #1 ever (neschopnou vyhrát za 52 týdnů jediný velký turnaj, ač na to měla ne jeden, dva, tři, pět, osm, ale ČTRNÁCT! pokusů) a Lucka by se jí nestala nikdy, pokud by se vinou těžkého zranění nerozpadl pár, ve kterém byla tak ráda a tak úspěšná.
Reagovat
EllNino
a co s tím uděláš ? maj holky 1. místo odmítnout ? nebo o po nich chceš, proč se tak hrozně rád bavíš o věcech, které jsou dané a neměnné ?
Reagovat
lars
Tak se divej a komentuj predevsim sam sebe v širších souvislostech :)
Ty si hodil zpet dres Altintopovi ??
https://www.sport.cz/fotbal/synot-liga/clanek/910046-altintop-zhave-tema-tvrdik-je-znechucen-a-jeste-do-toho-zamotal-duhove-vlajky.html
Reagovat
Frick
Za ty prachy hraje prd, tak ať se nediví.

Třeba ty Bohemáci nehoděj dres jednoduše kvůli tomu, že jsou rádi za 40-50 měs. a těch 1000, co by jim kvůli tomu strhli z gáže, pro ně jsou peníze.

To Halil, co bere kdo ví kolik (desítek) milonů za sezonu, fakt řešit nemusí, tak si může házet čim chce.
Reagovat
historik
Tereza Smitková v 1. setu s kanárem, ach jo, ta už se z toho asi nikdy nevyhrabe
Reagovat
EllNino
hráčka jednoho turnaje ...
Reagovat
historik
Jan Šátral postupuje překvapivě hladce
Reagovat
EllNino
tovíš, má na NY super vzpomínky z loňskýho roku :) paradoxně ho teď čeká Mackenzie McDonald, kterého minulý rok porazil v 1. kole hlavní soutěže ... velká škoda, že pokud ho porazí, tak ho zřejmě čeká Denis Shapovalov :/ a to bude asi trochu velký sousto ...
Reagovat
historik
jj 2. kolo by ještě mohl zvládnout, ale bohužel pak je tam příliš těžký soupeř
Reagovat
EllNino
a pokud porazí Šafránek Hanfmana, jako že by mohl, tak zase Stakhovsky :D ... docela nabitá kvalda ...

Škoda, že Bára dneska nevyhrála, protože to už by nejspíš kvaldou prošla, bylo to hratelné ... naopak LucHra má 1. nasazenou Su-Wei Hsieh, a to se nejspíš vyhází ...
Reagovat
EllNino
je to škoda, Šátry letos 2x vypadl ve 3. kole kvaldy o GS, myslím, že i to ho dost psychicky sráží na ostatních turnajích se pak tak nenamotivuje ... letos toho opravdu moc nevyhrál ... přitom nehraje nijak zle, jen si nvěří ... trochu paralela s jeho přítelkyní
Reagovat
historik
pamatuji si 1. kolo myslím na Fo před pár lety, kdy Denisa porazila Kontu a ve Wimbledonu pořádně přitlačila Caro. Kdyby neměla neustále nějaké zdravotní problémy a nemoci a proto stále takové výpadky, kdy si po návratu na kurty pořádně nevěří, tak by byla úplně někde jinde. Od semi v Praze zase nikde nehrála, i když měla původně přihlášené nějaké ITFko v Německu.
Reagovat
EllNino
psala, že tam nakonec nehrála kvůli nějaké nemoci, a že pojede jen na NY, tam seo dostane do MD, tak snad zase obhájí 2. kolo, ty první kola na GS zvládá poslední dobou velmi dobře, tak snad bude přát los :)

Máme vlastně v hlavní 8 holek, pokud tedy bude hrát Maky a Denisa, to je pěkné číslo ... ale moc rdši nic nečekám, až po losu to bude trochu jasnější a ani to ne :D
Reagovat
horska.kraslice
Sakra, Shapovalov v kvaldě, to jsou ty paradoxy brzkého uzavírání playlistu :-(((. Momentálně je už 69. v žebříčku. Tady Šátral bohužel zřejmě bez šance.
Reagovat
EllNino
ještě větší absurdita je to, že hraje kvaldu Leo Mayer, 52. hráč světa a vítěz turnaje ATP 500 v Hamburku :D ...
Reagovat
horska.kraslice
Děs. :-(
Reagovat
vrabejka
Dasha parádní otočka v TB :)
Reagovat
EllNino
Denisovi, Felixovi, LucHra, Šafrymu, snad to zvládne i Šátry :)

Jinak Beda porazila levorukou Han, 7:6 6:1, a přes Stojanovic přešla i Kaia Kanepi :)
Reagovat
EllNino
*Bepa
Reagovat
Bloody13
Od kdy je Hradecký třiadvacet? To možná už tak 8 nebo 9 let, ne? :)
Reagovat
Fandina
:-)) devět a kousek :-))
Reagovat
Bloody13
myslel jsem si to
Reagovat
Fandina
Reagovat
sprchon
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20914286_1561690027186002_5655763509046258147_n.jpg?oh=4e612b939e39ee3bb411f0a14c25150a&oe=5A384A13
Reagovat
dunphy
Tož kdyby se naučila skákat, děvčata :D
Reagovat
vrabejka
Lucka tu krizi Češek zlomila :)
Reagovat
historik
Václav Šafránek zvládl prví kolo!
Reagovat
sprchon
Zupa! :)
Reagovat
historik
No a Hradecká dostává taky nátěr. Jako moc jsem od ní nečekal, ale zdá se, že polovina holek v kvalifikaci vyletí ještě dřív, než vlastně pořádně začala.
Reagovat
historik
naštěstí se vzpamatovala a stav 0:3 se dvěma brejky otočila na 7:5
Reagovat
historik
tak naštěstí rozhodl první set:-)
Reagovat
Tornes
FAA i Shapo prosli dle vysledku celkem jednoduse prnim kolem kvaldy, ale u Denise to az tak jednoduche nebylo - v obou setech byl o brejk pozadu. Skoda, ze se nikde nedalo divat.
Reagovat
historik
nedopodávala zápas. Ajejej
Reagovat
historik
a samozřejmě druhý set ztratí 5:7, když v posledním gemu to na servisu měla 40:15 a za stavu 4:2 měla dva BB na 5:2.
Reagovat
tommr
trápení našich hráček ze včerejška pokračuje i dneska. Petra Krejsová je taky na nejlepší cestě ztratit dobře rozehranej zápas ... :(
Reagovat
historik
tohle fakt není normální, ve třetím setu ztratit vedení 2:0 a za stavu 3:4 na servisu vedení 40:15 - opět jako na konci druhého setu
Reagovat
bIbec
je to jelito.

Snad aspoň Venca nezklame a neprohraje 2-1 na sety. To už by byla vážně katastrofa.
Reagovat
bIbec
přijde mi zvláštní, že je jeho soupeř kurzový favorit.
Reagovat
bIbec
tvl a už to taky koní.
Reagovat
sprchon
Proč to není normální? :D Mně se to stávalo taky běžně...
Reagovat
historik
ztracen téměř vyhraný zápas. Samozřejmě soupeřka těžká, nemohli jsme to vidět. Ale ten způsob prohry prostě to je na obří naštvání.
Reagovat
tommr
to je bohužel pro Báru typický. Dokud o nic nejde tak hraje jako z partesu, ale jakmile se důležitej zápas dostane do koncovky tak zkolabuje ... :(
Reagovat
horska.kraslice
Mně teda štve něco jiného. Nač je v kvaldě nasazování, když nasazená dostane jako soupeřku bývalou 35. hráčku světa vracející se po zranění? Vždyť ten zápas byl pro Báru téměř nehratelný. Snažila se, dokonce vyhrála set, ale nedokázala to, přesně podle papírových předpokladů.
:-(((
Reagovat
tommr
to byla samozřejmě velká smůla. Doufám, že žádná z našich nasazenejch hráček v MD nedopadne podobně a nevyfasuje v prvním kole třeba Sharapku ...
Reagovat
horska.kraslice
Doufejme....
Reagovat
Jam
no mohla by to být smůla, ale taky by to mohla být šance na 2. kolo bez boje :))
Reagovat
tommr
to by našim holkám určitě neudělala. Vsadím se, že když už by musela skrečovat tak až ve druhým kole po vyřazení naší hráčky ... :)
Reagovat
EllNino
tak bez boje by v 1. kole stejně nebylo, nahradila by ji LL :)
Reagovat
dunphy
Běž si vyšetřit hlavu. Buďto už křivdy vůči českým hráčkám vidíš už i v těch největších blbostech a nebo vymýšlíš ty nejtrapnější rádoby vtipy na světě. Celkem jedno co z toho, oboje je dost psycho.
Reagovat
tommr
na hlavu si tady akorát ty, ubožáku. Zcela evidentně používáš TF jako prostředek jak beztrestně napadat lidi. V reálu budeš asi taky pěkná svině, ale to si určitě na nikoho netroufneš, vid ...
Reagovat
dunphy
Nikoho nenapadám, nadáváš tady vždycky a jenom ty :D vem si chill pill
Reagovat
EllNino
gestikulaci s kouči už stejně dělají, ať to rozhodčí povolují nebo ne, některá gesta směrem k hráčskému boxu přehlédnout nejdou :D takže se změní vlastně jenom ty hodiny ....

Počítá, že z našich postoupí tak jedna, max 2 holky, chlapi asi budou rádi za každej vyhranej zápas, nedivil bych se, kdyby všichni skončili v 1. kole ...
1. kolo od holek by mohla zvládnout Hráďa, Maruška, Omalovánka ... Báře moc nevěřím, protože poslední výkony nic moc, Tereze už vůbec ne a Petra si jede pro zkušenosti, možná že ta by mohla překvapit proti Italce :)
Reagovat
bIbec
jakože počítáš, že jedna, max 2 holky projdou kvalifikací? To by podle mě bylo hodně dobré. Za tu jednu holku bych byl hodně rád. Hlavně teda za Marušku :-)
Reagovat
bIbec
ale asi to bylo spíš myšleno, že postoupí jedna, max 2 z prvního kola, že?
Reagovat
EllNino
ne, myslel jsem spíš 1. kolem :D .. 2 úspěšné kvalifikantky by byly sen :)
Reagovat
bIbec
jj, říkal sem si, že je to nějaké divné, že holkám tak věříš =)
Reagovat
EllNino
právě že moc ne ... :) ale třeba překvapí, ikdyž US Open je zhlediska úspěšnosti asi nejhorším GS :)
Reagovat
tommr
Bára a Petra začaly kvalifikaci dobře a obě vyhrály první set ... :)
Reagovat
sprchon
Škoda, že už nehraje Klára... Ta by jim ukázala, jak se vyhrává na US Open. :)
Reagovat
dunphy
Omg :DDD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist