Kvitová: Největší vítězství je, že ruka nebolí

2. 6. 2017, 20:15
Aktuality 5
Petra Kvitová se po prosincovém přepadení a operaci ruky dokázala nečekaně rychle vrátit k vrcholovému tenisu a na French Open odehrála dva zápasy. Hlavním vítězstvím podle dvojnásobné wimbledonské vítězky je, že ji ruka ani při plné zátěži nebolela, byť přiznala, že ještě není úplně stoprocentní.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Kvitovou přepadl neznámý pachatel v bytě v Prostějově a nožem jí pořezal prsty levé ruky, v které drží raketu. Sedmadvacetiletá hráčka se po operaci a úspěšné rekonvalescenci vrátila na kurty už za pět měsíců. Na Roland Garros v prvním kole porazila Julii Boserupovou a s turnajem se rozloučila ve druhém kole po prohře s další Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

"Ruka po dvou zápasech nebyla přetížená, závratně neotekla a nebolela. To bylo nejdůležitější. Slíbila jsem panu doktorovi, že kdyby cokoliv, tak hned končím a skrečuju zápas. To se nestalo a je to asi naše největší vítězství," řekla Kvitová na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Ruka ale ještě není stoprocentní. "Pořád mě ještě čeká spoustu práce, abych vůbec dala ruku do pěsti, a to ještě bude obnášet nějaké cvičení k tenisu. Ruka se chová v tom, že ještě úplně konečky prstů nefungují tak, jak by měly. Z toho pohledu raketu nezmáčknu tak, jak bych chtěla, a není tam ještě taková síla. Jednou mi raketa vyletěla strašnou rychlostí do plachty, což se mi stalo poprvé a zrovna den před zápasem," uvedla Kvitová.

Jejího operatéra rychlý návrat na kurty překvapil. "Šest měsíců jsme brali jako reálnou dobu a cokoliv je dřív, tak je jedině dobře. Samozřejmě jsem nečekali, že se tak rychle dá dohromady, protože to není jenom otázka poranění. To sice můžete rozcvičit, ale sportovec se nemusí vrátit. Hraje tam roli hodně faktorů," uvedl Radek Kebrle.

"Párkrát mě napadlo, že se nemusím nikdy vrátit. Potom asi přišla na řadu i škola, aby tam bylo něco jiného. Ale z 99 procent jsem pořád věřila a byla pozitivní," doplnila Kvitová.

Pětiměsíční pauza jí utekla rychle. "Pořád jsem cvičila, snažila se dělat něco na fyzičce. Abych zaměstnala hlavu nějak jinak, začala jsem studovat vysokou školu v Praze (Sociální a mediální komunikace na Univerzitě Jana Ámose Komenského). Docela mi to ubíhalo. Byli jsme i dvakrát na Lanzarote, v Monte Carlu," dodala.

Před Wimbledonem se bude Kvitová rozehrávat na menších turnajích. "Asi začneme v Birminghamu, kam bychom měli odlétat za 14 dní. Paříž pro nás byla startovním můstkem, nevěděli jsme, co od toho očekávat. Jsme rádi, že to tak Petra zvládla. Od pondělní začíná každodenní práce a vyloženě se budeme soustředit na její tenis," řekl trenér Jiří Vaněk.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
freeteepek
Je pravděpodobné, že pěst už nikdy nesevře tak dobře, jako před úrazem. To ale nemusí vadit. Důležité je, aby měla v ruce sílu a cit. Rozsah pohybu jednotlivých prstů není až tak zásadní. Nemá totiž na sevření rakety prakticky vliv.
Reagovat
smazaný uživatel
trochu si myslim, ze prave zmena rozsahu pohybu prstu muze zmenit silu stisku ruky a bude potreba zmensit grip, ale co ja vim.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
strasne me ten vyvoj zajima i vzhledem k technice, jestli Petra ucelove mimodek nezmeni drzeni rakety a tedy zapojeni svalu a neozve se nejaky z necekaneho pretizeni, jestli vznikne potreba menit raketu treba, jak bude vypadat hra (nejen sila stisku, ale rychlost reflexu) na trave, antuka byla shovivavejsim povrchem (a tim logickou volbou pro navrat)... Samotny proces hojeni je veda, ktere nerozumim (jen te stale zjevne zdrzenlivosti pana doktora) a pro tenis mi k tomu ke vsemu vyplyva jeste kopec dalsich nikym dosud neprekonanych nastrah, takove zraneni je ojedinele... Kazdopadne vyzivne, pojd! :-)
Reagovat
Jabadu
Zdravotně to bude dobrý. I stisk se obnoví, ale ne za půl roku.
Je mladá, zdravá a trénovaná. To jsou její trumfy v červených a se sedmou na konec.
A že je psychicky silná a odolná, už víme.
:-)
Reagovat
Frick
https://video.aktualne.cz/dvtv/zive-tenistka-petra-kvitova-o-svem-soucasnem-zdravotnim-stav/r~d925d1b8478c11e7a557002590604f2e/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist