Kvitová při vyhlášení plakala a děkovala blízkým za návrat. Kruh se pro ni uzavře až na Roland Garros

5. 5. 2018, 15:12
Aktuality 14
Před rokem seděla Petra Kvitová v pražské Stromovce při finále v hledišti a nevěděla, jestli se dokáže s poraněnými prsty levé ruky vrátit na tenisový vrchol. Dnes pražský antukový turnaj okruhu WTA vyhrála a při vyhlášení plná dojetí děkovala blízkým a lékařům za pomoc při návratu k tenisu.
Profily hráčů

"Jsem ráda, že jsem konečně mohla taky stát na tomhle kurtu," řekla osmadvacetiletá Kvitová s mikrofonem v ruce po finálovém duelu, v kterém vyhrála nad Mihaelou Buzarnescuovou z Rumunska 4-6 6-2 6-3 a získala 23. titul v kariéře.

Loni musela turnaj vynechat, protože léčila pořezané prsty a nervy levé ruky po přepadení v prosinci 2016 ve svém prostějovském bytě. Po náročné operaci teprve začínala s tenisem a netušila, zda bude znovu schopna hrát.

"Když jsem tady loni seděla na finále, tak jsem asi nečekala, že tento rok tady budu stát, hrát a můžu vyhrát," řekla se slzami v očích a diváci dlouho tleskali.

"Nikdy jsem doteď neměla úplně veřejně příležitost poděkovat všem, kteří mi pomohli se dostat nejen sem, ale zpátky na kurty a zase být zdravá," řekla Kvitová.

První zmínila rodiče, poté chirurga Radka Kebrleho, který ji operoval, osobního strážce Martina Paštiku, profesora Pavla Koláře, manažera Miroslava Černoška a ředitelku turnaje Petru Černoškovou. "Snad jsem na nikoho nezapomněla," řekla.

"Petra si hrála s emocemi sama v sobě a posledním balónkem to z ní celé spadlo. A začal se jí v hlavě odehrávat příběh, kde byla loni a kde je letos. Sám jsem si myslel, že bude její proslov emotivní. A taky že byl," řekl trenér Jiří Vaněk.

Na závěr se otočila k fanouškům. Publikum Kvitovou hnalo celý týden, pomohlo jí v prvním setu v semifinále i otočit finále. "Od prvního kola tady bylo narváno a hráčky si nemůžou přát víc. Doufám, že se takhle sejdeme i příští rok," řekla.

Kvitovou napadlo už při rozehrávce před finále, že po utkání bude její řeč delší než jindy. "Že všem poděkuji. A udělala bych to, i kdybych prohrála," řekla.


Kruh se pro Kvitovou uzavře až na Roland Garros
Pocity štěstí prožívala tenistka Petra Kvitová po využitém mečbolu a zisku titulu na pražském turnaji WTA. Na antuce ve Stromovce se ale ještě neuzavřel kruh jejího návratu po vážném zranění z předloňského prosince.

"To přijde možná až na Roland Garros. Po French Open by se to mohlo uzavřít," řekla osmadvacetiletá Kvitová, která se loni koncem května na pařížském grandslamu poprvé objevila na kurtech poté, co vyléčila pořezané prsty levé ruky.

Triumf v Praze byl pro dvojnásobnou vítězku Wimbledonu plný emocí. Při vyhlašování měla slzy v očích a po mečbolu pocit blaha. "Nevím, jestli se to dá popsat," řekla. "Každopádně převládlo nad vším štěstí. Vyhrála jsem na domácím kurtu, na Spartě, kde trénuji přes rok a cítím se jako doma."

Od začátku turnaje hrála výborně. Celou dobu slýchala, že by měla vyhrát, ale sama na vítězství pomyslela až během finále. "Nejsem typ hráčky, co od prvního kola tuší, že by mohla vyhrát. Soupeřky jsou nepříjemné. Naši mě učili pokoru a to mám v sobě zakotveno. Nerada předbíhám, abych neurazila toho nahoře," řekla a prohlížela si skleněnou trofej, kterou vyhrála. "Vypadá to jako plamen," poznamenala.

Ve finále ukázala vedle tenisového umění i bojovnost, pro kterou se jí říká Lvice. Dokonce si během utkání nahlas říkala, že musí výhru vydřít. "Protože to bylo těžké a necítila jsem se nejlíp. Fakt jsem měla gamy, kdy jsem si říkala, že nohy nerozjedu. Musela jsem si to říct, ale takhle to mám v sobě přirozeně," uvedla.

Ve Stromovce si užívala podpory fanoušků. Z ochozů se ozývalo, že ji lidé milují. "Fakt? To jsem neslyšela," culila se Kvitová. Především díky ní přišlo během týdne podle organizátorů skoro 25 tisíc lidí, na finále 2588. "Je to neuvěřitelné, úplně bych nečekala, že se to může stát. Známe české fanoušky, jak jsou oddaní, a jsme rádi, že chodí a pořád nás podporují. Patří jim velký dík," řekla Kvitová.

Letos už vyhrála tři tituly, každý na jiném povrchu. Úspěšné první čtyři měsíce sezony přičítá vydařené přípravě. "Byla jsem zdravá a odtrénovala toho spoustu kondičně i tenisově. Tělo drží, jsem schopna vydržet i delší výměny na antuce a i klíčové body, abych urvala těžké momenty," pochvalovala si.

Znovu se ve spojení s jejím jménem mluví o grandslamovém titulu. I trenér Jiří Vaněk naznačil, že by mohla uspět, a myslí si to i Martina Navrátilová. "Já takhle nepřemýšlím. Vím, jak je těžké vyhrát grandslam. Tohle neřeknu," uvedla Kvitová a na French Open chce jet uvolněná. "Zůstávám nohama na zemi, teď mě čeká Madrid."

Na turnaji v Madridu hraje hned v neděli večer. "Doufám, že tělo vydrží. Vlastně nemám nový turnaj, pokračuju dál, což je někdy lepší," řekla.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

14
Přidat komentář
George_Renel
Myslím, že teprve tím dnešním bezprostředním projevem, kterým vehnala slzy do očí polivině diváků na kurtu i u TV, momentem, kdy ve správném chvíli vítězství mohla veřejně poděkovat všem naráz, udělá za celým tím předvánočním neštěstím definitivní tečku.
Reagovat
Jabadu
Ne polovině. Všem, kteří se považují za normální lidi.
Reagovat
George_Renel
Stačí se podívat zde či na jiné diskuse na sociálních sítích a vidíš, že spousta lidí opravdu normálních není, i když si myslí opak....
Reagovat
Blondie
Tak, přesně tak! Prostě... byl to strašně silný moment :-) tak moc jí to přeju! Štěstí jak na kurtu, tak i mimo něj. A vždycky mě dostává ten její dojatý tatínek...
Reagovat
George_Renel
Tak to holt my tatínci s dcerkami máme, .-)
Reagovat
Fandina
:-))
Reagovat
Jabadu
"Ale no tak chlapci, to jste družstevníci?:
Reagovat
Pedronegro
no, byla to krásná a dojemná sobota ...
Reagovat
Empe
Přijde mi úplně neuvěřitelné, že ještě před rokem jsme absolutně netušili, jestli ještě někdy bude hrát a jak. Za ten rok (a půl) se toho stalo strašně moc.
Jestli vyhraje další grandslam, a já věřím, že ještě minimálně jednou se jí to prostě sejde, tak je to opravdu námět pro hollywoodský trhák. :)
Reagovat
FulnekUltras
a každý ať už si to přebere po svém. Se studeným čumákem ovšem poněkud chudě... ;-)
Reagovat
com
jojo kdyby se nerezala, tak by nemela velkolepej navrat :D
Reagovat
Fandina
kdyby nepsali hloupí lidé příspěvky na veřejném webu, bylo by líp
Reagovat
Blondie
příspěvek od gaučáka nemá hodnotu :)
Reagovat
Jabadu
Vím, že detailní exprtízy kriminalistů nebyly zveřejněny, ale vem si nůž (ostrý dranžírák) a způsob si stejné zranění.
I laikovi je jasné, že to prostě nejde!
První, co kriminalisté zjišťovali, bylo "sebepoškození".
A bylo to jednoznačně vyloučeno.
Prostě ji někdo napadl a pravděpodobně už není koho honit.
Nejspíš feťák, kterého se rychle zbavili.
Denně v ČR zemře cca pět lidí na drogy.
Mohl dostat "zlatou dávku", neředěnou ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist