Kvitová: Ukočírovat hlavu a nervy? Strašně těžké!

17. 4. 2014, 17:29
Aktuality 20
Petra Kvitová povede z pozice šesté hráčky světa české tenistky do boje o třetí finále Fed Cupu za uplynulé čtyři roky. K tomu potřebuje domácí tým překonat o víkendu v Ostravě italské obhájkyně titulu a bývalá vítězka Wimbledonu Kvitová počítá s tím, že se od ní čekají dva body. Přiznává, že bude nervózní, s čímž jí má pomoci sportovní psycholog Michal Šafář.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Česká sportovní)

"Uvědomuju si to a s tím do toho jdu," řekla Kvitová ČTK a deníku Sport v Ostravě. "Myslím, že budeme schopny předvést to nejlepší k tomu, abychom postoupily do finále," věřila tenistka, která v soutěži vyhrála 14 z posledních 16 zápasů.

Před Fed Cupem hrála Kvitová naposledy ve čtvrtfinále turnaje v Miami, kde podlehla Rusce Marii Šarapovové. "Zápas jsem nehrála už tři týdny, takže se moc těším. Na druhou stranu alespoň jsem natrénovala, odpočinula si. Věřím, že to bude OK," řekla Kvitová. Po návratu z Ameriky nejdříve pracovala v Praze na kondici s Markem Všetíčkem, pak trénovala s Davidem Kotyzou v Prostějově.

Působení na turnajích v Indian Wells, kde vypadla v osmifinále, a v Miami si pochvalovala, protože v minulosti se jí tam nedařilo. "Všechno to tam klapalo tak, jak mělo. Odehrála jsem tam dobré zápasy. Čtvrtfinále v Miami je pro mě super výsledek, jelikož je tam ohromné dusno. Jo, mám z toho dobrý pocit," usmála se.

V dosavadním průběhu sezony hrála semifinále v Sydney a dvakrát ještě čtvrtfinále. Celkový dojem ale kazí vyřazení v 1. kole grandslamového Australian Open. "Z toho nadšená nejsem. Ale už je to přeci jen nějaký pátek, jsem z toho venku. Výsledky jsou sice pořád takové nahoru dolů, ale na kurtu se cítím dobře," řekla Kvitová. Doufá, že velký výsledek přijde. "Já se cítím fakt dobře, ale je to tenis. Zápas je i o soupeřce, daném momentu. Ale tvrdě pracujeme a doufám, že to přijde."

Právě na grandslamech se letos chtěla oproti loňsku výrazně zlepšit. Jenomže ji před prvním kolem vždy svazuje nervozita. "Já se budu vždycky stresovat před prvním kolem grandslamu a před dalším zase. Už jsem grandslam vyhrála, ode mě se to prostě čeká. Nedokážu si představit, že půjdu na kurt a nebudu nervózní," řekla.

Porážka v Melbourne hned na úvod ji bude svazovat i před vstupem do Roland Garrros či Wimbledonu. "Budu dost nervózní, aby to neskončilo jako v Austrálii. Budu se snažit nedělat z toho takovou vědu, že je to bomba. Doteď jsem si to brala strašně moc k srdci, že chci na grandslamech strašně moc uspět, a mám pocit, že si na sebe dávám hrozný náklad. Nervy a hlavu je pak strašně těžký ukočírovat."

Na zlepšení psychiky dlouhodobě spolupracuje se sportovním psychologem Michalem Šafářem. Ten přijede i na Fed Cup. "Práce je hrozně moc. Vypadá to hrozně jednoduše, ale není to úplně piánko. Vím, že na to mám, ale jen se potřebuju uvolnit, ukázat se, vyhrát zase nějaký ten zápas na grandslamu a pak už se uvidí."

Kvitová: Tenis bez tlaku si už neumím představit
S výrazně větším tlakem se čtyřiadvacetiletá Kvitová vyrovnává nejen ve Fed Cupu ale od triumfu na londýnské trávě v All England Clubu před třemi lety i na všech turnajích po světě. Tak jako většina elitních sportovců se s tím učí žít.

"Když jsem byla mladší, nikdo ode mne nic nečekal, mně to bylo taky jedno, šla jsem na kurt, nějak jsem to tam odplácala, zabila pár míčů, vyhrála jsem, šla do šatny a bylo to v pohodě. Situace se ale změnila, tlak je na mě jiný," řekla Kvitová.

Bývalá světová jednička a osmnáctinásobná grandslamová vítězka ve dvouhře Martina Navrátilová říká, že tlak je privilegium určené těm nejlepším. "Je to tak, s tím souhlasím," přitakala Kvitová a doplnila: "Je to něco, co nemá úplně každý. Je fakt, že tenis bez tlaku už si nedokážu představit. To by byla asi nuda."

Z Ostravy poletí Kvitová na turnaj do Stuttgartu, kde zahájí antukovou část sezony, a před French Open ještě absolvuje akce v Madridu a Římě. "Na trávě pak budu hrát klasiku - Eastbourne a Wimbledon," prozradila Kvitová svůj další program.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak dost me zaujaly nejake Petriny vyjadreni ale musim rict, ze by vetsinu techto veci do medii nemela rikat, protoze spostu lidi to dokaze otocit proti ni. Jinak me zaujaly nejake urcite vyroky z tohoto i clanku vedle. Z tohoto me hodne zaujalo vyjadreni:
"Já se budu vždycky stresovat před prvním kolem grandslamu a před dalším zase. "
"Budu dost nervózní, aby to neskončilo jako v Austrálii. Budu se snažit nedělat z toho takovou vědu, že je to bomba. "
? Chapu, ze je asi kazdej trochu nervozni ale asi by si mela trosku vice verit proti papirovejm outsiderkam, kdyz se od ni ceka vyhra. Sebevedomi dokaze zvednout vykon o nekolik procent. Nemyslim si, ze ostatni favoritky si pripousti tlak uz v prvnim kole na GS. Proti papirovejm favoritkam pak uz muze hrat v klidu.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra je také ještě mladá holka, která si až moc uvědomuje svůj úspěch. Ne každá tenistka se toho vůbec dožije. Pokud by si to tak nebrala bylo by to pro ní znatelně lepší, ale věřím, že časem z toho prostě vyroste.
Reagovat
misa
- Wimbledon, US Open, Turnaj mistryň a Australian Open - uspěla Petra jen v Turecku. V jednom případě se psychicky sesypala a ve dvou zbývajících onemocněla z psychického tlaku. Nedá se říct, že by pan Šafář Petře nějak výrazně pomáhal.
Reagovat
smazaný uživatel
"onemocněla z psychického tlaku" - to máš nějak potvrzené nebo sis to jako obvykle vycucal z prstu?
Reagovat
Mayo
Juj či je pekná na tej fotke.
Reagovat
slacker
"Na zlepšení psychiky dlouhodobě spolupracuje se sportovním psychologem Michalem Šafářem" ... pozorovatelnym vysledkem je vsak trend zhorsujici se psychicke odolnosti = vykopnout Sarafe obloukem
Reagovat
LukasH
...znalec promluvil.
Reagovat
rib
No já trochu znalec jsem, a tak se divím, že s motibovanou klientkou, jalou Petra bezesporu je, se dostavuje tak nicotný výsledek...
Reagovat
VlS
Jáznalec nejsem, ale nemyslím, že je třeba znalce, aby o panu Šafářovi důvodně pochyboval, když po třech letech práce není vidět žádný pozitivní posun, spíš naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra není psychicky zdatná.. Prohrává těsné zápasy, i kdy je jasná favoritka.. Ti v top 4 jsou na tom dobře jak psychicky, tak i po fyzické stránce., A Petra se mi zdá pořád dost za nimi..
Reagovat
Jan
Hlavně že když otočila ve finále FC 2011 zápas s Kuzněcovovouv 3. setu z 0:3 na 6:3, tak říkala, že je psychicky silná tuším po mamince :)
Reagovat
Jan
v 3. setu
Reagovat
Fandina
Právě, že to otočila a tím dokázala, jak je psychicky odolná a už to udělala několikrát, že prohrávala a otočila. Takže správně to řekla i to, že je psychicky silná po mamince. Právě, že v té Moskvě to předvedla transparentně. A od té doby několikrát.
Reagovat
Fandina
Petra je psychicky silná, ale jako každý, někdy to nevyjde, jindy na to nemá herně atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Rok 2011.. už zase.. Tak si Petra prostě věřila více, vyhrála Wimbledon, Turnaj mistryň, tak samozřejmě, že si věřila.. Teď? z těch výsledků? vypadává předčasně na turnajích? Samozřejmě, že už si tolik nevěří.. Ano, otáčet umí, ale také umí prohrávat zápasy, které by měla zvládnout levou zadní.. A těch teda bylo, a možná ještě bude.. A druhá věc je kondička.. Dost jí za ni kritizovala i Denisa Chládková, a to jí taky moc nepřidá.. Můj názor.
Reagovat
Jan
Já tím neargumentuji proti tobě, ale proti výrokům Petry. Když předtím tvrdila, že je psychicky silná a najednou není.
Reagovat
LukasH
Ona to ale v tom rozhovoru vysvětluje...
Reagovat
smazaný uživatel
Byla, ale to je 3 roky nazpět. Nikdo o ní moc nevěděl, a ona se z čistého nebe ukázala, a vyhrála Wimbledon..
Reagovat
smazaný uživatel
Však ano, a proto si myslím, že není psychicky odolná.. Médie na ní tlačí, už je to ta top 10.. ostatní hráčky v 5 nejsou tak psychicky "špatně".. ale to není důvod ji nevěřit, a nedoufat v lepší výkony :) Snad teĎ FO klapne aspoň to čtvrtfinále :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak nic nebylo z cisteho nebe, rok pred tim ve WIM Petra porazila Azarenku, Carol, sehrala mrtvicny zapas s Kayou a hodne srdnate prohrala v semi se Serenou, podnes citim svuj uzas, jak si ji vodila.. ale vim, jak to myslis.. a na fyzicce prece uz maka.. :-)

LukasH: za dnesek vyslovuju vseobecny souhlas, je to peklo.. ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist