Rod Laver má v Česku korespondenční lístek a těší se na svůj pohár

19. 9. 2017, 17:53
Aktuality 14
Většina lidí v hale hlavní pošty v Praze možná ani netušila, jaká legenda jim prošla za zády. Tenista Rod Laver, na jehož počest se od pátku do neděle uskuteční v Praze první ročník Laver Cupu, se v novorenesanční budově v Jindřišské ulici ocitl v rámci představení korespondenčního lístku se svým portrétem.
Rod Laver (© Twitter)

"Jsem nesmírně poctěn, že je moje jméno spojeno s touto unikátní akcí, a věřím, že si Praha užije skvělý tenis," pronesl devětasedmdesátiletý Australan, který byl prvním hráčem světa a svou levačkou vyhrál jedenáct grandslamových vavřínů.

Spolu s Laverem se představení korespondenčního lístku, kterých je vydáno 2700 kusů, zúčastnil český wimbledonský vítěz Jan Kodeš. "Je to mimořádné, že tady Rod je, a je skvělé, že Roger (Federer) vymyslel tuhle akci, aby uctil nejlepšího hráče minulých generací, který se zasloužil o rozvoj tenisu. Díky němu se tenis dostal do současných výšin a hráči můžou vydělávat obrovské peníze," konstatoval Kodeš.

Vítěz Davisova poháru z roku 1980 má jasno, kdo patří k nejlepším hráčům v historii tenisu. "Pro mě to jsou Laver a Federer," řekl jednasedmdesátiletý Kodeš.

Laver Cup bude mít podle Kodeše své místo na tenisové mapě. "Kdyby konkurenční podnik nevznikl, tak by bylo víc a víc turnajů ATP. Je to jakési oživení. Je otázkou, jak to veřejnost přijme, ale je to pokus udělat něco významného," řekl Kodeš, jenž nemá v utkání Evropy a světa svého oblíbence. "Ale myslím, že Evropa vyhraje," dodal.

Dvojnásobného vítěze French Open měl s Laverem bilanci 2:4. "On patřil k silné australské éře rytířského chování. Byli to hráči, kteří se nikdy nevymlouvali na vítr, povrch a míče. Byli vzorem pro ostatní tenisty i pro mě," řekl Kodeš.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Docela mne štve, že se vůbec nezmiňují Laverovy úspěchy na profesionálním okruhu. Podle dnešních měřítek totiž získal celkem 19 majorů (amatérských, profi a open) a dělí se tak s Federerem o první místo historických tabulek. A to se na profi okruhu hrály jen 3 majory ročně...
Reagovat
turista
Bohužel na Lavera, Rosewalla, Hoada a spol.se neprávem zapomíná.
Reagovat
Kozoroh
Je to důsledek rozdělení tenisu na amatérský a profi-okruh před rokem 1968. Většina vítězství Lavera aspol. nejsou plnohodnotná. Jejich výsledky proto dnešní pozorovatele tenisu neohromují tak jak triumfy Borga, Samprase, Federera a dalších.
Reagovat
turista
No jo, ale Laver i Rosewall obstáli i v období po otevření turnajů. Byli by blázni, kdyby si až do roku 1968 hráli na tzv. amatéry.
Reagovat
Stan_Borowitz
Divný taky je, že GS na amatérském okruhu před přestupem k profíkům se jim počítají, přitom tam, byla konkurence ještě daleko menší než na profi okruhu.
Reagovat
Tornes
Mno... ono to není tak jednoduché. Protože kdyby profesionální a amatérský okruh nebyly rozdělený, tak by rozhodně neměl 19 GS. Třeba ze svých prvních 6 GS by nezískal asi ani jeden - na amatérském okruhu byl nejlepší, když nastoupil na profesionální, tak v prvním roce nevyhrál takřka nic (a třeba z prvních 16 zápasů s Rosewallem vyhrál 2). To máš hned minus 6 GS a i při připočtení 4. Pro GS by musel vyhrát všechny z nich, jen aby to dorovnal. Velmi nepravděpodobné.

Další problém je i u profesionálních - ačkoli tam hráli nejlepší hráči, pole protivníků bylo velmi úzké a na většinu titulů stačily 3-4 zápasy. A i mezi amatéry bylo v té době spousta kvalitních hráčů, kteří by sice špičkové profesionály neporáželi pravidelně, ale jednou za pár zápasů by určitě mohli (třeba Emerson vyhrál hned první zápas, co spolu v OE hráli). A hned by bylo třeba o další dva tituly míň. A jsme třeba na 14 (přidávám hypotetické 2 tituly ze 4. Pro GS, odebírám z amatérského okruhu (jeden by třeba vyhrát mohl... možná) a 2 z jeho Pro GS.

Nemluvě o tom, že kdybychom to počítali takto, tak nevede Federer s Laverem, ale Rosewall.
Reagovat
Kozoroh
Pěkně napsané, Tornes. K poznámce, že na profi-majorech se odehrávaly 3-4 zápasy - Laver získal min. polovinu ze svých 200 titulů tím, že vyhrál 2-3 zápasy. Je tak patrné, že srovnávat tyto tituly s třeba Federerovými 93 turnajovými triumfy ATP je míchání jablek a hrušek. Proto se jako rekord uznává Connorsových 109 ATP titulů a jiné než ATP tituly se nepočítají. Nejsou totiž plnohodnotné.
Reagovat
Stan_Borowitz
A tak Federerovi se taky počítají jako plnohodnotné tituly ze slabé éry nebo Rafovi tituly z antuky, i když jeho největším soupeřem na antuce byl polovinu kariéry hráč, který by se historicky nevešel ani mezi deset nejlepších antukářů...
Reagovat
Kozoroh
Většina Laverových úspěchů není plnohodnotná, kvůli pozdnímu začátku otevřené éry. Dalším aspektem, který negativně ovlivňuje Laverovu slávu je mediální pozornost, ta byla v tenisu 60. let menší než o dekádu později, hodně se o zvýšení zájmu o bílý sport zasloužil Borg.
Reagovat
turista
A taky Connors.
Reagovat
tmora
Nevite bude LC v TV?
Reagovat
Fandina
Asi ČT sport. Ja jsem v Chorvatsku, takze mam smulu.
Reagovat
a.magerova
https://twitter.com/sportCT/status/833661889037082625
Reagovat
Fandina
Tak to je hezke. Nadhera.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist