Letošní ročník Masters v Miami poznamenaly odhlášky. Favoritem je Federer. Představí se trio českých tenistů

22. 3. 2017, 14:53
Previews 21
Zatímco ženský turnaj WTA Premier Mandatory ve floridském Miami začal již včera, letošní ročník prestižního podniku ATP World Tour Masters 1000 startuje až dnes. V Key Biscayne bude letos chybět obhájce titulu Novak Djokovič, jehož trápí loket. Ze stejného důvodu se nepředstaví ani světová jednička Andy Murray. Do bojů zasáhne trio českých tenistů v čele s Tomášem Berdychem.

Teprve v neděli skončil turnaj ATP World Tour Masters 1000 v kalifornském Indian Wells a už tu máme jeden z dalších vrcholů sezony - v pořadí druhou akci Masters, tentokrát ve floridském Miami. 32 nasazených hráčů má již tradičně pro první kolo volný los. V Key Biscayne se letos pro zranění lokte nepředstaví trojnásobný obhájce titulu Novak Djokovič ani světová jednička Andy Murray.

V areálu Crandon Parku letos neuvidíte ani trio francouzských tenistů. Gaël Monfils léčí levou nohu, Jo-Wilfried Tsonga dal přednost přítelkyni, které se blíží termín porodu, a Richard Gasquet je po operaci slepého střeva. Vyjma jmenovaných si letošní ročník nenechá ujít žádný člen elitní dvacítky.

• MIAMI OPEN 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (6-Jap.) 6-3 6-3
Nejvýše nasazení: Stanislas Wawrinka, Kei Nišikori, Milos Raonic, Roger Federer, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Marin Čilič, David Goffin
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000
Místo konání: Miami, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 7,375.695 amerických dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Wawrinka (1-Švýc.) - Goffin (8-Belg.) | H2H 3-1
Federer (4-Švýc.) - Thiem (6-Rak.) | H2H 1-2
Nadal (5-Šp.) - Raonic (3-Kan.) | H2H 7-2
Čilič (7-Chorv.) - Nišikori (2-Jap.) | H2H 6-7
• Česká účast •
Berdych (10-ČR) - volný los
Pavlásek (ČR) - Fritz (USA) | H2H 0-0
Veselý (ČR) - Haas (Něm.) | H2H 0-0
Kompletní los turnaje


První čtvrtina
Nejvýše nasazeným bude poprvé v kariéře na tak prestižním turnaji Stan Wawrinka. Švýcar letos velké akce zvládá na jedničku. Na Australian Open došel do semifinále, v němž podlehl pozdějšímu vítězi Rogerovi Federerovi, a s krajanem padl i v nedělním finále v Indian Wells.

Minimálně čtvrtfinálová účast je pro jednatřicetiletého Švýcara takřka povinností. V cestě má sice nevyzpytatelného Johna Isnera, nebo Alexandera Zvereva, Američan ani Němec však nijak oslnivou formou neoplývají.

Zverev sice letos vyhrál halový podnik ve francouzském Montpellier, nicméně z posledních čtyř utkání vyhrál jediné, když v Indian Wells udolal Facunda Bagnise.

Pakliže bude Nick Kyrgios zdravotně v pořádku, téměř nic nestojí v cestě osmifinálovému duelu mezi australským talentem a osmým nasazeným Davidem Goffinem. Další dva nasazení hráči ve druhé části první čtvrtiny - Ivo Karlovič a David Ferrer - jsou letos absolutně z formy.

Jisté je, že loňské semifinále obhájí jen jeden z nich. Kyrgios má v posledních týdnech výtečnou formu. V Acapulku se probojoval do semifinále, ve kterém padl až 5-7 ve třetí sadě s pozdějším šampionem Samem Querreym.

Minulý týden v Indian Wells neztratil set s Horaciem Zeballosem, Alexanderem Zverevem ani trojnásobným obhájcem titulu Novakem Djokovičem. Ke čtvrtfinálovému zápasu s pozdějším vítězem Federerem kvůli nemoci nenastoupil.

Naopak Goffin na posledních dvou akcích, rovněž v Acapulku a Indian Wells, příliš nezazářil. V Mexiku vypadl už ve druhém kole, když uhrál jen pět gamů proti Samovi Querreymu a v kalifornské poušti v osmifinále překvapivě nestačil na Pabla Cuevase.

Tip na čtvrtfinále: Wawrinka (1-Švýc.) - Kyrgios (12-Austr.) | H2H 2-2
- Jasný tip. Wawrinku nemá kdo zastavit, jestli si Švýcar udrží formu z Indian Wells. To samé platí i o Kyrgiosovi, pokud bude zdravý.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Goffin (8-Belg.)
- Belgičan má přece jen o něco lepší formu než druhý adept Alexander Zverev. V Miami se mu v posledních dvou letech dařilo (2015 - osmifinále, 2016 - semifinále). Minimálně další osmifinále do svých statistik přidá.

Druhá čtvrtina
V semifinále letošního ročníku Miami Open by mohlo dojít na reprízu finále z Indian Wells. Ve druhé čtvrtině totiž figuruje jako turnajová čtyřka Roger Federer. Hrající tenisová legenda se vrátila po doléčení zranění a letos na největších turnajích zatím dominuje.

Švýcar vyhrál Australian Open, kde získal svůj v pořadí již 18. grandslamový titul, a beze ztráty setu ovládl i prestižní podnik Masters v Indian Wells, když ve finále přehrál krajana Wawrinku.

Dvojnásobný šampion to rozhodně nebude mít už od začátku lehké, přesto je horkým favoritem na celkový triumf. Ve třetím kole může po necelých čtyřech letech změřit síly s Juanem Martínem Del Potrem. Jednalo by se o 21. vzájemný souboj Švýcara s Argentincem.

V osmifinále by pravděpodobně čelil vítězi zápasu mezi Samem Querreym a Robertem Bautistou. Američan umí být nebezpečný. V Acapulku letos oslavil svůj devátý kariérní titul. V Indian Wells však nezvládl hned své první vystoupení proti krajanovi Donaldovi Youngovi.

Bautista měl vynikající vstup do letošní sezony. V prvním lednovém týdnu triumfoval v indickém Čennaí, v Melbourne v osmifinále potrápil Milose Raonice a když už letos našel přemožitele (bilance 13-3), tak prohrál velmi těsným rozdílem vyjma zmíněného duelu s Kanaďanem.

Otázkou zůstává, jak je na tom Španěl zdravotně. Z Indian Wells odstoupil před utkáním třetího kola kvůli problémům s břišním svalem.

Do závěrečných kol postupuje v Miami tradičně Tomáš Berdych. Z dvanácti předchozích účastí hned sedmkrát došel minimálně do čtvrtfinále. Loni také postoupil mezi nejlepších osm. S obhajobou loňských čtvrtfinálových bodů to bude mít jednatřicetiletý Čech vzhledem k momentální formě hodně těžké.

Výsledky z úvodních měsíců byly ještě vcelku solidní. V Dauhá padl s Andym Murraym, v Melbourne s Rogerem Federerem a v Rotterdamu s Jo-Wilfriedem Tsongou. Podlední dva turnaje nicméně rodákovi z Valašského Meziříčí absolutně nevyšly.

V Dubaji skončil v osmifinále na raketě Robina Haaseho a v Indian Wells neudržel jednoznačné vedení 6-1 5-2 v zápase s Jošihitem Nišiokou. I kdyby postoupil přes Gillese Müllera, na kterého nestačil loni v Tokiu, pravděpodobně by byl nad jeho síly v mnohem lepší formě hrající Dominic Thiem.

Rakušan se po mizerném začátku sezony chytl až na konci února titulem z antukového podniku v Rio de Janeiru. V Indian Wells si zahrál čtvrtfinále, v němž podlehl až v rozhodujícím tie-breaku Wawrinkovi.

Tip na čtvrtfinále: Federer (4-Švýc.) - Thiem (6-Rak.) | H2H 1-2
- Federer má letos neskutečnou formu. Zaváhal jen jedinkrát v Dubaji, kde nevyužil mečboly proti Donskému. Chuť si spravil v Indian Wells. Jak již bylo řečeno, forma Thiema je úplně jinde než na začátku sezony.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Berdych (10-ČR)
- Federer by neměl mít problémy ani s Del Potrem, proto netipujeme Argentince. Naopak Berdych je na tom i přes špatné výsledky posledních týdnů pořád lépe než Müller a Lorenzi.

Třetí čtvrtina
V Miami na rozdíl od Indian Wells nehrozí brzký souboj mezi Rafaelem Nadalem a Federerem, jelikož Španěl je ve druhé polovině turnajového pavouka. I tak bude mít čtyřnásobný finalista cestu turnajem náročnou. Nadal si letos dvakrát zahrál finále, obě (na Australian Open a v Acapulku) však prohrál. V osmifinále Indian Wells navíc neměl sebemenší šanci proti Federerovi.

V boji o čtvrtfinále nejspíše vyzve Grigora Dimitrova, se kterým letos svedl pětisetovou bitvu na Australian Open a loni prohrál v Pekingu. Bulhar letos ovládl turnaje v Brisbane a Sofii. Má tak výtečnou formu. Ve třetím kole Indian Wells prohrál nervy drásající utkání s pozdějším semifinalistou Jackem Sockem.

I Američan, jenž má letos stejně jako Dimitrov na kontě dva tituly, byl nalosován do třetí čtvrtiny a v osmifinále by neměl chybět. Tam pravděpodobně narazí na světovou pětku Milose Raonice. Kanaďan se vrací po doléčení zraněné nohy, která mu znemožnila obhajovat finále v Indian Wells a usilovat o titul ve finále v Delray Beach.

Do bojů se zapojí i dva čeští zástupci. Adama Pavláska čeká na úvod tvrdý oříšek v podobě domácího talentu Taylora Fritze. Český tenista bude jasným outsiderem.

Na rozdíl od Američana, jenž letos na sedmi akcích vypadl po prvním duelu jen dvakrát, Pavlásek na první letošní vítězství stále čeká. Po prvním zápase se poroučel na Australian Open, v Dubaji i na challengeru v kanadském Drummondvillu.

Herně se letos trápí i jeho krajan Jiří Veselý. Rodák z Příbrami začne proti Tommymu Haasovi. Němec využívá po zranění chráněný žebříček. Přestože na premiérovou letošní výhru zatím nedosáhl, jeho porážky s Benoitem Pairem a Nikolozem Basilašvilim byly těsné.

Tip na čtvrtfinále: Nadal (5-Šp.) - Sock (13-USA) | H2H 2-0
- Napsat první jméno trvalo nějaký čas. Šlo samozřejmě o rozhodování mezi Nadalem a Dimitrovem. Zvítězily zkušenosti Nadala a vzájemná bilance. Raonic se nestihne dostatečně rozehrát. Sock znovu dojde daleko.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Dimitrov (9-Bulh.) / Raonic (3-Kan.)
- Tady na to musí být dva. Jejich souboje s tipovanými čtvrtfinalisty totiž mohou dopadnout jakkoli.

Čtvrtá čtvrtina
V první části poslední čtvrtiny je na tom s formou překvapivě nejlépe 21. nasazený Pablo Cuevas. Rodák z Uruguaye triumfoval na antuce v Sao Paulu a v Indian Wells skončil až ve čtvrtfinále na raketě Pabla Carreña.

V posledních týdnech to vypadalo, že by se mohl probudit Marin Čilič. Chorvat, jemuž momentálně v žebříčku patří devátá pozice, došel do závěrečných kol v Rotterdamu a Acapulku, jenže v Indian Wells nezvládl hned první utkání s Taylorem Fritzem. Čtvrtfinalista ze sedmé osminy tak nejspíše vzejde z duelu Cuevas - Lucas Pouille.

O svou první výhru v Miami bude usilovat Pablo Carreño. A má k tomu jedinečnou příležitost, protože v posledních týdnech hraje výborně. Na předchozích čtyřech akcích včetně Indian Wells nechyběl mezi nejlepšími čtyřmi. Do akce se vrací Gilles Simon. Právě Francouz může být ve třetím kole soupeřem Španěla.

Favoritem na postup do čtvrtfinále je ovšem turnajová dvojka Kei Nišikori. Loňský finalista na větších akcích pravidelně končí až v úplném závěru a jinak tomu nebude ani v Miami.

Japonec by mohl využít absence Djokoviče a Murrayho a probojovat se do svého čtvrtého kariérního finále na Masters. V případě úspěchu by bral vůbec první titul z tak prestižního turnaje.

Tip na čtvrtfinále: Čilič (7-Chorv.) - Nišikori (2-Jap.) | H2H 6-7
- Čilič má opravdu nejvyšší čas začít s letošními výsledky něco dělat. Letos má v Miami soupeře, které by mohl porazit. Nišikori je jasnou volbou. Japonec to zkrátka na velkých akcích umí, los má navíc příznivý.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Pouille (11-Fr.)
- Vzhledem k tomu, že Nišikorimu věříme, mohl by tady být kdokoli, kdo se dostane do cesty Čiličovi. Největší šance má talentovaný Francouz.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

21
Přidat komentář
steve79
Je v Miami rychlejsi povrch nez v Indian Wells?
Reagovat
smazaný uživatel
Mal by byt. http://www.tennis-x.com/xblog/2016-10-15/24423.php
Reagovat
Lunej..
gratulka, na tebe se dobře kouká :)
Reagovat
Dobry-den
"Obhajoba loňských čtvrtfinálových bodů je ale vzhledem k formě Berdycha takřka nemožná"

Tohle teda autor přehnal, jednak je to velice neprofesionální, protože takováhle míra subjektivity do článku nepatří, a jednak dost neslušné vůči Tomovi.

Ale projde mu to, protože to je Tomáš. Pokud by tohle napsal například o Petře, že její postup je takřka nemožný, tak už má na krku žaloby od Havlátů apod...
Reagovat
Fandina
Žaloby ohledně Petry, možná, ale nikdo tu takové žaloby nebere vážně. Spíš ti, kdo o Petře napíší, že jí věří jsou za šašky.
Reagovat
smazaný uživatel
A na druhou stranu tvůrce tohoto článku měl asi kocovinu když tvrdí že Tomášův postup je takřka nemožný.berdu ještě není na místě podceňovat ještě nenadesel ten správný čas! Thiem není ještě takový geroy to určitě ne! Třeba si vše sedne a Tom to zvládne.
Reagovat
Kytka
Vyjádření, že postup Toma do čtvrtfinále je takřka nemožný mi také přijde příliš silné. Hru na Mullera i Thiema má a zkušenosti taky. Horší, jak na tom bude psychicky. Jestli se zase nelekne, že by je mohl porazit a do toho čtvrtfinále dojít. Ten los až do čtvrtfinále je hratelný.
Reagovat
smazaný uživatel
Nick aspon semi uhra. A tam konecne match s Rogerom, v ktorom ho porazi v dvoch tiebreakoch a vo finale sa stretne s Rafanom, ktory to cele vyhra. Tot moje prianie :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nick aspon semi uhra. A tam konecne match s Rogerom, v ktorom ho porazi v dvoch tiebreakoch a vo finale sa stretne s Rafanom, ktory to cele vyhra. Tot moje prianie :)
Reagovat
turista
Nepravděpodobné.
Reagovat
Kytka
Přání možná. Ale pozor, aby Gyros zase nespolykal toxické jídlo nebo tak něco.
Reagovat
smazaný uživatel
A berdulin to opět zazdí:-)
Reagovat
bIbec
"Obhajoba loňských čtvrtfinálových bodů je ale vzhledem k formě Berdycha takřka nemožná"

to "takřka nemožná" mi přijde dost silné tvrzení. Ten los není úplně zlý. Pokud by mělo dojít na zápas proti Thiemovi, tak je to jeden z těch hratelnějších soupeřů bych řek.
Reagovat
tommr
tak daleko se Tomáš ani nedostane. Skončí nejpozději na Mullerovi ... :(
Reagovat
bIbec
tak nemusí k tomu zápasu dojít. Ale tvrdit "takřka nemožná".. tvl to mi přijde mimo. Zas takovej tragéd Tomáš snad není, aby nemohl aspoň "překvapit" a do toho ČF dojít. Ono by to totiž žádné překvapení ani nebylo.
Reagovat
Fandina
Jj, už by to chtělo, aby se chytnul, dobře, teď se mu nedařilo, ale pořád je ještě důvod ho neodepisovat. On se snažil o změnu podání, aby nebyl pro soupeře tak čitelný, tak třeba si to sedne a nižší nadhoz si osvojí a výsledky se dostaví. Berďo pojĎ!!!!!!!!!!!!
Reagovat
Kytka
Taky bych ho neodepisovala. Ty prohry byly hlavně vinou jeho chyb, zkrátka někdy mně tak přijde, že Berdycha porazil Berdych.
Reagovat
EllNino
skoro vždycky
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Berte to prosím jako názor, ne fakt. Tomášovi přece jen trochu věříme, jelikož jsme ho tipovali, že může čtvrtfinále ohrozit. Já osobně fandím všem českým tenistům a budu jedině rád, pokud se dostane daleko. Nicméně v případném duelu s Thiemem favorizuji Rakušana :)

Napsal jsem, že obhajoba loňských čtvrtfinálových bodů je vzhledem k formě Berdycha takřka nemožná, protože si to opravdu myslím. Samozřejmě chápu, že ne každý bude tento názor sdílet. Od toho jsou komentáře :) Jak říkám, budu jedině rád, pokud na slova v preview nedojde ;)
Reagovat
tommr
já si taky myslím, že obhajoba lonskýho čtvrtfinále je při Tomášově současný formě takřka vyloučená. S Thiemem by měl Tomáš problémy i kdyby byl ve svý nejlepší formě natož ted kdy ho dokáže porazit i Haase nebo Nishioka. Pokud by se Tomášovi přesto podařilo do čtvrtfinále dojít bylo by to pro mě obrovský překvapení ...
Reagovat
George_Renel
Přesto bych raději napsal velmi těžké.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist