Letošní rok na ATP, část I. Skvělý návrat Federera a Nadala. Švýcar navýšil rekordní počet grandslamů

5. 12. 2017, 19:40
Stalo se... 4
Na začátku letošní sezony se do akce vrátili dva velcí tenisté. Po zranění se na kurtech představili Roger Federer a Rafael Nadal, kteří dominovali na úvodním grandslamu roku. Trofej si z Melbourne po finálové bitvě odvezl Federer a rozšířil svou rekordní sbírku grandslamových vavřínů o 18. kousek. Z českých tenistů měl již tradičně nejlepší výsledky Tomáš Berdych.

1. týden (Brisbane, Čennaí a Dauhá)
V lednu odstartovala také mužská tenisová sezona a souběžně se ženami v australském Brisbane bojovali i muži. Na tamním podniku série ATP 250 zahájilo přípravu na úvodní grandslam roku hned pět tenistů z elitní desítky - Raonic, Wawrinka, Nišikori, Thiem a Nadal. Ani jeden z nich však na trofej pro vítěze nedosáhl.

V dolní polovině pavouka si nejlépe vedl Kei Nišikori. Japonec sice už v prvním zápase s Donaldsonem musel vývoj utkání otáčet, nicméně poté se rozehrál do skvělé formy. Ve čtvrtfinále smetl domácí divokou kartu Thompsona a set neztratil ani s nasazenou dvojkou Wawrinkou. Potvrdil tak, že se mu v Brisbane dlouhodobě daří. Za posledních pět let postoupil vždy minimálně do čtvrtfinále. Finále si ale zahrál poprvé.

Obhájce loňského triumfu Raonic začal dobře. Finalista posledních dvou ročníků na úvod nedal šanci Schwartzmanovi a ve čtvrtfinále si po obratu připsal skalp vracejícího se Nadala, který se po doléčení problémů se zápěstím na turnajích objevil poprvé od loňského října a v předchozích dvou zápasech ztratil jen osm gamů. Dalšího prvenství se ovšem v australské metropoli nedočkal, jelikož ho v semifinále vyřadil Grigor Dimitrov.

Nejlepší bulharský tenista si postupně poradil s Američanem Johnsonem a Francouzem Mahutem a následně přehrál tři hráče Top 10 - turnajovou čtyřku Thiema, jedničku Raonice a ve finále ve třech setech Nišikoriho, čímž ukončil tříleté čekání na další titul, v pořadí pátý. Dimitrov triumfoval poprvé od června 2014, kdy nenašel přemožitele v londýnském Queen's Clubu. Od té doby byl čtyřikrát ve finále, ale pokaždé přebíral trofej pro poraženého finalistu.

• BRISBANE INTERNATIONAL 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Brisbane, Austrálie
Povrch: tvrdý
Dotace: 437.380 dolarů
• Finále dvouhry •
Dimitrov (7-Bulh.) - Nišikori (4-Jap.) 6-2 2-6 6-3
• Finále čtyřhry •
Kokkinakis/Thompson (Austr.) - Müller/Querrey (Luc./USA) 7-6(7) 6-4
Kompletní los

 

Souběžně hraná akce ATP 250 v Čennaí tradičně mívá o něco slabší obsazení než australský podnik. Do indické metropole letos dorazil jen jeden hráč Top 10, a to Čilič. Loňský vítěz Wawrinka dal přednost právě cestě do Austrálie a finalista loňského ročníku Čorič prohrál hned v prvním kole. Úvodní zápas ale překvapivě nezvládl ani Čilič, když v třísetové bitvě nestačil na tehdy až 117. hráče světa a slovenského kvalifikanta Kovalíka.

Výpadku turnajové jedničky a také nasazené trojky Ramose dokonale využil Daniil Medveděv. Ruský mladík si postupně poradil s Brazilcem Monteirem, nasazenou osmičkou Yen-Hsun Luem, přemožitelem Čiliče Kovalíkem, po obratu porazil Izraelce Selu a poprvé v kariéře postoupil do finále na okruhu ATP. Jeho předchozím maximem bylo loňské čtvrtfinále na domácí půdě v Moskvě.

Druhý papírově největší favorit už neselhal. Roberto Bautista ve druhém kole jasně přehrál Brazilce Dutru Silvu, po obratu zdolal turnajovou sedmičku Južného, suverénně porazil pětku Paireho a roli favorita potvrdil i ve finále proti Medveděvovi, v němž ani jednou neztratil servis.

Nyní devětadvacetiletý Španěl tak dal zapomenout na čtyři roky starou finálovou porážku právě z Čennaí a indický podnik ATP přece jen dobyl. Ve svém celkově desátém finále získal pátý kariérní titul.

• AIRCEL CHENNAI OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Čennaí, Indie
Povrch: tvrdý
Dotace: 447.480 dolarů
• Finále dvouhry •
Bautista (2-Šp.) - Medveděv (Rus.) 6-3 6-4
• Finále čtyřhry •
Bopanna/Nedunčezhijan (Ind.) - Radža/Šaran (Ind.) 6-3 6-4
Kompletní los

 

Poslední zastávka prvního lednového týdne se již tradičně konala v katarském Dauhá, kam letos zavítali v té době dva nejlepší hráči světa Andy Murray a Novak Djokovič. V první polovině loňské sezony naprosto dominoval Srb. Brit však ve druhé půlce předvedl neskutečnou jízdu a Djokoviče z postu světové jedničky sesadil. A oba borci si to nakonec opravdu rozdali ve finále a naznačili, že by se letos znovu mohli poprat o tenisový trůn.

Murray musel v prvních třech zápasech vždy jednou do tie-breaku, ale ani jednou neztratil set. První hráč světa přehrál Francouze Chardyho a protrápil se k výhrám nad Geraldem Melzerem a Almagrem. V semifinále narazil na světovou desítku Tomáše Berdycha.

Dlouhodobě nejlepší český tenista v prvním kole zvládl duel s italským kvalifikantem Giannessim, následně v českém derby porazil Veselého a ve čtvrtfinále přetlačil Tsongu. Proti Murraymu ovšem prodloužil černou sérii, když znovu neuhrál set a s britskou jedničkou prohrál už 16 setů v řadě. Stejně jako před rokem tak skončil na svém prvním turnaji v sezoně před finálovými branami na raketě světové jedničky.

Mnohem více práce měl s postupem do finále Djokovič. Srba už v prvním kole lehce potrápil Němec Struff, ale srbský tenista vše zvládl a set neztratil ani se Zeballosem a Radkem Štěpánkem. Český veterán se do hlavní soutěže probil přes dvoukolovou kvalifikaci. V hlavní soutěži vyřadil nasazeného Baghdatise a divokou kartu de Greefa a poprvé od loňského června postoupil mezi nejlepší osmičku.

Djokovič si v semifinále prožil pořádné nervy a hned pětkrát byl ve druhé sadě míček od vyřazení. Jeho soupeř Verdasco však nedokázal ani jeden z mečbolů proměnit a musel do tří setů. Právě po prohrané druhé sadě rodák z Bělehradu odpor Španěla definitivně zlomil a postoupil do finále.

Ve finále byli diváci svědky celkově 36. vzájemného duelu Murrayho s Djokovičem a vůbec prvního na akcích série ATP 250. Téměř tříhodinovou bitvu nakonec vyhrál Djokovič, který tak Murraymu oplatil porážku z finále Turnaje mistrů a ukončil jeho vítěznou sérii 28 zápasů. Djokovič oslavil celkově 67. titul a ukončil pětiměsíční čekání na další trofej.

O deblový titul bojoval Radek Štěpánek. Český veterán však po boku Kanaďana Vaska Pospisila nestačil na francouzské duo Jérémy Chardy, Fabrice Martin.

• QATAR EXXONMOBIL OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Dauhá, Katar
Povrch: tvrdý
Dotace: 1,237.190 dolarů
• Finále dvouhry •
Djokovič (2-Srb.) - Murray (1-Brit.) 6-3 5-7 6-4
• Finále čtyřhry •
Chardy/Martin (Fr.) - Pospisil/Štěpánek (3-Kan./ČR) 6-4 7-6(3)
• Česká účast •
Berdych - semifinále
Štěpánek - čtvrtfinále
Veselý - 2. kolo
Kompletní los

 


2. týden (Sydney a Auckland)
Poslední generálku před Australian Open se rozhodl z hráčů Top 10 v Sydney podstoupit pouze Rakušan Thiem. Daleko však nedošel. Již v prvním zápase měl problémy s portugalským kvalifikantem Eliasem a ve čtvrtfinále překvapivě neudržel vedení 1-0 na sety proti Danielovi Evansovi.

Britský tenista, jenž se jako poslední vešel do hlavní soutěže, zvládl v cestě do svého premiérového finále na okruhu ATP čtyři třísetové duely. Evans porazil brazilského kvalifikanta Monteira, nasazenou osmičku Marcela Granollerse, jedničku Thiema, přičemž si připsal premiérový skalp hráče Top 10, a ruského tenistu Kuzněcova.

Mnohem zajímavěji se vyvíjela dolní polovina pavouka. Do čtvrtfinále postoupili všichni čtyři nasazení. Ze všech nejlépe nakonec dopadl Gilles Müller.

Lucemburčan měl přitom už v prvním kole namále, když Dolgopolova udolal až poměrem 7-5 v rozhodující sadě. Do tří setů musel také proti domácímu kvalifikantovi Bartonovi. Proti nasazeným soupeřům mu paradoxně stačily sety jen dva. Müller ve čtvrtfinále vyřadil turnajovou dvojku Cuevase a v semifinále vítěze posledních dvou ročníků Troického.

Ve finále, které si Müller zahrál pošesté v kariéře, se po výhře nad překvapivým finalistou Evansem ve 33 letech dočkal prvního triumfu na okruhu ATP a premiérového posunu do první třicítky žebříčku ATP.

• SYDNEY INTERNATIONAL 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Sydney, Austrálie
Povrch: tvrdý
Dotace: 437.380 dolarů
• Finále dvouhry •
Müller (6-Luc.) - Evans (Brit.) 7-6(5) 6-2
• Finále čtyřhry •
Koolhof/Middelkoop (Niz.) - J. Murray/Soares (1-Brit./Braz.) 6-3 7-5
Kompletní los

 

Největší hvězdou turnaje ATP 250 v Aucklandu měl být Bautista. Tehdy čtrnáctý hráč světa se ale po triumfu v Čennaí pro žaludeční potíže odhlásil a bylo jasné, že loňský titul v novozélandské metropoli neobhájí.

Odhlášení Španěla rozhodně pomohlo předloňskému šampionovi Jiřímu Veselému. Český tenista si v prvním kole poradil s argentinským antukovým specialistou Zeballosem a ve druhém kole po překvapivě tuhé bitvě zdolal domácího Stathama, luckyho losera, který v losu nahradil právě Bautistu. Další výhru však Veselý nepřidal. Ve čtvrtfinále totiž ani napočtvrté nedokázal najít recept na hru Baghdatise.

Překvapivým finalistou horní poloviny pavouka se stal Joao Sousa. Portugalec si hned v prvním kole vyšlápl na nasazenou pětku Ramose a set neztratil ani s Britem Kleinem, Nizozemcem Haasem a Baghdatisem a po více než roce postoupil do finále turnaje ATP.

Na opačné straně losu dominovali Američané. Druhého nasazeného Isnera poslal přímým letem do Melbourne jeho krajan Johnson. Čistě americké čtvrtfinále narušil pouze Francouz Chardy, kterého po obratu vyřadil Jack Sock. Ten si poradil i s krajanem Johnsonem a stejně jako loni postoupil do finále.

A tentokrát v něm uspěl, když ve třech setech porazil svého kamaráda a deblového partnera Sousu. Připsal si tak druhý kariérní titul na okruhu ATP, první od předloňského triumfu na domácí antuce v Houstonu. Sousa naopak potvrdil, že se mu ve finále moc nedaří. Toto bylo jeho celkově osmé finále a na kontě má pouze dva tituly.

• ASB CLASSIC 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Auckland, Nový Zéland
Povrch: tvrdý
Dotace: 450.110 dolarů
• Finále dvouhry •
Sock (4-USA) - Sousa (Portug.) 6-3 5-7 6-3
• Finále čtyřhry •
Matkowski/Qureshí (4-Pol./Pák.) - Erlich/Lipsky (Izr./USA) 1-6 6-2 10-3
• Česká účast •
Veselý - čtvrtfinále
Kompletní los

 


3. - 4. týden (Australian Open)
Zatímco ve druhém lednovém týdnu pro přední hráče ještě probíhala generálka na úvodní grandslam sezony, v Melbourne se již bojovalo o postup do hlavní soutěže. V kvalifikaci se představili tři čeští tenisté. Zdeněk Kolář skončil hned na prvním soupeři. Jana Šátrala dělila od pozice v hlavním losu jediná výhra, český hráč však neudržel vedení 1-0 na sety proti Italovi Vannimu a turnaj pro něj skončil. Kvalifikací naopak prošel nejvýše nasazený Radek Štěpánek.

Rozšířil tak počet českých tenistů v hlavní soutěži na čtyři. Nakonec skončil ve druhém kole, když v bitvě veteránů porazil Tursunova a poté jasně nestačil na favorizovaného Goffina.

Hodně krutý los schytal Jiří Veselý. Rodák z Příbrami pro první kolo "vyfasoval" Francouze Monfilse, proti kterému nepřekvapil. Už v prvním kole se loučil také Adam Pavlásek, jenž si v Melbourne odbyl premiéru v hlavní soutěži. Českou naději viditelně omezovalo zranění zápěstí, čehož využila domácí divoká karta Whittington.

Nejdále z českých zástupců došel Tomáš Berdych. Dlouhodobě nejlepší český tenista měl ale rovněž smůlu na los. V prvním kole to měl snadné. Po prohrané úvodní sadě mu vzdal italský kvalifikant Vanni. Ve druhém kole porazil svého oblíbeného soupeře Ryana Harrisona. Ve třetím kole však neměl šanci proti Federerovi a poprvé od roku 2010 chyběl ve čtvrtfinále.

Letošní ročník Australian Open byl hodně očekávaný. Loňský finalista Andy Murray se na grandslamu poprvé představil v roli světové jedničky, titul obhajoval Djokovič a první ostrý turnaj absolvoval po půlroční pauze Federer. Švýcar se na turnajích představil poprvé od loňského Wimbledonu.

V prvním kole se loučilo hned několik nasazených hráčů. Pouilleho zaskočil Bublik z Kazachstánu, Ramos prohrál se slovenským kvalifikantem Lackem, Uruguayec Cuevas nestačil v jihoamerickém derby na Schwartzmana a Feliciana Lópeze vyřadil Fognini.

Největší šok přišel ve druhém kole. Dvojnásobný obhájce titulu a šestinásobný šampion Djokovič totiž prohrál pětisetovou bitvu s Istominem startujícím na divokou kartu a po dlouhých devíti letech nezvládl druhé kolo na grandslamu.

Už o den dříve došlo na dvě velká překvapení. Sedmý nasazený Čilič pokračoval v trápení a ve druhém kole nestačil na ve formě hrajícího Evanse. Loučila se také domácí hvězda Kyrgios. Talentovaný Australan neudržel vedení 2-0 na sety a neproměnil mečbol proti Italovi Seppimu. Ve druhém kole ztroskotal na svém soupeři ještě Isner. Američan prohrál pětisetovou bitvu s Mischou Zverevem.

Ve třetím kole byli nasazení až na jednu výjimku úspěšní. Znovu hrál hlavní roli Istomin. Uzbecký tenista po skalpu Djokoviče vyřadil také nasazenou třicítku Carreña.

Další senzace přišla v osmifinále. Tentokrát byl hrdinou Mischa Zverev. Starší z tenisových bratrů v souboji o čtvrtfinále šokoval celý tenisový svět vítězstvím nad světovou jedničkou a pětinásobným finalistou australského grandslamu Andym Murraym a znemožnil tak Britovi premiérový triumf na prvním z podniků velké čtyřky. Zverev poprvé v kariéře porazil světovou jedničku.

Do čtvrtfinále se dále probojovali Federer, který zvládl pětisetový souboj s Japoncem Nišikorim, jeho krajan Wawrinka a Tsonga. Čtyřmi nejlepšími hráči dolní poloviny byli Raonic, Goffin, Dimitrov a Rafael Nadal, jenž po výhře nad Monfilsem postoupil do čtvrtfinále grandslamu po roce a půl.

První dva zápasy na Australian Open zvládl Španěl s přehledem. Set neztratil s Florianem Mayerem ani Kypřanem Baghdatisem. Proti talentovanému Němci Alexanderovi Zverevovi měl ovšem namále, jelikož musel otáčet stav 1-2 na sety.

Ve čtvrtfinálovém duelu oplatil dva týdny starou porážku Raonicovi a po dlouhých třech letech si zahrál o postup do finále grandslamového turnaje. V semifinále hrající legendu pořádně potrápil ve vynikající formě hrající Dimitrov. Bulhar hned zkraje ledna ovládl podnik ATP v Brisbane a jeho vítězná šňůra se zastavila až na čísle deset.

Dimitrov v Melbourne sahal po životním vítězství, ale Nadal byl proti a postoupil do svého 21. grandslamového finále, v němž usiloval o 15. titul. Toho se však nedočkal. Znovuzrození a neskutečný návrat na kurty a samotné turnaje totiž v Melbourne prožil Roger Federer. Švýcar se v prvních dvou zápasech vcelku trápil, když potřeboval čtyři sety proti Jürgenovi Melzerovi a s dalším kvalifikantem Rubinem ze Spojených států musel dvakrát do tie-breaku.

Následně však předvedl excelentní výkon proti české jedničce Berdychovi, zvládl "pětiseťák" s Nišikorim, zastavil senzační jízdu Mischy Zvereva, v ryze švýcarském semifinálovém souboji v pěti setech přehrál vítěze ročníku 2014 Wawrinku, pošesté v kariéře postoupil do finále Australian Open a dělal si zálusk na rekordní 18. grandslamový vavřín.

A neuvěřitelný comeback skutečně korunoval celkovým vítězstvím. Federer ve finále v nádherné pětisetové "řežbě" s Nadalem uspěl, Španěla vůbec poprvé v Melbourne porazil, zvedl nad hlavu rekordní 18. grandslamovou trofej, celkově pátou z Austrálie, a ukončil téměř pětileté čekání na další grandslamový triumf.

Federer s Nadalem, které mnozí již odepisovali, tak jasně dali najevo, že mají k momentálnímu vývoji bílého sportu stále co říct. A finále v Melbourne rozhodně nebylo jejich posledním letošním úspěchem.

Vítězi deblové soutěže se stali Henri Kontinen s Johnem Peersem. Fin a Australan po výhře nad legendárními bratry Bryanovými společně oslavili premiérový grandslamový titul.

Peers hrál ve finále grandslamu potřetí v kariéře, ale až v rodném Melbourne slavil premiérový triumf. Ve Wimbledonu 2015 a na US Open 2015 ve finále neuspěl po boku Jamieho Murrayho.

Kontinen hrál ve finále poprvé a stal se vůbec prvním Finem, který vyhrál dvouhru či čtyřhru na grandslamovém turnaji. Loni se do historie zapsal jako první grandslamový šampion své země, když s Britkou Watsonovou vyhrál mix ve Wimbledonu.

Sedmnáctiletý junior Zsombor Piros v melbournském finále zdolal Yshaie Oliela z Izraele a stal se historicky prvním maďarským vítězem juniorky na Australian Open. Na chlapeckém grandslamu startoval teprve podruhé v kariéře. Loni na Australian Open skončil hned v prvním kole, letos však v Melbourne přemožitele nenašel.

• AUSTRALIAN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: Melbourne, Austrálie
Povrch: tvrdý
Dotace: 50,000.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Federer (17-Švýc.) - Nadal (9-Šp.) 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3
• Finále čtyřhry •
Kontinen/Peers (4-Fin./Austr.) - B. Bryan/M. Bryan (3-USA) 7-5 7-5
• Finále mixu •
Cabal/Spearsová (Kol./USA) - Dodig/Mirzaová (2-Chorv./Indie) 6-2 6-4
• Finále juniorky •
Piros (15-Maď.) - Oliel (4-Izr.) 4-6 6-4 6-3
• Česká účast •
Berdych - 3. kolo
Štěpánek - 2. kolo
Veselý - 1. kolo
Pavlásek - 1. kolo
Šátral - kvalifikace
Kolář - kvalifikace
Kompletní los

 

 

6. týden (Sofie, Montpellier a Quito)
Po skončení australského léta byla na programu daviscupová utkání, po nichž si hráči mohli vybrat, zda zavítají či zůstanou v Evropě, nebo se vydají do Jižní Ameriky na sérii antukových podniků.

Největší hvězdu a jediného zástupce elitní desítky Thiema do bulharské Sofie doprovodili hráči Top 20 Goffin, Dimitrov a Bautista. Thiem však pokračoval v letošním trápení a hned v prvním zápase podlehl Basilašvilimu.

Šance se tak chopili dva další největší favorité. Druhý nasazený David Goffin si ve třech setech poradil s Albotem z Moldávie, smetl krajana Darcise a v třísetové bitvě v tie-breaku rozhodující sady zdolal loňského šampiona Bautistu. Letos tak poprvé postoupil do finále.

V něm ale nestačil na svého neoblíbeného soupeře Grigora Dimitrova. Bulhar před domácím publikem prožil fantastickou premiéru, i v šestém vzájemném duelu Belgičana porazil, vylepšil svou letošní fantastickou bilanci na 14-1 a slavil celkově šestý kariérní a druhý letošní titul. Goffin své celkově sedmé finále ve třetí triumf nepřetavil.

Dimitrovovi se přitom vstup do turnaje vůbec nepovedl. Už v prvním utkání měl namále s Polákem Janowiczem, s nímž musel vývoj zápasu otáčet. Poté však nedal šanci loňskému finalistovi Troickému a v semifinále smetl Gruzínce Basilašviliho. Ve finále málem prohospodařil náskok 5-0 ve druhém setu.

• GARANTI KOZA SOFIA OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Sofie, Bulharsko
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Dimitrov (3-Bulh.) - Goffin (2-Belg.) 7-5 6-4
• Finále čtyřhry •
Troicki/Zimonjič (Srb.) - Jelgin/Kuzněcov (Rus.) 6-4 6-4
Kompletní los

 

Kvalitní hráči bojovali také na souběžně hraném halovém podniku ATP v Montpellier. Největším lákadlem pro diváky byla bezesporu kromě domácích tenistů účast sedmého hráče světa a grandslamového vítěze Čiliče. Chorvat ovšem neprolomil své letošní trápení ani v hale a hned v úvodním zápase musel přijmout porážku od Němce Browna.

Ve francouzské metropoli se opět dařilo Francouzům. Do semifinále se probojovali hned tři z nich. Paire si beze ztráty setu poradil s Rusem Chačanovem, nasazeným Felicianem Lópezem a po jednom odehraném gamu mu utkání vzdal Němec Brown. Do finále se ale neprobojoval. Stopku mu vystavil krajan Richard Gasquet, jenž postupně porazil Jazírího a krajana de Scheppera a pátým rokem po sobě v oblíbeném Montpellier postoupil do finále.

V něm ale trojnásobný šampion na rozdíl od loňského ročníku neuspěl. Dominanci Francouzů narušil Alexander Zverev. Německý talentovaný mladík ve třech setech přehrál Bedeneho, domácího Chardyho i Tsongu a tři sety poprvé nepotřeboval až ve finále s Gasquetem.

V té době teprve devatenáctiletý tenista a jeden z nejsledovanějších talentů současnosti získal svůj druhý titul na okruhu ATP a polepšil si na 18. příčku žebříčku ATP. Z premiérového triumfu se radoval loni, rovněž v hale, v Petrohradu. Hned nato si po boku staršího bratra Mischy došel také pro deblovou trofej.

• OPEN SUD DE FRANCE 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Montpellier, Francie
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Zverev (4-Něm.) - Gasquet (3-Fr.) 7-6(4) 6-3
• Finále čtyřhry •
A. Zverev/M. Zverev (Něm.) - Martin/Nestor (2-Fr./Kan.) 6-4 6-7(3) 10-7
Kompletní los

 

Milovníci antuky určitě netrpělivě očekávali příchod únorového měsíce. V Jižní Americe totiž začaly antukové turnaje. Je snad i jedno, kdo každoročně dorazí do ekvádorského Quita, protože tento turnaj prostě patří jen jednomu hráči, který ovládl všechny tři ročníky tohoto antukového podniku. Seznamte se s Victorem Estrellou.

Tenista z Dominikánské republiky na ekvádorské antukové akci startoval každým rokem od jejího vzniku před dvěma lety a ještě nenašel přemožitele! Letos znovu udržel pevné nervy, dokonce odvracel mečboly a došel si pro další trofej.

V prvním kole po obratu zdolal Slováka Martina a poté zvládl třísetovou tie-breakovou bitvu s turnajovou jedničkou Karlovičem, přičemž odvrátil tři mečboly chorvatského servismana. S italským kvalifikantem Gaiem mu stačily sety dva a proti oblíbenému soupeři Belluccimu zvládl oba tie-breaky.

Ve finále s Paolem Lorenzim svedl tuhou bitvu a znovu odvracel mečbol. Počínání Estrelly v nejvýše položeném hlavním městě na světě (2850 metrů nad mořem) je až neuvěřitelné. Dominikánec se většinou pohybuje okolo hranice první stovky žebříčku a jeho maximem na okruhu ATP mimo ekvádorskou metropoli je jediné semifinále. Poražený finalista Lorenzi si zahrál finále turnaje ATP potřetí v kariéře a druhý kariérní titul nepřidal.

• ECUADOR OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Quito, Ekvádor
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 dolarů
• Finále dvouhry •
Estrella (Dom. rep.) - Lorenzi (3-It.) 6-7(2) 7-5 7-6(6)
• Finále čtyřhry •
Cerretani/Oswald (USA/Rak.) - Peralta/Zeballos (2-Chile/Arg.) 6-3 2-1 / skreč P./Z.
Kompletní los

 


7. týden (Rotterdam, Memphis a Buenos Aires)
Evropská halová část sezony pokračovala v nizozemském Rotterdamu, kam zavítala i česká jednička Tomáš Berdych. Dlouhodobě nejlepší český tenista se v nizozemské metropoli dočkal druhé letošní semifinálové účast, když porazil rumunského kvalifikanta Copila, výborného halaře Gasqueta, loňského šampiona Kližana a prohrál až s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou.

Teprve v pořadí druhou a třetí letošní výhru zaznamenal Čilič. Turnajová jednička po obratu zdolala Paireho a poté krajana Čoriče. Další výhry se ale nejlepší chorvatský tenista současnosti nedočkal, jelikož ve čtvrtfinále prohrál oba tie-breaky s Tsongou. Francouz neztratil set ani v prvním kole s Tsitsipasem a posléze s Lucemburčanem Müllerem.

Soupeřem Tsongy ve finále byl David Goffin. Belgičan tak úspěšně navázal na finálovou účast z předchozího týdne v Sofii. Goffin v prvním kole nedal šanci Rusovi Kuzněcovovi, po obratu přetlačil domácího Haaseho, v sedmém vzájemném duelu poprvé našel recept na rozjetého Dimitrova a v semifinále smetl Francouze Herberta, přemožitele nasazené dvojky Thiema.

Ve finále ale znovu neuspěl. První set proti Tsongovi sice vyhrál, nicméně poté Francouz svůj výkon zlepšil, vynutil si rozhodující sadu a v ní Belgičanovi povolil jediný game. Tsonga tak oslavil celkově 13. titul na okruhu ATP a první od konce září 2015.

Svá první dvě finále Goffin proměnil v titul, když v roce 2014 triumfoval na antuce v Kitzbühelu a v hale v Métách, od té doby ale prohrál už šest finálových zápasů v řadě. I přesto se belgický tenista díky finále v Rotterdamu poprvé v kariéře podíval do Top 10.

• ABN AMRO WORLD TENNIS TOURNAMENT 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Rotterdam, Nizozemsko
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 1,724.930 eur
• Finále dvouhry •
Tsonga (6-Fr.) - Goffin (3-Belg.) 4-6 6-4 6-1
• Finále čtyřhry •
Dodig/M. Granollers (3-Chorv./Šp.) - Koolhof/Middelkoop (Niz.) 7-6(5) 6-3
• Česká účast •
Berdych - semifinále
Kompletní los

 

V hale se o titul bojovalo také v Memphisu. Do americké metropole nedorazil vítěz posledních čtyř ročníků Nišikori, který dal překvapivě přednost antuce v Buenos Aires. Role nasazené jedničky připadla osmnáctému hráči světa Karlovičovi. Chorvat ani v pořadí další nasazení - domácí Isner, Querrey a Johnson - ale do finále nepostoupili. Letošní finálové složení bylo velmi překvapivé.

Ve skvělé formě se v Memphisu představil Nikoloz Basilašvili. Gruzínský tenista v cestě do svého druhého finále na okruhu ATP neztratil jediný set. Recept na jeho hru nedokázali najít Australan Thompson, turnajová jednička Karlovič, další Australan Ebden ani Kazach Kukuškin.

Podobně suverénně si počínal také Ryan Harrison. Domácí hráč úspěšně navázal na týden starý triumf z dallaského challengeru. Svou pouť do premiérového finále na okruhu ATP odstartoval vítězstvím nad Rusem Kravčukem, poté překvapivě smetl krajana Querreyho, šanci nedal ani bosenskému tenistovi Džumhurovi a bez ztráty setu přehrál i dalšího krajana Younga.

Fantastickou formu si na kurt přinesl i ve finále, v němž s Basilašvilim ztratil pouhých pět gamů, a připsal si už desátou výhru v řadě bez ztráty setu a premiérový triumf na okruhu ATP. Navíc se přiblížil návratu do první padesátky žebříčku. Basilašvili se naopak i ve druhém kariérním finále musel spokojit s trofejí pro poraženého finalistu.

• MEMPHIS OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Memphis, USA
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 642.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Harrison (USA) - Basilašvili (Gruz.) 6-1 6-4
• Finále čtyřhry •
Baker/Mektič (USA/Chorv.) - R. Harrison/Johnson (USA) 6-3 6-4
Kompletní los

 

Na jihoamerickém kontinentu se pokračovalo na antuce. Na programu byl podnik ATP v Buenos Aires, který měl velmi překvapivou nasazenou jedničku, jež určitým způsobem vykompenzovala absenci loňského vítěze Thiema. Kei Nišikori totiž před milovanou halovou akcí v Memphisu, kde v posledních čtyřech letech pokaždé triumfoval, překvapivě zavítal na jihoamerickou antuku a dá se říct, že udělal dobře.

Pátý hráč světa totiž v obležení antukových specialistů nakonec došel až do finále. Neobešlo se to však bez problémů. Ve druhém kole musel otáčet vývoj duelu se Schwartzmanem a stejně tak v semifinále s Berlocqem. Třetí sadu nepotřeboval pouze proti Portugalcovi Joaovi Sousovi.

Žádný z antukových specialistů ale titul nezískal. Druhým finalistou se stal Alexandr Dolgopolov, který je vcelku univerzálním hráčem a hrát umí na všech površích. Ukrajinský tenista se do svého prvního letošního finále probojoval bez ztráty setu, když si postupně poradil s Tipsarevičem, druhým nasazeným Cuevasem, Geraldem Melzerem a Španělem Carreñem. Přitom na začátku týdne měl na kontě jen jednu výhru od loňského července.

Ve finále se však vyburcoval ke skvělému výkonu, potvrdil zlepšenou formu, na šestý pokus dokázal zdolat Nišikoriho a po čtyřech a půl letech získal trofej na okruhu ATP. Naopak Japonec zaznamenal již šestou finálovou porážku v řadě a sbírku 11 titulů nerozšířil.

• ARGENTINA OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Buenos Aires, Argentina
Povrch: antuka
Dotace: 546.680 dolarů
• Finále dvouhry •
Dolgopolov (Ukr.) - Nišikori (1-Jap.) 7-6(4) 6-4
• Finále čtyřhry •
Cabal/Farah (1-Kol.) - González/Marrero (3-Mex./Šp.) 6-1 6-4
Kompletní los

 


8. týden (Rio de Janeiro, Marseille, Delray Beach)
Na antukovou akci ATP 500 do brazilského Rio de Janeira dorazili dva hráči Top 10. Nišikori v Jižní Americe ještě zůstal a přidal se k němu Thiem. Na brazilské antuce se představil také loňský vítěz Cuevas.

Nišikori však na finále z Buenos Aires nenavázal. Japonec se dokonce poroučel hned v prvním kole, v němž nestačil na domácího Bellucciho. Stejně dopadl i loňský šampion Cuevas. Uruguayský tenista vypadl s lucky loserem Estrellou a prohrál čtvrtý zápas v řadě.

Velkým překvapením byl Ruud. Norský hráč se poprvé v kariéře probojoval do semifinále podniku ATP a hned na akci série ATP 500, přičemž vůbec první výhru na největší možné úrovni zaznamenal až právě v Brazílii. Norský talent zastavil až Pablo Carreño. Španěl odvrátil mečbol a postoupil do svého největšího finále v kariéře.

V něm ho čekal Dominic Thiem, který splnil roli favorita dolní poloviny a vůbec poprvé letos postoupil dále než do čtvrtfinále. Rakušanovi návrat na milovaný povrch vyšel parádně. Set neztratil s Tipsarevičem, Lajovičem, Schwartzmanem ani Ramosem a ve finále s Carreñem rovněž nepotřeboval rozhodující sadu.

Thiem si tak odvezl již třetí trofej z Latinské Ameriky. Loni nenašel přemožitele na antuce v Buenos Aires a dobyl i betony v mexickém Acapulku. Celkově slavil osmý kariérní titul, šestý na milované antuce. Antuku má v lásce i Carreño, ovšem na rozdíl od svého přemožitele všechna tři finále na oranžové drti prohrál. Španěl mohl slavit alespoň v deblu.

• RIO OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Rio de Janeiro, Brazílie
Povrch: antuka
Dotace: 1,461.560 dolarů
• Finále dvouhry •
Thiem (2-Rak.) - Carreño (4-Šp.) 7-5 6-4
• Finále čtyřhry •
Cuevas/Carreño (3-Urug./Šp.) - Cabal/Farah (4-Kol.) 6-4 5-7 10-8
Kompletní los

 

Na halové akci ATP 250 v Marseille bylo konečně k vidění zase české zastoupení. Jan Šátral ani Lukáš Rosol ale kvalifikací neprošli. Šátral skončil hned v prvním kole na raketě Rubljova a Rosol v přímém souboji o pozici v hlavní soutěži podlehl Donskému.

Herní pole letošního ročníku bylo skvělé. Hned šest z osmi nasazených hráčů bylo členy Top 20. V hlavní soutěži se z Čechů představil pouze Jiří Veselý. Český tenista zaznamenal třetí porážku v řadě, když nestačil na ukrajinského kvalifikanta Stachovského. Stachovskij v dalším kole neměl šanci proti nasazené jedničce Monfilsovi. Ani Francouz ale druhou výhru v řadě nepřidal. Ve čtvrtfinále prohrál s krajanem Gasquetem.

Z Francouzů se v horní polovině pavouka nejvíce dařilo Lucasovi Pouillemu. Čtvrtý nasazený po volném losu přehrál Brita Bedeneho, dokonal obrat proti ruskému mladíkovi Medveděvovi, porazil krajana Gasqueta a dočkal se prvního kvalitního letošního výsledku a premiérového finále od zářijového triumfu v domácí hale v Métách, kde na okruhu ATP získal svůj první vavřín.

Ve výborné formě pokračoval v hale Jo-Wilfried Tsonga. Francouz neměl v prvních kolech potíže s Marčenkem ani s krajanem Simonem a v semifinále po třísetové bitvě vyřadil obhájce titulu Kyrgiose. Ve francouzském finále byl lepším hráčem než Pouille a týden po triumfu v Rotterdamu slavil další prvenství.

Poprvé v kariéře se Tsongovi podařilo vyhrát dva turnaje během dvou týdnů a vyhrát devět zápasů v řadě. V Marseille triumfoval celkově potřetí (2009 a 2013) a rozšířil svou sbírku o 14. trofej, desátou z haly, a vrátil se do Top 10.

• OPEN 13 PROVENCE 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Marseille, Francie
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 620.660 eur
• Finále dvouhry •
Tsonga (2-Fr.) - Pouille (4-Fr.) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Benneteau/Mahut (1-Fr.) - Haase/Inglot (Niz./Brit.) 6-4 6-7(9) 10-5
• Česká účast •
Veselý - 1. kolo
Rosol - kvalifikace
Šátral - kvalifikace
Kompletní los

 

Na turnaji ATP 250 v Delray Beach proběhl jeden hodně očekávaný návrat. Tenisoví fanoušci se těšili na představení vítěze US Open 2009 Del Potra. A sympatický Argentinec rozhodně nezklamal. Svůj comeback zahájil vítězstvím nad Jihoafričanem Andersonem, ve třech setech zdolal Džumhura a ve čtvrtfinále se postaral o vyřazení loňského šampiona Querreyho.

Po měsíci a doléčení zranění se na kurty vrátil Milos Raonic. Kanaďan v prvním kole nedal šanci domácímu kvalifikantovi Smyczekovi, set neztratil ani s Čoričem a proti Edmundovi úspěšně otočil skóre. Právě Kanaďan v semifinále zastavil jízdu šampiona z roku 2011 Del Potra a letos poprvé postoupil do finále, které si naposledy zahrál loni ve Wimbledonu.

Ve finále měl Raonic nastoupit proti Jackovi Sockovi. Američan se do finále probojoval bez ztráty setu, když si postupně poradil s Albotem, Garcíou-Lópezem, krajanem Johnsonem a předloňským finalistou Youngem. Na finále však nakonec nedošlo. Raonic v den finále z turnaje pro zranění stehenního svalu odstoupil.

Sock tak získal svůj druhý letošní a celkově třetí titul bez boje. Na začátku letošní sezony si došel pro trofej v Aucklandu. Kanaďan kvůli zdravotním potížím o devátou kariérní trofej bojovat nemohl.

• DELRAY BEACH OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Delray Beach, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 534.625 dolarů
• Finále dvouhry •
Sock (3-USA) - Raonic (1-Kan.) / bez boje
• Finále čtyřhry •
Klaasen/Ram (2-JAR/USA)- Huey/Mirnyj (3-Filip./Běl.) 7-5 7-5
Kompletní los

 


9. týden (Dubaj, Acapulko a Sao Paulo)
Poslední generálku na turnaje Masters v Indian Wells a Miami si nenechali ujít ani někteří z nejlepších hráčů světa. Do Dubaje, kde se na přelomu února a března konal podnik ATP 500, dorazili světová jednička Andy Murray, trojka Wawrinka a vítěz úvodního grandslamu sezony Federer. Elitní hráče do Spojených arabských emirátů doprovodil také Tomáš Berdych.

České barvy se představily již v kvalifikaci. Zatímco Jan Šátral znovu ztroskotal na svém prvním soupeři, Lukášovi Rosolovi se poprvé v letošním roce podařilo projít kvalifikací akce ATP. V prvním kole hlavní soutěže však narazil na krajana Berdycha, jemuž po prohrané úvodní sadě utkání vzdal.

V prvním kole skončili rovněž Adam Pavlásek a Jiří Veselý. Pavlásek neměl sebemenší šanci proti ve formě hrajícímu Pouillemu a Veselý v duelu trápících se hráčů podlehl Marcelovi Granollersovi. O pořádný poprask se postaral Džumhur, když v prvním kole vyřadil loňského vítěze Wawrinku.

Berdych se po výhře nad Rosolem daleko nedostal. Hned v dalším kole mu stopku vystavil Nizozemec Haase, proti kterému dlouhodobě nejlepší český tenista nedokázal udržet slibné vedení.

Ve stejné fázi turnaje skončil překvapivě i Federer. Švýcar proti ruskému kvalifikantovi a až 116. hráči světa Donskému nevyužil tři mečboly a utrpěl vůbec první letošní porážku. Brzký konec sedminásobného šampiona dubajského podniku byl hodně překvapivý.

V dolní polovině pavouka řádil Fernando Verdasco. Nevyzpytatelný Španěl si nejprve poradil s italským lucky loserem Seppim, poté přehrál šestku Bautistu, čtyřku Monfilse, Nizozemce Haaseho a poprvé od loňského července postoupil do finále. Osmého vavřínu z turnajů ATP a druhého z akce ATP 500 se ale nedočkal. Proti byl Andy Murray.

Brit na pobřeží Perského zálivu chytl formu. V prvním kole snadno přehrál Jazírího a poté smetl Garcíu-Lópeze. Ve čtvrtfinále se však pořádně zapotil. Proti Němcovi Kohlschreiberovi musel odvracet celkem sedm mečbolů a neuvěřitelně dramatickou koncovku druhého setu vyhrál až poměrem 20-18 v tie-breaku. Rozhodující sada už byla pro psychicky nakopnutého Murrayho formalitou. Zlepšenou formou se Murray prezentoval také v semifinále proti Pouillemu.

Ve finále nedal šanci Verdascovi, jehož porazil potřinácté z patnácti odehraných vzájemných duelů, získal první letošní titul, premiérový z Dubaje, a celkově 45. trofej.

• DUBAI DUTY FREE TENNIS CHAMPIONSHIPS 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Dubaj, SAE
Povrch: tvrdý
Dotace: 2,429.150 dolarů
• Finále dvouhry •
Murray (1-Brit.) - Verdasco (Šp.) 6-3 6-2
• Finále čtyřhry •
Rojer/Tecau (4-Niz./Rum.) - Bopanna/Matkowski (Indie/Pol.) 4-6 6-3 10-3
• Česká účast •
Berdych - 2. kolo
Rosol - 1. kolo
Pavlásek - 1. kolo
Veselý - 1. kolo
Šátral - kvalifikace
Kompletní los

 

Americké betony v mexickém Acapulku si chtělo před startem amerických Masters vyzkoušet hned pět členů elitní desítky - Djokovič, Nadal, Čilič, loňský vítěz Thiem a Goffin.

Turnajová jednička Djokovič se po triumfu v Dauhá a šokující porážce na Australian Open i nadále nemohl dostat do optimální formy. V prvním kole sice porazil Kližana a poté vydřel výhru nad Del Potrem, nicméně ve čtvrtfinále mu porážku uštědřil Kyrgios.

Australan ovšem do finále nepostoupil. Postrachem nasazených se stal Sam Querrey. Američan ve třech setech zdolal Edmunda, jasně přehrál pátého nasazeného Goffina i turnajovou čtyřku a loňského šampiona Thiema a v semifinále otočil utkání s Kyrgiosem.

V dolní polovině pavouka potvrdil skvělou letošní formu Rafael Nadal. Finalista Australian Open porazil Mischu Zvereva, deklasoval Itala Lorenziho, vybojoval výhru nad překvapením turnaje Nišiokou a v semifinále ztratil jen tři gamy s Čiličem.

Znovu však musel přijmout hořkost finálové porážky, jelikož v souboji o titul nestačil na Querreyho. Američan si připsal již čtvrtou výhru v řadě nad hráčem Top 20, první nad v Acapulku neporaženým Nadalem a získal svůj nejcennější titul v kariéře. Životní týden vynesl Američanovi první letošní a celkově devátý vavřín. Querrey sice před sedmi lety triumfoval na akci stejné kategorie v Memphisu, nicméně na takto silně obsazeném turnaji ještě celkové prvenství neslavil.

• ABIERTO MEXICANO TELCEL 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Acapulko, Mexiko
Povrch: tvrdý
Dotace: 1,491.310 dolarů
• Finále dvouhry •
Querrey (USA) - Nadal (2-Šp.) 6-3 7-6(3)
• Finále čtyřhry •
J. Murray/Soares (1-Brit./Braz.) - Isner/F. López (USA/Šp.) 6-3 6-3
Kompletní los

 

Poslední únorový turnaj se uskutečnil v Sao Paulu. Do brazilské metropole tentokrát zejména i kvůli blížícím se podnikům Masters, které se hrají na betonech, nepřicestoval žádný člen první dvacítky žebříčku ATP.

Letošní ročník patřil favoritům. Do semifinále se probojovali všichni čtyři nejvýše nasazení hráči. Prvním finalistou se stal Albert Ramos. Španěl, jenž plnil roli nasazené dvojky, si poradil s Portugalcem Eliasem, Argentincem Pellou i dalším portugalským tenistou Joaem Sousou, proti němuž musel odvracet mečbol, a letos poprvé a celkově počtvrté v kariéře postoupil do finále.

Na opačné straně losu si nejlépe vedl Pablo Cuevas. Uruguayec v Sao Paulu v posledních třech letech předvádí podobnou výkonnost jako Dominikánec Estrella v ekvádorském Quitu. Na úvod turnaje smetl Argentince Bagnise, přehrál také jeho krajana Schwartzmana a po dlouhých osmi měsících vyhrál dva zápasy v řadě. V semifinále vyřadil nasazenou jedničku Carreña.

Ve finále uspěl potřetí v řadě a jasně dal najevo, komu antuka v Sao Paulu v posledních letech patří. Podobně jako Estrellovi se ani Cuevasovi mimo oblíbenou destinaci nedařilo. Uruguayský reprezentant na předchozích čtrnácti turnajích nevyhrál více jak jeden zápas.

Dvoudenní finále přerušované deštěm zvládl lépe než jeho soupeř Ramos a získal celkově šestý titul na okruhu ATP. Jeho španělský soupeř triumfoval jen jednou loni na antuce v Bastadu.

• BRASIL OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Sao Paulo, Brazílie
Povrch: antuka
Dotace: 455,565 dolarů
• Finále dvouhry •
Cuevas (3-Urug.) - Ramos (2-Šp.) 6-7(3) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Sa/Dutra Silva (Braz.) - Daniell/Demoliner (4-N. Zél./Braz.) 7-6(5) 5-7 10-7
Kompletní los
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

4
Přidat komentář
a.magerova
I pěkný přehled trofejí... asi by měl Roger začít víc myslet na různorodost své převeliké sbírky... některé ty dvěstěpadesátkové jsou celkem netradiční.... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pekný článok. Musím uznať, že posledná sezóna bola pamätná pre oboch najlepších hráčov histórie. Jednak pre najlepšieho hráča sveta Rafaela Nadala, ale aj pre druhého najlepšieho hráča sveta Rogera Federera :)
Reagovat
Franky
pre (momentalne) najlepsieho hraca sveta a najlepsieho hraca historie aby som ta trosku poupravil :)
Reagovat
Marduch
pro mě za mě.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist