Letošní rok na ATP, část III. Nadal podesáté kraloval na French Open. Federer se vrátil na trávě

11. 12. 2017, 19:28
Stalo se... 3
Rafael Nadal zakončil famózní antukové jaro tím nejlepším možným způsobem. Antukový král si na French Open došel pro rekordní 10. trofej z pařížské antuky. Po skončení antukové části sezony se na kurty vrátil Roger Federer. Fenomenální letošní návrat Švýcara pokračoval na trávě. Jediného letošního finále se dočkal Tomáš Berdych.

18. týden (Istanbul, Mnichov a Estoril)
Antukové jaro již bylo v plném proudu. Na akci v Istanbulu se nejvíce dařilo jediným dvěma hráčům Top 10, kteří do tureckého města dorazili. Svůj první letošní a celkově 17. titul, teprve druhý z antuky, slavil po finálovém vítězství nad turnajovou jedničkou Milosem Raonicem chorvatský tenista Marin Čilič.

Čilič měl velmi špatný vstup do letošní sezony, a tak byl jeho triumf v turecké metropoli poněkud nečekaný, obzvláště na antuce, jež nepatří mezi jeho nejoblíbenější povrchy. Chorvat byl však naprosto suverénní. Ve druhém kole nedal šanci Džumhurovi, poté smetl osmého nasazeného Darcise, v semifinále vyřadil loňského šampiona Schwartzmana a letos vůbec poprvé na jednom turnaji vyhrál více než dva zápasy. Set neztratil ani ve finále s Raonicem.

Raonic měl naopak problémy hned na úvod. Proti Bedenemu musel utkání otáčet a Brita nakonec udolal až v tie-breaku rozhodující sady. Další dva tie-breaky si zahrál s nasazeným Tomicem. Jedinou jednoznačnou výhru zaznamenal v semifinále proti Troickému ze Srbska. Premiérového titulu mimo tvrdé povrchy se ovšem nedočkal.

V největším tureckém městě se představil také Jiří Veselý. Jediný český zástupce začal vydřeným vítězstvím nad Marcelem Granollersem, kterého porazil na třetí pokus. V dalším kole však uhrál pouhé tři gamy proti Darcisovi, potřetí v řadě skončil na antukových podnicích ve druhém kole a loňské istanbulské čtvrtfinále neobhájil.

Veselý si spravil chuť alespoň ve čtyřhře. Po boku krajana Romana Jebavého se totiž probojoval až do finále. V něm české duo nepovolilo svým soupeřům jedinou hru a oslavilo premiérový společný triumf na okruhu ATP.

• TEB BNP PARIBAS ISTANBUL OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Istanbul, Turecko
Povrch: antuka
Dotace: 439.005 eur
• Finále dvouhry •
Čilič (2-Chorv.) - Raonic (1-Kan.) 7-6(3) 6-3
• Finále čtyřhry •
Jebavý/Veselý (ČR) - Altuna/Motti (Tur./It.) 6-0 6-0
• Česká účast •
Veselý - 2. kolo
Kompletní los

 

Na antuce v Mnichově triumfoval domácí tenista. Pro svůj druhý letošní titul a první z antukových dvorců si došel teprve dvacetiletý Alexander Zverev. Domácí talent ve finále porazil argentinského kvalifikanta Guida Pellu.

Zverev měl coby nasazená trojka v prvním kole volný los. Na úvod turnaje si bez výraznějších potíží poradil s Francouzem Chardym. Nejvíce se nadřel právě v následujícím duelu. S krajanem Struffem musel vývoj utkání otáčet a postup vydřel až po dvou vyhraných tie-breacích. V dalším průběhu už neztratil set. V semifinále vyřadil dvojku Bautistu a ve finále s Pellou potvrdil roli favorita.

Pella po úspěšném projití kvalifikačním sítem vlétl do hlavní soutěže ve velkém stylu. V prvním kole ztratil pouhé dvě hry s domácím kvalifikantem Stebem a ve druhém kole suverénně a překvapivě přehrál Fogniniho. Po skalpu Itala se však trápil. Až v tie-breaku rozhodující sady vydřel postup přes krajana Zeballose a s Hyeon Chungem musel duel otáčet. Ani ve svém druhém finále na okruhu ATP však neuspěl.

Po téměř dvouměsíční pauze zaviněné zraněním se na kurty vrátil Gaël Monfils. Francouz však v roli nasazené jedničky vypadl hned po prvním zápase, když nestačil na korejského talentovaného tenistu Hyeon Chunga. Daleko se nedostal ani loňský šampion Philipp Kohlschreiber. Domácí tenista sice v prvním kole jasně přehrál Nora Ruuda, ale v dalším kole podlehl Argentincovi Zeballosovi.

• BMW OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Mnichov, Německo
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Zverev (3-Něm.) - Pella (Arg.) 6-4 6-3
• Finále čtyřhry •
Cabal/Farah (3-Kol.) - Chardy/Martin (Fr.) 6-3 6-3
Kompletní los

 

Na souběžně hraném antukovém podniku v Estorilu si pro svůj celkově třetí vavřín a vůbec první z nejoblíbenější antuky došel Pablo Carreño. Španělský tenista v Estorilu napravil loňský finálový neúspěch, když v letošním souboji o titul porazil lucemburského veterána Gillese Müllera.

Carreño v průběhu turnaje neztratil jediný set a potvrdil roli nasazené jedničky. V prvním kole měl volný los a poté si postupně poradil s krajanem Robredem, dalším Španělem a loňským vítězem Almagrem, jemuž oplatil finálovou porážku z minulého roku, a už třetím krajanem v řadě Ferrerem. Ve finále byl lepším hráčem než Müller.

Lucemburčan se do finále na antuce probojoval vůbec poprvé v kariéře. Stejně jako Carreño měl v prvním kole volný los a v úvodním utkání přehrál domácí divokou kartu Pedra Sousu. Proti překvapivému čtvrtfinalistovi Danielovi z Japonska musel duel otáčet. S Jihoafričanem Andersonem mu naopak stačily dva sety. Své celkově sedmé finále na okruhu ATP ale v druhý kariérní titul nepřetavil. Jediný triumf zaznamenal zkraje roku v Sydney.

• MILLENNIUM ESTORIL OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Estoril, Portugalsko
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Carreño (1-Šp.) - Müller (3-Luc.) 6-2 7-6(5)
• Finále čtyřhry •
R. Harrison/Venus (USA/N. Zél.) - Marrero/Robredo (Šp.) 7-5 6-2
Kompletní los

 

 

19. týden (Madrid)
I v pořadí druhé antukové Masters si podmanil Rafael Nadal. Antukový král po Monte Carlu triumfoval také na domácí půdě v Madridu, už popáté v kariéře. Španěl ve finále udolal Dominica Thiema a oslavil zisk 30. rekordní trofeje z podniků Masters. Celkově si připsal 72. kariérní titul, 52. ze svého nejoblíbenějšího povrchu.

Nadal se nejvíce nadřel hned na začátku. Po volném losu v prvním kole narazil na Itala Fogniniho a poprvé od úvodního letošního utkání na antuce musel do tří sad. V dalších zápasech ale žádné komplikace nepřipustil. Bez ztráty setu si poradil s talentovaným Australanem Kyrgiosem, nasazenou devítkou Goffinem a v semifinále v jubilejním 50. souboji jasně přehrál loňského šampiona Djokoviče. Ve finále přetlačil Thiema.

Finalista Thiem naopak začal suverénně. Po volném losu si snadno poradil s lucky loserem Donaldsonem ze Spojených států. Nejtěžší okamžiky prožil o kolo později. Proti Dimitrovovi musel otáčet nepříznivý stav, a dokonce likvidovat celkem pět mečbolů. V dalším průběhu turnaje opět dominoval. S Čoričem ztratil jen pět gamů a výraznější šanci nedal ani překvapivému semifinalistovi Cuevasovi. Vůbec poprvé tak postoupil do finále Masters, v němž ovšem neuspěl.

Zatímco loňský vítěz Djokovič se po vybojovaných výhrách nad Almagrem a Felicianem Lópezem a následnému odstoupení Nišikoriho probojoval alespoň do semifinále, pro loňského finalistu Andyho Murrayho turnaj skončil hned po druhém duelu. Světová jednička sice svou pouť v hlavním městě Španělska zahájila suverénní výhrou nad divokou kartou Copilem, nicméně v souboji o čtvrtfinále překvapivě suverénně podlehla Chorvatovi Čoričovi.

Životní týden prožil Pablo Cuevas. Uruguayský tenista vydřel vítězství nad brazilským kvalifikantem Belluccim, po obratu si poradil i s francouzským veteránem Mahutem a další "tříseťáky" zvládl proti Pairemu a Alexanderovi Zverevovi. Poprvé v kariéře se dostal na Masters do semifinále. V něm ho zastavil Thiem.

Na antuce se i nadále trápil bývalý vítěz French Open Stan Wawrinka. Švýcar hned v prvním kole nestačil na Francouze Paireho. Na titul z Istanbulu nenavázal Marin Čilič. Chorvatská jednička měla smůlu na los a v prvním kole po boji nestačila na Alexandera Zvereva, který v předchozím týdnu rovněž triumfoval.

Z českých tenistů se představil pouze Tomáš Berdych. Jedenáctý nasazený v prvním kole splnil úlohu favorita proti Uzbekovi Istominovi a ve druhém kole oplatil porážku z Dubaje nizozemskému tenistovi Haasemu. Další zápas ale už nezvládl a poprvé po sedmi letech nepostoupil alespoň do čtvrtfinále madridského Masters. Nad jeho síly byl rozjetý Alexander Zverev.

• MUTUA MADRID OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP Masters 1000
Místo konání: Madrid, Španělsko
Povrch: antuka
Dotace: 5,439.350 eur
• Finále dvouhry •
Nadal (4-Šp.) - Thiem (8-Rak.) 7-6(8) 6-4
• Finále čtyřhry •
Kubot/Melo (4-Pol./Braz.) - Mahut/Roger-Vasselin (6-Fr.) 7-5 6-3
• Česká účast •
Berdych - osmifinále
Kompletní los

 

 

20. týden (Řím)
Velké překvapení se odehrálo na nadcházejícím podniku Masters v Římě. Na italské antuce si pro svůj premiérový titul z Masters došel teprve dvacetiletý Alexander Zverev. Německý talent ve finále překvapivě snadno přehrál čtyřnásobného šampiona Novaka Djokoviče a poprvé v kariéře nakoukl do Top 10. Celkově oslavil již třetí letošní titul. V předchozím průběhu letošní sezony triumfoval také v hale v Montpellier a nedávno na domácí antuce v Mnichově.

Zverev v prvním zápase ve třech setech udolal kvalifikanta Andersona a suverénně si poradil se Srbem Troickým i Italem Fogninim. Prvního nasazeného hráče potkal ve čtvrtfinále. Set mu ale nedokázal vzít ani Raonic. Podařilo se to až Američanovi Isnerovi, který se do semifinále antukového Masters probojoval vůbec poprvé. Senzační jízdu německého mladíka nedokázal zastavit ani favorizovaný Djokovič.

Srb se vůbec poprvé od lednového triumfu v Dauhá dostal do finále, a to naprosto suverénně, bez ztráty setu. Recept na zlepšenou hru bývalé světové jedničky nedokázaly najít Bedene, Bautista ani Del Potro. Djokovič poté v semifinále deklasoval Thiema, jenž v předchozím duelu překvapivě porazil Nadala a Španělovi uštědřil vůbec první letošní porážku na antuce. Djokovič ovšem finále stejně jako loni nezvládl.

Antuková nadvláda Rafaela Nadala na chvíli skončila. Španěl sice po skreči krajana Almagra a vítězství nad Sockem postoupil do čtvrtfinále, nicméně v něm překvapivě nestačil na Thiema. Jeho vítězná série na oranžové drti se tak zastavila na čísle sedmnáct. Sedminásobný šampion římského Masters skončil třetím rokem po sobě ve čtvrtfinále.

Loňský šampion a tehdejší světová jednička Andy Murray pokračoval v mizérii. Po brzkém vyřazení na Masters v Monte Carlu i Madridu si nezlepšil náladu ani v Římě, kde dokonce balil kufry hned po prvním zápase, ve kterém uhrál pouhých šest her proti domácímu Fogninimu. Třetí prohru z celkového počtu pěti utkání zaznamenal na antuce Stan Wawrinka. Švýcar sice na úvod oplatil porážku z Madridu Pairemu, nicméně v dalším duelu nestačil na Isnera.

Tomáš Berdych znovu splnil povinnost a potvrdil své nasazení. Dlouhodobě nejlepší český tenista neztratil set s Mischou Zverevem ani argentinským kvalifikantem Berlocqem. Nepřidal ovšem nic navíc. V souboji o čtvrtfinále jasně prohrál s Raonicem a stejně jako v Madridu přes osmifinále nepřešel.

Vstup do turnaje vyšel Jiřímu Veselému. Rodák z Příbrami v prvním kole smetl Evanse a v dalším kole statečně vzdoroval Sockovi. S nasazenou třináctkou prohrál až v tie-breaku rozhodující sady.

• INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP Masters 1000
Místo konání: Řím, Itálie
Povrch: antuka
Dotace: 4,273.775 eur
• Finále dvouhry •
A. Zverev (16-Něm.) - Djokovič (2-Srb.) 6-4 6-3
• Finále čtyřhry •
Herbert/Mahut (4-Fr.) - Dodig/Granollers (8-Chorv./Šp.) 4-6 6-4 10-3
• Česká účast •
Berdych - osmifinále
Veselý - 2. kolo
Kompletní los

 

 

21. týden (Ženeva a Lyon)
Jednu ze dvou posledních generálek na antukový vrchol sezony French Open mohli hráči absolvovat ve švýcarském Ženevě. Na domácí antuce se konečně probudil Stan Wawrinka. Nejvýše nasazený ve finále po obratu zdolal německého kvalifikanta Mischu Zvereva a druhým rokem po sobě nenašel u francouzských hranic přemožitele. Wawrinka před domácím publikem oslavil první letošní titul. Z triumfu na okruhu ATP se radoval pošestnácté.

V úvodním zápase se Wawrinka na kurtu dlouho neudržel. Po sedmi odehraných gamech mu vzdal Brazilec Dutra Silva. S Američanem Querreym se naopak nadřel, když musel vývoj utkání otáčet. Proti ruskému tenistovi Kuzněcovovi potvrdil roli favorita. Další obrat úspěšně dokonal ve finále se Zverevem. Jeho žebříčkově nejvýše postaveným soupeřem v cestě za trofejí pro vítěze byl 28. hráč světa Querrey.

Zverev po úspěšné kvalifikaci musel hned třikrát do tří sad. Už v prvním kole měl velké problémy s Nizozemcem Haasem a jednoduchý duel ho nečekal ani s Američanem Isnerem. Nejlehčí průběh mělo utkání s dalším americkým tenistou Johnsonem. V semifinále si starší z bratrů Zverevových vyšlápl na světovou devítku Nišikoriho a po dlouhých sedmi letech postoupil do finále turnaje ATP, poprvé na antuce. Ani na druhý pokus ale premiérový titul nezískal.

Z českých hráčů se do Ženevy vydal pouze Petr Michnev. Česká naděje odstartovala své působení v kvalifikaci hladkým vítězstvím nad domácí divokou kartou Baltenspergerem, ovšem na nasazeného Němce Altmaiera v přímém souboji o postup do hlavní soutěže nestačila.

• BANQUE ERIC STURDZA GENEVA OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Ženeva, Švýcarsko
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Wawrinka (1-Švýc.) - M. Zverev (Něm.) 4-6 6-3 6-3
• Finále čtyřhry •
Rojer/Tecau (1-Niz./Rum.) - Cabal/Farah (2-Kol.) 2-6 7-6(9) 10-6
• Česká účast •
Michnev - kvalifikace
Kompletní los

 

Poslední generálku na French Open mohli tenisté absolvovat ještě na francouzské půdě v nedalekém Lyonu. I tam triumfoval domácí hráč. Pro svůj premiérový titul na oranžové drti si došel Jo-Wilfried Tsonga. Francouz ve finále ve dvou těsných setech udolal českou jedničku Tomáše Berdycha. Letos na turnajích ATP získal již třetí trofej, celkově patnáctou.

Tsonga v únoru během dvou týdnů dvakrát triumfoval v hale, ale poté výsledkově stagnoval. Na antuce v Lyonu ale našel ztracenou formu. Po obratu porazil Berlocqa, následně smetl Chačanova, ve třech setech zdolal Basilašviliho a ve svém vůbec prvním antukovém finále přehrál Berdycha.

Berdych naopak do tří sad nemusel ani jednou. Český tenista měl stejně jako Tsonga v prvním kole volný los a poté si poradil s Hyeon Chungem a smetl domácího Simona. V semifinále uspěl proti nasazené jedničce Raonicovi a poprvé od dubna 2015 a po sérii 19 porážek porazil žebříčkově lépe postaveného soupeře. V prvním letošním finále však neuspěl a sbírku 13 titulů nerozšířil.

• OPEN PARC AUVERGNE-RHONE-ALPES LYON 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Lyon, Francie
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Tsonga (2-Fr.) - Berdych (3-ČR) 7-6(2) 7-5
• Finále čtyřhry •
Molteni/Shamasdin (Arg./Kan.) - Daniell/Demoliner (N. Zél./Braz.) 6-3 3-6 10-5
• Česká účast •
Berdych - finále
Kompletní los

 

 

22. - 23. týden (French Open)
Na antukovém vrcholu sezony French Open se potvrdily papírové předpoklady. Jubilejní a rekordní 10. triumf na pařížské antuce vybojoval Rafael Nadal a potvrdil, že je nejlepším antukářem všech dob. Antukový král ve finále deklasoval bývalého šampiona Stana Wawrinku a připsal si 15. grandslamový a celkově 73. titul.

Nadal na svém nejoblíbenějším turnaji předvedl takřka dokonalou jízdu. V průběhu celého turnaje neztratil jediný set a sedmi soupeřům povolil pouhých 35 gamů. Legendárního Španěla nedokázali výrazně potrápit domácí Paire, Nizozemec Haase, Gruzínec Basilašvili, krajané Bautista a Carreño, který skrečoval, Rakušan Thiem ani předloňský vítěz Wawrinka.

Wawrinka prošel až do semifinále bez ztráty setu. Trojnásobný grandslamový šampion si postupně poradil se slovenským kvalifikantem Kovalíkem, Ukrajincem Dolgopolovem, Italem Fogninim, domácím Monfilsem a Chorvatem Čiličem. První a zároveň poslední dramatický zápas absolvoval v semifinále. V něm proti světové jedničce a loňskému finalistovi Murraymu otočil stav 1-2 na sety. Do grandslamového finále se dostal počtvrté v kariéře a vůbec poprvé neuspěl.

Andy Murray se konečně dočkal výborného výsledku na větším turnaji, přesto loňské finále po prohře s Wawrinkou neobhájil. Šampion předchozího ročníku Novak Djokovič se loučil o kolo dříve ve čtvrtfinále. Srb měl již ve třetím kole se Schwartzmanem obrovské problémy a zvítězil až v pěti setech. Ve čtvrtfinále jasně nestačil na Thiema, a na závěr dokonce schytal "kanára". Thiem v semifinále proti Nadalovi senzační výhru z Říma nezopakoval.

Obrovským překvapením bylo vyřazení Alexandera Zvereva. Vítěz turnaje ATP v Mnichově a římského Masters v prvním kole podlehl nevyzpytatelnému Španělovi Verdascovi a ani v Paříži se nedočkal prvního výraznějšího grandslamového výsledku. Radost domácímu publiku rozhodně neudělal Jo-Wilfried Tsonga. Jedna z největších domácích nadějí na úspěch hned v prvním kole prohrála s Argentincem Olivem a nenavázala na pár dní starý triumf z Lyonu.

Nedařilo se také Tomášovi Berdychovi. Český tenista přitom před startem druhého grandslamu sezony prohrál v Lyonu až ve finále a zvedl si sebevědomí. Formu si ale do Paříže nepřivezl. Po výhře nad Struffem jasně nestačil na ruský talent Chačanova. Na vině byla částečně také bolavá záda. Berdych se s grandslamem takto brzy rozloučil naposledy před čtyřmi lety právě v Paříži, kdy v prvním kole prohrál s domácím Monfilsem.

Své nejlepší French Open v kariéře odehrál Jiří Veselý. Český tenista v prvním kole zaskočil Američana Socka a oplatil mu jednu z dvou letošních porážek. Další vítězství zaznamenal proti Britovi Bedenemu a poprvé postoupil do třetího kola pařížského grandslamu. V něm byl nad jeho síly sedmnáctý nasazený Bautista.

V kvalifikaci se představili čtyři české naděje. Jeden z největších papírových favoritů na postup do hlavní soutěže Adam Pavlásek opět selhal a mimo challengery prohrál i pátý letošní zápas, když v prvním kvalifikačním kole podlehl Němci Masurovi. Přes prvního soupeře nepřešel ani Václav Šafránek. Lukáš Rosol v prvním kole podlehl krajanovi Janu Šátralovi. Ten byl blízko hlavní soutěži. Bitvu se Stachovským však prohrál v tie-breaku rozhodující sady.

Překvapivé složení mělo finále mužské čtyřhry. Do něj se probojovali nenasazení Ryan Harrison s Michaelem Venusem a Santiago González s Donaldem Youngem. Úspěšnější byli ve třech setech první jmenovaní, kteří si došli pro premiérový grandslamový vavřín. Američan s Novozélaňdanem na pařížské antuce vyhráli všech sedm zápasů až ve třech sadách. Rovněž jejich soupeři hráli grandslamové finále poprvé. Loňští šampioni Feliciano a Marc Lópezovi vypadli hned v prvním kole.

Juniorským vítězem se stal nyní již osmnáctiletý Alexej Popyrin. Australský tenista ruského původu ve finále zdolal Španěla Nicolu Kuhna a došel si pro premiérovou grandslamovou trofej. Australský hráč juniorku grandslamu naposledy ovládl loni v Melbourne, kde zvítězil Oliver Anderson. Posledním australským šampionem French Open byl ovšem v roce 1968 Phil Dent.

• FRENCH OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: Paříž, Francie
Povrch: antuka
Dotace: 36,000.000 eur
• Finále dvouhry •
Nadal (4-Šp.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6-2 6-3 6-1
• Finále čtyřhry •
R. Harrison/Venus (USA/N. Zél.) - S. González/Young (Mex./USA) 7-6(5) 6-7(4) 6-3
• Finále mixu •
Dabrowská/Bopanna (7-Kan./Indie) - Grönefeldová/Farah (Něm./Kol.) 2-6 6-2 12-10
• Finále juniorky •
Popyrin (3-Austr.) - Kuhn (11-Šp.) 7-6(5) 6-3
• Česká účast •
Veselý - 3. kolo
Berdych - 2. kolo
Pavlásek - kvalifikace
Šátral - kvalifikace
Rosol - kvalifikace
Šafránek - kvalifikace
Kompletní los

 

 

24. týden (Stuttgart a Hertogenbosch)
Ihned po skončení French Open se rozjela nejkratší část tenisové sezony. Ve Stuttgartu vybojoval svůj první titul z travnatého podniku ATP Lucas Pouille. Francouz v německé metropoli zvládl několik náročných zápasů včetně finále, v němž po obratu udolal Feliciana Lópeze. Francouz v předchozím průběhu letošní sezony triumfoval ještě na antuce v Budapešti a svou celkovou sbírku trofejí rozšířil o třetí kousek.

Pouille se přitom nemusel ani jednoho z letošních úspěchů dočkat. Stejně jako v Budapešti totiž i ve Stuttgartu na úvod likvidoval mečbol. Tentokrát byl jeho soupeřem domácí Struff. Další třísetový souboj zvládl s loňským finalistou Kohlschreiberem. V semifinále si ve dvou těsných sadách poradil s krajanem Pairem. Ve finále dokonal další obrat proti Lópezovi.

Že je López nebezpečný na trávě, se potvrdilo i letos. Španěl nejprve po hladké výhře vyřadil sedmého nasazeného Simona a následovaly tři třísetové bitvy. Španěl je zvládl všechny, když postupně přehrál Francouze Chardyho, českou jedničku Berdycha a také domácího Mischu Zvereva. Ve finále však neudržel vedení proti Pouillemu a šestého kariérního vavřínu se nedočkal.

Jediný český zástupce Tomáš Berdych, jak již bylo zmíněno, vypadl ve čtvrtfinále s Lópezem. Úvodní utkání s Tomicem zvládl relativně hladce, ovšem další výhru nepřidal. Už v kvalifikaci vypadl Lukáš Rosol.

Na kurty se po vynechání celé antukové sezony vrátil Roger Federer. Návrat to ale úspěšný nebyl. Největší favorit podruhé v letošní sezoně nevyužil mečbol. Hned ve druhém kole podlehl německému veteránovi Haasovi a připsal si teprve druhou letošní porážku. Ve stejné fázi turnaje skončil rovněž Grigor Dimitrov, nad jehož síly byl Polák Janowicz.

• MERCEDES CUP 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Stuttgart, Německo
Povrch: tráva
Dotace: 630.785 eur
• Finále dvouhry •
Pouille (4-Fr.) - F. López (Šp.) 4-6 7-6(5) 6-4
• Finále čtyřhry •
J. Murray/Soares (2-Brit./Braz.) - Marach/M. Pavič (4-Rak./Chorv.) 6-7(4) 7-5 10-5
• Česká účast •
Berdych - čtvrtfinále
Rosol - kvalifikace
Kompletní los

 

Na souběžně hraném podniku v nizozemské Hertogenboschi se do semifinále probojovali všichni největší favorité. Nejúspěšnější byl nakonec Gilles Müller, který si ve finálovém souboji veteránů poradil s Ivem Karlovičem, napravil tak loňský finálový neúspěch a podruhé triumfoval na okruhu ATP.

Lucemburčan měl v prvním kole coby nasazená čtyřka volný los a turnaj odstartoval vítězstvím nad Italem Seppim. Zvládl také čtvrtfinálový třísetový duel s Britem Bedenem. V semifinále překvapivě zdolal Alexandera Zvereva a ve finále uspěl v obou tie-breacích proti chorvatskému servismanovi Karlovičovi. Čtyřiatřicetiletý Müller prvních pět finálových bojů své kariéry prohrál. Letos však dvakrát ze tří pokusů uspěl.

Karlovič si dlouho počínal suverénně. V roli nasazené trojky měl na úvod rovněž volný los. Poté nedal šanci Američanovi Kozlovovi startujícímu na divokou kartu ani ruskému mladíkovi Medveděvovi. Pořádně se zapotil až v semifinále s turnajovou jedničkou a krajanem Čiličem. Karlovič hrál své 18. finále v kariéře, první letošní. Sbírku osmi trofejí po prohře s Müllerem nerozšířil.

Trojnásobný šampion a vítěz posledních dvou ročníků Nicolas Mahut sice svou neporazitelnost po výhře nad americkým kvalifikantem Novikovem udržel, nicméně ve druhém kole ztratil vedení proti krajanovi Benneteauovi.

• RICOH OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Hertogenbosch, Nizozemsko
Povrch: tráva
Dotace: 589.185 eur
• Finále dvouhry •
Müller (4-Luc.) - Karlovič (3-Chorv.) 7-6(5) 7-6(4)
• Finále čtyřhry •
Kubot/Melo (1-Pol./Braz.) - Klaasen/Ram (2-JAR/USA) 6-3 6-4
Kompletní los

 

 

25. týden (Queens a Halle)
Triumf Feliciana Lópeze na prestižním podniku ATP v Queensu se může jevit jako překvapivý, ale není to tak úplně pravda. Španěl je znám svou výbornou výkonností na trávě a v Londýně letos odvracel mečboly a porazil velmi kvalitní hráče. Ve finále zlikvidoval mečbol Marina Čiliče a připsal si šestý kariérní titul, vůbec ten nejcennější.

López hrál od prvního zápasu fantasticky. Hned v prvním kole si vyšlápl na nasazenou dvojku Wawrinku, roli favorita potvrdil proti Francouzovi Chardymu a ve čtvrtfinále znovu po týdnu udolal Berdycha, který měl také mečbol. Další třísetový duel zvládl v semifinále proti Dimitrovovi, s nímž před třemi lety prohrál ve finále. Vybojovat na svou stranu dokázal i dramatické finále s Čiličem, ve kterém byl rovněž míček od vyřazení. Na rozdíl od minulého týdne ve Stuttgartu finále neprohrál.

Čilič turnajem postupoval mnohem snadněji. Bez ztráty setu si poradil s Američanem Isnerem, kvalifikantem Kozlovem ze Spojených států i s dalším americkým soupeřem Youngem. Do tří setů musel až v semifinále proti Müllerovi. Na triumf z roku 2012 ale navázat nedokázal.

Tomáš Berdych vstoupil do londýnského podniku stejně dobře jako minulý týden do toho stuttgartského. Po výhře nad Darcisem si zahrál další čtvrtfinále na trávě. Znovu v něm ve třech sadách neuspěl proti Lópezovi, tentokrát měl ovšem mečbol.

S turnajem se v prvním kole rozloučili oba loňští finalisté. Obhájce titulu Andyho Murrayho v prvním kole šokoval lucky loser Thompson z Austrálie. Milos Raonic ve dvou tie-breacích nestačil na vracejícího se Kokkinakise.

• AEGON CHAMPIONSHIPS 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 1,836.660 liber
• Finále dvouhry •
F. López (Šp.) - Čilič (4-Chorv.) 4-6 7-6(2) 7-6(8)
• Finále čtyřhry •
J. Murray/Soares (3-Brit./Braz.) - Benneteau/Roger-Vasselin (Fr.) 6-2 6-3
• Česká účast •
Berdych - čtvrtfinále
Kompletní los

 

Na turnaji ATP stejné kategorie v Halle podeváté v kariéře přebíral trofej pro vítěze Roger Federer a dal jasně najevo, že to s útokem na další wimbledonskou trofej myslí vážně a je definitivně zpět ve formě. Švýcar ve finále smetl svého loňského přemožitele Alexandera Zvereva a získal už 92. kariérní titul, letos čtvrtý. Zverev naopak finále domácího podniku stejně jako loni prohrál.

Federer tak napravil zaváhání z předchozího týdne, kdy ve Stuttgartu nevyužil mečbol proti domácímu Haasovi. V Halle neztratil v pěti zápasech jediný set. Postupně si poradil s lucky loserem Sugitou z Japonska, domácím Mischou Zverevem, loňským domácím šampionem Florianem Mayerem, ruským talentem Chačanovem a v celkově jedenáctém finále v Halle uspěl proti domácímu Alexanderovi Zverevovi.

Zverev rovněž začal skvěle. Německý mladík nedal šanci Italovi Lorenzimu ani dvojnásobnému finalistovi Kohlschreiberovi. Ve čtvrtfinále proti Bautistovi ovšem začal vývoj zápasu otáčet na poslední chvíli. Obrat musel uskutečnit také v duelu s Francouzem Gasquetem. Stejně jako loni však ve finále na domácí trávě neuspěl.

• GERRY WEBER OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Halle, Německo
Povrch: tráva
Dotace: 1,836.660 eur
• Finále dvouhry •
Federer (1-Švýc.) - A. Zverev (4-Něm.) 6-1 6-3
• Finále čtyřhry •
Kubot/Melo (1-Pol./Braz.) - A. Zverev/M. Zverev (Něm.) 5-7 6-3 10-8
Kompletní los

 

 

26. týden (Eastbourne a Antalya)
Roli největšího favorita potvrdil na jedné z posledních generálek před Wimbledonem v Eastbourne Novak Djokovič. Srbský tenista ve finále porazil Gaëla Monfilse, s nímž vyhrál i šestnáctý vzájemný duel. Bývalý první hráč světa si připsal první titul od lednového triumfu v Dauhá a celkově 68., čtvrtý na travnatém povrchu.

Djokovič vůbec poprvé po dlouhých sedmi letech před Wimbledonem absolvoval přípravný turnaj. A vyhrál ho bez ztráty setu. Po volném losu v prvním kole si postupně poradil s kanadským kvalifikantem Pospisilem, Američanem Youngem, ruským mladíkem Medveděvem a ve finále protáhl vítěznou sérii proti Monfilsovi.

Rovněž druhý nasazený Monfils dlouho nemusel do tří sad. Ve druhém kole jasně přehrál domácí divokou kartu Norrieho a ve čtvrtfinále zastavil Australana Tomice. Hodně fyzicky i psychicky náročný souboj ho čekal v semifinále s finalistou ročníku 2014 Gasquetem. Ve svém prvním letošním finále nedokázal najít recept na Djokoviče ani na 16. pokus.

Své první letošní vystoupení na trávě absolvoval Jiří Veselý. Nebylo však úspěšné. Český tenista hned v prvním kole jasně nestačil na kanadského kvalifikanta Pospisila. Již v kvalifikaci skončili Marek Jaloviec a Michal Konečný.

• AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Eastbourne, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 693.910 dolarů
• Finále dvouhry •
Djokovič (1-Srb.) - Monfils (2-Fr.) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Bopanna/Sa (Indie/Braz.) 6-7(4) 6-4 10-3
• Česká účast •
Veselý - 1. kolo
Jaloviec - kvalifikace
Konečný - kvalifikace
Kompletní los

 

Na souběžně hrané akci ATP v turecké Antalyi, kde se rovněž bojovalo na trávě, bylo složení finále premiérového ročníku turnaje naopak velmi překvapující. Probojovali se do něj nenasazení Juiči Sugita a Adrian Mannarino. Úspěšnější byl ve finále nakonec Japonec. Sugita tak ve svém premiérovém finále na okruhu ATP oslavil zisk prvního titulu.

Japonec odstartoval svůj životní týden jednoznačným vítězstvím nad australským kvalifikantem Ebdenem. S nasazenou čtyřkou Ferrerem naopak musel hodně bojovat a zvítězil až v tie-breaku rozhodující sady. S německým lucky loserem ztratil ve čtvrtfinále pouhé tři gamy a překonal své maximum na ATP. Do finále postoupil po skreči Baghdatise, jenž v rozhodujícím setu omdlel a skrečoval. Své premiérové finále zvládl ve dvou setech a poprvé nakoukl mezi padesátku nejlepších v žebříčku ATP.

Mannarino si naopak finálovou úspěšnost porážkou se Sugitou ještě zhoršil a prohrál i své třetí kariérní finále. Francouz přitom v turecké metropoli podával velmi solidní výkony, když si postupně poradil s nasazenou sedmičkou Čoričem, egyptským kvalifikantem Safwatem, turnajovou trojkou Verdascem a Italem Seppim.

Obrovským překvapením byl brzký konec Dominica Thiema. Největší hvězda premiérového ročníku tureckého podniku po volném losu uhrála pouhých pět gamů s kvalifikantem a až 222. hráčem světa Ramanathanem z Indie. Vstup do turnaje nevyšel ani nasazené dvojce Paolovi Lorenzimu.

Do kvalifikace se jako náhradník dostal Roman Jebavý. Český deblový specialista však hned v prvním kole vypadl s Rusem Vatutinem.

• ANTALYA OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Antalya, Turecko
Povrch: tráva
Dotace: 439.005 eur
• Finále dvouhry •
Sugita (Jap.) - Mannarino (Fr.) 6-1 7-6(4)
• Finále čtyřhry •
Lindstedt/Kúreší (1-Švéd./Pak.) - Marach/M. Pavič (2-Rak./Chorv.) 7-5 4-1 / skreč M./P.
• Česká účast •
Jebavý - kvalifikace
Kompletní los


Jednotlivé přehledy:
WTA, část I.
WTA, část II.
WTA, část III.

ATP, část I.
ATP, část II.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

3
Přidat komentář
turista
Musím panu Jiráskovi v jednom oponovat. V Madridu 2017 Nadal neporazil Djokoviče nijak přesvědčivě. Druhý set byl velmi vyrovnaný. Zcela nekoncentrovaný Djokovič vysoce koncentrovanému a nabuzenému Nadalovi ve druhém setu pořádně zatápěl. Kdyby se Novak dokázal víc koncentrovat tak Rafa tenhle zápas nevyhrál. Djoker byl bohužel nekonzistentní i v Římě. Tam doslova v pozitivním tranzu smáznul v semifinále Thiema. Pak ve finále proti Sašovi Zverevovi už byl zase nekoncentrovaný a během zápasu pomalu víc nadával v srbštině než hrál. No nakonec aspoň ukořistil titul v Eastbourne. Snad to bude už teď s ním lepší.
Reagovat
annah
Federer byl v neděli vyhlášen už posedmé švýcarským sportovcem roku a jeho trenér Severin Lüthi trenérem roku.

O týden dřív Rogera poctila taky Švýcarská asociace neslyšících - zvolila znak (gesto) pro jeho osobu znakem roku 2017.
Jak se psalo v článku na webu asociace, neslyšící lidé často volí pro známé osobnosti znak, aby nemuseli jejich celé jméno ukazovat prstovou abecedou. Tento znak vzniká nejčastěji z nějaké nápadné vnější vlastnosti. U Rogera to je čelenka, kterou nosí na kurtu. Čili znak pro jeho jméno má podobu naznačeného vázání čelenky.
Delegace asociace Rogera navštívila a on se naučil a natočil krátkou zprávu ve znakové řeči - představuje se v ní, říká, že je zprávou potěšen, že miluje tenis a děkuje za to, že ho lidé sledují.

Tady je jeho znakový pozdrav i s titulky
https://twitter.com/twitter/statuses/938375558093611009

Tady je celý článek, video je v něm taky, ale bez titulků
http://www.sgb-fss.ch/roger-federer-ist-gebaerde-des-jahres/
Reagovat
Franky
made my day :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist