Letošní rok na WTA, část II. Vesninová šokovala v Indian Wells, Kontaová ovládla Miami. Vondroušová slavila první titul na WTA

6. 12. 2017, 16:45
Stalo se... 22
Na prvním podniku série WTA Premier Mandatory v Indian Wells šokovala Jelena Vesninová, která v Kalifornii získala svou nejcennější trofej. Na následujícím turnaji stejné kategorie v Miami slavila největší úspěch své kariéry Johanna Kontaová. Na halové akci ve švýcarském Bielu senzačně triumfovala česká naděje Markéta Vondroušová. V dubnu začalo antukové jaro.

10. - 11. týden (Indian Wells)
Březen je již tradičně ve znamení dvou velkých turnajů. Nejlepší z nejlepších hráček se sjely do kalifornského Indian Wells, kde se každoročně koná první podnik série WTA Premier Mandatory. Bojovalo se také o tenisový trůn, na kterém stále seděla nehrající Serena Williamsová.

Vítězka Australian Open se ale, jak jsme již upozornili v první části, dalších letošních turnajů kvůli těhotenství, které bylo na začátku března ještě tajemstvím, nezúčastnila. Mladší ze sester Williamsových se tedy z Indian Wells odhlásila a pozice turnajové jedničky v losu na poslední chvíli připadla nasazené trojce Karolíně Plíškové. Otevřela se tak šance pro Kerberovou, jež se mohla na post světové jedničky vrátit.

Do Indian Wells dorazily až na tři výjimky všechny hráčky tehdejší první třicítky žebříčku WTA. Titul tak brzy po porodu nemohla obhajovat Běloruska Azarenková.

Do hlavní soutěže se pokoušely přes kvalifikaci projít dvě Češky. Tereza Martincová ani Lucie Hradecká ale neuspěly. Obě naše zástupkyně sice zvládly úvodní kvalifikační kolo, nicméně v přímém souboji o pozici v hlavním losu se svými soupeřkami prohrály.

Dalším pěti českým tenistkám, které měly start v hlavní soutěži jistý, se naopak dařilo náramně a dlouho si držely stoprocentní úspěšnost. Až na Karolínu Plíškovou ale žádná ze zbývajícího kvarteta nedokázala přejít přes třetí kolo.

Kristýna Plíšková se v Indian Wells představila ve fantastické formě. Méně úspěšná z tenisových dvojčat v prvním kole deklasovala domácí divokou kartu Mattekovou-Sandsovou a tři gamy ztratila také s nasazenou Kasatkinovou. Nad její síly byla ve třetím kole slovenská jednička Cibulková, proti níž sahala po své nejcennější výhře a prvnímu vítězství nad hráčkou Top 10. Neudržela však nadějné vedení a neproměnila mečbol.

Ve stejné fázi turnaje skončila také Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně po volném losu pro první kolo ve třech setech udolala svou neoblíbenou soupeřku Erraniovou. Své maximum a loňský výsledek ale neobhájila, jelikož ve třetím kole jasně nestačila na Pavljučenkovovou.

Ve třetím kole jednoho z nejprestižnějších tenisových podniků dohrála i Kateřina Siniaková. Česká naděje otočila úvodní zápas s Barthelovou, vyšlápla si na nasazenou Suárezovou a vůbec poprvé od lednového triumfu v Shenzhenu vyhrála dvě utkání v řadě. Proti favorizované Wozniacké ovšem ve třetím kole uhrála jen čtyři gamy.

Dva duely zvládla ještě Lucie Šafářová. Bývalá světová pětka zahájila své působení v kalifornské poušti jednoznačným vítězstvím nad Arruabarrenaovou a následně ve třech setech a po obratu zdolala semifinalistku Australian Open Vandewegheovou. Proti další Američance Venus Williamsové už neuspěla.

Nejdále došla z českých zástupkyň Karolína Plíšková. Česká jednička měla coby nasazená trojka pro první kolo volno, poté dokonala obrat proti vítězce loňských olympijských her Puigové, vyřadila nasazenou Rumunku Beguovou, po šesti hrách jí vzdala Bacsinszká, ve dvou tie-breacích přetlačila Muguruzaovou a obhájila loňské semifinále. Do svého premiérového finále v Indian Wells ale nepostoupila, když naopak dva tie-breaky nezvládla proti Kuzněcovové.

Už ve druhém kole se s turnajem rozloučilo celkem devět nasazených hráček. Největší favoritky však přes své první soupeřky úspěšně prošly. Výborně si vedly také o kolo později. Loučila se pouze Agnieszka Radwaňská. Nasazená šestka překvapivě podlehla Shuai Peng z Číny. Bývalá světová jednička Kerberová prošla do osmifinále, což jí stačilo k návratu na tenisový trůn, z něhož opětovně i přes mizerný úvod letošní sezony sesadila Serenu Williamsovou.

Zatímco v horní polovině pavouka ve čtvrtfinálových duelech uspěly favoritky, na opačné straně losu se papírové předpoklady nenaplnily. Karolína Plíšková ve zmíněném čtvrtfinálovém souboji ve dvou tie-breacích zdolala Španělku Muguruzaovou a Světlana Kuzněcovová si v ruském derby poradila s Pavljučenkovovou.

Mladenovicová ve čtvrtfinále potvrdila životní formu, na čtvrtý pokus přehrála šampionku z roku 2011 Wozniackou a zajistila si premiérový posun do Top 20 a postup do svého největšího semifinále. V životním turnaji pokračovala Jelena Vesninová. Ruská tenistka ve čtvrtfinále porazila poslední domácí zástupkyni Venus Williamsovou.

V semifinále se tak utkaly Mladenovicová s Vesninovou. Úspěšnější nakonec byla Ruska a postoupila do svého největšího finále v kariéře. V něm byla její soupeřkou Kuzněcovová. Dvojnásobná grandslamová šampionka v předchozím kole ve dvou tie-breacích zastavila jízdu české jedničky Karolíny Plíškové. Podnik v Indian Wells tak zůstal pro české barvy tak trochu zakletý. Jedinou českou finalistkou v historii turnaje byla v roce 1990 Helena Suková.

V ruském finále, které se na BNP Paribas Open uskutečnilo naposledy v roce 2006, kdy Šarapovová porazila Dementěvovou, byla o chlup úspěšnější Vesninová. Nyní jednatřicetiletá Ruska vyhrála tříhodinový maraton s krajankou Kuzněcovovou a vybojovala svou nejcennější singlovou trofej v kariéře, celkově třetí na okruhu WTA. Navíc se ve světovém hodnocení poprvé objevila na 13. místě.

Kuzněcovová naopak ve finále v Indian Wells ani do třetice neuspěla a na 18. titul dále čekala. Souboj o titul prohrála také v letech 2007 a 2008. Tehdy nestačila na Slovenku Hantuchovou a Srbku Ivanovičovou.

Českým barvám se dařilo také ve čtyřhře. Favorizované Šafářová a Matteková-Sandsová se probojovaly do semifinále, v němž ale nestačily na pozdější šampionky Yung-Jan Chan s Martinou Hingisovou, které ve finále přehrály české duo Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková.

• BNP PARIBAS OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Indian Wells, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 6,993.450 dolarů
• Finále dvouhry •
Vesninová (15-Rus.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 6-7(6) 7-5 6-4
• Finále čtyřhry •
Y. Chan/Hingisová (6-Tchaj-wan/Švýc.) - Hradecká/Siniaková (ČR) 7-6(4) 6-2
• Česká účast •
Kar. Plíšková - semifinále
Kr. Plíšková - 3. kolo
Strýcová - 3. kolo
Siniaková - 3. kolo
Šafářová - 3. kolo
Martincová - kvalifikace
Hradecká - kvalifikace
Kompletní los

 

 

12. - 13. týden (Miami)
Také na nadcházejícím podniku stejné kategorie v Miami chyběly tři hráčky první třicítky žebříčku a ještě Serena Williamsová, jež se do Miami na rozdíl od Indian Wells už nehlásila. Loňská vítězka Azarenková stejně jako do Kalifornie přicestovat nemohla.

V kvalifikaci tentokrát hájila české barvy pouze Lucie Hradecká. Deblová specialistka, která se pokoušela o návrat do horních pater žebříčku také ve dvouhře, však hned v prvním kvalifikačním zápase jednoznačně prohrála s Ruskou Rodinovou.

V hlavní soutěži se znovu představilo pět českých tenistek. Kristýna Plíšková na skvělý výsledek z Indian Wells nenavázala. Hned v prvním kole v těsné třísetové bitvě podlehla Lucemburčance Minellaové. V prvním kole se loučila rovněž Kateřina Siniaková. Vítězka turnaje WTA v Shenzhenu ve třech setech nestačila na domácí divokou kartu Mattekovou-Sandsovou.

Skvělou jízdu prožila Lucie Šafářová. Rodačka z Brna stejně jako na Australian porazila Belgičanku Wickmayerovou, vzápětí si vyšlápla na nasazenou Gavrilovovou, čtyři gamy ztratila rovněž s Tomljanovičovou a poprvé v kariéře postoupila v Miami do osmifinále. V něm bez ztráty setu porazila Cibulkovou a své floridské maximum znovu vylepšila. Další výhru však nepřidala. V souboji o semifinále byla nad její síly bývalá světová jednička Wozniacká.

O kolo dříve skončila Barbora Strýcová. Nasazená patnáctka měla v prvním kole volný los, poté v tie-breaku rozhodující sady udolala Larssonovou, snadno si poradila se Slovenkou Čepelovou a slavila premiérový postup do osmifinále.

Její přemožitelkou v osmifinále byla Karolína Plíšková, která tak úspěšně navázala na vítězství nad domácí Brengleovou a Kazaškou Putincevovou. Česká jednička ve čtvrtfinále oplatila porážku z Melbourne Lučičové-Baroniové a stejně jako v Indian Wells postoupila do semifinále, čímž vylepšila své maximum v Miami. Znovu ale skončila před branami finále, tentokrát ji v semifinále vyřadila Wozniacká, přemožitelka Šafářové.

Zatímco v Indian Wells nezvládlo druhé kolo devět nasazených hráček, v Miami jich ztroskotalo hned patnáct. O jedno z největších překvapení se postarala Japonka Ozakiová po výhře nad turnajovou šestnáctkou Bertensovou. Na skvělé vystoupení v Indian Wells nedokázala navázat Mladenovicová. Francouzka nestačila na rumunskou kvalifikantku Tigovou.

Ruska Vesninová svou neporazitelnost neprodloužila. Po senzačním triumfu v Indian Wells prohrála v Miami hned úvodní zápas s Tomljanovičovou. Matteková-Sandsová se postarala o vyřazení jedné z největších favoritek. Přemožitelka Siniakové ve dvou těsných setech poslala balit Svitolinovou. I nadále se nedařilo semifinalistce Australian Open Vandewegheové. Domácí naděje ve třech setech podlehla slovenské tenistce Čepelové.

V horní polovině v soubojích o osmifinále neuspěla pouze vracející se Američanka Keysová. Na opačné straně pavouka si Lučičová-Baroniová znovu vyšlápla na Radwaňskou. Domácí divoká karta Matteková-Sandsová i nadále pokračovala ve své jízdě a tentokrát to odnesla Ruska Pavljučenkovová.

Teprve do třetího letošního čtvrtfinále se probojovala nasazená dvojka ale v té době už opět světová jednička Kerberová. V něm však nestačila na Venus Williamsovou a druhé letošní semifinále si nezahrála. Nyní sedmatřicetiletá Američanka se stala nejstarší přemožitelkou světové jedničky. Soupeřkou starší ze sester Williamsových se stala Johanna Kontaová, která ve čtvrtfinále po velkém boji vyřadila Halepovou.

Druhou semifinálovou dvojici utvořily Caroline Wozniacká a Karolína Plíšková. Rodačka z Loun ve čtvrtfinále přemohla Lučičovou-Baroniovou, ale pomstít krajanku Šafářovou proti Wozniacké nedokázala. Dánka tak Plíškové oplatila porážku z finále v Dauhá a vůbec poprvé v Miami postoupila do finále, které si letos zahrála na okruhu WTA už potřetí, a zkompletovala finálové účasti na všech akcích WTA Premier Mandatory.

Prvního titulu se ale stále nedočkala. Ve finále byla silnější Kontaová, jež v semifinále udolala Venus Williamsovou, a oslavila svůj celkově třetí a nejcennější triumf kariéry. Britská jednička se v žebříčku WTA vyhoupla na sedmé místo a vylepšila své žebříčkové maximum.

Stejně jako v Indian Wells i v Miami mělo deblové finále české zastoupení. Bojovala v něm Barbora Strýcová po boku Indky Sanii Mirzaové. Třetí nasazená dvojice však překvapivě jednoznačně finále s Gabrielou Dabrowskou a Yifan Xu prohrála.

• MIAMI OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Miami, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 6,993.450 dolarů
• Finále dvouhry •
Kontaová (10-Brit.) - Wozniacká (12-Dán.) 6-4 6-3
• Finále čtyřhry •
Dabrowská/Yifan Xu (Kan./Čína) - Mirzaová/Strýcová (3-Indie/ČR) 6-4 6-3
• Česká účast •
Kar. Plíšková - semifinále
Šafářová - čtvrtfinále
Strýcová - osmifinále
Kr. Plíšková - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo
Hradecká - kvalifikace
Kompletní los

 


14. týden (Monterrey a Charleston)
V Monterrey se uskutečnil před startem antukového jara poslední turnaj na venkovních betonech. Akce v mexické metropoli se mohla pyšnit účastí světové jedničky Kerberové a přijela také trojnásobná šampionka Pavljučenkovová.

Z českých tenistek v Monterrey startovaly Denisa Allertová a Tereza Martincová. Allertová po úspěšném tažení na čínských podnicích ITF ale na okruhu WTA znovu neuspěla a hned v prvním kole vypadla s Ruskou Makarovovou. Nejlepší dosavadní turnaj letošní sezony prožila Martincová. Česká naděje na osmý pokus prošla kvalifikací turnaje WTA a v hlavní soutěži v dramatickém duelu přehrála Američanku McHaleovou. Na její krajanku Boserupovou už nestačila.

Do finále se nakonec probojovaly obě největší hvězdy. Angelique Kerberová potvrdila roli favoritky horní poloviny, když si postupně poradila se Schiavoneovou, Minellaovou, loňskou vítězkou Watsonovou a Španělkou Suárezovou a poprvé v letošní sezoně postoupila do finále.

V mexickém Monterrey se tradičně dařilo Anastasii Pavljučenkovové. Šampionka z let 2010, 2011 a 2013 bez ztráty setu přehrála Mariaovou, Ahnovou a v semifinále Francouzku Garciaovou. Do tří setů musela pouze ve čtvrtfinále proti Babosové.

A Ruska si nakonec připsala již čtvrtý titul na svém oblíbeném turnaji a potvrdila, že pokud v Monterrey přejde přes čtvrtfinále, tak si nakonec odveze trofej pro vítězku.

Pavljučenkovová ve finále poprvé v kariéře porazila světovou jedničku a na okruhu WTA triumfovala poprvé od konce roku 2015. Celkově se jednalo o devátý titul.

• ABIERTO GNP SEGUROS 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Monterrey, Mexiko
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Pavljučenkovová (2-Rus.) - Kerberová (1-Něm.) 6-4 2-6 6-1
• Finále čtyřhry •
Hibinová/Rosolská (1-Jap./Pol.) - Jakupovičová/N. Kičenoková (Slovin./Ukr.) 6-2 7-6(4)
• Česká účast •
Martincová - 2. kolo
Allertová - 1. kolo
Kompletní los

 

V americkém Charlestonu se bojovalo už na antuce. Na tradičně silně obsazeném turnaji série WTA Premier se v hlavní soutěži představily dvě české tenistky. V kvalifikaci se pokoušely o postup do hlavní soutěže ještě Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková a Jesika Malečková, avšak bez úspěchu.

Smolnou porážku utrpěla v prvním kole Kateřina Siniaková, která pro bolest zad vzdala slibně rozehrané utkání se zlatou medailistkou z loňských olympijských her Puigovou.

Lépe dopadla Lucie Šafářová. Finalistka z roku 2012 vydřela vítězství nad domácí Lepchenkovou a ve druhém kole vyřadila svou deblovou partnerku startující na divokou kartu Mattekovou-Sandsovou. Ve třetím kole byla nad její síly Němka Siegemundová.

V americké metropoli se absolutně nedařilo nasazeným. Turnajová jednička Keysová pokračovala v nepříliš oslnivém návratu a hned v prvním zápase prohrála s krajankou Rogersovou. Po senzačním triumfu v Indian Wells se i nadále trápila Vesninová, jež nestačila na kvalifikantku Stollarovou. O něco lépe dopadla Wozniacká. Ve výborné formě hrající Dánka se ale musela ve čtvrtfinále sklonit před výkonem Jeleny Ostapenkové.

Z nasazených se do semifinále probojovala pouze Lučičová-Baroniová. Ani ona však na agresivní údery mladé talentované Lotyšky, která letos začala pořádně vystrkovat růžky a v Charlestonu postupně vyřadila Anu Bogdanovou, Sakkariovou, Stollarovou a Wozniackou, recept nenašla.

Životní turnaj prožila Darja Kasatkinová. Další z řady talentovaných mladých hráček v prvním kole smetla Koviničovou, příliš velkou šanci nedala ani Puigové, poradila si také s Gavrilovovou, jasně porazila Beguovou a po obratu přehrála Siegemundovou, čímž si zajistila postup do svého největšího finále na okruhu WTA a vůbec prvního.

V souboji dvou tehdy devatenáctiletých talentů uspěla Kasatkinová. Ruska za pouhých 66 minut přehrála chybující Ostapenkovou a hned své premiérové finále na okruhu WTA přetavila v premiérový titul. Naopak Ostapenková i ve svém třetím finále neuspěla.

Českým tenistkám se dařilo zejména ve čtyřhře a dá se říct, že deblovou soutěž vlastně ovládly. Jubilejní desátou společnou trofej vybojovaly Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, které ve finále porazily české duo Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková. Ty se ani ve svém celkově třetím společném finále prvního triumfu nedočkaly.

• VOLVO CAR OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Charleston, USA
Povrch: antuka
Dotace: 710.900 dolarů
• Finále dvouhry •
Kasatkinová (Rus.) - Ostapenková (Lot.) 6-3 6-1
• Finále čtyřhry •
Matteková/Šafářová (1-USA/ČR) - Hradecká/Siniaková (4-ČR) 6-1 4-6 10-7
• Česká účast •
Šafářová - 3. kolo
Siniaková - 1. kolo
Kompletní los

 

 

15. týden (Biel a Bogotá)
Mezi americkými antukovými turnaji si hráčky mohly odskočit do švýcarského Bielu, kde se konal premiérový ročník halové akce WTA International. Úspěšný český týden začal hned v kvalifikaci. Do hlavní soutěže po třech výhrách prošly Marie Bouzková a Markéta Vondroušová, které si hlavní soutěž na okruhu WTA přes kvalifikaci vybojovaly vůbec poprvé.

V hlavní soutěži se v horní polovině pavouka sešly všechny čtyři české zástupkyně. Kristýna Plíšková si v prvním kole letos podruhé poradila s Italkou Vinciovou a posléze smetla Chorvatku Vekičovou.

Markéta Vondroušová využila odstoupení Francouzky Cornetové a připsala si vítězství nad lucky loserem Gjorcheskou. Ve druhém kole nedala šanci Němce Beckové a poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále. V něm zdolala krajanku Kristýnu Plíškovou a své maximum na okruhu WTA znovu vylepšila.

Tím jízda české komety neskončila. Vondroušová v semifinále zaskočila turnajovou jedničku Barboru Strýcovou. Rodačka z Plzně v prvním kole ve třech setech vyřadila krajanku Bouzkovou, poté zvládla duel s Witthöftovou z Německa a v rozhodující sadě jí vzdala další německá tenistka Görgesová.

V dolní polovině pavouka byla nejúspěšnější hráčkou Anett Kontaveitové. Mladá talentovaná Estonka dokonale využila selhání nasazených hráček a postupně vyřadila Watsonovou, Rodinovou, Mertensovou a Sasnovičovou a stejně jako její finálová soupeřka Vondroušová postoupila poprvé do finále na WTA.

Ve finálovém souboji dvou talentů Vondroušová bojovala kromě se soupeřkou také s únavou, ale nakonec vyhrála i osmý zápas během devíti dnů a celou hlavní soutěž ovládla beze ztráty setu.

Rodačka ze Sokolova se na kurty po dlouhé pauze zaviněné zraněním lokte vrátila v lednu na okruhu ITF, na němž získala celkem dva tituly a ještě dvakrát byla ve finále. Hned na své první letošní akci WTA si došla až pro premiérový titul a vylepšila svou tehdejší fantastickou bilanci na 40-4.

• LADIES OPEN BIEL BIENNE 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Biel, Švýcarsko
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Vondroušová (ČR) - Kontaveitová (Est.) 6-4 7-6(6)
• Finále čtyřhry •
S. Hsieh/Niculescuová (2-Tchaj-wan/Rum.) - Bacsinszká/Hingisová (Švýc.) 5-7 6-3 10-7
• Česká účast •
Vondroušová - vítězka
Strýcová - semifinále
Kr. Plíšková - čtvrtfinále
Bouzková - 1. kolo
Kompletní los

 

Před definitivním startem evropského antukového jara se ještě bojovalo v Jižní Americe. Do kolumbijské Bogoty, kam většinou nejlepší hráčky nezavítají, přijela roli nasazené jedničky plnit Nizozemka Bertensové a úloha turnajové dvojky připadla české tenistce Kateřině Siniakové.

V kvalifikaci neuspěla Tereza Martincová ani Jesika Malečková. V trápení na okruhu WTA pokračovala Denisa Allertová, jež v prvním kole nestačila na Sorribesovou. Na Španělku ve druhém kole nestačila ani Siniaková, přestože své působení v Kolumbii odstartovala slibným vítězstvím nad švýcarskou kvalifikantkou Teichmannovou.

Sorribesová poté ve čtvrtfinále ještě vydřela výhru nad Linetteovou, ovšem v semifinále ji zastavila Lara Arruabarrenová. Šampionka z roku 2012 v Bogotě zvládla tři náročné třísetové duely, a to se švýcarskou kvalifikantkou Perrinovou, Srbkou Kruničovou a právě se Sorribesovou. Do tří setů nemusela jen ve druhém kole v souboji s Ruskou Chromačevovou.

Parádní a překvapivou jízdu předvedla Francesca Schiavoneová. Italská veteránka startující na divokou kartu bez ztráty setu přehrála Rumunku Tigovou a vůbec poprvé letos zvládla utkání prvního kola, dále Slovinku Jakupovičovou, turnajovou jedničku Bertensovou a nasazenou trojku Larssonovou.

Ve svém prvním finále od loňského únorového triumfu v Rio de Janeiru si po další dvousetové výhře osladila svou avizovanou poslední sezonu celkově osmým kariérním titulem, sedmým z antuky. Navíc si připsala jubilejní 600. kariérní výhru a přiblížila se návratu do první stovky žebříčku. Arruabarrenaová hrála ve finále potřetí v kariéře a poprvé v něm prohrála.

• CLARO OPEN COLSANITAS 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Bogotá, Kolumbie
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Schiavoneová (It.) - Arruabarrenaová (4-Šp.) 6-4 7-5
• Finále čtyřhry •
Haddadová/Podoroská (Braz./Arg.) - Cepedeová/Linetteová (Par./Pol.) 6-3 7-6(4)
• Česká účast •
Siniaková - 2. kolo
Allertová - 1. kolo
Martincová - kvalifikace
Malečková - kvalifikace
Kompletní los

 


17. týden (Stuttgart a Istanbul)
Po fedcupových bojích definitivně odstartovalo to, co si mnozí fanoušci představují pod pojmem "antukové jaro", tedy evropské antukové turnaje. Na trůn se vrátila Serena Williamsová, přestože kvůli těhotenství nehrála. Němce Kerberové se však nedařilo tak, jak by si představovala, a o tenisový trůn na necelý měsíc přišla.

Vše začalo v hale ve Stuttgartu, kde startovala opravdová ženská tenisová elita. V německé metropoli navíc proběhl očekávaný návrat Šarapovové, jež byla kvůli dopingovému trestu patnáct měsíců mimo. A Ruska hned svůj první turnaj zvládla výborně. Bez ztráty setu vyřadila Vinciovou, krajanku Makarovovou a kvalifikantku Kontaveitovou. Nad její síly byla až Kristina Mladenovicová. Šarapovová tak přišla o možnost přímého startu na French Open.

Francouzka, která prožívala životní etapu své kariéry, nejprve zvládla duel s Lučičovou-Baroniovou, poté vyřadila dvojnásobnou obhájkyni titulu a největší domácí hvězdu Kerberovou, Španělku Suárezovou a v semifinále otočila souboj s vítězkou ročníků 2012 - 2014 Šarapovovou.

Další kvalifikaci zkoušela Lucie Hradecká. Vynikající česká deblistka měla k postupu do hlavní soutěže velmi blízko, jelikož v prvním kole vyřadila domácí Beckovou a poté Švýcarku Sadikovicovou. V přímém souboji o pozici v hlavní soutěži ale nestačila na rozjetou Kontaveitovou.

V hlavní soutěži se představily dvě české naděje. Barbora Strýcová odstartovala antukovou část sezony drtivým vítězstvím nad lucky loserem Bradyovou ze Spojených států, ovšem ve druhém kole jasně prohrála se svou neoblíbenou soupeřkou Halepovou.

Nejlépe si opět vedla Karolína Plíšková. Česká jednička své letošní působení na nejpomalejším tenisovém povrchu odstartovala vítězstvím nad Vandewegheovou a postoupila do čtvrtfinále. V něm ale prohrála maratonskou,, více než tříhodinovou, bitvu s Laurou Siegemundovou.

Siegemundová stejně jako loni ožila na antuce a jasně dala najevo, že je oranžová drť jejím nejoblíbenějším povrchem. V semifinále si totiž vyšlápla na Halepovou a zopakovala loňské senzační finále. A v něm tentokrát uspěla, když v dramatickém zápase vyhrála tie-break rozhodující sady proti Mladenovicové.

Německá tenistka si po loňském triumfu v Bastadu připsala druhý kariérní titul. Mladenovicová po porážce prohloubila svou mizernou bilanci ve finále na 1-6.

• PORSCHE TENNIS GRAND PRIX 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Stuttgart, Německo
Povrch: antuka (hala)
Dotace: 710.900 dolarů
• Finále dvouhry •
Siegemundová (Něm.) - Mladenovicová (Fr.) 6-1 2-6 7-6(5)
• Finále čtyřhry •
Atawová/Ostapenková (3-USA/Lot.) - Spearsová/Srebotniková (1-USA/Slovin.) 6-4 6-4
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Strýcová - 2. kolo
Hradecká - kvalifikace
Kompletní los

 

Vzhledem k obrovské konkurenci a nabitému poli ve Stuttgartu se většina hráček musela spokojit s účastí na souběžně hrané antukové akci v Istanbulu. Do největšího tureckého města dorazily dvě české zástupkyně Tereza Martincová a Tereza Smitková. Ani jedna z nich však neprošla kvalifikací.

Poprvé od senzačního letošního triumfu v Hobartu si finále na okruhu WTA zahrála Elise Mertensová. Talentovaná Belgičanka na svém prvním letošním antukovém turnaji vyřadila Ukrajinku Kozlovovou, ve třech setech udolala Erraniovou a domácí Büyükakcayovou a v semifinále deklasovala Beguovou.

Roli největší favoritky turnaje potvrdila Jelina Svitolinová a své letošní působení na antuce zahájila tím nejlepším možným způsobem. Ukrajinská tenistka ztratila set jen v úplně prvním duelu, v němž čelila ruské kvalifikantce Kalinské. Proti Rumunce Cadantuové, její krajance Cirsteaové ani Slovence Čepelové neměla výraznější potíže.

Komplikace nepřipustila ani ve finále s Mertensovou a oslavila zisk už třetího letošního titulu. Svou bilanci ve finálových soubojích vylepšila na 7-2.

• TEB BNP PARIBAS ISTANBUL CUP 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Istanbul, Turecko
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Svitolinová (1-Ukr.) - Mertensová (6-Belg.) 6-2 6-4
• Finále čtyřhry •
Jakupovičová/N. Kičenoková (Slovin./Ukr.) - Melicharová/Mertensová (4-USA/Belg.) 7-6(6) 6-2
• Česká účast •
Martincová - kvalifikace
Smitková - kvalifikace
Kompletní los

 

Jednotlivé přehledy:
WTA, část I.

ATP, část I.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

22
Přidat komentář
Jabadu
Je zajímavé, že elitní české hráčky lpí na českých trenérech. Já si to vysvětluji tak, že ve vypjatých momentech je mateřština mnohem srozumitelnější a zřejmě i účinnější.
Jinak se nám hezky vyprofilovalo "elitní trenérské trio", což ti ostatní (neznámí) jistě nesou hodně těžce.
Reagovat
EllNino
Petra - Vaněk
Karolína - Krupa
Bára - Kotyza
Reagovat
bIbec
David to má dobrý v tom, že nemá vlasy. Takže už vlastně nemá co ztratit.
Reagovat
Jabadu
Ještě mě napadla hláška z Básníků:
"Máš štěstí, že to zůstalo v rodině. Jinak bys dostala po čuni!"
:-)
Reagovat
EllNino
ty ani nic jinýho než hlášky z folmů neumíš :D
Reagovat
Jabadu
Mrkni vejš.
:-)
Reagovat
Fandina
znát hlášky z folmů je super, natož z filmů, jako Jabadu
Reagovat
Jabadu
Já vím, že to občas přeháním a chovám se jako malé děcko, ale já se nerad hádám (ani to neumím) a úderná hláška v pravou chvíli snad občas otupí ostří.
Já se ani hádat nesmím, protože kdybych chytil točky, tak ...
:-)
Reagovat
Fandina
:-))
Ale kdybys chtěl, tak bys mohl některé místní blbečky poslat někam, ne??
Reagovat
Jabadu
No, já tohle fórum považuji za jedno z nejkultivovanějších. Tenis je přece jen gentlemanský sport. Nebudu se přece vysmívat "jisté paní" jenom proto, že jí nebylo dáno.
Tak jako trochu ulítlí jsme tady asi všichni, ale když to srovnám s diskusemi kopaček nebo hokejek ...
A o Novinkách ani nemluvím!
:-)
Reagovat
Fandina
Jistou paní myslíš mě? Tak já si z výsměchu nic nedělám :-)).
Reagovat
Jabadu
No dovol?!
Jak tě to, proboha, napadlo?
Ona sem nepíše moc často, ale přesto je "nepřehlédnutelná".
:-)
Reagovat
Fandina
Tak dobře, ale tyhle přispívatele jsem nemyslela. Spíš mi jde o některé místní, které potřebují dostat občas přes prstíčky, aby si nemysleli, že si mohou všechno dovolit. :-))
Reagovat
Jabadu
Berme to tak, že většina zde je určitě starších než já a přitom já už jsem 50+.
A zkušenější lidé bývají občas trochu "nervosní".
Víc bych v tom nehledal.
Pozn.
Všichni, opakuji VŠICHNI jsou stejně členy "Kvitova ultras", protože Petra je fenomén a je součástí tří jistot, které Češi mají - Petru, Gabi a slevy v marketech.
S tím svěcená voda nehne!
:-)
Reagovat
Fandina
Tak to si nemyslím, že většina lidí tady je starší než ty. Často tady píše tak nevím dvacet třicet lidí? A z toho starších než ty tak budou dva tři :-)).
Reagovat
Jabadu
Těžko říct, ale podle kvality češtiny jich bude asi opravdu většina.
Protože "ti mladí" prostě syntax, slovosled, stavbu vět ... atd. prostě neumí!
Já jim to nezazlívám, vyrostli už v době netu a ajfounů. Nebyl prostě čas.
:-)
Reagovat
Fandina
Kvalitě češtiny moc nerozumím, ale spíš usuzuji podle toho, co tu lidi o sobě napsali. Stará jsem tu já, VlS, George_Renel, ti o sobě napsali, že jim je přes šedesát, dále je tu blixa, ten asi taky bude starší než ty a to je tak všechno.
Reagovat
smazaný uživatel
Jabadu asi nebude mít iPhone si myslím :-)
Reagovat
janek_da
nejstarší je pani peggy se svym muzem
Reagovat
George_Renel
Myslí Marii Mestlová alias peggy.
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
Fandina
K dokonalosti ještě chybí
Petra Krupa a Bára Vaněk :-)).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist