Letošní sezona na WTA, část II. Azarenková ovládla Indian Wells i Miami

6. 12. 2016, 16:16
Stalo se... 9
Viktoria Azarenková pomalu ale jistě mířila zpět mezi tenisovou špičku. Dvojnásobná grandslamová šampionka ovládla oba turnaje série Premier Mandatory v Indian Wells a Miami a vrátila se do elitní desítky. Na nejprestižnějším turnaji před vrcholem antukové sezony v Madridu triumfovala Rumunka Simona Halepová.

Březen je vždy ve znamení dvou velkých amerických turnajů: Indian Wells a Miami. Tyto dva podniky Premier Mandatory si málokterá tenistka nechá ujít, a tak se fanouškům otevírá možnost vidět ten nejkvalitnější tenis.

Do Indian Wells se po 14 letech vrátila Venus Williamsová. Její mladší sestra Serena hrála tamní turnaj už loni. Šokující prohlášení učinila na začátku března Maria Šarapovová, jež měla na letošním Australian Open pozitivní test na Meldonium a na kurty se vrátí až na konci dubna příštího roku.

Světová jednička Serena Williamsová většinu finálových účastí proměnila v titul. Nicméně letos už podruhé boj o trofej nezvládla. Nad její síly byla ve finále rozjetá Viktoria Azarenková. Běloruska letos triumfovala i v Brisbane a přidala tak druhý letošní a celkově 19. titul a vrátila se do Top 10.

"Chtěla jsem hlavně zůstat v klidu. Serena není hráčkou, která vám dá něco zadarmo. Musela jsem do toho jít naplno, v takovém zápase nesmíte vypustit jediný míček," popsala svou taktiku Azarenková.

"Inspirovala jsi tolik lidí. Z celého srdce ti za to děkuji, změnila jsi naši hru," řekla Běloruska směrem k tenisové legendě Sereně Williamsové.

Dařilo se i českým tenistkám. Karolína Plíšková se probojovala do svého největšího semifinále. V průběhu turnaje potvrzovala roli 18. nasazené, ve třetím kole smetla Anu Ivanovičovou, vzápětí zvládla i těžký duel s překvapením letošní sezony Johannou Kontaovou a uspěla i proti Darje Kasatkinové. Na pozdější vítězku Azarenkovou už to ale nestačilo.

Prvního solidního výsledku se dočkala i Petra Kvitová. Tehdy světová devítka se ale během cesty do čtvrtfinále pořádně natrápila a přestože byla ve všech duelech jasnou favoritkou, potřebovala k vítězství vždy tři sety. Rodačka z Fulneku se postupně zlepšovala, nicméně proti konzistentní Radwaňské neměla ve čtvrtfinále příliš šancí.

V dobré formě hrající Barbora Strýcová si v Indian Wells zahrála osmifinále a o první čtvrtfinále na turnaji série Premier Mandatory vyzvala Simonu Halepovou. Českou tenistku však trápila nemoc a po prohrané první sadě musela zápas skrečovat.

Letos poprvé přešla přes první kolo na turnaji WTA Lucie Hradecká. Rodačka z Prahy si vyšlápla na domácí Alison Riskeovou, proti Makarovové už ale v dalším kole neuspěla.

I nadále se trápila Lucie Šafářová. Finalistka loňského French Open odstartovala svůj návrat na kurty v katarském Dauhá, kde prohrála hned úvodní zápas. Jinak tomu nebylo ani v Indian Wells, kde vítězka 7 titulů nestačila na Jaroslavu Švedovovou.

• WTA PREMIER MANDATORY INDIAN WELLS •
USA, tv. povrch, 6,844.139 dolarů
Finále:
Azarenková (13-Běl.) - S. Williamsová (1-USA) 6-4 6-4
Česká účast:
Ka. Plíšková - semifinále
Kvitová - čtvrtfinále
Strýcová - 4. kolo
Allertová - 3. kolo
Hradecká - 2. kolo
Šafářová - 2. kolo
Siniaková - 1. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Cetkovská - 1. kolo


Teprve jako třetí v historii ovládla v jednom roce Indian Wells a Miami Viktoria Azarenková. Ve finále přehrála Světlanu Kuzněcovovou a zlepšila svou výbornou bilanci na 22 výher a jednu porážku.

"Chtěla bych tohle vítězství věnovat své rodině. Hlavně svým rodičům, které moc často nevidím. Ale moje rodiče mě naučili opravdu skvělé věci. Dali mi mé kořeny a tak pořád vím, odkud jsem. Dali mi křídla, takže můžu létat a proto můžu být tady. Moc jim za to děkuju," řekla Azareková po zisku jubilejního 20. titulu.

"Ráda bych Viktorii pogratulovala za skvělou práci v tomto roce a především v uplynulých čtyřech týdnech," řekla Kuzněcovová.

"Světlana tady udělala skvělý výsledek. Vím, že měla během své kariéry už spoustu vzestupů a pádů a tak jsem moc ráda, že zase produkuje skvělý tenis," dodala Azarenková na adresu dvojnásobné grandslamové vítězky a bývalé světové dvojky.

Největší favoritka na titul Serena Williamsová, které se na Floridě vždy dařilo, skončila už v osmifinále na raketě pozdější finalistky Kuzněcovové. Do formy se pomalu ale jistě dostávala Angelique Kerberová. Vítězka Australian Open došla do semifinále, v němž nestačila na Azarenkovou.

Z českých tenistek dopadly nejlépe Petra Kvitová a Kristýna Plíšková. Kvitová prohrála ve třetím kole dvakrát 4-6 s Makarovovou. Kristýna Plíšková prošla úspěšně kvalifikací a došla také do třetího kola, ve kterém podlehla v třísetové bitvě Rumunce Beguové.

Na semifinále z Indian Wells nenavázala Karolína Plíšková. Tehdy 19. hráčka v žebříčku nezvládla úvodní zápas proti Babosové. Pokračovala i mizérie Lucie Šafářové, nad jejíž síly byla Wickmayerová. Šafářová si alespoň spravila chuť v deblu, s Mattekovou-Sandsovou vyhrála titul.

• WTA PREMIER MANDATORY MIAMI •
USA, tv. povrch, 6,844.139 dolarů
Finále:
Azarenková (13-Běl.) - Kuzněcovová (15-Rus.) 6-3 6-2
Česká účast:
Kvitová - 3. kolo
Kr. Plíšková - 3. kolo
Hradecká - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Šafářová - 2. kolo
Ka. Plíšková - 2. kolo
Cetkovská - 1. kolo
Allertová - 1. kolo


Diváci v polských Katovicích se těšili na představení domácí hvězdy Agnieszky Radwaňské. Tehdy světová dvojka se ale musela z turnaje na poslední chvíli odhlásit kvůli zranění pravého ramene.

Nejvýše nasazenou se tak stala obhájkyně titulu a 30. hráčka světa Anna Karolína Schmiedlová. Slovenská tenistka ale utrpěla debakl hned v prvním kole od Pauline Parmentierové.

Slovenští tenisoví fanoušci však nemuseli být dlouho zklamaní. Podnik WTA International v Katovicích nakonec vyhrála Dominika Cibulková, která si ve finále poradila s Camilou Giorgiovou. Italka si zahrála v Polsku finále už potřetí, ale nikdy titul nezískala.

"Dnes jsem byla na Camilu skvěle připravená. Moje taktika fungovala na sto procent. Hrála jsem dobře, údery jsem trefovala čistě a dařilo se mi číst její hru. Když jsem měla zahrát jednoduchý úder, vždy jsem to udělala, a to dnes bylo velmi důležité," komentovala Cibulková.

"V Polsku jsem hrála poprvé a moc mě to překvapilo. Cítila jsem se tu jako doma. Podmínky zde byly velmi přátelské a pro mě bylo příjemné dojet si pro titul tříhodinovou cestou autem," dodala letošní vítězka.

Vůbec poprvé se v hlavní soutěži turnaje WTA Tour objevila Jesika Malečková. Ovšem velkou premiéru nezvládla, když prohrála s turnajovou sedmičkou Timeou Babosovou.

Stejně dopadla i Klára Koukalová, které se od začátku sezony vůbec nedařilo. Jedinou výhru si připsala Kristýna Plíšková, jež skončila ve druhém kole na raketě Lotyšky Jeleny Ostapenkové.

• WTA INTERNATIONAL KATOVICE •
Polsko, tv. povrch / hala, 250.000 dolarů
Finále:
Cibulková (8-SR) - Giorgiová (5-It.) 6-4 6-0
Česká účast:
Kr. Plíšková - 2. kolo
Koukalová - 1. kolo
Malečková - 1. kolo


Do amerického Charlestonu přijela loňský titul obhajovat Angelique Kerberová. A Němce se dařilo i letos. Jako nejvýše nasazená se probojovala do semifinále, v němž ale zápas proti Sloane Stephensové skrečovala kvůli nemoci.

A právě Sloane Stephensová nakonec celý turnaj vyhrála. Američanka tak přidala letos už třetí titul a udržela si po výhře nad Jelenou Vesninovou finálovou neporazitelnost. Vesninová musela projít kvalifikací, dalších pět výher přidala v hlavní soutěži a po dlouhé době si zahrála o titul.

"Jen jsem si říkala, že musím bojovat  o každý míček. Ona je skvělá hráčka a já věděla, že se musím soustředit na každou výměnu," řekla třiadvacetiletá Stephensová. "Když jsem dostala pár šancí, využila jsem je."

Lucie Hradecká ani Lucie Šafářová své úvodní duely nezvládly. Hradecká nestačila na Monicu Puigovou a Šafářová se nedočkala první letošní výhry ani proti domácí Louise Chiricové.

• WTA PREMIER CHARLESTON •
USA, antuka, 753.000 dolarů
Finále:
Stephensová (7-USA) - Vesninová (Rus.) 7-6(4) 6-2
Česká účast:
Hradecká - 1. kolo
Šafářová - 1. kolo


V následujícím týdnu se uskutečnil pouze turnaj v Bogotě. Ten je každoročně hůře obsazený. Letos přijela do hlavního města Kolumbie jediná hráčka Top 20 - Jelina Svitolinová. Ukrajinka se však s turnajem rozloučila už v prvním kole.

Druhá nasazená obhájkyně titulu Teliana Pereiraová (tehdy 49. hráčka světa) dopadla stejně jako Ukrajinka. Podnik WTA International nakonec ovládla Američanka Irina Falconiová, jež si ve finálové bitvě poradila se Silvií Solerovou.

Poprvé se letos přes kvalifikaci do hlavní soutěže dostala Tereza Martincová. Další výhru ale v hlavní soutěži nepřidala, jelikož nestačila právě na pozdější finalistku Solerovou.

• WTA INTERNATIONAL BOGOTA •
Kolumbie, antuka, 250.000 dolarů
Finále:
Falconiová (5-USA) - Solerová (Šp.) 6-2 2-6 6-4
Česká účast:
Martincová - 1. kolo


V dubnu už byla antuková sezona v plném proudu a tenisová smetánka se sjela na halový turnaj do Stuttgartu. Tam stejně jako loni triumfovala domácí Angelique Kerberová, která ve finále hladce přehrála krajanku Lauru Siegemundovou.

"Soupeřka začala skvěle. Snažila jsem se uklidnit a soustředit se na svou hru. Po pár gamech jsem našla rytmus a začala se dobře hýbat, díky tomu jsem dnes vyhrála," komentovala zápas Kerberová.

Prvního semifinále v letošním roce dosáhla Petra Kvitová, jež ve třech setech podlehla pozdější vítězce Kerberové. Blízko k první výhře měla Lucie Šafářová, derby s Karolínou Plíškovou ale v koncovce ztratila. Plíšková došla do čtvrtfinále, v němž skončila na raketě nejvýše nasazené Agnieszky Radwaňské.

• WTA PREMIER STUTTGART •
Německo, antuka, 759.000 dolarů
Finále:
Kerberová (2-Něm.) - Siegemundová (Něm.) 6-4 6-0
Česká účast:
Kvitová - semifinále
Ka. Plíšková - čtvrtfinále
Šafářová - 1. kolo


Kvůli obavám z teroristických útoků odřeklo několik hráček účast na turnaji v tureckém Istanbulu. Domácí tenisoví fanoušci mohli i tak slavit. Titul totiž vybojovala Cagla Büyükakcayová, když ve finále otočila duel s Dankou Koviničovou, a stala se tak první tureckou vítězkou turnaje WTA.

"Je neuvěřitelné získat titul na domácí půdě a dostat se díky tomu do Top 100," radovala se Büyükakcayová. "Dnes byla úžasná atmosféra. Každým dnem jsem tu hrála čím dál lépe, ale každý zápas je jiný, takže jsem na začátku týdne rozhodně nečekala, že bych tady mohla vyhrát. Jsem teď neskutečně šťastná."

• WTA INTERNATIONAL ISTANBUL •
Turecko, antuka, 250.000 dolarů
Finále:
Büyükakcayová (Tur.) - Koviničová (Černá Hora) 3-6 6-2 6-3


Roli favoritky potvrdila na turnaji v marockém Rabatu Timea Bacsinszká
. Nejvýše nasazená smetla ve finále Marinu Erakovicovou a získala tak čtvrtý titul v kariéře a první na antuce.

Švýcarka ztratila v pěti zápasech jediný set ve druhém kole proti Ukrajince Kateryně Kozlovové. Rovněž Erakovicová musela do tří setů během cesty do finále jen jednou a to v semifinále proti ve formě hrající Bertensové.

"Je to krásný pocit a navíc můj první titul na antuce. Byl to skvělý týden. Na začátku turnaje to bylo těžké, ale pak jsem hrála lépe. Doufám, že mi titul dodá potřebné sebevědomí do zbytku sezony," radovala se Bacsinszká.

• WTA INTERNATIONAL RABAT •
Maroko, antuka, 250.000 dolarů
Finále:
Bacsinszká (1-Švýc.) - Erakovicová (N. Zél.) 6-2 6-1


Druhý ročník turnaje J&T Banka Prague Open v pražské Stromovce nemohl mít pro domácí publikum lepší konec. Loni v Praze triumfovala Karolína Plíšková a i letos zůstal titul doma.

Letošní ročník totiž ovládla Lucie Šafářová, která si po dlouhém čekání připsala sedmý kariérní titul a vůbec první vítězný zápas, když otočila duel prvního kola s Marianou Duqueovou.

"Nevyvíjelo se to ze začátku dobře, ale o to víc jsem bojovala, aby to dobře dopadlo. Pak jsem začala hrát výborně a jsem strašně ráda, že jsem to první vítězství získala právě v Praze," řekla Šafářová.

Šafářovou nakopla první výhra v letošní sezoně ke skvělým výsledkům, vypadalo to, že na kurt nastupuje úplně jiná hráčka. Ve druhém kole jí vzdala po prohrané první sadě Lucie Hradecká, těžké duely zvládla Šafářová i proti Su-Wei Hsieh a obhájkyni titulu Karolíně Plíškové.

Ve finále nezačala dobře. S Australankou Samanthou Stosurovou prohrála první set 3-6, v dalších dvou sadách však povolila nasazené čtyřce jen pět her. Do finále měla nakročeno i turnajová jednička Světlana Kuzněcovová. Ruska ale nenastoupila k semifinálovému duelu se Stosurovou kvůli zraněnému břišnímu svalu.

"Já jsem tak dojatá, že ani nevím, jestli tu něco řeknu. V první řadě bych ráda pogratulovala Sam za skvělý týden a úžasné výkony, které tu předvedla," smála se Šafářová při slavnostním ceremoniálu.

"Cítila jsem se tu jako doma, za což chci poděkovat všem organizátorům, kteří se tu o nás úžasně starají. Pro mě je tohle opravdu hodně emotivní okamžik, protože před půl rokem jsem ležela v posteli a nemohla jsem se skoro ani hýbat. Cesta sem byla hrozně složitá, ale já jsem teď neuvěřitelně šťastná za to, že jsem se vrátila právě v Praze."

• WTA INTERNATIONAL PRAHA •
ČR, antuka, 500.000 dolarů
Finále:
Šafářová (2-ČR) - Stosurová (4-Austr.) 3-6 6-1 6-4
Česká účast:
Šafářová - vítězka
Ka. Plíšková - semifinále
Strýcová - čtvrtfinále
Krejčíková - 2. kolo
Vondroušová - 2. kolo
Siniaková - 2. kolo
Hradecká - 2. kolo
Hlaváčková - 1. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Smitková - 1. kolo


Nejprestižnější antukový podnik před druhým grandslamovým turnajem roku French Open se koná ve španělském Madridu. Loňský titul přijela obhajovat dvojnásobná vítězka Petra Kvitová.

Tehdy ještě česká jednička se ale k trofeji nepřiblížila ani trochu. Už ve třetím kole padla, letos již podruhé, s Australankou Darjou Gavrilovovou. Ani ostatním Češkám se nedařilo. Dvojnásobná grandslamová šampionka Kvitová nakonec dopadla nejlépe.

Vítězka podniku v Praze Lucie Šafářová musela před utkáním druhého kola se Samanthou Stosurovou z turnaje kvůli žaludečním potížím odstoupit.

Překvapivě už v prvním kole vypadla turnajová jednička Agnieszka Radwaňská. Světová dvojka nestačila na Dominiku Cibulkovou, jež našla přemožitelku až ve finále, v němž nestačila na Simonu Halepovou.

Zajímavostí může být, že Cibulková se po výhře nad Radwaňskou nestřetla s žádnou další nasazenou hráčkou, v boji o finále dokonce vyzvala překvapivou semifinalistku Louisu Chiricovou. Už ve čtvrtfinále byla jedinou nasazenou hráčkou v pavouku Halepová. Slovenka tak dokonale využila toho, že favoritky odpadly již v prvních kolech.

Vítězka Simona Halepová si došla pro titul vcelku suverénně. Jediný set ztratila ve čtvrtfinále s krajankou Beguovou, která jí nadělila kanára. Nejvíce gamů (6) jinak ztratila až ve finále. Hned první letošní finálovou účast přeměnila Rumunka v titul.

"Madrid jsem vždycky brala díky panu Tiriacovi jako speciální turnaj. Navíc mi tu fandí spousta rumunských fanoušků, cítím se tu jako doma," řekla Halepová.

"Tohle je můj nejšťastnější den. Jsem strašně ráda, že jsem to zvládla. Tenhle titul je pro mě hodně důležitý, věřím, že mi dodá ztracenou sebedůvěru," doplnila.

• WTA PREMIER MANDATORY MADRID •
Španělsko, antuka, 4,771.360 eur
Finále:
Halepová (6-Rum.) - Cibulková (SR) 6-2 6-4
Česká účast:
Kvitová - 3. kolo
Šafářová - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Ka. Plíšková - 2. kolo
Siniaková - 1. kolo
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

9
Přidat komentář
blixa
Petra přesedlala na úplně jiný sport. Což o to, ale k čemu jí bude Vaněk ? :D

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/15391532_1333912920006117_1639092798636736113_o.jpg
Reagovat
janek_da
Hlavně si Azarenková nechala dát eso
Reagovat
George_Renel
To spíš empire nedával pozor. To prošlo okem sítě. :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Oznámila to někdy po Wimbledonu, takže to patří až do další části. :)
Reagovat
janek_da
eso ale padlo dřív
Reagovat
Frick
Všiml jsem si náhodou, že zde příspsíval i jistý PetrM, tak by mne zajímavalo, zda to nebyl třeba nějaký "náhradní nick" uživatele PetaM nebo tak...
Reagovat
EllNino
ty se hodně nudíš co ? :D ... tenis není, tak tvůj život najednou nemá smysl :D .... a teda přispívat ve 4 hodiny ráno taky není znak zdravého člověka, pokud nejsi na noční ... aha promiň, já zapomněl, ty vlastně nepracuješ ;)
Reagovat
PetaM
Ne, můj náhradní nick byl Denny. Pokud si vzpomínám :D Ale pak jsem požádal o vrácení původního nicku :) PetrM bych si v životě nedal, už jenom proto, že se mi "Petr" moc nelíbí :D :D
Reagovat
Frick
Přeci v dalších dvou dílech nebudou 3x GS, 3x P5, 1x PM, LOH, ET a TM...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist